www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
понеделник, 18 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Инж. Христо Бъчваров: През 1969 г. Тодор Живков ми подари „Форд Мустанг”

25 Май 2008

 

Продължава от вчера. Виж тук първа част: “Изобретих джиесем през 1959 г. Станах генерал майор от ДС”

Снимки: авторката

Като си купих „Лада“ с парите от Димитровската награда, влизаме в обедната почивка с колегите вътре, гледаме я, а един казва: „Я да изпробваме фаровете, да видим работят ли.” Включвам аз – стоповете ги няма. Бре, зачудих се какво става. Взех да търся чантата с инструментите в багажника и гледам два големи плика и някакви неща, увити във вестник „Комсомолская правда“. А те увили там всички крушки за стоповете и за мигачите, и отгоре написали: „Прощай брат – норма!“ Не е имал време да ги завие, защото е изпълнявал норма. Обаче не ги откраднал, а ги сложил отзад в пакетче, да си ги сложиш. Много се смяхме тогава.

Като спрях турците (б. р. - има предвид системата за заглушаване на турското радио и телевизия - виж първа част), Тодор Живков ме викна точно на рождения ден на Георги Димитров, той е през юни. Беше по къси ръкави и казва: „Бъчваров, слушай какво – решили сме да те правим Герой на социалистическия труд.“ Аз замълчах, какво да му кажа. Той обаче пита: „Какво ще кажеш?“ „Другарю Живков, ще ми дадеш един орден, а в България ордените служат два пъти на човека – един път, когато ти ги връчват и втори път – на червената възглавничка, когато те изпращат в гробищата.“ „Еее, а ти какво искаш, бе?“, пита Тодор Живков. Казах (това беше през 1969 година): „Гледах по кината един филм, френски, спечелил голямата награда в Кан. Там имаше една кола, казваше се „Форд Мустанг“. „Е к’во?“ - пак пита Тодор Живков. Казвам: „Хайде, вместо да ме правите Герой на социалистическия труд, купете ми една такава кола.“ Той отиде на бюрото си, взе нещо за писане и пита: „Я кажи каква беше колата?“, аз му казвам: „Форд Мустанг“, спортен, откриваем“ и той го написа, след което каза: „Хайде – добре, добре, жив и здрав, пак ще се видим“.

“Форд Мустанг”-ът, който инж. Бъчваров получил от Тодор Живков, вместо орден “Герой на социалистическия труд”. По-късно той сменил номера на колата със С 0001.

След 20 дена фордът пристигна - 300 коня кола. Който ме видеше, с извинение, кръв пикаеше. Всичко се събираше, аз му свалях гюрука, вътре – червена тапицерия, иначе – навсякъде черен. Викахме му „лачената обувка“. Втората ми жена, секретарката, с него съм я возил. Два пъти ходихме из Европа. В Германия, като спирахме по бензиностанциите, германците се трупаха да видят какво е, както ние се трупахме, като видехме тук да влезе западна кола. Пълнех догоре целия резервоар – 80 литра и като го изфорсирах, замирисваше асфалтът и изчезвах като дим. Много луд бях. От София тръгвах за Цюрих, Швейцария и 1 800 километра ги минавах за 1 ден. Не признавах нито полиция, нито нищо – те не могат да ми направят нищо, бях с дипломатически паспорт. Колата гореше между 14 и 16 литра на 100, но бензинът беше по-евтин от горнобанска вода. Попътувах из Европа, поизфуках се. Номерът ми беше С 0001. И какво стана – увеличиха бензина. 3 години го карах тоя „Форд Мустанг“, повозих хубави момичета в него и като увеличиха бензина, не стигаха парите. Пак отидох при Тодор Живков и го питам: „Другарю Живков, може ли да го продам?“ „Продай го бе, каквото искаш го прави“. Дойде едно момче от Търново, на което брат му беше в Америка, дърводелец, който не умееше да кара кола, но ми брои много пари. Не помня колко даде, но бяха много пари и дойде с шофьор, да си го откара в Търново. И какво стана – след 20 дена изгоря и мустангът, и хората в него. Гледай какво нещо е съдбата - трябвало е аз да го карам. Този, който го е карал, шофьорът, е минавал покрай река Янтра и не е удържал колата на един завой. Мустангът открит, обръща се в реката, вътре е имало 60-80 литра бензин, пламва и хората загиват. Съдба – няма и следа вече от този мустанг. А само гумите му отзад бяха 2 педи и кусур широки.

После имах още един „Форд Мустанг“ – този път от наследството на майка ми в Македония. Там бяха продали всичко, а македонската валута на Тито беше конвертируема. Взех към 18 000 долара и си купих нов „Форд Мустанг“. Знаеш ли как ме кефеше като застанат германците да го гледат като телета в железница! И това не са хора от Бусманци да не са виждали хубави коли, а германци! С първия мустанг трябваше да изпълня специална задача в посолството в Бон, Западна Германия. Карам аз със 140-150 и изведнъж чувам предния ляв калник: „Бааам!“ Гледам – хвърчат някакви черни парчета. Понамалих малко – лявата гума я няма – колата върви на три колела, при липсващо предно колело. Отиваме на първата бензиностанция, на която продават гуми, а нямаме много пари. Идват германците, търсят в справочниците „Форд Мустанг“, току що излезнал, намериха, докарват ми гумата – същата. Лелее, като ми казаха цената, стана ми лошо. Питах ги дали няма нещо, с което да я заменят, но те казват: „Може да ви дадем и подобна гума на половин цена, но не искаме да влезем в затвора. Нали ще ви дадем документ, че сте я купил от нас? С тази кола, която вдига 250 километра, ако направите катастрофа, ние отиваме в затвора“. Питам колегата, който беше с мен: „Имаш ли пари?“ Дадох и аз 300 марки и я купихме. Отидохме си до посолството в Бон и помолих посланика: „Не можем да се върнем - спука се гумата“. Дадоха пари и нещата се наредиха.

Сертификат, че системата за плазмено запалване на инж. Христо Бъчваров отговаря на стандарта ISO 9001:2000.

По онова време в Берн, Швейцария, посланик на България беше всеизвестната активна боркиня Роза Коритарова. Мен ме бяха поканили във фабриката на часовниците „Омега“. Тя от любопитство искаше да дойде с мен. Приеха ме, подариха ми няколко часовника, сред които часовник, ходил на Луната - за Тодор Живков. Той така и не можа да го носи – държеше го в джоба си, защото имал алергия – ставаше му цялата китка на червени петна. Часовникът е целият от титан, а отгоре стъклото не е стъкло, а прозрачен тефлон. По програмата на НАСА, за първия космически полет, с който отиде Армстронг на Луната, е имало конкурс сред всички часовникарски фирми в света. Условията са били много жестоки. Първо, часовникът не трябва да има никаква електроника, защото лъчението от космоса ще му пречи. Второ, часовникът трябва да бъде с пружина и да се навива за 7 дена (космонавтите стоят горе 2 дни и половина), трето – трябва да издържа температура от плюс 160-180 градуса до минус 90 градуса. Защото космонавтът го носи часовника отгоре на ръката си – той няма да бърка под скафандъра си, за да гледа колко е часът. Горе на Луната няма атмосфера. Когато космонавтът се намира срещу слънцето, предната му страна е нагрята до 160 градуса, а гърбът му е на минус 90 градуса. Няма въздух на Луната, няма никаква атмосфера, затова и скафандрите, и всичко е много специално. Космонавтът е с облекло от 12 пласта. Американците ме водиха в Минесота във фабриката, която прави материята за скафандрите.

И какво става – космонавтите носят „Омега“ часовници на ръцете си. Фирмата „Омега“ е помолила американците да разрешат да се качат в космическия кораб още 12 бр. часовници „Омега” и да бъдат в капсулата. Един от тях е мой, държа го в сейф в банка. Тодор Живков го подържа известно време и ми го даде. Отзад на капака е написано релефно: „Първият часовник, носен на Луната, одобрен от програмата НАСА“. Емблемата на космонавтите е в средата. Часовникът е черен хронометър, работи 7 дни без да се навива, и понеже разликата в температурите на луната е огромна, никакъв материал от това, което се правят обикновените часовници – стомана, месинг и т.н, не може да издържи. Затова „Омега“ печелят конкурса – всички зъбни колела, включително и пружината, и балансът вътре, са направени от разтопен сапфир. Майката си трака - аз не повярвах. С три капака е и, вярвайте ми, до втория капак успях да го отворя, но третия не можах. Носих този часовник на ръката си, докато си карах мустанга. Който е знаел какъв е този часовник, е щял да ми отреже ръката. Оставям го наследство за децата.

Като бяхме веднъж при Тодор Живков, стана дума за Людмила Живкова, той много се беше огорчил. Хората говорели непрекъснато, че всяка седмица ходела в Париж да си прави фризурата на разноски на държавата. Отивала до Париж на фризьор и се връщала. „Как ще ходи в Париж да си прави косата, казваше Тодор Живков, като тя е с перука? След катастрофата има платинена плочка 4 на 4 сантиметра – черепът й е открит и тя е с перука, как ще ходи, фризури да си прави? Ама това сме българите.“ Людмила Живкова я отровиха, от което Тодор Живков получи удар и му се парализира левият крак. Бяха го отписали Добри Джуров и Петър Младенов, но полека-полека се съживи, вдигна се и отиде на тържествата на Бузлуджа.

Един път Живков ми дава доклад, който трябва да изнася, за електрониката и за бъдещото развитие на микроелектрониката, защото България, единствена от целия соцлагер, успя да вземе технологията и машините от японците, от един професор. Американците го бутнаха в затвора, не знам жив ли е, умрял ли е, но ние трябваше да се специализираме да изнасяме за целия соцлагер микроелектроника. Тодор Живков казваше: „Нямаме минерали, нямаме природни богатства. Трябва с много акъл и много малко метал и минерали да правим чудесии“, каквото именно е микроелектрониката. Дава ми той доклада, който трябва да чете пред академията, за бъдещото развитие на българската микроелектроника и ми иска мнението. Аз почвам да чета: „България трябва да се специализира в микроелектрониката най-добре от всички социалистически страни, защото това е бъдещото развитие на човечеството“ и т. н. „Трябва особено много да наблегнем на най-големите постижения, които има в микроелектрониката великият Съветски съюз и да се поучим от тях и от другите държави.“ Аз спирам дотук и казвам на Тодор Живков: „Съветският съюз е с 10-12 години назад от американците и японците“. А той си наведе главата надолу към мене, а после посочи под масата и плахо попита: „Бъчваров, как да го кажа, бе?!“ Подслушваха го от КГБ навсякъде.

Тодор Живков ме обичаше, защото му казвах истината, хич не му цепех басма. А големите партийци (Огнян Дойнов и другите) казваха: „Не му казвай всичко, човекът ще получи удар.“ Казвам: „Огняне, той е шефът – ако не знае какви са бъркотиите, как ще управлява тая държава?“ Каквото знаех, всичко му докладвах, а то беше истина, която той не знаеше. Иначе той получаваше съобщения и от КГБ, и други доклади, но бяха замазани.

Солаков го уволниха по нареждане на руснаците и на негово място министър на вътрешните работи стана Димитър Стоянов. Той беше от село Стражица, пълен простак. Падна един руски космически кораб и изгоряха и тримата космонавти. Същия ден катастрофира футболистът Гунди. Солаков беше и спортист, и голям патриот. В Съветското посолство поставиха 3 снимки на тримата изгорели космонавти и цялото политбюро и секретариат отидоха на поклонение на снимките. Солаков първо отива на погребението на Гунди и после отива да се поклони на трите снимки. И понеже не зачел съветските космонавти, а отишъл най-напред на поклонението на Гунди, по решение на политбюро, го уволниха.

Плазменият катализатор на инж. Бъчваров, монтиран в автомобил.

Моята история през годините е много дълга и интересна. Бил съм в най-големите фирми за електроника по света, като започнете с Америка и Русия, и завършите с Япония. Това, което ви разказах досега, едва ли е и 10% от това, което съм видял по света и което съм експериментирал. Създал съм множество действащи модели в умалени размери (поради невъзможност да се изработят в реални размери), граничещи с фантастиката. Те са налице и се намират в моята лаборатория. За съжаление, нямам възможност, поради липса на средства, да ги осъществя на практика в модели с реални размери. За всичко, разказано дотук, разполагам с документи и снимки.

От доста години правя експерименти и изследвания в подобряването на двигателя с вътрешно горене и по-точно - в горивния процент, от което се очаква без всякакви катализатори, вредните емисии, които се отделят от тези двигатели да бъдат по-добри от най-модерно произведените автомобили в момента. Като хоби над 22 години разработвах и експериментирах „плазмено високочестотно запалване на двигатели, работещи с бензин и газ (Ото-мотор)”.

Обикновената искра, с която работят автомобилите без плазмен катализатор.
Демонстрация на плазмената искра, която се получава, след като в автомобила се монтира изобретеният от инж. Бъчваров плазмен катализатор.

Интересът от страна на големите производствени фирми е много голям, като започнете с „Ферари“ и завършите с „Мерцедес“. Умишлено задържам продажбата на тези патенти, защото съм патриот и искам България да даде нещо съвременно, което да бъде известно в цял свят.

Баба ми, Бог да я прости, е от Пещера. По време на турското робство, когато е станало голямото клане в черквата на Батак, тя е била бебе на 2 месеца и е единствената оцеляла – била е хвърлена в кръвта на избитите. След това идват австрийски и италиански журналисти, за да видят клането. Едно семейство австрийски журналисти взимат баба ми и я отглеждат в Австрия. После тя се връща в България и се жени за дядо ми, който е бил най-големият адвокат в България – Стефан Бъчваров. По онова време, вече след Освобождението, в цяла България е имало само 6 дипломирани адвоката. Той е от Силистра, завършил е правни науки в Харков, при цар Николай. Ако ти кажа какви пари е имал – плащал е с пендели (ей такива големи златни монети).

Инж. Бъчваров на работното си място.

Докато дядо ми работи като адвокат, хващат най-големия разбойник по онова време – Дочо Докузунов. Бандата му е причаквала, убивала и обирала хора на Арабаконашкия проход. Който минел оттам с файтон - секирата, главата на една страна и го обират. По това време Фердинанд е на власт, а синът му – княз Борис, се скитал сам с един мерцедес. Един ден, отивайки на лов, минава през прохода и го спира този известен за времето си разбойник – ще му отреже главата, казва му: „Ще те пусна, въпреки че мога да те взема тук и баща ти да ми напълни торбите със злато. Но мен и моите хора ще ни хванат рано или късно. Искам да кажеш на баща ти и пред съда, че съм те пуснал жив и здрав да си ходиш.“ След 1 година го хващат и арестуват. За адвокат е нает дядо ми. Дочо Докузунов му казва какво са се разбрали с княз Борис. Докарват Дочо със синджири на краката и на ръцете в съдебната палата за делото, и дядо ми е там. Идва министърът на правосъдието Андрей Ляпчев и Бъчваров иска свидетелят княз Борис да се яви в съда. Ляпчев възразява: „Какъв си ти бе, кой ще ти идва на теб тука, я да го разстреляме тоя, няма какво да се разправяме“. И дядо ми като рипне изнервен, оскубва брадата на министър Ляпчев пред всички в съда и веднага го арестуват. Слагат го да лежи в „Черната джамия“ (сега черквата „Св. Седмочисленици“ в София). „Черната джамия“ била отдолу цялата в пръст, гюбре, червеи, изпражнения. Отвън 4-ма полицаи с карабини, по-тежки от тях, го пазят. Дядо ми имал 5 деца – 4 сина и 1 дъщеря от баба Николина. Баща ми е третият – Атанас, Бог да го прости. Решават да го освобождават четиримата му синове. Взимат кола от Белград – някакъв стар форд с дървени спици и с плътни гуми, като файтон. Плащат в злато на шофьора и той спира близо до Черната джамия (тогава там не е имало къщи). Дават на двамата полицаи отвън по една торба с жълтици (по 100 пендела на единия полицай и 100 - на другия), за да мълчат. Влизат вътре и започват да налагат другите двама полицаи с тояги по главата. Измъкват дядото навън, който лежал там 3 дена и въшлясал. Баща ми разказва: „След като освободихме баща ми, на мен и на тримата ми братя майка слагаше по една възглавница на задните части. Защото като излезна бащата и като ни зарита по задниците: „Как не ви е срам да оставите баща си при въшките цели 3 дена?“ Като излезнал от Черната джамия, синовете му го качили на автомобила и повече никога не го видели. Къде е отишъл, докъде са стигнали, никой не знае. Така и никога не е имало следа от него повече.

Чичо ми Кирил много хубаво е свирил на цигулка и баща му е купил „Страдивариус“ – първият в България. Баща ми е завършил електроинженерство във Виена. Любопитството ми в областта на техниката може би е по наследство.
Етикет: , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) SK
  Господин Бъчваров бих го посъветвал, ако му се отдаде, да продаде часовника за който си мисли, че е бил на луната. Нали американското знаме се вееше на луната където няма въздух. А има и много други доказателства за неходенето по луната. Ако хора са ходили по луната, досега щяха да построят цял град, за милионери да ходят на почивка. За това колко руснаците са били зад американците в електрониката, по-точно компюторите, ще приведа следния пример. През 70-те години в един от чикагските вестници имаше поредица от няколко статии за България. От там знам, че България по онова време, е била ...още

 2. 2) Anonymous
  До по-горният Кухавелник: Скъпи, какво искаш да докажеш с твърдението си:". От там знам, че България по онова време, е била със седем години, или една генерация след Щатите по компюторите." Да, през 1966г, България беще едничката държава от комунистическият блок, която монтираше ония огромни кютуци "ЕлКа". В небезизвестният завод "Електроника". Да, България беше доста назад в сравнение с Япония, САЩ и западна Европа по отношение на комп-а. Както и е първата соц. държава, която започна да произвежда полупроводници. Аз не прочетох никъде в разказа на г-н Бъчваров, да е твърдил друго, а ...още

 3. 3) 78уиъуиъут
  СК, абе умнико, Съветският съюз навремето не се е усъмнил в стъпването на човек на Луната, а ти се правиш на интересен. Човешката глупост няма край. Язък за Галилео Галилей, Коперник и Джордано Бруно. Ако всички бяха като тебе още щяха да ви лъжат, че земята е плоска.
 4. 4) usb
  не разбирам хората, които ползват облагите на едно общество, а в червата си го мразят и презират. Бих ги нарекъл хлебарки. Не е техен проблем защо нямат очи да видят чудесата на америка и запада. Но, като не го харесват, като го мразят и обеждат, защо паразитират там?
 5. 5) Да, бе, да...
  Може и да е бил всякакав другаря, но ако четете внимателно ще разберете какав боклук е и какви гадни бяха всички комуноиди. Майната му! Да е жив и здрав, въпреки всичко. Що се отнася до изобретенията, то се знае отдавна, че всичко е измислено за парви път от българите... особено по комунистическото прекрасно време, даже и Форд Мустанг...
 6. 6) SK
  До usb. Напротив, видял съм много чудеса. Преди около 20 години между нас имаше един българин викаха му "локото", защото бил привърженик на отбора Локомотив. Боледуваше от стомах, но понеже не можеше да работи, нямаше и иншуранс и чак когато положението му става нетърпимо, отива в държавната болница, отварят му стомаха, пак го затварят и го пускат да си върви. След по-малко от месец умира, като го намират, чак след като от стаята му се разнася миризмата по целия коридор. Той все пак е късметлия, че умира на закрито, защото кой знае къде умират милионите бездомни. Наистина много са чудесата ...още

 7. 7) Михаил Сергеевич Горбачов
  Браво SK ти защитавай нашият строй,а аз ще го продадох социализъма- комунизъма и фондация си направих и парички си имам.Не забравяйте ,че нашите съветски сега руски часовници са най-бързите на света и нашите болни са най-здравите на света.А за Луната -американците никога не са стъпвали ,за съжаление и наша руска партенка също не е,но македонски крак със сигурност е стъпвал.До свидание брат и махни помпичката от таксиметровия апарат ,че КАТ-Чикаго ще прави проверки.Пуст всегда будет Медведев,Путин Пуст всегда буду Я
 8. 8) водач на МПС
  А относно часовника от Луната - ето от кого е гепен ! Прочетете само тук http://www.manager.bg/articles.php?cat_id=4&id=2192
 9. 9) Теле в железница
  Историята донякъде е интересна,за научните постижения-поздрави,но за типичната арогантност на отъркалия се в комунистическия "елит"-моето отвращение.Как се фука с надутото си поведение в Цюрих и с факта,че никакви наказания не го ловели заради дипломатическия паспорт!?Гледали го като телета в железница хората.Може да има много знания,но в същността си е простак.
 10. 10) българин
  Господин Христо Бъчваржв би трябвало да се извини на българския народ,ако му е останало малко съвест.Но трялва да побърза,защото животът е кратък.
 11. 11) До Горбачов
  Добре, Горбачов че американците го купиха социализъма от тебе, иначе голият си ...ъз щеше да продаваш. А що се отнася до вашите болни, смеят ли да кажат, че не са здрави? Нали докторите ще преровят всичките им джобове за стотинки. А за македонците, ходили по луната, по-е за вярване, отколкото за американците ходили по луната.
 12. 12) Кочо
  Браво, браво! Другара Бъчваров е жива социалистическа вкаменелост. Бахти карикатурата! Но нека се изприказва. Всичките безумия на полуграмотната, ченгеджийска "техническа интелигенция" събрани на едно място. Разтопен сапфир! Боже, ела си прибери верисиите!
 13. 13) йово
  Г-н Бъчваров е достоен български гражданин. Дано да има повече такива като него. Хвала!
 14. 14) Anonymous
  Ot wikipedia: In Europe, radio telephony was first used on the first-class passenger trains between Berlin and Hamburg in 1926. At the same time, radio telephony was introduced on passenger airplanes for air traffic security. Later radio telephony was introduced on a large scale in German tanks during the Second World War. After the war German police in the British zone of occupation first used disused tank telephony equipment to run the first radio patrol cars. In all of these cases the service was confined to specialists that were trained to use the equipment. In the early 1950s ships on the ...още

 15. 15) Vankata бургас
  На мен Брежнев 7-8 пъти ми даваше звезда герой саветскава саюза , ама аз му викам -дай ми 100 кила картофи , друг път царевичка взех , а когато изобретих плазмения телевизор се сдобих и с бутилка шампанско...Тогава ме повозиха и на волга...двудневна екскурзия с шлеп... Още по-преди , когато констуирах Восток 1 , бях щедро възнаграден с палто и плоча на Мюслим Магомаев , за която американците се избиваха , милиони даваха за нея , но не я продадох , защото знаех , че като изобретя лекарството против рак , ще получа и грамофон...Милионите не ми трябваха , аз ...още

 16. 16) Браво,Ванка!
  Давай,Ванка от Бургас,веселиш ме!Ще се състезаваме за грамофона,да знаеш!
 17. 17) ДС разконспиратор
  На тая ДС-бъчонка каква му е пенсията като ген.-майор от ДС, а? И аз ли трябва да му я заработвам, щото едно време маал гащи из Европата с дипломатически паспорт и Форд-Мустанг на гърба и с парите на моите репресирани от комунстите и ДС роднини? На тия му локуми за "великите" изобертателски "постижения" само олигофрени и червени бабички могат да им прималяват краката преди да се насeрат в памперсите си!
 18. 18) mitcd
  Интересни коментари,но къде бяхте че не ги споделихте преди'89 г.
 19. 19) Mrx++
  Да, през 1966г, България беще едничката държава от комунистическият блок, която монтираше ония огромни кютуци "ЕлКа". В небезизвестният завод "Електроника". Да, България беше доста назад в сравнение с Япония, САЩ и западна Европа по отношение на комп-а. Както и е първата соц. държава, която започна да произвежда полупроводници. тези кютуци бяха първите електронни калкулатори в света (не само в соц. блока). Само, че бяха на лампи (аз съм работил с тях). Преди това всички калкулатори бяха механични. Проблемът на България беше, че нямахме развита полупроводникова индустрия и западните фирми ни изпревариха, като използваха полупроводниците и калкулаторите станаха миниатюрни.
 20. 20) 77
  На мен са ми интересни спомените му,бих чел още продължения с интерес.
 21. 21) US
  Този чичка освен извинение на Българския народ друго докато е жив не трябва да приказва. И да България още си е комунистическа държава, масово пълна с комуняги, като ви чета повече от мненията. Ужас, ужас..... Дядо и баба на полето умряха от работа, да строят светлото комунистически бъдеще където хората ще са равни и няма да умират. А тоя простак ще ми се хвали как се гъзарел с мръсен капиталистически Форд Мустанг. Май.. ти да е.. Що не си поиска Волга правена от немски каски а? Жалка държава, жалък народ сме.....
 22. 22) 123
  Г-н Бъчваров Вие сте непочтен човек.Дължите не само извинения на много хора. Нека Господ да Ви съди.
 23. 23) бай Иван
  в развойната работилница на този Бъчваров милиционерската мисъл беше изобретила пантограф, на който слагаха свинския подпис на тодор живков на часовници, оръжия, сувенири и после се подаряваха на кило... какви изобретения
 24. 24) obektiven
  Дърт комунист.Да каже какво е направил за народа. Всичките му работи са насочени за изтезания.От неговите уреди в мазетата на дс колко патриоти намериха смърта си.За мен, е той един боклук.
 25. 25) Собственик на Форд Ескорт
  Г-н Бъчваров, измислете нещо и за дизелов ДВГ, че много патиме сутрин с паленето.
 26. 26) гаврилов
  абе комунист, такива като тебе са харчили парите на хората да си карат скъпите коли и да си хранят задниците.Ама няма мляко кравата вече а карай сега ,коли карай ама дадохте пари вие на тъпи уж мафиоти да си ги контролирате ама го ядете и вие сега нали яжте мам.ви
 27. 27) Anonymous
  Малееееер колко мъка има по този свят...Баси палячото е този, просто не е истина. Че има ли нещо, дато не го е изобретил той??????
 28. 28) Anonymous
  Много глупости казва този дядка, ама това за РАЗТОПЕНИЯ САПФИР просто изби рибата....Д_а не би да е било с ВТВЪРДЕН ЖИВАК???????????
 29. 29) Х.
  Тези коментари са показателни за Българина. Каквото и да направи някой, той трябва да е или луд или светец, средно положение няма. Такива страсти не позволяват обективен анализ. Или когато някой не разбира нещо, значи ли че трябва да се подиграва и да осмива. Всичко това показва слабост. Трябва да се работи за бъдещето поколение да бъде културно и интелигентно. С такива злобни страсти и повърхностно мислене, не се гради достойнство.
 30. 30) До SK
  Ей, дневалният, понеже си ченге, предполагам, че разбираш руски език. В сайта по-долу са събрани доказателства от руски експерти, за американския полет до Луната. www.skeptik.net/conspir/moonhoax.htm
 31. 31) Анонимен
  Много мразя хората които се мажат на всяка филия,а вие сте от тях.
 32. 32) ББ
  Страхотни коментари! Не се сърдете на човека. На всеки може да му се случи. Никой не застрахован от изкукуригване.
 33. 33) Прецакан
  Родих се в страна населена с дребни, мизерни и жалки душици, мислещи си, че са център на света. И когато видят, че това не е така им остава само злобата и завистта. Тогав оплюват, осират и омазват всичко, което е по-чисто от тях. Много обичат да стъпкват с мръсните си крака всичко различно от тяхната кочина. Толкова много искам да се махна и да избягам от тази паплач, но за съжаление не мога. Това все пак е моят дом. Някакво глупаво сантиментално чувство не ми позволява да си тръгна. Какво да направя? То се е видяло, че ще живея с ...още

 34. 34) Балтов
  Прецакан, и ти ли си от Булгаристан, брато? Леле, жална ни майка, копеле.
 35. 35) до SK
  абе цървул, като толкова ти е мило по комунизма чий го дириш в капитализма,а! майка ти и боклук нещастен!
 36. 36) pro-anti
  до 35)-как чий го дири, стои там и чака да види на живо как гадния капитализЪм се сгромолясва:) И така вече 40 години чака
 37. 37) Salat Rakiykin
  "Чака"? ...Чака-рака , чака във виртуалното пространство, този дегенерат е такъв ДИМКАДЖИЯ,че просто не си струва да бйде дори критикуван , кой знае колко увреден е "последния етаж" от тялото му, а за душевноста му...майка плаче- абе анимационен герой със анимационна легенда...
 38. 38) Самолетът на лампи
  Коя година беше след 1985-та,когато изстребител на СССР се заземи на японско аеропристанище и заедно с пилота незабавно замина,наотоварен на товарен кораб за изучаване на достиженията на съветската наука,техника и военно дело.Ккаво беше разочарованието на американските им колеги,когато го видели самолета без грамец електроника,т.е.НА ЛАМПИ.О,о,о,о и тези хора се беха засилили на износ на комунистически режим.А всъщност били мнооо,мнооо НАААЗАААД.А бе,и сега пак са си на опашката,ама ще се оправят на взаимни начала със другите държави от северното полукулбо.
 39. 39) Soldier of Fortune
  Случаяс този "Миг" беше наистина голям ташак...точно тогава разговарях с мой приятел военен летец-инструктор от военноморската академия в Пенсилвания и се спукахме от смях поркайки си в един клуб в Харисбърг...
 40. 40) пилот до Урко и 38
  Много добре си спомням този случай.Руският пилот Беленко избяга в Япония със своя МИГ-25 и кацайки,веднага се предаде като заяви че иска политическо убежище.Страховитата машина МИГ-25 тогава беше свръхсекретна и поради високата скорост която развиваше не можеше да бъде прехваната от нито един американски боен самолет.Скороста на МИГ-25 достигаше 3800 км/час.И досега е ненадмината.Сравним със скороста на МИГ-25 е само американският SR-71,но той е разуснавателен самолет,а не боен.Неговата скорост е 3700 км./час.Така че Урко отново се е смял тогава заедно с този мним негов приятел-пилот на собствената си глупост.А пък тоя 38-ми,изби рибата с трърдението че в МИГ-25 нямало "електроника"."Самолет ...още

 41. 41) #38
  #40,изглежда си човек,слабо владеещ себе си и в такъв един дефект и честата употреба на думи,които примерно аз бих ги спестил и независимо от неупотребата им да ти докарам ядосване,което сам правиш на себе си.С поста си не съм имал за цел да се задълбавам чак толкова,а само да подчертая,че Самолета на лампи,които направил впечатление на информационните служби на американските въоръжени сили вероятно е бил доставен по нареждане,или ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА "ТИХИЯ ФРОНТ".И пилотът(едва ли ме интересува името му)решил да дръпне на Запад(всъщност като Исаак от Библията избягал на Изток).Руснаците в 80-те ,а и по-рано изоставаха.Изоставаха по причини.Какво се случи по-нататъка ...още

 42. 42) Алоо,пилотеее!
  Не млувиш,бре!Виж там по-горе какво е писал инж.Бъчваров,или какво казва.Казва,че в Япония някакъв професор го бутнали в затвора,понеже по думите му е взета технология за микропроцесорни джаджи.Да,бе,да-ти по онова време на КОКОМ така ги раздаваха технологиите-за бог да прости.Били са си работи опасни,подсъдни,съвсем не за всеки професор и инженер,а само за специални,много специални.Докъде са били доведени производствата,или до къде са доведени(понеже тогава по вестниците пишеше и по радиото се говореше за родните достижения на електрониката)е видно,нали.Виж там какво му казал ТЖ.,посочвайки плахо под масата-казал му:А бе,Бъчваров,как да ти кажа.А защо?Защото Бъчваров му казал,че Съв.съюз е с 12 години назад от...БГ.Прави ...още

 43. 43) Голям подарък
  Наистина голЯм подарЪк за голЯм човек.Нема Що.Само дето веднъж тоя подарък му опразнил джоба,че и на колегата му съпътник за едно задно колело.Но човека си казва,оправил се в ситуацията.А какво да каже #чичата?А стига с тая пуста скромност #чича!Кажи,че на теб ти подариха дървена кутия за бръснарски принадлежности,даже и пирографирана с петолъчка на СЪРП И ЧУК.
 44. 44) Soldier of Fortune
  № 40-тооо, Всеки ученик от 3-4 клас може да ти изреди данни и параметри за всякяква машина,а за този Миг 25П ,има стотици страници и това ,че си решил да ги ПРЕПИШЕШ в поста си не те прави КАПАЦИТЕТ или ПИЛОТ /посмали ,манго/.Още по време та конструирането на този самолет в Щатите широко се пишеше , че предстоят тестове на прототипния Е-155П / разузнавателен самолет/, който по-късно е бил модифициран и за истребител-прихващач...Аз писах , че се напих с реален мой приятел-пилот /а не виртуален като теб/ от кеф, че съветския летец съзнателно е предал самолета си /едноместен/ с което ...още

 45. 45) Anonymous
  Като чета мненията на много българи просто ме е срам че и ас съм българин.Предубедени зомбирани ограничени и лесно манипулируеми.Не разбират какво казват.Чуждопоклонници.
 46. 46) Царедворец
  В едно далечно царство живял мъдър и справедлив цар. Един ден при него дошло едно момче и казало че е направило лодка без платна която се управлява от брега.Зачудил се царя пратил царедворците при езерото до двореца да видят това чудо. Лодката тръгнала и послушно изпълнявала командите от брега.Някой от царедворците казали че други са правили такива неща в царството но всички забравили за това.Царя извикал момчето и го попитал може ли да заглуши телевизията и радиопредаванията от съседни неприятелски царства.Може казало момчето и го направило.Браво казал царя сега ще ти дадем най високата награда на царството,звание кавалер на ордена за ...още

 47. 47) icleijjdlr
  Тъпи българи, плюйте женките си, плюйте скапаната си държаваица.Оставете на мира Русия и руснаците.Те най-малко за вас мислят, пикаят общо взето и на вашето мнение.
 48. 48) Нингбо
  Мит и реалност. Бъчваров никога не е завършил висше образование освен ако не си е купил дипломата или е завършил задочно "рабфака", подобно на други наши другари като Хачо Бояджиев който става професор та дори и академици.Едно е истина, този другар, умее да се слага на управляващите и да ангажира общественото мнение.Бъчваров измислил GSМ? В този сайт ще намерите точна информация: http://www.ngm.bg/phpBB2/viewtopic.php?t=446 Да не изброявам другите му "гениални" изобретения. Умело използвайки таланта си Бъчваров се свързва с репресивния апарат по онова време и умело влиза под кожата на другаря Тодор Живков и от там му се откриват безгранични хоризонти.Как ...още

 49. 49) Сеирджия
  Кеф ми беше да прочета идиотиите тук. Това, ИНЕТа, е голяма работа! Ако г-н Бъчваров е направил това, за което тук е написано, евалла на него. Ако не е - майната му. Но ми беше интересно да видя как всевъзможни организми, притежаващи възможности за мисловна дейност колкото да пазят равновесие, се изхождат по въпроси, за които нямат никаква информация, като се упражняват в площадно празнословие и дават съвети. Самите те вероятно са сътворили нещо единствено във WC-то и в това им е проблема. Много благодаря - забавлявах се чудесно! :-)))))
 50. 50) Illuminati
  Наистина за последните 10000 години човекът не е претърпял никакво развитие,освен когато се получи някаква аномалия каквато е и гореобсъжданият инж.Бъчваров и хора като него в световен мащаб,отговорни за техническия прогрес.Българино не бъди толкова злобем вгледай се в дъното на душата си и ще откриеш колко жалко е съществуването ти.

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com