www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
четвъртък, 24 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Слънчева централа произвежда в Родопите най-скъпия ток в страната

1 Август 2008

 

Панелите на слънчевата централа в Родопите. Снимки: авторката

“Тук сме малко като в цирка, който мине и залепва на оградата”, смее се Григор Гочев, управител на първия комплекс от соларен парк и мини ВЕЦ, които захранват със “зелена енергия” близкото село Средногорци в Родопите.

Оградата на фотоволтаичната централа “Средногорци” опира на самия път и постоянно събира зяпачи. Интересът е предизвикан не само заради космичния вид на съоръжението, но има и финансови измерения. Тук се произвежда най-скъпият ток в страната, който задължително се изкупува от Енергото, в случая ЕВН – Електроснабдяване, към чиято мрежа е присъединен. Слънчевият ток се заплаща на собственика на централата по 718 лв. за Мвтч. (Комисията за енергийно и водно регулиране - ДКЕВР - определи най-високата преференциална цена за ток от волтаици с мощност над 5 киловата, за да стимулира изграждането им) Тази централа е с мощност 42,8 киловата. За сравнение водният ток от малката ВЕЦ, която се намира на същото място, под соларния парк и над бента, преградил реката, се изкупува също задължително по 97,12 лева за мегаватчас. Цената също е преференциална. Токът от ТЕЦ и АЕЦ е по-евтин. Според договора за изграждане на АЕЦ “Белене”, например производствената цена на електроенергията от централата, трябва да бъде не по-висока от 39 евро за мегаватчас, което е под 80 лева. Така се стимулира изграждането на екологични и безопасни източници на ток.

Григор Гочев, управител на първия комплекс от соларен парк и мини ВЕЦ. Снимки: авторката

“Европа вече шеста година направо лудна по волтаиците, всички слагат, слагат, слагат, а в България това е първата работеща слънчева централа”, обяснява Гочев. Той е пристрастен към екологията. Преселил се е със семейството си на чист въздух в Родопите през далечната 1989 година от Русе. Тогава участвал във филма “Дишай”, с прожекцията на който в Дома на киното, започнаха демократичните промени в България. Подгонили го, разпитвали го. Филмът беше протест срещу обгазяването на дунавския град от фабрика на румънския бряг и бездействието на управляващите.

7-те следящи системи на фотоволтаичната централа са разперили модулите си на поляна на брега на река Арда съвсем близко от последните къщи на селото. Слънчевите панели се местят като истински роботи, завъртат се наляво и надясно, обръщат блестящата си повърхност нагоре и надолу под ъгъл според движението на слънчевия диск, така че фотоклетките да произведат най-много енергия. Вечер панелите застават с “лице” на Запад и почти вертикално. При буря заемат хоризонтална позиция, така че да имат най-малко съпротивление спрямо вятъра и заприличват на гъба.

Съоръженията се въртят и следят движението на слънцето. Снимки: авторката

Работят под действието на слънчевата радиация, затова дори да се скрие зад облак дневното светило или да ги навали сняг, пак произвеждат ток. През зимата дори количеството енергия, което се получава е повече, защото охлаждането на повърхността е по-добро. Лятото тя се загрява до 70 градуса. Всяка една от 7-те системи е изградена от 36 поликристални модули и има обща мощност 6 120 вата - общо 42 киловата.
Панелите са производство на японската компания “Шарп” (Sharp).
613 000 лева е цялата инвестиция в слънчевата централа “Средногорци” в Родопите и ще се изплати за около 10 години. Гаранционният срок на работа на системите е 30 години. Хубавото е, че при проблем с някой от модулите той може да се подмени и съоръжението да продължи да произвежда ток. Собственик на енергийния комплекс от фотоволтаичен парк и мини ВЕЦ е фирмата “Енерджи Инвестмънс” АД. Неин президент е
Димитър Станчев, продуцент на тв играта “Невада” през 1993-1996 г. и на българската версия на реалити шоуто “Стар Академи”.
“Има и централи, чиито слънчеви системи са стационарни и ориентирани на юг при монтажа им. Те обаче имат с от 30 до 48% по-малка производителност отколкото следящите системи”, каза Гочев.
Фотоволтаичната централа “Средногорци” е изградена само за няколко месеца от юни до края на миналата година, включена е в електроразпределителната мрежа през март 2008 г.

Част от съоръженията на малкия ВЕЦ до слънчевата централа. Снимки: авторката

В Златоград ще има още една стационарна фотоволтаична система, която предстои да се монтира на покрива на Културния дом. Тя е с мощност 17 киловата. За нея вече има договор за присъединяване към мрежата. Започнало е изграждането й и скоро ще бъде включена. За същия район в ЕВН са подадени инвестиционни намерения и за изграждане и на още една слънчева централа с мощност 40 киловата. Направена е заявка за слънчев парк с по-голяма мощност - 5 мегавата, в района на село Давидово, община Баните, Смолянско.
Ние ще направим проучване за условията и начина на присъединяване към разпределителната мрежа, след което при възможност за присъединяване, предлагаме предварителен договор, обясняват от ЕВН. С този договор инвеститорът възлага проектирането и съгласуването на работните проекти до получаване на разрешение за строеж. След това електроразпределителното предприятие изготвя и предлага окончателен договор на инвеститора. Когато се подпише, започва изграждането на централата и на съоръженията за присъединяването й към мрежата.

Започнало е изграждане на фотоволтаични системи и по Черноморието. В ЕВН вече има заявени доста инвестиционни намерения за изграждането на такива системи на покривите на нови хотели. Мини слънчевите централи ще произвеждат ток за нуждите на хотела, а излишната енергия ще отива в мрежата. В момента има една такава система, която се строи в Слънчев бряг. Друга с мощност 5 киловата е направена край Несебър. Разположена е върху автосервиз Ситроен, който се намира на колелото между Несебър и Слънчев бряг, присъединена е към мрежата и произвежда ток за нуждите на сервиза.

Снимки: авторката

В България се наблюдава бум в интереса към Възобновяемите източници на енергия (ВЕИ), но все още държавата не обръща достатъчно внимание на проблемите, които могат да възникнат с увеличаването на слънчевите и вятърни централи. Те засягат мрежата и за качеството на електроснабдяване, също и цените. В микса от електроенергията, която получават потребителите и ползват в дома или във фирмата, все повече ще се увеличава делът на значително по-скъпата енергия от ВЕИ. На семинар за предизвикателствата при изграждане на възобновяеми енергийни източници, ЕВН България, която снабдява с електроенергия Южна България, постави редица въпроси, в контекста на опита на Австрия и Западна Европа от използването на възобновяема енергия.
Само на територията на ЕВН има общо 14,02 мегавата работещи ВЕИ, сключени са предварителни договори и договори за изграждане на още 149,8 мегавата, от които 7,3 мегавата за волтаици и са направени запитвания за 224,1 мегавата, от които 66,5 мегавата за производство на енергия от слънцето. В Североизточна България, където доставчик е Е.ОН – България пък има над 1000 мегавата строящи се и заявени мощности от вятърни генератори.
Към тенденцията за поскъпване на електроенергията заради ръста на цените на петрола и горивата, ще се прибави и увеличението заради значително по-скъпия ток от слънце, вятър и вода.

И понеже енергийният закон вменява на компанията, към чиято мрежа е присъединен ВЕИ-то да изкупува произведения “зелен” ток на преференциална цена, колкото повече фотоволтаици и перки има на територията на съответното ЕРП, толкова по-висока ще бъде крайната цена на тока за потребителите в региона. Така не всички равностойно споделят ценовата тежест от използването на по-чиста енергия, заяви Гюнтер Брамбьок, председател на УС на ЕВН - България Електроснабдяване АД.

Снимки: авторката

Необходимо е делът на “”зелената енергия” в цената на тока да е еднакъв за цялата страна и да се поеме от всички потребители равномерно, тоест да се направи общ микс на енергията от всички централи в страната.
Той обясни, че единствени България и Германия стимулират инвестициите във възобновяеми източници чрез преференциални по-високи цени на тока от тях. При високи преференциални цени и гаранции за изкупуване на тока за определен период от време е възможно за кратко време да се постигне висок ръст на енергията от слънце, вятър и вода. В същото време потребителите ги очакват високи разходи, които са на практика неуправляеми и клиентите с ниски доходи е невъзможно да ги понесат, смята Брамбьок. Възможно е след като делът на тези мощности нарасне, ДКВЕР да намали цената на изкупуваната енергия от тях.
Другият вид стимулиране е чрез инвестиционни субсидии. При тях се управлява по-добре ефективността на съоръженията и разходите. Голяма част от европейски държави използват комбинация от двата модела.

Ако бурен вятър нахлуе в перките на вятърни паркове с голяма мощност е възможно рязко да се повиши произвежданата енергия и да нахлуе в мрежата. За минути мощността може да скочи от нула до 550 мегавата и след няколко часа отново да падне до нула, показва практиката в Австрия. Необходимо да има балансиращи мощности, които да бъдат изключени веднага, за да не се получи срив, а след това да бъдат включени бързо. Ако балансиращата мощност е ТЕЦ на въглища, в режима на включване и изключване се изхвърля повече въглероден двуокис и ефективността на централата е по-ниска.
Слънчевите централи, малките ВЕЦ обикновено се изграждат в планински райони, далеч от електросъоръженията и понякога е нужно да се инвестират повече средства за изграждане на мрежа и присъединителни съоръжения отколкото са отишли за самата централа, обясни Брамбьок.

Според сегашните разпоредби ЕРП-та поемат финансовата тежест по присъединяването на възобновяемите източници, което също косвено се отразява върху цената на тока за крайния потребител.
Българската държава трябва да определи какви са приоритетите за инвестиции в разширяване на мрежата, изграждане на нови съоръжения с цел да се подобри качеството на тока и се гарантира сигурността на доставките. или разширяване възможността на мрежата с цел присъединяване на ВЕИ. Необходимо е да се изработят ясни технически спецификации за производствените съоръжения от ВЕИ и оразмеряването на мрежата.
Според поетите от България ангажименти и дългосрочната програма на ЕС за насърчаване производството на електроенергия от ВЕИ, до 2010 г. делът на тока от ВЕИ в страната трябва да достигне 11%. През 2006 г. техният дял е бил 10,67%, тоест целта е постигната, но желаещите да произвеждат скъп “зелен” ток растат.
ЕВН също планира да изгради 2 Мвт фотоволтаични инсталации, два вятърни парка, всеки по 20 Мвт и 40 Мвт водни централи. С тази цел компанията регистрира своето зелено дружество “Натуркрафт” ЕООД.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Anonymous
  Платена статия! Рубриката "дайте да посочим недостатъците на модерните технологии, та да се сетим колко е хубаво да има аец белене" започва! БИЛЕТИ НА КАСАТА НА ЦИРКА!
 2. 2) SK
  От кога дядо Господ стана капиталист, та енергията на неговото слънце е толкова скъпа?
 3. 3) шмендикапели
  хехе, горните, дайте по-леко с конспирациите и наблегнете на четеньето бе. да беше слънчевата енергия като водата от ряката да се гребе с кофа, друго би било ;) тва от "зелен" по-неграмотно животно нема.
 4. 4) инж.
  От кога журналистическата професия е пристан за хора, нямащи възможност да се реализират в нормални и почтени професии, глупостта надявам се не част от приемния изпит в журналистическия, това беше запазено поле на политицире. Скъпа, момиче-авторка, моля за кратко разяснение на "Работят под действието на слънчевата радиация" с прости думи?!
 5. 5) Quarc
  Дайте да си говорим честно и открито...Няма друг по-чист, икономичен и ефективен източник на енергия на нашата планетата към днешна дата от атомната. С малко гориво милиони коловатчаса, на практика никакви емисии 0%. Не заема място като слънчевите панели и не загрозява като вятърните генератори и не зависи от слънцето - ами през зимата тези панели - 100 дни е зимата. Ами през нощта?! Половината от денонощието на всеки от 365-те дни от годината е нощ?! Ами вятъра - 20 % от дните през годината у нас са със вятър (но дали ще е достатъчен да задвижи генераторите е друг ...още

 6. 6) До горния
  Не се пали толкова. Ако беше толкова чисто и просто, в Германия нямаше да имат програма за пълно закриване на ядрената енергетика до 2020. А Италия вече спря всичкии ядрени реактори и търпи дори режим на тока от време на време. А Австрия по конституция е забранила ядрена енергетика. Та ти не си най-умния. В Германия, също така, има вятърни електроцентрали с мощността на 20 блока от АЕЦ Козлодуй. Какво се пънете с тия ядрени блокове, не е ясно. Като че ли нещо ви повдигат потентността ли, не знам. Само едно да ви е ясно - това не е лична работа ...още

 7. 7) Anonymous
  България е пълна с прости инженери
 8. 8) Ура
  Тц, тц... Скъпо било! Скъпо, но перспективно.
 9. 9) Quarc
  Та така както винаги става у нас всеки от всичко разбира и затова сме на това дередже...Италия да си стоят на тъмно, Австрия да си забраняват каквото искат. Ние нямаме нито толкова площ за достатъчно слънчеви панели нито толкова слънчеви часове, нито такава площ и таков "бурно море" като Северно море на Германия, нито пък пак отново тяхната площа. И моля Ви се, не се пънете...Не си измисляйте, че наистина ставате за смях...Дайте доказателство за мощността на тези вятърни генератори. Бе вие добре ли сте бе. 20 централи с по 3 блока по 1000 мегавата са 60 000 мегавата. Толкова ...още

 10. 10) зелено
  В статията се разисква цената на слънчевата и "зелената" енергия не за да се злепостави тя, а за да стане ясно, че 1)зелената енергия се ползва с предимства в европейския съюз и на производителите се плаща повече и защото 2) потребителите и читателите трябва да знаят това, за да могат истински и без да се чувстват излъгани да приемат за ценност зелената енергия. Писането на утопични статии, които само наблягат на това колко е чиста има достатъчно - сега е важно да се разбере, че е по-скъпа, да, но въпреки това трябва да я ползваме с предимство и че ако ...още

 11. 11) до quark
  quark ти всъщност искаш АЕЦ, за да оставяш светнато в банята да им свети на хлебарките докато те няма, признай си. хмм ти даже може да си самите хлебарки...от радиацията сте станали средно интелигентни защитници на ядрената енергия. но ето избавление - вече има лаптоп с динамо - ще си цъкате цяла нощ и ще се поддържате във форма едновременно!
 12. 12) шрьодер и кранк
  Човеците изказали се по-горе в защита на ядрената енергия пренебрегват една огромна страна на въпроса: ядрените отпадъци. Ужасявам се когато някой се опита да ми ги лансира като "безобидни" и "чисти". В едно интервю в този сайт с една ядрена инженерка се облещих когато дамата се изказа, че за нея много по-лош бил замърсеният въздух на София. Да той несъмнено е гаден и ме трови, но вредата свършва с мен, а не се предава на деца, внуци и правнуци. Знам че имаме договр с Русия за изнасяне на отпадъците, но те се взимат на определен период от време, а през ...още

 13. 13) ibngv
  Абе инж, туй ще да е инженер От кога инженерната професия е пристан за хора, нямащи възможност да се реализират в нормални и почтени професии, глупостта надявам се не част от приемния изпит в инженерство, това беше запазено поле на политиците. Какво сложно видя в изречението “Работят под действието на слънчевата радиация”. Сега, като на по-проЗД ще ти го разясня: "слънчева" значи идваща от слънцето, дето днеска имаше затъмнение,а "радиация" се превежда "излъчване", т.е. елементите работят под въздействието на "слънчевото излъчване". Сега светна ли ти в празната инженерска глава или още е тъмен мрак там, дето слънчева радиация не е проникнала.
 14. 14) еко-перка
  истината е,че не може да се използва само един източник на енергия. в природата няма монополизъм - трябва да се търси хармония, т.е да се комбинират различни източници в различни сезони и часове от деня. А за това дали е добре да се инсталират такива слънчеви панели над плодородна земя - ами не е! какво става със земята под панела, която практически остава без слънце - пустиня!!! сега ще ми опонират, че те се инсталирали в планински месности - ами там билки няма ли? Може би такива свободно стоящи панели-щъркели са добри за пустините - ще понамалее слънцето върху земната ...още

 15. 15) Цвър
  Който иска ток от слънцето да си сложи панели на балкона и да се самозахранва, останалите ще си ползваме контактите. Мерси, не желая да ми се налагат новоизлюпени ентусиасти.
 16. 16) До горния
  Проблемът е, че такива като теб се опитват да се налагат, че трябвало да се строят ядрени централи. Но, слава Богу, вече сме член на ЕС и има кой да се грижи за безопасността ни. И полека-лека ядрените кратуни намаляват. Може да се поучим от опитана Германия и Италия, и др.
 17. 17) До горния
  Горния, имаш прекалено много проблеми, първо реши своите и после са занимавай с обществените.
 18. 18) Anonymous
  Пълна подкрепа за №16! "Проблемът е, че такива като теб се опитват да се налагат, че трябвало да се строят ядрени централи" - абсолютно вярно изречение. Единствената добавка, която е възможна е, че най-често това не е обществен диспут, поради пълната тъпота на голяма част от представители на екологично-ядрените "фенове", ами препирня с обиди, както се вижда от ограничения отговор на №17
 19. 19) Светла сила
  Няма нещо в Бьлгария да не е освиркано от тьпанари. Това,че се стимулира този вид природна енергия е истински акт за похвала. Енергийното лоби обаче е намерило начин да се изхрачи и да ни отвори очите колко е скьпо и неподходящо. Та да могат да ни дерат само те, както си искат.
 20. 20) Матеев
  Редактирано от Админ. Ако ви интересува истината: http://solar.sts.bg/forum
 21. 21) Mateev
  Ако автора на статията не е анонимен и ако има чест и доблест - да седне и да напише още една статия - отговор, в която да е засегнато и противоположното мнение. Става въпрос за мнението на Българското соларно общество. Можете да го намерите на горния линк. На горния линк има форум, в който пишат над 500 човека и се чете от над 2000 човека. И това е аудитория, натрупана за по-малко от една година. И точно там са хората, които милеят за екологичното бъдеще на планетата. За да разберете на какво подлагаме нашите деца и внуци ще ви дам само един ...още

 22. 22) Anonymous
  А за почитателите на ядрената енергия ще кажа само едно нещо: Вярно е, че в момента има световни запаси от уран за няколко хиляди години. Но ако цялото човечество мине на ядрена енергия, тези запаси ще се изчерпат САМО ЗА 20 ГОДИНИ. Така че ядрената енергия въобще не е никаква алтернатива. Тя може да даде на нашите деца само една малка отсрочка и нищо повече. И така - петрола свършва след 30 или 40 години (според различните източници). Ядрената енергия дава отсрочка от още 20 години. И след това настъпва НОВАТА КАМЕННА ЕРА, освен ако разбира се още от сега ...още

 23. 23) Матеев
  Преход разбира се пак ще има, но той вече ще е съпроводен с икономическа криза (и не дай си боже политическа и военна). И това няма да е в необозримо бъдеще. Напротив - ние вероятно ще сме свидетели на това. Това е тъжната картинка, която за съжаление е много вероятна.
 24. 24) Матеев
  И така. Да се върнем на екологичните енергии. Биогоривата - не са екологични. Освен това не може да хабим земя, когато има проблеми с изхранването на населението. Геотермална, вятърна, водна, енергия на вълните и т.н. - хубави енергии, но имат един голям недостатък - използват се само когато и където има условия и дадености за това. Но те не са достатъчни за осигуряване на човечеството. И има само една енергия, която е в огромни количества - СЛЪНЧЕВАТА. Към момента тя е 15000 пъти повече от нуждите на човечеството. Тоест на 100% можем да си решим нуждите от електроенергия запълвайки с ...още

 25. 25) Anonymous
  И така - БЪДЕЩЕТО Е В СЛЪНЧЕВАТА ЕНЕРГИЯ, а монополите ЕОН, ЕВН и ЧЕЗ ритат, защото това не е в техен интерес. И използват всичките си ресурси да манипулират общественото мнение (за съжаление и от страниците на този вестник).
 26. 26) Матеев
  А за цената - няма нищо страшно. Цялата икономика (пенциите, заплатите, цените и т.н.) ще се пренастрои към новите цени и отново ще има баланс. И живота ще си продължи по старому, без на никого да му прави впечатление. За пример ще дам билетчето за рейс, което преди години струваше 4 стотинки, а сега струва левче. Нима хората спряха да ползват обществения транспорт? Или пък цената на бензина, която скочи повече от 15 пъти? Или пък цената на самия ток - нима не помните, че беше само 2 стотинки? НЯМА НИЩО СТРАШНО, ЧЕ ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ ПРИЕМЕ ДРУГИ НИВА. ...още

 27. 27) SK
  Бизнесите сега са в частни ръце. Частният бизнесмен не мисли какво ще стане с неговият бизнес след 50 или 100 години. Той гледа в най-кратък срок да направи колкото е възможно повече печалба. Правителствата имат по-малко влияние върху планирането на отделните бизнеси. Колкото и вредни и опасни да са действията на частния бизнес за най-близкото бъдаще, правителствата които са уж избрани от народа, не могат нищо да направят, защото те са отговорни преди всичко пред бизнесмените, които с парите си са им помогнали да спечелят изборите и да 'поемат" власта. Свободата и демокрацията на която се радва частния бизнес ще ...още

 28. 28) анонимен
  знаете ли в кой сайт се предлагат такива панели,да си купя за терасата и как им е точното наименование?
 29. 29) oho
  quark, провери си цифрите. В Германия мощностите от вятър са около 20 000 МВ, при 25% кпд, произвеждат ток колкото 5 хилядника от Козлодуй. А само на 1м2, пада 1000 Вата слънчева енергия, всички атомни са просто едно нищо спрямо тази енергия в природата
 30. 30) Радичков
  какви са цените и адреси на фирмите
 31. 31) Э
  Пиши в гуглето габрово фотоволтаици
 32. 32) Нека бъдем реалисти
  Не се карайте бре хора. Никой никога не мисли за екология. Въпросът е как да се докарат пари. Ако сега се подпомага (финансира) зелената енергия ще се строи зелена. Когато започнат да финансират енергия от ядрен синтез ще се прави такава. Всички коментари който се пускат по въпроса са просто коментари и се пишат от хора от който не зависи нищо
 33. 33) След нас и потоп
  Консумираи умерено!!!! Няма безплатна и еколкогична енергия произведена от човешката ръка за монтирането, изграждането,превоза на материяли и освобойдаването на място се замърсява и вреди толкова че докрая на технологичния живот на съоръженията няма възтановяване .... но за сметка на това навлизае в лвдников период тои ще пооправи нещата:)
 34. 34) Хсндвьщ
  Но нали идеята да се финансират, е че са екологични....
 35. 35) Anonymous
  абе всичко е побългарено. Бодваш една, две перки и 30/40 коловатова соларна станция сключваш договор с правилния човек и лягаш под чардака.Духа не духа, слънчево или обачно твоите съоръжения са вързани към мрежата и работят с ток от НЕК, които си ти го плащат по преференциални цени, т.е. 700 лв на мегават. Хич да не ти работят пак си на кяр. Тока от Енергото го купуваш преко сили на 200 лв. мегавата и продаваш зелен на 700 лв. мегавата, ето ти 500лв. на мегават разлика от горното съоръжение, а то може да е кухо, нищо да няма в него, перките ...още

 36. 36) Галина
  Гюнай Гюнеш са води човека по документи да ви кажа.
 37. 37) тъп та тъп
  Матеев къде е този линк?Не стреляите по пианистаАвторката се е постарала с инфо и интервю и не се забърква с позиция а графоманите по форумите да го блау джаб
 38. 38) Боре Гъзо
  Никой нема се забърка бе, спокойно, секи само топи от кацата.
 39. 39) Anonymous
 40. 40) Anonymous
  na gospodin Григор Гочев moga samo da mu ka6a evalna i da mu svalj 6apka sazdal e ne6to mnogo karsivo s goljmo bade6te i ot takiva hora koto nego mo6em da vzimame samo primer az sam ot regiona na varna i tuk pri nas EON ni pravi mnogo problemi trudno se realizirat takiva proekti ne go sedete njmate predstava prez kakvi trudnosti se minava dokato vsi4ko zaraboti koito ne se zanimava s tazi deinost da si spesti komentarite
 41. 41) dido-varna
  izvinete 4e predi malko propusnax poleto da zapi6a koi sam
 42. 42) nik
  кои от пишештите тук са конструирали нещо с доказано добри показатели в дадената област та се изказват толкова компетентно и друго аман от дипломирани инж..търсим такива по призвание.
 43. 43) Диковски
  уважаема редакция,уважаеми г.Гочев,моля отговорете ми на следното; 1.Каква е годишната използваемост в часове за две години на ф.централа.2.Работила ли е на пълна мощност за този период 42кв.или е имало прекъсване за ремонт или авария.3.Колко е годишното производство в квч за двете години при условие работа на пълна мощност 42кв.4.По Ваша преценка какъв е КПД на инсталацията за двегодишна експлоатация? Това ми е необходимо за предварителна техникоикономическа сметка за малка фотоволтаична централа.Като Ви благодаря предварително очаквам с надежда тази информация на Вашия сайт.
 44. 44) Ивайло
  Quarc @ Ако беше толкова лесо да се произвежда атомна енергия то нямаше да се изискват толкова нуждата от специалното съхраняване на отработеното ядрено гориво, както и многото протести около съхранението му. Нима незнаеш, че от АЕЦа отпадния продукт от ядреното гориво отива в Русия, поне до скоро беше така, където се съхранява при специални условия за разпад и да не замърсява и да си призная честно имаше много неудобрения от местното население в Русия, защи именно при тях да се съхранява това опасно за здравето вещество. Ако става дума за екологично чист начин за добив на енергия, ядрения също ...още


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com