www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Идва часът на атеистите

Невярващите се опълчват на влиянието на религиите в политиката с рекламни кампании
Невярващите се опълчват на влиянието на религиите в политиката с рекламни кампании

3 Декември 2008

 

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота!” Този слоган ще краси лондонските автобуси от средата на януари. Става дума за първата атеистка кампания във Великобритания, финансирана от анонимни граждани. Начинанието се радва на изненадващ успех. В началото идеята е да се съберат 5 500 паунда (около 6 500 евро) и само за два дни постъпват десет пъти повече от предвидените средства. И това не е изолиран случай. Тази седмица във Вашингтон проходи още една подобна кампания. Различните публикации срещу религията стават автоматично бестселъри, а в Испания расте броят на заявките за отказ от религиозна принадлежност (т. нар. апостазия). Изглежда е дошъл часът на невярващите. Дали атеизмът ще успее да мотивира по-активно самоосъзнаване на обществото?

Не е лесно да признаеш, че си атеист, т. е. че не вярваш в съществуването на Бог, според биолога Ричард Даукинс, известен още с прякора „ротвайлера на Дарвин” заради яростната му защита на еволюционната теория. Положението на атеистите в днешна Америка е като това на хомосексуалистите преди 50 години, пише Даукинс в своето есе „Миражът за Бог”, чийто продажби достигнаха 1,5 милиона копия. Атеистите са много повече, отколкото си представят хората, особено сред образования елит, продължава авторът. Проблемът е, че за разлика от религиозните групи, не са организирани. „Едно добро начало би било да се създаде едно критично мислещо ядро от тези, които искат да излязат наяве и по този начин да се мотивират и останалите да последват примера им. Така може да се вдигне доста шум!”

И наистина значителен шум успя да вдигне гореспоменатата кампания с английските атеистки автобуси на Британската хуманистка асоциация. Тази организация си поставя за цел да разклати привилегированата позиция на религията в областта на законите, образованието и медиите, както обявява в своя сайт. Един от най-бележитите спомоществователи на начинанието е самият Даукинс. Кампанията стартира на 21 октомври с призив за събирането на 5 500 английски паунда, колкото струва да се плати излагането на рекламата върху 30 автобуса в продължение на един месец. Сумата бе събрана само за два часа, а два дни по-късно достигна 58 900 паунда. В момента начинанието вече разполага с бюджет от близо 150 000 евро.

Дарителите се чувстват лишени от глас, тъй като правителството и въобще обществото обръщат прекалено много внимание на религията и нейните лидери и пренебрегват атеистите, посочва от лондонския си офис Ханне Стинсън, директор на Британската хуманистка асоциация. От другата страна на Океана Американската хуманистка асоциация също стартира подобен проект поставяйки върху 200 автобуси във Вашингтон лозунга: ¨Защо да вярваме в Бог? Бъди добър заради самата доброта!¨

Новият атеизъм се настани също и в книжарниците. Цял поток от бележити учени и интелектуалци се надпреварват да дадат своя принос в диалектическата битка срещу религията. В „Миража за Бог” Даукинс излага своята хипотеза, че Бог не съществува, че човек няма нужда от религия, за да бъде морален и че е възможно и нерелигозно обяснение на корените на вярата и морала. Друг автор, Кристофър Хитчънс, защитава в книгата си „Бог не е добър” тезата, че религията дава грешно обяснение на произхода на човека и космоса, че създава опасно сексуално потисничество и че се основава върху илюзии. Във Великобритания са продадени 150 000 копия от тази книга, в Испания – 12 000. В САЩ авторът на „Краят на вярата” философът Сам Харис разбива с аргументи всички големи изповедания – юдаизма, християнството и исляма. Зачерква ги като официално призната лудост, тъй като смята постулатите им за ирационални, архаични и взаимно противоречащи се (200 000 продадени копия).

В Италия, математикът Пиерджорджо Одифреди издаде „Защо не можем да сме християни?”, която също достига 200 000-ни продажби само в страната. Във Франция Мишел Онфре успя през 2005 да постави своя „Трактат по атеология” сред бестселърите на годината с 209 700 продадени копия. Цифрите изглежда сочат повишен интерес към критиката на религията. Въпреки това Одифреди предпочита да не прибързва: „Голяма част от населението оценява тезите на разума и науката, но все още става дума за едно малцинство, което няма широк достъп до медиите.”

Иронично, но според специалистите именно религиозният фанатизъм е сред причините за активизацията на това ново атеистко течение. „Разширението на сферата на влияние на религията кара хората да застанат нащрек”, обяснява теологът Хуан Хосе Тамайо от Университета “Карлос Трети” в Мадрид. „Религиите тръгват от един агресивен модел, както социално, така и културно, тъй като винаги претендират да отвоюват свое публично пространство, искат да диктуват в личния живот на хората и да имат политическа тежест. Всъщност целта на религията е да превърне държавата в религиозна.” Философът Рейес Мате, преподавател от Висшия съвет за научни изследвания е съгласен с тази теза: „Критиката към религията се възобновява всеки път, когато се подновяват претенциите религията да бъде основното морално начало на демокрацията.”

Когато се говори за интегризъм обикновено се цитират примери от мюсюлманските страни, но този феномен се среща и в самото сърце на Запада. Според Тамайо в САЩ например по време на президентската кампания през 2004 се стига до силна политизация на религията. Двамата тогавашни кандидати Джон Кери и Джордж Буш се надпреварваха да декларират, че вярват в Бог. Да не говорим за училищата в някои щати, които искат да се въведе официално в учебната програма креационизма (теорията, че Бог е съдал света) и теорията на интелигентния дизайн, която съвпада с буквалната интерпретация на Библията. Западните религиозни лидери, например папа Бенедикт XVI или евангелистките църкви в САЩ, претендират да влияят върху политиката, понеже вярват, че тази социална дейност има нужда от религиозна легитимация, обяснява Тамайо. Освен това изискват етиката да се базира в едно непреходно същество, тъй като на практика не признават политиците като морални водачи. В същото време претендират „свещените” текстове, които са по същество митологични и символични, да бъдат признати за исторически и научни доказателства.

Именно за това навлизане на религията в личния живот се обяви през октомври на синода в Рим кардинал Антонио Мария Роко Варела, президент на Испанската епископална конференция. Той разкритикува остро лаицизма, т.е. принципа, според който хората, обществото и най-вече държавата са независими от каквото и да е религиозно изповедание или организация. Кардиналът отсече: „Модерната държава, в условията на радикален лаицизъм, доведе до създаването на тоталитарните режими на съветския комунизъм и национал-социализма през 20-ти век.” И затова Роко Варела защитава активното участие на Църквата както в личния живот, така и в законодателните дебати.

Много испанци реагираха на тази религиозна офанзива подавайки молба за апостазия (отричане от църквата). В първите шест месеца на 2008 подобни искания са направили 529 граждани, което превъзхожда с много общите цифри за предходни години – 287 през 2007 г. и 47 през 2006 г., по данни на Испанската агенция за защита на личните данни. Мадридската община „Ривас” отвори през март специален офис, за да улесни процедурата по апостазия. За по-малко от месец там се получиха над 1000 запитвания от цяла Испания. Основното притеснение на хората бе преизбирането на кардинал Роко Варела начело на Епископалната конференция. И не става дума само за тези, които се отричат официално от религията. Самата религиозна практика е в упадък. Ако през 1998 г. 83,5% от испанците се смятаха за католици, то 10 години по-късно този процент пада до 78%, според януарския барометър на Центъра за социологически проучвания.

Но цифрите не отразяват с точност реалността. Тези 78%, които казват, че са католици, са такива по кръщение и по някои други религиозни идеи, с които са били възпитавани в детството. Вече като възрастни това възпитание нерядко се прекъсва и често се стига до религиозно безразличие. Цифрите сред младите са още по-показателни. 46% от младежите между 15 и 24 години се смятат за агностици, атеисти или въобще безразлични към религията, според доклад на Фондация “Сантамария” от 2005 г. (За сравнение през 1994 г. този показател е само 22%.) Освен това 39% се определят като непрактикуващи католици и само 10% като практикуващи. Една от причините за спада на броя на вярващите е непопулярната позиция на Църквата към важни актуални теми, като например закона за хомосексуалните бракове, аборта и въобще сексуалността, според един от авторите на доклада социолога Хуан Гонсалес-Анлео.

Новият атеизъм се бори срещу религията в диалектичен спор. „Нашата враждебност към религията се ограничава в словото. Нямаме намерение да слагаме бомби, нито да обезглавяваме, нито да убиваме с камъни, нито да палим клади, нито да разпъваме на кръст, нито да разбием някой самолет срещу небостъргача на противника”, пише Даукинс. Всъщност самият лозунг на атеисткия автобус включва думата „вероятно”, с което признава, че така, както няма доказателства за съществуването на Бог, няма и за несъществуването му. „Не е нужно да сме в опънати отношения с Църквата”, смята философът Хесус Мостерин, член на Висшия съвет за научни изследвания. Според него макар и да не вярваме в нея, религията трябва да се запази с любопитство и симпатия като още една фолклорна традиция.

Критиката към религията съществува от край време, но особено през 19-ти век се сдобива с важен съюзник – науката, обяснява нобеловият лауреат физикът Стивън Уайнбърг пред „Ню Йорк Ревю ъф букс”. „Смятам, че между наука и религия съществува ако не несъвместимост, то поне напрежение, което постепенно е омаломощило религиозната вяра, особено на Запад, където науката е напреднала много.” Според Уейнберг науката обяснява по-добре света от религията и утвърждава ролята на човека като важен участник в съзиданието. Друг от най-уважаваните физици в света Стивън Хоукинг отсича: „Законите на вселената не оставят много място за чудеса, нито за Бог.”

Наука и религия не могат да живеят в мир, казва математикът Одифреди. „Науката приема само емпирично, математически или логически потвърдени истини. Религията, поне католическата, се базира в една книга отпреди 2000 години и на догматичните постулати на синоди и папи. Трудно можем да си представим по-противоречиви доказателствени похвати.”

Но можем ли да живеем без Бог? Отговорът не е еднозначен. Носителят на Нобелова награда Уайнберг признава, че е трудно да не вярваш, но все пак е убеден, че вярата неминуемо запада в развитите страни. И допълва, че просъществуването на религиозните практики в продължение на векове не гарантира, че просъществува също и вярата. Трябва да разграничим религията, като социална конструкция, от вярата като лично духовно преживяване, обяснява Тамайо. Църквите са институции, с важно социално-политическо съдържание, които в днешно време дори не предполагат автоматично съществуването на дълбочина на вярванията, допълва Одифреди. Това обяснява защо църквата продължава да съществува дори когато вярата замира. Според физика Хорхе Вагенсберг в бъдеще също ще продължава да има вярващи, понеже вярата ни е вменена „по фабричен път”. Психологията на развитието, познавателната антропология и невронауката доказват, че еволюционно сме програмирани да вярваме.

Други са убедени, че отговорът е в науката. Всички вярваме в нещо, признава Одифреди. Въпросът е в какво трябва да вярваме. Според него науката може да ни предложи и една духовна представа за света, като покаже как зад привидния хаос във вселената всъщност цари дълбок ред. Неговото заключение е, че именно науката е днешната истинска религия, докато старата религия е просто сбор от суеверия. Така че ако някой тръси в какво да вярва може спокойно да вярва в науката.

По в. Ел Паис
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) SK
  Тези които вярват в това, че за да съществува вселената, трябва да съществува бог да я създаде, не могат да отговорят на въпроса кой е създал бог който е създал вселената. Ако ли пък кажат, че бог никой не го е създал и че той си съществува от край време, то същото може да се каже и за вселената. Тези пък които не вярват в бог и в това, че той е създал вселената, не могат да отговорят на въпроса, защо вселената съществува, когато е много по-лесно въобще да я няма.
 2. 2) Ангел
  Науката може да ни предложи атоми, молекули, механизми, една купчина мъртви неща, но нищо живо. Учените могат само да разлагат. Учените са некрофили. Учените са глупаци. Само Бог може да създава живот, душа, дух. Без божественото животворене съществува само мъртвилото на енергията и материята, движещи се безсмилено.
 3. 3) Boatswain Spyder
  Докинс. Хичинс. "Бог не е велик" "Божествена илюзия" Да живее Големият Зелен Хипопотам, раздаващ прохлада в блатото, и аз - неговият пророк...
 4. 4) Тео
  Спокойно! Всички тези мъдри мисли и аргументи вече бяха пробвани и ползвани през 19. век. В резултат - дойде "просветеният" 20. век, който без малко не стана и "Последният век". Бащата на Квантовата теория - Макс Планк, пише през 1938 г.: "... и религията и естествознанието се нуждаят от вяра в Бог, при това за религията Бог стои в началото на всяко размишление, а за естествознанието – в края. За едните Той означава фундамент, а за другите – върхът в строежа на всички светогледни принципи." Най-лесният начин да те превърнат в комунист е първо да те направят атеист
 5. 5) Georgiev
  Винаги съм се учудвал на безбожниците / превзетото атейст е чуждица/ Какви нелепости измислят, за да се освободят от "оковите" на вярата
 6. 6) до 5
  Ха, добр`утро, Георгиев!
 7. 7) SK
  Каква е разликата между Исус Христос и Карл Маркс? Исус Христос казва: "Ако имаш две ризи дай едната на ближния си", а Маркс казва: "И да не я даваш ние сами ще си я вземем". С други думи, една и съща цел, различни методи. Но падането на комунизъма, и съществуването на хора като Буш, е доказателство, че и двата метода са безсилни пред зверската природа на човека.
 8. 8) Anonymous
  Драги SK, нали знаеш приказката за Ямбол и Стамбул? Стой си в Ямбол! "Обущарю - не по-високо от обувките"!
 9. 9) SK
  За да има толкова много атеисти на запад, явно те отъждествяват религията, или вярата в бога, или дори морала на религията, с това което наблюдават около себе си. Потопени в една система на крайна несправедливост, която проповядва вяра в бога естествено е да прави хората атеисти. Също така, разликата между "вярващите" в комунизъма и тези в бога е тази, че вярващите в бога, Исус Христос ги учи да са добри и справедливи, иначе ще бъдат хвърлени в ада, а вярващите в комунизъма са добри и справедливи по природа. Иначе няма да са комунисти и да се жертват за идеята. Ние ...още

 10. 10) Anonymous
  Драги SK, драги Обущарю - не по-високо от обувките! Моля!!!
 11. 11) archer
  "...Когато няма Бог, всичко е възможно..." - това го е казал Ф.М.Достоевски. И видяхме, какво стана, когато болшевиките отрекоха Бога - дойде Адът на земята - избити десетки милиони от Голодомора и разкулачването, още десетки милиони избити и осакатени във войната, предизвикана от безбожниците, десетки милиони натирени в ГУЛАГ, десетки милиони натикани в комуналки, милиони изпъдени в чужбина, глад, мизерия, масово пиянство, предателство вътре в семейството - Павлик Морозов, духовна развала, масово доносничество, тотална корупция , проституция, отровена природа, масови ракови заболявания и чудовищни мутации от Чернобил, непрестанни грабителски войни и налагане на нечовешки режими и начин на ...още

 12. 12) Драги SK,
  Правиш елементарна грешка при сравняването на произхода на вселената и предполагаемия "произход" на нейния Творец - Бога. Едното е материя, а другото е Дух. Именно през ХХ век радиоастрономията доказа, че вселената се разширява от една точка вече 15 милиарда години, т.е. тя е създадена. Физиката доказа, че материята е много по-сложна, отколкото се смяташе досега и на най-виските известни нива тя е енергия без маса и без тегло, т.е. с качества, които не са материални. В основата на материята е Духът. . Волтер гостувал в Русия на Екатерина Велика. На един прием седнал до митрополит Платон и заядливо му казал: ...още

 13. 13) Недялко
  Смятам за нагло да се вярва в богове (които допускам че би трябвало да са справедливи), когато ежегодно по официални данни на ООН от глад и болести умират над 10 млн. деца. Къде са боговете или това е техен "шегаджийско-добряшки" заговор?
 14. 14) Анонимен
  Времето на атеизма отдавна е дошло и вече отминава. Няма по-атеистично време в човешката история от ХХ в. Напротив, сега хората отново се обръщат към вярата, защото атеизмът не им носи щастие. Просто на запад, понеже не е имало комунизъм, позициите на атеистите са били по-слаби. Но комунизмът вече настъпва и там.
 15. 15) Regina
  настъпи наистина времето на атеистите и антихристал Вярно е че няма вяра в Бог - в България е също така. Това че палиш някаква свещ не означава че си вярващ. Бог е вътре в теб! В България все по малко хора кръщават децета си, вярата за много хора е само религиозен ритуал. Затова е настоящата криза в момента - защото тя е духовна криза. Колкото един народ е по бездуховен толкова е и по беден. Вгледайте се наоколо и ще видите колко много омраза, ненавист и злоба цари в сърцата на хората - защото я няма божествената любов! Молитвата е най ...още

 16. 16) ВЕЛЗЕВУЛЪ
  БРАВО, БРАВО!! АТЕИЗЪМ = ПЪЛНИ КАЗАНИ!
 17. 17) ДО 12
  Хи хи хи, само дето Волтер никога не е бил при нея. Връзката им е била чисто епистоларна. Освен това, Волтер е бил деист, т.е. вярвал в Бога.
 18. 18) float
  "I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world." - Richard Dawkins
 19. 19) Владислав
  Съществуването (или несъществуването) на Бог не се зависи нито нашата вяра, нито нашата липса на вяра. Сиреч това дали вярваме или не вярваме не определя дали Бог съществува или не. Затова избирайте мъдро и се осведомете за възможния изход от своя избор преди да го направите. „Облог на Паскал”: Двама души се обзалагат дали съществува Бог или не. Облогът е съдбоносен, залогът е проектиран във Вечността и не е нещо друго освен „вечния живот”. Ако облога спечели този, който залага на това, че Бог не съществува, той на практика не печели залога, тъй като ако Бог не съществува, няма и вечен живот. ...още

 20. 20) чичата
  когато в 19 век хората разбраха че няма бог си измислиха комунизма/ и все още успешно го градят/ тия които се отказаха от него са по своему атеисти/ и най-ревностните божи чеда тук не си дават сметка че изповядват не вяра в бога, а гола надежда - след смъртта си да се подредят от дясната странана свети петърчо/ вярващи са тия които знаят че няма бог.
 21. 21) лелята
  Чичата - това за "свети петърчо" от някоя детска книжка ли го научи? Или пък още се просвещаваш от "класиците"???
 22. 22) Брегобегач
  Ммм да! Този филм - атеизма вече май сме го гледали. Жалко само за "просветения" Запад. Май му се е дощяло купонна система и безброй други екстри ( м) Що се отнася за науката ето един цитат от Юджийн Роуз(Серафим Роуз): "В съвременния академичен свят не можеш да си позволиш да обичаш много каквото и да е, защото преставаш да бъдеш обективен. Принципа е следния: първо УБИВАШ обекта и после му правиш дисекция. Трябва да си извадиш душата, за да можеш "обективно " да я изучиш, да решиш какво представлява. Когато приключиш, вече не можеш да я съживиш. ...още

 23. 23) King TUT
  Винаги е имало и ще има конфликт на интереси между двата типа хора вярващите в отвъден живот и вярващите в "Тук и сега"! Още от време оно, преди 5200 години безбожниците обираха фараонските гробници и оскверняваха вярата на религиозните! Когато човек няма страх от постъпките си пред по-висша инстанция, той няма страх от нищо! Такъв човек има автономен морал, който е "според зависи". Затова именно, живеейки в безбожен свят ставаме свидетели на невероятни безобразия. А, тоя нещастник СК, да ходи да се пере някъде. Точно гадните комунисти, които затриха над 50 милиона по цял свят, повече от нацистите, нямат изобщо ...още

 24. 24) тринти
  Етикетите са признак на слаба логика, а като знаем, че и логиката е слаба - става слабост на квадрат. Избягвайте ги. Да си вярва кой в каквото ще - отношението към другия човек е мярката добър ли си или не. Ако нямаш морал, никаква религия няма да те направи човек, ами ще си останеш звяр сред хората. Религиозен звяр, виждали сме ги и сега ги виждаме. Нещата са по-сложни, ясно, че не знаем всички и религита и пр. фантазми, фентъзи и пр. езотерика, които ни внушават, че "голямата реалност" е някъде в друг свят, виреят именно на границата между известното ...още

 25. 25) ВЕЛЗЕВУЛЪ
  НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ГОРНИЯ. НЕ ЧЕТЕТЕ БИБЛИЯТА!
 26. 26) тринти с кор. и доп.
  Етикетите са признак на слаба логика, а като знаем, че и логиката е слаба - става слабост на квадрат. Избягвайте ги. Да си вярва кой в каквото ще - отношението към другия човек е мярката добър ли си или не. Ако нямаш морал, никаква религия няма да те направи човек, ами ще си останеш звяр сред хората. Религиозен звяр, виждали сме ги и сега ги виждаме. Нещата са по-сложни, ясно, че не знаем всичко и религията и пр. фантазми, фентъзи и пр. езотерика, които ни внушават, че "голямата реалност" е някъде в друг свят, виреят именно на границата между известното ...още

 27. 27) Някой
  Определено атеизма е изгоден за някои среди и затова го лансират! Едни го правят с икономически, а други с политически цели. Трети просто искат да си оправдаят педерастията! Е, те определено сами си затварят входа към рая. Поне не ги следвайте!
 28. 28) Тео
  На вниманието на гордия приобретател на ника ВЕЛЗЕВУЛЪ. Склонността към архаизация предполага и осведоменост. Съдържанието на ника ти не е както си мислиш - "Сатана". Това е една от формите/лицата на Баал (Ваал), и по-точно, Baal Zebub - "Господаря на мухите"! Поне аз никога не бих се самоидентифицирал с муха! Но ... всеки има свободна воля!
 29. 29) Немо
  Религиите (най-разпространените) съществуват повече от 2000 години. Също толкова старо е и безбожничеството. Не забравяйте че за безбожници са обявавани и тези които са поклонници на други религии. Не бих отписвал толкова бързо нещо оцеляло 20 века. Като всяка мода и безбожничеството ще е интересно в началото - ще избуи,ще се появят нови идоли и пророци, ще почнат да събират дарения за да се борят с религиите и закономерно ще забогатеят, ще построят храмове за безбожниците ... и току виж се пръкнала нова религия. Нещо като партия на безпартийните А де !!!
 30. 30) някой
  Като гледаш небето от земята е лесно да повярваш в бог. Но като гледаш от космоса земята, разбираш, че си мислел доста ограничено... Вярвам в съществуването на безкрайното съзнание, което си е съществувало винаги. Времето е просто една илюзия, която сме си си създали на този свят. Представете си 5 минути да сте в компанията на хубава кака или за 5 минути да си потопите ръката във вряла вода...Времето не тече по еднакъв начин, а? Всичко е до възприятие.
 31. 31) някой
  Аз мога да съм си добър и да съм атеист, нали? Това лош ли ме прави? Светата инквизиция да не е била по-добра? На този, дето написа, че сме си затваряли вратата към рая ще му кажа, че още тук на Земята сме си я атворили всичките религиозни забрани и конфликти и с твърдението на господ, че всеки се раждал грешник. Искайте за всичко обяснение, не вярвайте сляпо на това, което ви казват! Едва ли ако наистина е имало господ в този вид, той би искал армия от лековерни овце! По точно тези, създали и поддържащи религията се облагодетелстват най-много ...още

 32. 32) King TUT
  Това, че си атеист-безбожник, не те прави лош, ни най-малко! Обаче, е ясно от само себе си, че сам преценяваш кое е добро и кое лошо. А, това е крайно субективно. За едни едно е лошо, за друг - друго! Това може да е актуално, ако живеехме не в общества, а поотделно, всеки за себе си. В социалното общуване нещата не седят така. Точно най-безкрупулните, невярващи в нищо, се издигат с цената на всичко и управляват останалите. Затова светът погива и това е очевидно. Тук не става въпрос да ходиш 3 пъти на ден на служба, а да имаш чувството ...още

 33. 33) Анжела
  Дори да сме твари, той ни е създал по свой образ и подобие – с разум и свободна воля – способни да откриваме и създаваме и да не вярваме, ако щем. И още – създал ни е не да чакаме и молим него да свърши това и онова. Който чака Бог, го предава - той не очаква да чакаме него да ни оправи лудия свят. Където и вяра и безверие се използват за жалки егоисични интересчета на жалки човечета - вярващи и невярващи. Ммммм...но е възможно и обратното - и двете да се използват за добро - ако човечето е ...още

 34. 34) Vasil
  Глупавите и слаби хора вярват в бог. Тези които не могат да направят причинно-следствените връзки между процесите в природада, тези които не могат да схванат някои елементарни научни принципи. Тези които са толкова отчаяни от собственото си невежество и безсилие, че се надяват да има някой всесилен и справедлив, който да се грижи за тях. А относно вярващите и комунистите - това са едни и същи хора, отговарят на един и същи профил- вярват в глупости. Едно време земята беше плоска, и всичко се въртеше около нея.
 35. 35) Anonymous
  Целият проблем може да бъде разгледан и от гледна точка на нещо, което може да се нарече метафизика. За това дали човек има душа или не. Дали сме като сърцето му спре да бие, след като почине т.е., това, което остава от него са само кости и плът, която се разлага. В името на Бога, на Бога на християните или на мюсюлманите, и не само, са вършени всякакви престъпления, за които много лесно може да се види, че констрантират с основни морални императиви, заложени в съответната религия. И тук не става въпрос само за "Не убивай", да кажем. В името ...още

 36. 36) ВЕЛЗЕВУЛЪ ДО 28) Тео
  АМАН ВЕЧЕ БЕ! ВСИЧКИ НЕВЕЖИ ДО ЕДИН МИ НАВИРАТ ОНЯ Г.З ГОЛДИНГ В ОЧИТЕ! НЕЩАТА СА ПО-СЛОЖНИ, ЕНТОМОЛОЗИТЕ НЕ СА ЕДИНОДУШНИ, ОСВЕН ЗА ЕДНО, ЧЕ ТАЯ ЕНТОМОЛОГИЯ НА МОЕТО ИМЕ Е ПОГРЕШНА, ЗА НИКАКВИ МУХИ НЕ СТАВА НА ВЪПРОС. НАУЧЕТЕ СЕ ПЪРВО ДА СРИЧАТЕ НА ФИНИКИЙСКИ И ТОГАВА ДАВАЙТЕ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ!
 37. 37) Anonymous
  Очарована съм, че има толкова интелигентни и питащи се млади и други хора въобще. За първи път на 46г. пиша в блог и усещането е страхотно, но може би и малко измамно, защото не се доверявам много на анонимността. Искам само да споделя, че човек е един "Бог в развитие", т.е. създаден е съвършенно, с различни саморегулиращи се системи като съвестта например. Да оставен без пряк Водач, той пак дълбоко в себе си знае кое е добро и кое-зло. В противен случай се включват защитни механизми и не можеш да спиш спокойно например. Гледайте филма "Кей пакс". Предполагам, че това ...още

 38. 38) ВЕЛЗЕВУЛЪ
  МДА, НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ ИМА ГНОСТИЦИ...
 39. 39) Росен
  Страх ме хваща като ви чета!!! Аз не съм вярващ защото съм преди всичко учен. Но уважавам правото на всеки да вярва. Уважавам вярата му и чувствата му. Вие господа сте опасни фанатици. Никога не съм си позволявал да обиждам вярващ независимо че е много лесно да обориш повечето вярвания. Но за съжаление в обратна насока получавам само обиди. Не съм комунист и не съм сляп за историята колко са били избити от комунисти и колко продължават да бъдат избивани от нетолерантни фанатици като тези които пишат тук. Не оправдавам комунистите - напротив страшното е че от написаното тук се ...още

 40. 40) Anonymous
  "ВЕРОЯТНО няма Бог..." що за атеизъм е това? Или има Бог, или няма. Средно положение няма. Блез Паскал казал: "Има достатъчно светлина за тези, които копнеят да видят; и достатъчно мрак за тези, склонни да отричат".
 41. 41) Росен
  Искам да се разгранича от тези "учени" в този блог които си позволяват да обиждат вярата на другите така както не приемам нетолерантност от страна на "вярващи"! Не желая да бъда причисляван към "учени" които не уважават правото на човека да вярва. Вярата не е въпрос на доказване и оборване - то е нещо лично и не е редно да се постава на дискусия в блог като този в който на преден план излизат обиди и пошли сравнения. Спор за съществуването на Бог или не с научни доводи се води много трудно и трябва да се води много внимателно. Но ...още

 42. 42) Anonymous
  Ха! Росен се е наакал. Кви са тия афекти бе, джанъм?
 43. 43) Anonymous
  Всички велики учени, дори Анщайн, са вярвали в Бог. Защото те най-добри са разбрали, прониквайки дълбоко в тайните на Вселената, че има висша сила, която я движи. Но никога науката, няма да разбере Бог, защото в библията пише: "“Неведоми са пътищата божии”. Само религията ще спаси света, иначе сме животни!
 44. 44) Boby_
  Статията е доста интересна, макар и доста популярно написана. Принципно вярата, разглеждана като нужда да се вярва без възможност за пряка проверка в аксиоматични истини, поднесени ни от други индивиди, лежи в основата на общуването. Без нея нямаше да сме в състояние да си обменяме информация и да се развием като вид. Религията, популистката политика, суеверията, окултизмът, астрологията, нумерологията и други подобни експлоатират безжалостно тази наша склонност да вярваме без възможност да проверим това, в което вярваме. В този смисъл те са еднакво вредни, но влиянието им върху живота ни е различно. Религията, имаща своята иниституционализация в лицето на официалната ...още

 45. 45) Palantir
  Credo quia absurdum est. Един съвет към атеистите - ако се съмнявате какво е вярата за всеки човек прочетете какво пише на знамената над манастирите над Света Гора. Вярата е въпрос на личен избор и на човешка същност над 82% от всички хора населяващи земята вярват в Бог и се определят като религиозни... чудно защо ли е така и чудно защо толкова малко от тези над 6 милиарда са атеисти?
 46. 46) Немо
  Божееее !! Прибери си вересиите боже
 47. 47) Джисъс
  Хора, приятно ми беше с вас тези 2000 години, но е време да си ходя. Не мислете за мен с лошо. Преметнах ви за някои неща, но то си е човещинка. :)))) хохо
 48. 48) Вуйчо от село
  Моите съждения за това има или няма бог се свеждат до следното: - Британският учен Стивън Хокинг доказа безкрайността на вселената.Това автоматично свежда на нула съществуването на Бог.Защо! При наличието на безкрйна вселена би трябвало "Всемодържеца" да има безкраен капацитет/мозък/ да управлява "царството небесно". В противен случай той би се превърнал в местен феодал. Наличието заедно на безкраен интелект и безкрайна вселена са две самоизключващи се неща.Е... и за верующите ще остане място. Бой се от бога, почитай царя; Търпи ще си спасиш душата...; Богатите са блаженни, бедните са търпеливи... така проповядва църквата. В името на какво ...още

 49. 49) Зелен Бетон
  Факт е, че човек е склонен към вяра - тоест, към ирационална убеденост. В най различни неща: съществуването на бог, комунистическия идеал, превъзходството на арийската раса, чудодейната сила на талисманите и какво ли още не. Причината е проста: познанието ни за света все още е твърде ограничено. И там, където в него има "бели полета", понеже търсим обяснение за тях, сме склонни да ги запълваме точно с вяра - когато нямаме други алтернативи, когато не ни достига интелектуален капацитет, и/или защото така става най-лесно и бързо. Факт е, че това за много хора работи, и то ефективно. Особено когато са изправени пред ...още

 50. 50) Anonymous
  богове няма, човек сам си ги създал боговете, защото е имал нужда да твори в името на нещо. А човека е това което природата е създала да бъде бог в недалечно бъдеще за близката вселена.

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com