www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

В България страх от СПИН няма, от тест - има

Заблуди и истини за чумата на 20-и век
Заблуди и истини за чумата на 20-и век

19 Ноември 2007

 

Гергана Пенчева, социален работник във Фондация “Каспар Хаузер”.

Хората, които правеха безопасен секс, вече са уморени да се пазят (казва Дим Дуков в интервю за “Нощен труд”), а чалга-културата създаде ново поколение младежи, за които важи клишето: „Секс с презерватив е като да ближеш захар през стъкло”.

В България никой не се страхува от СПИН. Във вестниците от време на време се мерне информация, че са открити още няколко заразени и толкова. Малцина си правят тестове. Много от вирусоносителите са открити при други кръвни изследвания, а не при тест за СПИН.

Според директорка на училище в София, тийнейджърите отказват да ползват кондоми. Никой не мисли, че може да се зарази със СПИН. В същото време, всеки трети младеж започва сексуалния си живот с проститутка (по официални данни от проучване сред 4 000 души).

Странно - от самия СПИН страх няма, но от тест за СПИН има.

Реших да си направя тест. Когато поканих приятелки да отидем заедно, отговорът обаче беше един и същ: „Аз не искам да си правя такъв тест. Много ме е страх!”.

Обадих се в лабораторията за СПИН–тестове към Медицинския център на Асоциацията за семейно планиране на бул. „Дондуков” 67. Попитах ги може ли да ме изследват същия ден. Отговориха ми любезно да отида след час. Уведомиха ме, че е безплатно, анонимно, доброволно и се изследва с кръв от пръста, а резултатът излиза до 10 минути. За сравнение - допреди 2 години ти взимаха кръв от вената и трябваше да чакаш цяла седмица за резултата.

Тест за СПИН. Червената линия най-горе показва, че тестът е проведен успешно. Ако пациентът е заразен с вируса на СПИН, освен тази линия, ще се появи и втора черта в едно от полетата, обозначени с 1 или 2.

Въпреки че нямах основание да се притеснявам от заразяване с ХИВ, още докато затварях телефона, слушалката започна да трепери в ръката ми. Трябваше да убия поне 45 минути, преди да тръгна, защото лабораторията беше близо. Сърцето ми се раздумка от страх. Повървях напред-назад, порових се в Интернет, но не помогна и се озовах в центъра за изследване с 20 минути по-рано. Явно бяха свикнали, защото ме посрещнаха много любезно, сякаш идвам точно в уговорения час. Трябваше да подпиша декларация, че се тествам доброволно, но без да вписвам имената си или други лични данни.

Текстът на декларацията, който не ми позволиха да снимам, гласи горе-долу следното: „СПИН е страшна болест. От нея се умира. Причинява се от вируса ХИВ. С този тест ще се опитаме да разберем дали сте заразен с ХИВ. Ако покаже отрицателен резултат, значи не сте заразен. Ако резултатът е положителен, може и да сте заразен, но може и да не сте, затова трябва да ви направят второ изследване в Националната потвърдителна лаборатория. Тук първо ще ви вземем кръв от пръста, а след 10 минути ще ви съобщим резултата, но не и без изричното ви съгласие, което трябва да дадете чрез подписа си тук…” След като се подписах, трябваше да отговоря кое ме е мотивирало да си направя тест за ХИВ.

Започна самото изследване. Взеха ми кръв от пръста и я капнаха в малък отвор. Оттам кръвта постепенно попи и оцвети в розово нещо като лакмусова лента. Подобно на тестовете за бременност, върху тази лента трябваше да се появят линии, с които да се отчете резултатът. Медицинското лице, пожелало анонимност, което ми проведе изследването, предварително ми обясни какво ще се случи - ако върху лентата се появи само една напречна черта, в поле „с” - тестът е успешен и той е отрицателен, тоест, не съм ХИВ–позитивна. Ако има 2 черти, много вероятно е да съм инфектирана с ХИВ 1 или ХИВ 2, но трябва да се направи втори, потвърдителен тест. Обясниха ми също и, че повечето хора в Европа и по света се заразяват с ХИВ 1, а с ХИВ 2 почти само африканците, но и двата вируса причиняват СПИН. Затова под полето „С”, имаше обозначения „1” и „2”.

Павел Малинов, председател на Фондация “Каспар Хаузер”, която помага на заразените с вируса на СПИН и техните близки. Снимки:авторката

Когато на третата минута върху лентата, оцветена с моята кръв, започна да се появява бледорозова черта в полето, означено с „С”, аз се приведох, за да се уверя, че не излизат контури в полетата на „1” или „2”.

„Чертата е само една, което значи че не сте заразена с ХИВ. Още е бледа, но след малко ще се насити и ще се вижда по-ясно”, веднага ме успокои медицинското лице от Центъра за семейно планиране. Цялата процедура – от влизането ми в кабинета до съобщаването на резултата ми отне общо 10 минути.

През тази година, за съжаление, в България тестовете за ХИВ реагират положително по-често от други години. Хората се изпращат за потвърдителни изследвания.

Според официалната статистика на Министерството на здравеопазването, към 31 декември 2006 г. са регистрирани общо 689 ХИВ-позитивни лица, а в началото на ноември т. г. те са вече 782.

В сравнение с други години, през 2006 и 2007 г. са открити два пъти повече заразени с ХИВ българи. Около 67% от инфектираните са мъже, а 33% са жени. По полов път са се заразили 87% от хората, повечето чрез хетеросексуален акт. Чрез венозна употреба на наркотици са инфектирани 9%, чрез кръв и кръвни продукти – 3%. Оkoло 1% са деца, заразени от своята майка по време на бременност, раждане или кърмене.

Никой не знае колко българи реално са носители на вируса сред онези, които се страхуват да го разберат.

Специалисти, които се занимават с епидемиология, допускат, че реално инфектираните са между 5 и 10 пъти повече от официално регистрираните, казват от Фондация “Каспар Хаузер”, която помага на заразени с вируса на СПИН хора и на техните близки.

Над 350 от заразените с ХИВ/СПИН българи вече не са между живите. В същото време има хора, които са регистрирани като носители на ХИВ още през 1986 г. и продължават да живеят и да работят нормално вече 21 години, благодарение на постоянното наблюдение и поддържащата терапия, които в България са напълно безплатни.

„Ако си носител на вируса, по-добре е да го знаеш. Терапията може да удължи живота ти с повече от 20 години, а за това „спечелено” време може да измислят лекарство срещу СПИН”, казват от медицинския център на Асоциацията по семейно планиране.

ХИВ инфекцията може да се развива без никакви външни симптоми в продължение на 8-10 и повече години, така че, ако човек не се изследва редовно, може да не разбере, че е носител на ХИВ и да зарази много други хора.

Заблуди за СПИН

1. С ХИВ се заразяват предимно хора от рискови групи, с нисък морал и безотговорен начин на живот – проститутки, наркомани и хомосексуалисти.
Истината е, че с ХИВ се заразяват хора от всички обществени слоеве. Сред тях има много семейни двойки, учители, дипломати, лекари, общи работници, бременни жени. Няма социална или възрастова група, която да е пощадена от вируса, а както показва статистиката, повечето хора са се заразили чрез хетеросексуален полов контакт.

2. Болните от СПИН сеят заразата за отмъщение.
Според Павел Малинов, председател на Фондация “Каспар Хаузер”, твърдението е абсурдно, най-малкото защото противоречи на инстинкта за самосъхранение на заразения с вируса на СПИН. Когато човек е инфектиран с ХИВ, той е с толкова отслабена имунна система, че е много по-уязвим при контактите си с други хора и много по-вероятно е да си навлече всякакви болести, ако прави необезопасен секс.
Ако здравият партньор има гъбички например, той ще си ги излекува за десетина дни, но болният от СПИН може да умре от тях.
Опасността от заразяване идва от това, че човек може да живее с вируса на СПИН без симптоми дълго време. Ако в този период той е заразил някого, това не е било умишлено, а защото не е знаел.

От ляво на дясно: Ивайло Калчев, Павел Малинов и Гергана Пенчева от Фондация “Каспар Хаузер”, които в момента работят с над 200 ХИВ серопозитивни пациенти в България. Снимки: авторката

3. Човек, който е заразен с ХИВ, веднага или в най-скоро време ще умре.
За щастие, в България има напълно безплатна за пациентите терапия, която е на световно ниво - с над 18 позиции медикаменти, от които се правят различни комбинации за терапия. Те спират или намаляват размножаването на вируса. „Много е важно тази терапия да се спазва стриктно, иначе се изработва резистентен щам, вирусът не се поддава на лечение и продължава да се размножава”, предупреждава Павел Малинов.

4. От един полов контакт не може да се заразиш със СПИН.
„Може да се заразиш от половин полов контакт, а може и да не се заразиш от много контакти, казва Павел Малинов. Имаме двойки, в които единият партньор години наред е оставал незаразен, докато двамата още не са знаели за инфекцията. Доказано е, че вероятността човек да се зарази при хетеросексуален контакт, е 23%, но много зависи какъв е вирусният товар на инфектирания, има ли ранички, охлузвания, одрасквания и др.”

5. При орален секс няма опасност от заразяване със СПИН.
Има риск от заразяване както при орална любов, така и при стандартен или анален секс, като в третия случай заразяването е най-лесно.

6. Има хора, които са природно „имунизирани” срещу ХИВ и СПИН.
Преди време учени изследваха група тайландски проститутки, които имали многобройни контакти с ХИВ-инфектирани без предпазни средства, но не се заразявали. След време обаче, те все пак се заразили.
„Възможно е на някои хора да им липсва определен ко-ензим, който служи за проникване на вируса в клетката и това да ги прави неуязвими, но мутацията е изключително рядка”, казва Павел Малинов. Той допълва, че сред заразените с вируса има малка група инфектирани, които се наричат нон-прогресори. Те повече от 20 години не приемат никакви медикаменти, имунната им система продължава да е много добра и не подлежат на терапия.

7. Има хора, които са се излекували от само себе си – открили са им вируса, но след време той изчезнал от кръвта им.
Няма такъв случай. Възможно е първият тест, който открива антителата срещу вируса, да реагира положително по грешка, но ако е направен потвърдителен тест, който е открил наличието на самия вирус, досега няма случай заразеният да се е излекувал от него.

8. СПИН се хваща от прегръдка, целувка, общи чаши за пиене, от ухапване на комар и др.
СПИН не се предава по никакъв друг начин, освен по кръвен път, чрез сексуален акт, от бременна майка на детето й или чрез кърмене.
За да се случи заразяването, вирусът трябва да е в много голяма концентрация. Такава има само във влагалищните секрети, спермата, кърмата и кръвта, но не и в слюнката, върху кожата на човек (ако няма рани) и др.

9. Рискът заразената с ХИВ бременна да роди инфектирано с ХИВ дете е огромен.
Ако още в началото на бременността се установи, че майката е заразена с ХИВ и се проведе необходимата за тези случаи терапия, шансът тя да роди здраво дете е 98%. По тази причина се обмислят законови промени, които да задължат всяка бременна жена да си прави тест за СПИН (в момента това е само препоръчително).

- Как реагират хората, когато разберат, че са заразени с ХИВ?
- Как работят, учат и живеят носителите на вируса на СПИН в България?
- Хора в каква възраст са най-засегнати от заболяването?

Отговорите на тези и други въпроси за ХИВ и СПИН четете утре в интервю с председателя на Фондация “Каспар Хаузер” Павел Малинов.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) възхит
  страхотна стаия! най-сетне нещо сериозно по темата. браво :)
 2. 2) Anonymous
  Евалал, текстът е много добър.
 3. 3) Мая В.
  Поздравления за г-жа Банчева,че за да напише правдиво статията,е отишла да си направи тест за СПИН.Министерството на здравеопазването трябва да провежда агресивна кампания за предпазването на младите от СПИН.Там където има млади хора,в училищата,университетите,студентски град,домовете за отглеждане на деца в неравностойно положение и т.н. да има нагледни предупредителни табла,постери и други.По телевизията и радията наравно с рекламите на М-тел и Глобул ,със същата последователност и честота ,да се излъчват клипове за предпазване от СПИН,защото е много жалко да се затрие един млад живот поради едно невнимание или невежество.
 4. 4) Такаааа
  Аз пък искам да кажа нещо,което зная със сигурност от приятелка-лаборантка и то отпреди 20 години! Когато се заговори за тази болест,бяха изпратени на специално обучение наши лаборанти. Там присъствал френски лекар,който наред с филмите за СПИН-а, е говорил,че вирусът се съдържа във всички телесни течности - сълзи,пот,слюнка,урина и кръв,разбира се!!!!! Изрично им е било наредено да не споменават този факт! С една дума, засекретяват информацията за СПИН и се казват само общи неща!!!!Ненапразно всички заведения за хранене са затворили още,когато е станало известно колко опасна болест е тази и колко лесно се предава! Разбира се,като всяка друга болест,се прихваща,ако ...още

 5. 5) Anonymous
  Това твърдение е абсолютно НЕВЯРНО и се дължи на невежество и необразованост. Вижте сега нещо друго. Лекарства и ваксини срущу СПИН и др. болести има и непрекъснато се откриват нови, и то въпреки, че големите фирми влагат основно средства за лекови против бръчки, целулит, за потентност и др. такива, които ще доведат до по-големи печалби. Тази преждевременна смърт на милиони хора не е резултат на случайност или небрежност. Тя е преднамерена и систематично организирана по поръчение на фармацевтичната промишленост и на нейните инвеститори с единствената цел да се разшири световният пазар на лекарства, който е на стойност трилиони долари. Пазарът ...още

 6. 6) вафла чудна
  кукурукууууу ето ги и лунатиците. мда конспирации, пари, корпорации дебнат навсякъде. вярвайте ако щете и във великденския заек, но ако ви потрябват лекарства, преглътнете омразата си към лошите компании и си пийнете хапчето. да, фармацефтичните компании са компании. демек искат да печелят пари. на гърба на болни - може би. но ако бяха благотворителни щяха да предписват чай от лайка, защото харесва ли ви или не парите движат гадната машина. НО никой, никой, никой не крие съществуваща ваксина или лек срещу спин само за да продава лекартва. това е наивна измишлцотина за пораснали, които още искат да вярват в торбалан. да, ...още

 7. 7) До всички
  Ваксина засега няма, но се надяваме до 10-15 години или да бъде създадена такава или да се намери виростатик, който да елиминира и минималния вирусен товар от човешкото тяло. Причината, да не може да се произведе ваксина се крие в природата на ретровируса. Той е едно много особено творение на природата и не прилича на останалите вируси - мутира изключително бързо и се развива. Затова антителата, които организмът на болния произвежда може да ги използваш като тест за инфекцията, но са безсилни към вируса. Тази висока изменчивост и неустойчивост на вируса е и причината да има нужда от много и различни лекарства, ...още

 8. 8) Anonymous
  Добре де, а защо не пуснат този тест по аптеките, за да си прави всеки сам?
 9. 9) Anonymous
  Вафла чудна, не си права! Защо изчезнаха супер ефикасни и евтини лекарства от аптеките и бяха забранени, за да бъдат заменени с множество скъпи и неефикасни. Само един пример - стопроцентовите единствено ефикасни капки за нос - нафазолин и ринофорацин вече ги няма. Имали странични ефекти, ами другите лекарства да не би да нямат, прочетете само листовките....и ще предпочетете да умрете от болестта, отколкото от страничните явления. Преди 5-6 години искаха да забранят аналгина и беналгина (универсално и ефикасно болкоуспокояващо, към което не се привиква)и хората почнаха да запасяват, но задържаха, може би се засрамиха. Парацетамола, най-евтиното противовъзпалително и противотемпературно ...още

 10. 10) Anonymous
  Tака наречените "заблуди" в тази статия не са съвсем верни - в слюнката на заразения има ХИВ вирус, въпреки че е в по-малка концентрация. и освен това има поне 1 случай (показваха го по Дискавъри), на човек, който е бил носител на вируса, след 3-4 год. не са намерили даже следи от вируса в кръвта му. Хайде, дори и това да се дължи на някаква поредица от грешки при многобройните тестове, не може да се отрече, че в слюнката, потта и др. телесни течности на заразен човек има ХИВ вирус. А защо мислите, че няма ефикасно средство против всички вируси, вкл. ...още

 11. 11) Re: Anonymus
  Хайде да прочетем пак: "За да се случи ЗАРАЗЯВАНЕТО, вирусът трябва да е в много ГОЛЯМА КОНЦЕНТРАЦИЯ. ТАКАВА ИМА САМО във влагалищните секрети, спермата, кърмата и кръвта, но не и в слюнката, върху кожата на човек (ако няма рани) и др" Тоест, вирусът го има и в сълзите, и в слюнката, и във всички човешки течности, но концентрацията му не е достатъчно голяма, за да се заразиш. Относно това, че богаташите не умирали от СПИН, Фреди Меркюри ли имаш предвид?
 12. 12) Anonymous
  Първо, това че трябвало "голяма концентрация" може и да не е напълно вярно във всички случаи. Второ, в статията се отрича ИЗОБЩО в слюнката да има вирус на ХИВ. Трето, не ми изопачавай думите, написал съм "повечето богаташи", не "богаташите не умирали от СПИН", както си ме цитирал свободно. Ако случайно не сещаш за световно известни богати хора, които са болни поне от 1989-1990 год. и все още не дават признаци на болестта, значи изобщо не си се интересувал от тази тема последните 17-18 години. Но - богаташите могат да си позволят да си купят интерферон и други наистина ефикасни ...още

 13. 13) Ro6ko
  Mnogo pou4itelna statiq, no uwi mnogo malko ot moite wrystnici(az sym na 18) se interesuwat ot towa...wsi4ki si mislqt 4e ne moje da im se slu4i...brawo za statiqta...
 14. 14) Anonymous
  Богатите могат да си позволят и други неща - скъпоструващо лечение на някои видове рак, наркомании, трансплантации, най-вероятно и само те ще могат да се излекуват от СПИН след време.
 15. 15) До номер 10.
  Уважаеми потребителю, в слюнката има също следи от вируса, прав си. но концентрацията му е толкова ниска, че заразяване е практически невъзможно. второ, ХИВ оцелява в суха среда не повече от 60 секунди, тъй като е особено уязвим на температурни и химически промени - обвит е със специфичен белтък. затова за заразяване е необходимо солидно вирусно натоварване на едното лице и пряк път, по който да се предаде - а това са кръвопреливане и секс. това например не се отанся за хепатит В, който вирус е изключително устойчив и заразен и след 100 години извъ организма. даже, ако не се лъжа е ...още

 16. 16) Кольо
  Уважаеми потребителю, в слюнката има също следи от вируса, прав си. но концентрацията му е толкова ниска, че заразяване е практически невъзможно.
  което обяснява и какво е разправял френският доктор. че понеже през слюнка болеста не може да се предава, да не плашат излишно пациентите.
 17. 17) добър въпрос
  на номер 8. защо наистина не ги пуснат по аптеките? единственото, което на мен ми хрумва против е от психологическа гледна точка - ако не си добре информиран и няма кой да ти обясни туй-онуй току виж си теглиш куршума при положителен тест. но пък ако сложат едно подробно информиращо упътване може и да стане.
 18. 18) Anonymous
  Или ще си тегли куршума, или няма да се регистрира и ще остане без лечение. Може би държавата иска да контролира бройката на заразените. Иначе никой няма да отиде доброволно да си прави изследване. Пък и теста май не е съвсем сигурен, трябва да се направи повторен. Съвсем скоро имаше случай с една американка, приемала антиретровирусни медикаменти в продължение на девет години, след което е било установено, че тя никога не е била заразена с ХИВ. Жената не си е направила повторен тест, а веднага се е обърнала към лекар, който й е назначил терапия. Сега го съди за увреждане ...още

 19. 19) Anonymous
  много си права че хората в българия не се замислят че могат да бъдат заразени надявам се да мислят като теб
 20. 20) ИЗУМВНА
  Много глупости! Тест за СПИН и заразяване със СПИН няма! =========! Има тест за ХИВ и заразяване с ХИВ. По смешен начин да се предадат нещата не е имало до сега! Авторката може малко да се образова например, да се сети че Заразяване със синдром не съществува. Само е искала да сплаши хората! Админ: Спазвайте правилата на форума
 21. 21) заразен
  здравейте , аз съм хив позитивен от една година. Живея в чужбина. Познавам доста заразени. Аз мисля че пускането на тестовте по аптеките би било огромна крачка напред. Ако е подкрепено с една масирана медийна кампания и телефони за професионални консултации, ще се избегнат необмислени постапки от парвоначалния стрес при новозаразените. Човек е много по- сконен да си направи теста сам в къщи и да се обади след това анонимно на специализиран телефон за савет, отколкото да отиде в болница и да чака непознат да му съобщи резултата. За това и никой не ходи.в 90% от случаите откриват ...още

 22. 22) n9koi
  Съдбоносно важно е да си направиш тест за AIDS винаги когато рискуваш!!!Не отнема време и пари,а спестява освен твоята драма и на много други хора!!!Ако заразен или носител има лекарства -те са и в България ,които могат да подържат нормалният ти живот 20-30 години!!Моля ви бъдете внимателни!Тук има много заразени хора -особено в затворите!Мълчи се за тези факти защото се страхуват от психоза!!!
 23. 23) митко
  в неделя ме ухапа комар и аз го убих докато смучеше кръв от кожата ми и текна кръв.И моля ви се кажете ми ако тояя комар е пил и от кръвта на спинозен дали мога да се заразя.Моля ви отговорете ми вярно и бързо че много ме е страх ;(;(;(
 24. 24) az-към горния!!!
  Няма страшно
 25. 25) митко
  сигурен ли си ?
 26. 26) любопитна
  Днес гледах новините по БТВ и в един от репортажите се споменаваше,че в Пловдив имало 70 нови случая на заразени с ХИВ от началото на годината(при това и на 13-14 годишни деца)и това доста ме стресна.Надявам се това да е повлияло и на други.Между другото идеята за разпространение на тестовете за ХИВ по аптеките е добра,но в един малък град като моя,където всички се познават,надали някой ще отиде да си купи тест,защото дори и резултатът да е отрицателен после ще те сочат с пръст.Не казвам,че ако човек има желание да се тества няма да измине и 100км,за да си набави ...още

 27. 27) Zagrijena
  Детето ми си играеше на детската площадка, когато видях, в близост до него използван презерватив. Моментално го дръпнах от това място, но се зачудих дали, ако презерватива(беше пълен със сперма)е използван от хив позитивен мъж би могло да стане евнтуално заразяване.Рових се в нета и там пише,че хив вируса е неустойчив във външна среда,а дали е устойчив във семенна течност и дали би бил в концентрация достатъчно голяма за да предизвика инфектиране?
 28. 28) Информиращ
  До #27 Загрижена Не може детето ти така да се зарази от СПИН. Може да се зарази от полов контакт и по кръвен път.
 29. 29) Zagrijena
  ДО#28 Притеснението ми е следното: Хипотетично дали може да стане заразяване от контакт на детето ми с презерватив и семенна течност, ако тя попадне върху кожа или раничка. Аз успях да го дръпна преди да има досег, но знаете в такива моменти какви мисли минават на една майка.Все пак детето ми е само на 1,5г а в тази възраст имунитета не е толкова висок, отделно и детските болести.
 30. 30) Anonymous
  ХА ХА ХА, определено ще===== детето, госпожа
 31. 31) уф
  Съжалявам за горното. Допуснах проява на много лош вкус.
 32. 32) ???
  Възможно ли е сам да се заразиш? Тъй като имам вси4ки симптоми, които сам 4ел за спин, а не сам правил секс със никой???
 33. 33) ???
  Преди седмица ми правиха изследавания на кръвта, но не за спин, а имах проблеми със стомаха и излезе че всичко е нормално, но странното е че диарията и настинката са едни от симптомите на спин, а съ6то така ми е замаяна главата и ми се е изприщил езика, устните и са ми се нацепили никтите, абе общо взето чувствам се като дроб и имам чувството че ще припадна.
 34. 34) ???
  А ако наистина се окайе 4е сам носител на спин на6те 6те ме помислят за педераст.
 35. 35) !!!
  Ако това се случи, няма да има никакво значение дали си педераст, или не си педераст.
 36. 36) 000
  ХОРА ПАЗЕТЕ СЕ.Не е толкова трудно правих си наскоро тест за хив ниама да ви описвам какво е 4увството за тиа 4-5 мин дали 6е излезе 4ерта на теста 1 или 2 представиам си наистина ако биаха излиазли какъв срив 6те6е да е.аз имах при4ина да го направиа и не е никак лесно да застане6 пред теста но след това като видиах 4е е отрицателен се едно се родих.Седмици наред страдах деноно6тно дали сам с хив имам и приател за които наи много ме бе6е страх да не го заразиа .предпо4итах аз да сам с хив но на него ...още

 37. 37) Anonymous
  Днеска кихнах два пъти и ме засърбя носа. Дали нямам Спин?
 38. 38) Немо
  Да си кажа право не мисля че ще се сепнат да правят кампании срещу спин. Що ли ? Щот нема възвращаемост ! Ако трябва да се парвят кампании то да почнат и за катастрофите ! Всеки ден умират хора ! Всеки ден !! Боли ги ... Че за спина чакаме да ни кажат !!
 39. 39) 000
  Абе тука в таиа страница никои ни6то ниама да направи за тва правете вие мислете 4е никои др после нема да го ениа да ли си болен или не ползваите ПРЕЗЕРВАТИВИ и си правете тестове на кра4ка сме от епидемиа никои не казва колко са то4но заразените за6тото не се знае но са много това е полойението
 40. 40) до горното
  "...мили братя педераси", забрави да го адресираш
 41. 41) до горното
  Не6то не си в те4ение с кои говори6 и за кво става въпрос на невежите им е простено ако се информират.Успех и Бог да е с теб.
 42. 42) николай
  ако правя 20 мин секс без презерватив ще хвана ли нещо
 43. 43) чичата
  ако ти си с презерватив а любовника ти отзад е без си жив зян ако е хив позитивен
 44. 44) до николайчо
  абе за 20 мин. не може, но за 21 мин. и 30 секунди със сигурност. куку, приятелю, и за милисекунди да свършваш пак има опасност да си докараш нежелани домашни любимци в организма, ако не си облякъл патлака, така че бегай за кондоми :Р
 45. 45) Anonymous
  браво наистина ви правя евала за всичко написано наистина сте се справили много добре
 46. 46) sway
  Добре де ,хора.Заинтересована съм от темата,както смятам,че трябва да бъде всеки гражданин ,де,но все пак ,въпреки многото информация ,и на пук на това,което повечето знаем за СПИН и ХИВ,току що се натъкнах на много противоречива такава,а именно (цитирам) :"Чрез т.нар. метод "Orasure" – взима се проба от секрет в устата, като това се извършва с клечка с памук, която се поставя между бузата и долния венец за 2 минути."(става въпрос за един от тестовете за ХИВ). Така,значи това всъщтност е извадка от Програма за превенция и контрол на ...още

 47. 47) някой
  Днес се престаших и отидох да се изседвам. За щастие резултатът беше отрицателен. Съветвам всички да превъзмогнат страховете си и да отидат да се изследват. Тестът става за минута - две!
 48. 48) Гб
  От всичко което прочетох останах шашнат може би по простата причина че приятелката ми днес ми каза че може би е ХИВ - позитивна а секс без презерватив и каквито и да е безопасни средства не сме употребявали скоро време. И сега при мисълта само при МИСЪЛТА че може да съм заразен изтръпвам .... незнам за вас хора ама страх от теста наистина не трябва да има по лошо е да живееш в заблуда отколкото да знаеш истината. Аз утре отивам на тест :)
 49. 49) Некъв
  Темата е яка и тия в асоциацията са яки! След теста си говорихме и разправяха, че трябват повече тестове. Значи има интерес. И верно да вземат да ги пуснат в аптеките - така който иска ще се тества без проблем. Нали има тестове за бременност?
 50. 50) Anonymous
  Като са без пари някой да не си помисли, че е превенция? А че не са без пари, не са.

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com