www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Идва часът на атеистите

Невярващите се опълчват на влиянието на религиите в политиката с рекламни кампании
Невярващите се опълчват на влиянието на религиите в политиката с рекламни кампании

3 Декември 2008

 

„Вероятно няма Бог, така че спри да се тревожиш и се наслаждавай на живота!” Този слоган ще краси лондонските автобуси от средата на януари. Става дума за първата атеистка кампания във Великобритания, финансирана от анонимни граждани. Начинанието се радва на изненадващ успех. В началото идеята е да се съберат 5 500 паунда (около 6 500 евро) и само за два дни постъпват десет пъти повече от предвидените средства. И това не е изолиран случай. Тази седмица във Вашингтон проходи още една подобна кампания. Различните публикации срещу религията стават автоматично бестселъри, а в Испания расте броят на заявките за отказ от религиозна принадлежност (т. нар. апостазия). Изглежда е дошъл часът на невярващите. Дали атеизмът ще успее да мотивира по-активно самоосъзнаване на обществото?

Не е лесно да признаеш, че си атеист, т. е. че не вярваш в съществуването на Бог, според биолога Ричард Даукинс, известен още с прякора „ротвайлера на Дарвин” заради яростната му защита на еволюционната теория. Положението на атеистите в днешна Америка е като това на хомосексуалистите преди 50 години, пише Даукинс в своето есе „Миражът за Бог”, чийто продажби достигнаха 1,5 милиона копия. Атеистите са много повече, отколкото си представят хората, особено сред образования елит, продължава авторът. Проблемът е, че за разлика от религиозните групи, не са организирани. „Едно добро начало би било да се създаде едно критично мислещо ядро от тези, които искат да излязат наяве и по този начин да се мотивират и останалите да последват примера им. Така може да се вдигне доста шум!”

И наистина значителен шум успя да вдигне гореспоменатата кампания с английските атеистки автобуси на Британската хуманистка асоциация. Тази организация си поставя за цел да разклати привилегированата позиция на религията в областта на законите, образованието и медиите, както обявява в своя сайт. Един от най-бележитите спомоществователи на начинанието е самият Даукинс. Кампанията стартира на 21 октомври с призив за събирането на 5 500 английски паунда, колкото струва да се плати излагането на рекламата върху 30 автобуса в продължение на един месец. Сумата бе събрана само за два часа, а два дни по-късно достигна 58 900 паунда. В момента начинанието вече разполага с бюджет от близо 150 000 евро.

Дарителите се чувстват лишени от глас, тъй като правителството и въобще обществото обръщат прекалено много внимание на религията и нейните лидери и пренебрегват атеистите, посочва от лондонския си офис Ханне Стинсън, директор на Британската хуманистка асоциация. От другата страна на Океана Американската хуманистка асоциация също стартира подобен проект поставяйки върху 200 автобуси във Вашингтон лозунга: ¨Защо да вярваме в Бог? Бъди добър заради самата доброта!¨

Новият атеизъм се настани също и в книжарниците. Цял поток от бележити учени и интелектуалци се надпреварват да дадат своя принос в диалектическата битка срещу религията. В „Миража за Бог” Даукинс излага своята хипотеза, че Бог не съществува, че човек няма нужда от религия, за да бъде морален и че е възможно и нерелигозно обяснение на корените на вярата и морала. Друг автор, Кристофър Хитчънс, защитава в книгата си „Бог не е добър” тезата, че религията дава грешно обяснение на произхода на човека и космоса, че създава опасно сексуално потисничество и че се основава върху илюзии. Във Великобритания са продадени 150 000 копия от тази книга, в Испания – 12 000. В САЩ авторът на „Краят на вярата” философът Сам Харис разбива с аргументи всички големи изповедания – юдаизма, християнството и исляма. Зачерква ги като официално призната лудост, тъй като смята постулатите им за ирационални, архаични и взаимно противоречащи се (200 000 продадени копия).

В Италия, математикът Пиерджорджо Одифреди издаде „Защо не можем да сме християни?”, която също достига 200 000-ни продажби само в страната. Във Франция Мишел Онфре успя през 2005 да постави своя „Трактат по атеология” сред бестселърите на годината с 209 700 продадени копия. Цифрите изглежда сочат повишен интерес към критиката на религията. Въпреки това Одифреди предпочита да не прибързва: „Голяма част от населението оценява тезите на разума и науката, но все още става дума за едно малцинство, което няма широк достъп до медиите.”

Иронично, но според специалистите именно религиозният фанатизъм е сред причините за активизацията на това ново атеистко течение. „Разширението на сферата на влияние на религията кара хората да застанат нащрек”, обяснява теологът Хуан Хосе Тамайо от Университета “Карлос Трети” в Мадрид. „Религиите тръгват от един агресивен модел, както социално, така и културно, тъй като винаги претендират да отвоюват свое публично пространство, искат да диктуват в личния живот на хората и да имат политическа тежест. Всъщност целта на религията е да превърне държавата в религиозна.” Философът Рейес Мате, преподавател от Висшия съвет за научни изследвания е съгласен с тази теза: „Критиката към религията се възобновява всеки път, когато се подновяват претенциите религията да бъде основното морално начало на демокрацията.”

Когато се говори за интегризъм обикновено се цитират примери от мюсюлманските страни, но този феномен се среща и в самото сърце на Запада. Според Тамайо в САЩ например по време на президентската кампания през 2004 се стига до силна политизация на религията. Двамата тогавашни кандидати Джон Кери и Джордж Буш се надпреварваха да декларират, че вярват в Бог. Да не говорим за училищата в някои щати, които искат да се въведе официално в учебната програма креационизма (теорията, че Бог е съдал света) и теорията на интелигентния дизайн, която съвпада с буквалната интерпретация на Библията. Западните религиозни лидери, например папа Бенедикт XVI или евангелистките църкви в САЩ, претендират да влияят върху политиката, понеже вярват, че тази социална дейност има нужда от религиозна легитимация, обяснява Тамайо. Освен това изискват етиката да се базира в едно непреходно същество, тъй като на практика не признават политиците като морални водачи. В същото време претендират „свещените” текстове, които са по същество митологични и символични, да бъдат признати за исторически и научни доказателства.

Именно за това навлизане на религията в личния живот се обяви през октомври на синода в Рим кардинал Антонио Мария Роко Варела, президент на Испанската епископална конференция. Той разкритикува остро лаицизма, т.е. принципа, според който хората, обществото и най-вече държавата са независими от каквото и да е религиозно изповедание или организация. Кардиналът отсече: „Модерната държава, в условията на радикален лаицизъм, доведе до създаването на тоталитарните режими на съветския комунизъм и национал-социализма през 20-ти век.” И затова Роко Варела защитава активното участие на Църквата както в личния живот, така и в законодателните дебати.

Много испанци реагираха на тази религиозна офанзива подавайки молба за апостазия (отричане от църквата). В първите шест месеца на 2008 подобни искания са направили 529 граждани, което превъзхожда с много общите цифри за предходни години – 287 през 2007 г. и 47 през 2006 г., по данни на Испанската агенция за защита на личните данни. Мадридската община „Ривас” отвори през март специален офис, за да улесни процедурата по апостазия. За по-малко от месец там се получиха над 1000 запитвания от цяла Испания. Основното притеснение на хората бе преизбирането на кардинал Роко Варела начело на Епископалната конференция. И не става дума само за тези, които се отричат официално от религията. Самата религиозна практика е в упадък. Ако през 1998 г. 83,5% от испанците се смятаха за католици, то 10 години по-късно този процент пада до 78%, според януарския барометър на Центъра за социологически проучвания.

Но цифрите не отразяват с точност реалността. Тези 78%, които казват, че са католици, са такива по кръщение и по някои други религиозни идеи, с които са били възпитавани в детството. Вече като възрастни това възпитание нерядко се прекъсва и често се стига до религиозно безразличие. Цифрите сред младите са още по-показателни. 46% от младежите между 15 и 24 години се смятат за агностици, атеисти или въобще безразлични към религията, според доклад на Фондация “Сантамария” от 2005 г. (За сравнение през 1994 г. този показател е само 22%.) Освен това 39% се определят като непрактикуващи католици и само 10% като практикуващи. Една от причините за спада на броя на вярващите е непопулярната позиция на Църквата към важни актуални теми, като например закона за хомосексуалните бракове, аборта и въобще сексуалността, според един от авторите на доклада социолога Хуан Гонсалес-Анлео.

Новият атеизъм се бори срещу религията в диалектичен спор. „Нашата враждебност към религията се ограничава в словото. Нямаме намерение да слагаме бомби, нито да обезглавяваме, нито да убиваме с камъни, нито да палим клади, нито да разпъваме на кръст, нито да разбием някой самолет срещу небостъргача на противника”, пише Даукинс. Всъщност самият лозунг на атеисткия автобус включва думата „вероятно”, с което признава, че така, както няма доказателства за съществуването на Бог, няма и за несъществуването му. „Не е нужно да сме в опънати отношения с Църквата”, смята философът Хесус Мостерин, член на Висшия съвет за научни изследвания. Според него макар и да не вярваме в нея, религията трябва да се запази с любопитство и симпатия като още една фолклорна традиция.

Критиката към религията съществува от край време, но особено през 19-ти век се сдобива с важен съюзник – науката, обяснява нобеловият лауреат физикът Стивън Уайнбърг пред „Ню Йорк Ревю ъф букс”. „Смятам, че между наука и религия съществува ако не несъвместимост, то поне напрежение, което постепенно е омаломощило религиозната вяра, особено на Запад, където науката е напреднала много.” Според Уейнберг науката обяснява по-добре света от религията и утвърждава ролята на човека като важен участник в съзиданието. Друг от най-уважаваните физици в света Стивън Хоукинг отсича: „Законите на вселената не оставят много място за чудеса, нито за Бог.”

Наука и религия не могат да живеят в мир, казва математикът Одифреди. „Науката приема само емпирично, математически или логически потвърдени истини. Религията, поне католическата, се базира в една книга отпреди 2000 години и на догматичните постулати на синоди и папи. Трудно можем да си представим по-противоречиви доказателствени похвати.”

Но можем ли да живеем без Бог? Отговорът не е еднозначен. Носителят на Нобелова награда Уайнберг признава, че е трудно да не вярваш, но все пак е убеден, че вярата неминуемо запада в развитите страни. И допълва, че просъществуването на религиозните практики в продължение на векове не гарантира, че просъществува също и вярата. Трябва да разграничим религията, като социална конструкция, от вярата като лично духовно преживяване, обяснява Тамайо. Църквите са институции, с важно социално-политическо съдържание, които в днешно време дори не предполагат автоматично съществуването на дълбочина на вярванията, допълва Одифреди. Това обяснява защо църквата продължава да съществува дори когато вярата замира. Според физика Хорхе Вагенсберг в бъдеще също ще продължава да има вярващи, понеже вярата ни е вменена „по фабричен път”. Психологията на развитието, познавателната антропология и невронауката доказват, че еволюционно сме програмирани да вярваме.

Други са убедени, че отговорът е в науката. Всички вярваме в нещо, признава Одифреди. Въпросът е в какво трябва да вярваме. Според него науката може да ни предложи и една духовна представа за света, като покаже как зад привидния хаос във вселената всъщност цари дълбок ред. Неговото заключение е, че именно науката е днешната истинска религия, докато старата религия е просто сбор от суеверия. Така че ако някой тръси в какво да вярва може спокойно да вярва в науката.

По в. Ел Паис
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Марин
  Когато, човек е на 20 години , израснал е в атеистична среда и осъзнае, че ще умре след време , хора това е страшно. Спомнете си за тези години. Всеки има право да вярва в каквото си иска и да черпи сили от това за да живее морално и щастливо. Дали има душа човек или се принизява до многоклетъчно, не зависи от вярата, вярно, но защо не съм чувал за форум в който маймуните си разменят мисли.
 2. 52) Кара бен Немзи
  "Бог е толкова истински, колкото съм и аз", рече старецът. Отдъхнах си, знаех, че Дядо Коледа не би ме излъгал. http://www.damninteresting.com/?p=788
 3. 53) Стан
  Христо Ботев - "Моята молитва" Бог има на всеки в сърцето и в душата, останалото е околна среда :) Защото Христос заповядва да не пожелаваме роба на съседа, с което допуска робството, а не го осъжда... Защото Мохамед е политик не е пророк Защото буда е 300 кила и т.н. Всички преди нас са вярвали в БОГА СЛЪНЦЕ, защото Слънцето е нашия Бог! От него зависим и той е създал условията да живеем! И най-важното - САМО ЦСКА! Аз и в това вярвам!
 4. 54) радо
  антихристьт ще е религиозна личност..така че още не е дошьл...имам в предвид СЛЕДВАЩИЯТ ПАПА!!!!!
 5. 55) Anonymous
  Дрън дрън ярина аз пък ви казвам че ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРАВОТАТА НА БИБЛЯТА И НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА БОГ.И ТОВА Е ЛИЧНОСТНИЯ ИСУС ХРИСТОС КОИТО ПРАВИ НАПЪЛНО СЪЩИТЕ ЧУДЕСА НА ИЗЦЕЛЕНИЯ ОТ БОЛЕСТИ А НЕГОВИТЕ ДУМИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ ВЕЧЕ 2000ГОДИНИ.Абсурдно е да си мислиш че ако едно нещо не си го изпитал или не ти се е случило да мислиш че не може да се случи това е меко казано безочие.А пък прехвалените ви учени които са атеисти казват че е абсурдно да си мислим за случайния произход на вселената но въпреки това продължаваме да вярваме защото Креационизма ...още

 6. 56) Наблюдател
  Така, е! И защото си падам по сметките: 504 "отказали се" са огромно число (!) в сравнение с 60 млн. (милиона) други. Ей, кратуни, навремето Иисус от Незарет е казал (цитирам по памет): "Че има зло,
 7. 57) До Стан
  Стан и аз съм вярващ - само Левски.
 8. 58) До Стан
  "Защото Христос заповядва да не пожелаваме роба на съседа, с което допуска робството, а не го осъжда…" Тези думи не са на Христос. Това, което цитирате, е от Стария завет. Христос е дал една единствена заповед - да обичаш ближния си, както обичаш себе си. А ближният е всеки човек, независимо от вяра, етнос, култура или прегрешения. Внимавайте с цитатите.
 9. 59) До Радо
  Не знам дали антихриста е религиозна личност, още повече папа, знам само, че е с белег на челото и вече повече от двадесет години как му сърбаме попарата. Та това е Горби, най-големият предател на хилядолетието. След него спасение няма, светът се хлъзга надолу.
 10. 60) Anonymous
  Могада споделя следното: В един свят на двуизмерни, където всичко се изразява в ширина и дължина, как си представяте да разберът височината? Това е същото, като не виждаш нещо и нямаш доказателства за него /спорет твоите сетива/, значи няма такова нещо. Не смятате ли този "научен" подход за меко казано НАИВЕН?
 11. 61) SK
  До #60. В науката доколкото си спомням се борави с много повече от три измерения, имаше ако не се лъжа n-мерно векторно пространство. Така че, всичко останало може да е наивно, но не и в науката. Ако някои истини са се запазили под формата на мит или религия от извънземни пришълци, това също би трябвало да се смята за наука. Но аз лично смятам, че митологията както и в религията са препълнени с наивни обяснения за света.
 12. 62) Зелен Бетон
  До номер 60: Ако продължа с твоята аналогия - в един двуизмерен свят височината няма никакво значение, тъй като от нея нищо не зависи. Едва след като си седнем на задниците и си оправим двуизмерните проблеми, по двуизмерните закони, тогава вече можем да се оглеждаме за други измерения. Но да ти е каша в двете измерения, а ти да се уповаваш на някакво трето, въображаемо, това е като да сложиш двуметрова сателитка върху циганска съборетина. И да си мислиш, че си кой знае колко прокопсал. Процесите във вселената са логични и поетапни. Дори ако има някакъв висш разум, който е извън ...още

 13. 63) Boatswain Spyder
  Има ли някъде определение за бог (респективно богове, или божества - не знам как му/им е множественото число...
 14. 64) SK
  Бог е създателя на света. Той е безгранично справедлив, безгранично добър, съвършен и всемогъщ. Светът създаден от него обаче е безкрайно несправедлив, не добър и не съвършен. Животните в джуглата се изяждат едни други, хората се избиват едни други и повечето войни са на религиозна основа. Интересно, че хората вярват в задгробен живот, но нито един не се е върнал от там и да разкаже за този живот. Хора след клинична смърт разказват сходни преживявания, но те се дължат на наркотици отделяни от мозъка, поне така съм чул да разправят. Хубаво би било да има бог, който да наказва лошите ...още

 15. 65) до СК
  Виж никой не е доказал че е вседствие на мозъчни процеси но интересното е че дори и при атеисти разказите съвпадат с учението на Библията а относно добрите и лошите ако си наказан тук значи във Вечността няма да си наказан четете повече бре хора
 16. 66) чичата
  онуй момче дето си остави костите на вр.Вола е казало всичко за божествата, богослужителите и богоугодните, защото е имало прозрение независимо от младата си възраст/ независимо как ще го оплюват, след мен сърбоманите и безродниците, но той като съосновател на нашата вяра, ви гледа от отвъдното с ироничния огън на очите си и ви каза - "търпи и ще си спасиш душата"
 17. 67) Легион
  Чудесна статия! Дано скоро да се направи нещо такова и в България :) Аз пък винаги съм се чудил откъде се взимат всичките тези християни, които просто нафлудват с безполезни коментари. Моля, пишете си ги по вашите форуми и сайтове. Не сте слънце, че да огрявате навсякъде; ставате досадни, наистина. ТАЗИ СТАТИЯ НЕ Е ЗА ВАС! Потърсете друго място за брейнуошинг и внимание.
 18. 68) Позитивист
  1. Richard Dawkins у нас обикновенно се превежда Докинс (виж неговите книги "Делюзията Бог" и "Себичният ген", преведени на български), може и Доукинс, да е по-близо до английското произношение, но не и Даукинс, както го е превела преводачката. 2. Всички религии дават твърде наивни онтологични (за битието) обяснения. Така, повечето от твърденията в Библията е доказано от съвременната наука, че не са верни. -Още в първите стихове на Библията се пише за небесна твърд, което сега всяко дете знае, че не е така. -Човекът е създаден от пръст, ако е така количеството на алуминия (една от основните съставки на глината е Al2O3) ...още

 19. 69) paral
  здравеите на вси4ки незнам какво озна4ава атеисти сигуно са неверници не ме и интересува но 6е ви кажа едно единствената истина е исус христос ние сме пионки вав рацете му ако ре6и може за миг от секундата да ни истрие от зем9та но е много милости и про6тава на всеки един от нас атеис будис какав и дае тои иска вси4ки да се променим да бадем по добри и да в9рваме вав него за6тото тои е единствени9 бог ако вси4киго мислим и света 6е баде по добар и н9ма да ги има тези ма4ени9 тези болести мн др. пома4ете се ...още

 20. 70) чичата
  парал, напиши си егн-то да знам има ли смисъл да ти нагъвам промитото
 21. 71) атео
  Аз лично не вярвам в бог.Атеистка съм и цял живот съм била и ще продължавам да бъда.Мисля че бог е измислица измислена от църквата за да гради от хората мислейки си че това е нещо добро.Атеизмът е нещо което се е родило още преди хората да започнат да говорят за бог.
 22. 72) K'man
  "да черпи сили от това за да живее морално и щастливо" Аз не черпя от никъде сили и пак живея морално и щастливо.Атеист съм!
 23. 73) Anonymous
  Бог има и той непрекъснато прави чудеса, за да ни се открие. Може ли някой да оспори Чудото на Благодатния огън, който от векове слиза в Йерусалим, на всяка годишнина от Възкресението на Спасителя: http://www.dveri.bg/content/view/2133/51/ Бог не иска наказанието и смъртта на грешниците, а те да се опомнят, да се спасят и да бъдат живи! Хора, осъзнайте се, не вярвайте на сатаната!
 24. 74) чичата
  дядо мраз, който скита по нова година, през другото време прави чудесата за които споменавате, вкл. пуска летящи чинийки и тенджери, развъжда биг-фута йети, пали огньове в палестинско и гаси свещите на св.седмочисленици, да се не хабят
 25. 75) С 300
  Общо взето е хубаво да има бог.Защото човека има нужда да бъде възпитаван към по-добро,да бъде честен,работлив,щедър,да не завижда на ближният си.Трябва да има някаква непобедима и свръхавторитетна сила в която човек да вярва а оттам и да се страхува от нея.Именно това е наречено в религиите с името "БОГ".Преди хиляди години,в зората на своето развитие като мислещо същество,човека не е имал днешните знания за заобикалящият го свят.Но понеже е бил вече "мислещ" индивид,той е имал нужда от някакво обяснение на нещата.Нужно е било да изработва оръжия за да може да защити себе си и децата си.Освен това той е ...още

 26. 76) Anonymous
  Нали комунистите бяха атеисти. Сега се оказва, че люлката на атеизма е любимия ни Запад. Нещо границите взеха да се размиват...
 27. 77) Anonymous
  В 21 век е недопустимо интелигентен човек да вярва в небивалици (като съществувнето на бог). До сега - да, имало е много извинения, но вече не, срамота е!
 28. 78) Ateist na 20 godini
  Само ЛИОХМАНИ могат да вярват сляпо в нещо си наречено бог. Умния човек първо мисли, информира се и преценява, чак тогава решава дали да приеме едно твърдение. А вие, без да сте разсъждавали никога, ревете в хор : ИСУС ИСУС ИСУС и тинтири минтири.....
 29. 79) Anonymous
  Браво на Ateist na 20 godini! Много точно казано!
 30. 80) Агностичен Атеист
  Аз просто вярвам в един по-малко бог, от теб. Когато си отговориш, защо не вярваш в други богове освен в своя, ще разбереш, защо аз не вярвам в твоя. Мъж е бил клинично мъртъв за 7 минути, когато е бил съживен е казал, че е като да спиш, само без сънища. Хората се оповават на религията от страх за смъртта. Ако някой от вас "християни" си беше направил труда да прочете и вникне в библията, нямаше да говорите така. Факт е, че всяко нещо, което не може да бъде обяснено чрез науката, се поставя в категория свръхестествено или неотговорено. Това не означава, ...още

 31. 81) Крум
  Въпроса дори не е дали има бог или няма в случая. Въпроса е правото на тези,които мислят,че няма, да се индефицират като такива. Аз съм краен атеист, и мразя агресивността на религията и религионзите.Браво на тези от Великобритания, дано да стане и по скоро в България. Да се обединим и да не разрешаваме да ни тъпчат,да ни налагат религията на децата ни в училище.Да не ни водят в преброяванията като хора,изповядващи "други" религии.Да се знае много добре колко сме ,и това да даде смелост на тези,които ги е страх да заявят,че не вярват в бога. Смелост да си заяват духовната свобода . И ...още

 32. 82) Изчислител
  Хората ще започнат да се осъзнават постепенно. Естествено, че аз, например, познавам света по-добре от разни древни писачи на глупости, върху чиито драсканици милиарди глупаци днес си изграждат мирогледа. Истина ви казвам, няма никакъв бог. :)
 33. 83) от другата страна на границата
  Вече сме играли този мач, а те - не! Нека поиграят малко и после ще говорим. Вярата е най-истинската опора в живота на човека. Никога повече не искам да живея в интернационалистическо атеистично общество.
 34. 84) чичата
  подпирай си се тогава, кой ти пречи, и защо държиш да сте навалица
 35. 85) питащ??
  Ако някой ми каже защо бог е "създал" Адам със зърна на гърдите веднага ще стана вярващ. А да видя сега кухите кратуни какво ще измислят.
 36. 86) Hektor
  Един доста мастит (учен) навремето каза-Да повяваш че от първичния булион може случаино да се развие човек е равно на шанса да премине торнадо над авиационно гробище и да сглоби боинг.
 37. 87) чичата
  86

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com