www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 22 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Мадлен Алгафари: Сънищата ни изпращат послания. Как да ги тълкуваме?

11 Декември 2008

 

Снимка: авторката

Мадлен Алгафари е завършила психология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и психотерапия в неорайхианската психотерапевтична школа на Валдо Бернаскони в Швейцария. В момента работи като психотерапевт. Освен това е писател, поет, преводач от италиански и френски, режисьор. Издала е 3 книги със стихове и публицистика - “Мира нямам” и “Вяра имам” и “Всички можем да летим”.

- Има ли нещо вярно в съновниците, които хората използват, за да си тълкуват сънищата?

- Със сигурност това не е най-сериозният начин да се интерпретира един сън. В психотерапията интерпретацията се прави в контекст. Не може да бъде извадено от контекста нещо сънувано и формално да се каже: „това значи еди какво си”. Винаги има значение в какъв момент този сън е сънуван, от какъв човек, с какво самият той асоциира сънуваното. Сънят говори на символен език, с метафори. Това е езикът на подсъзнанието и на душата. А рациото говори с конкретика. Затова се търси първо индивидуалната интерпретация. Да речем, че някой сънува обувка. Един ще я свърже с обувката на Пепеляшка, друг - с обувката, която вчера кучето му е изяло. Тълкуването не може да бъде винаги еднозначно.

- Няма ли някакви общовалидни символи?

- Има едни универсални символи, които са в подсъзнанието на всички ни и са свързани с т.нар. архетипи. Водата например със сигурност в съня трябва да се свърже с женското начало, с гъвкавостта, с мекотата, с ирационалното, с нощта, със смъртта, с пасивността, с рецептивността, с умението да се върви по най-малкото съпротивление, както водата се движи. Огънят е мъжкото, асоциира се с борбеност, с действеност, с пробивност, с рационалност, с логика. Има такива универсални символи, но когато трябва да се конкретизира какво значат в съня, зависи от сюжета и от човека.

- Какво трябва да знаят хората, за да си тълкуват правилно сънищата?

- Хората често не знаят, че при интерпретирането на един сън не е задължително участниците в съня да бъдат самите себе си. Да речем, че сънувам баща си. Това не означава непременно моя баща, а може да е онзи аспект от мен самата, с който аз го олицетворявам и свързвам. Ако го асоциирам със страхотно търпение примерно, сънувайки баща си, може би аз сънувам „търпеливата Мадлен”. То е като в приказките, където всички герои са аспекти на един и същ човек. Например юнакът е доброто в нас, което побеждава негативите и обезглавява пороците в образа на ламята. Баба Яга и Пепеляшка също са аспекти на един и същ човек. В този смисъл интерпретирането не е много просто. Едно буквално и повърхностно тълкуване често вкарва хората във филми, които нямат нищо общо с истината. Истината на съня е друга. Там не говорим за логиката на рациото.

Може би хората не знаят също и, че ние не сънуваме наведнъж, а няколко пъти през нощта. Сънят ни има няколко фази и се сънува само в т.нар. рем-фаза. РЕМ идва от rapid eye movement, тоест – бързи движения на очите. Когато на един заспал човек очните му ябълки се движат много бързо, това значи, че той сънува в момента. Тази фаза се повтаря няколко пъти през нощта. Сънищата се забравят много бързо. Затова, когато човек се събуди, ако иска да си ги помни, трябва да си държи тефтер с молив буквално до главата и преди още да е станал, да се опита да ги запише. Дори само едно отиване до тоалетната вече го разсейва, той влиза в другата реалност и образите избледняват.

- Какво се знае за реалността на съня?

- Има много хипотези, включително и че ние сънуваме през деня, а нощем е нашата истинска реалност. Сънят е малкият брат на смъртта. Заспивайки всяка вечер, ние се учим да умираме. Тялото е в пълен покой, а вътре в нас нещо работи. Нематериалното е активно, а материята е напълно пасивна.

- Кои хора имат проблеми със съня?

- Страдащите от безсъние в трите му разновидности – трудно заспиване, често будене през нощта или ранно събуждане (без да говорим за старческите изменения), са обикновено хора, които не могат да изпускат контрола. Те не умеят да умират на малки дози. Обикновено са властни, оправни, по-скоро с мъжка енергия. Трудно им е да оставят нещата да се случат. Изгубили са баланса между свободния избор и умението за смирение, умението да бъдем и пасивни, да приемем спокойно нещата, които не можем да владеем. Големите контрольори най-често страдат от безсъние. Както и обратното – сънливците са хора, които не искат да посрещнат деня, да бъдат активни, да взимат решения.

- Понякога хората сънуват кошмари, в които онемяват от ужас и се събуждат от невъзможност да извикат или да реагират. Ако всички персонажи в един сън сме самите ние, това някакъв страх от себе си ли е?

- Тялото е пасивно, тялото е изключено, на тялото му е дръпнат шалтерът. Извикването и изтичването са физически движения. Ние толкова много се отъждествяваме с това тяло, че забравяме за душата вътре в нас, за нематериалното. В кошмарите човек се чувства неспособен да контролира ситуацията, защото на нас, днешните хора, контролът ни е изнесен навън. Ние познаваме външния свят, материалния. Обичаме да го премерим в сантиметри, в килограми, в калории, в градуси, искаме око да види, ръка да пипне. И понеже по-малко познаваме вътрешния свят, под контрол разбираме това - да владеем ситуацията чрез материалното.

- Но много хора съумяват да контролират сънищата си нематериално. Те си дават сметка, че сънуват и тласкат сюжета в желаната от тях посока.

- Това означава, че не спи цялата мозъчна кора. Не е много пълноценно това спане, когато човек не е дълбоко отпуснат и има усещането, че дори режисира вътре съня си. Няма как да се събуди много отпочинал.

- Как иначе ще си спомня съня, ако не осъзнава, че сънува?

- Ако не се събуди в рем-фазата, няма да си го спомня. Има хора, които казват: „Аз не сънувам”. Това означава, че те не се събуждат в рем-фазата. Иначе всички сънуваме.

- Защо някои хора сънуват повече от други?

- При по-голямо емоционално напрежение или трамватични преживявания, възможно е сънят да бъде като компенсация, да стане арена, на която да се разрешават някакви конфликти, които наяве не са разрешени. По-емоционалните хора сънуват повече в напрегнати моменти от живота си. Разбира се, сънят е свързан и с това, което се случва наяве, но ние не виждаме връзката, защото езикът наяве говори конкретни неща, а сънят говори със символи и метафори. Затова по време на психотерапия се работи с т.нар. сънуване с отворени очи. Това са техники за визуализация. Когато човек се опита да остави въображението си без юзди и само го следва, за да види какво ще се появи на екрана на съзнанието му, образите след това може да се интерпретират. На хората, които казват, че изобщо не могат да сънуват, са им много полезни такива визуализации.

- Някои хора имат повтаряеми сънища?

- Това означава, че имат някакво непреработено съдържание. Сънят им изпраща посланието многократно, тъй като не е разтълкувано, не е стигнало до човека.

- Тоест, сънят иска да ни говори и да ни изпраща послания за нас самите, така ли?

- Със сигурност, разбира се. Затова, когато се работи със сънища, директно можем да разберем по-истинни неща за себе си, отколкото, когато работим с разума си. Разумът ни е пълен с много универсални неща – канони, правила, морално-ценностни кодекси, които са привнесени отвън и които си приличат за повечето хора по света. Ние се отъждествяваме с тях и губим в голяма степен своята индивидуалност, която в съня може да изплува. В съня сме винаги честни и истински. Там няма роли и лицемерие. Въпросът е да се разбере посланието, което не винаги е възможно. Понякога сънят представлява една буквално непреработена през деня емоционална реакция, която през нощта си допробива път. Примерно, имаме една изнасилена жена. Близките веднага казват: „Не се връщай, не го мисли, животът е пред теб, жива си, здрава си, минало е”. Това от гледна точка на близките е много терапевтичен съвет. Истината е, че изобщо не е терапевтичен, защото те капсулират травмата. От една страна, те не искат да я виждат страдаща и си мислят, че й правят добро, но всъщност спестяват на себе си болката да я виждат страдаща. Тази жена има нужда да го разкаже с цялата му гнусотия, да го изживее, да го изхвърли, да отреагира. Ако не го направи, започва да сънува изнасилването. Когато заспи рационалният контрол през нощта, а тази емоция не е отработена, тя избива там, където няма рационален контрол. Емоциите не са ни дадени да си ги колекционираме. Те са да се изразяват. Ние живеем във време, в което има свръхконтрол на спонтанността, а после се чудим защо сънищата ни са странни за нас самите.

- Някои хора непрекъснато сънуват кошмари. Това какво значи?

- Зависи от човека. Това е някакъв вид страх, усещане за безпомощност, беззащитност. Но трябва да се види конкретният сън, какви детайли излизат в него.

- Какво означава, ако човек пада или се катери по време на сън?

- Катеренето е - постигам, амбиция, успехи, фалос, първенство, активност, мъжко. Падането е – отпускам се, изгубвам контрол, предавам се, смирявам се, но го преживявам спокойно, сигурно, като нормална естествена човешка същност – женското. Мъжко и женско не трябва да се отъждествяват със сексуалност. Нито пък да се слага знак плюс или минус пред едно от двете. Във всеки от нас има и от едното, и от другото, а балансът между двете ни гарантира психическото здраве.

- Има ли други устойчиви символи? Например, ако сънуваш къща, това какво значи?

- Да, разбира се, това се асоциира с утробата, майчинското, дома. Когато сънуваш нещо остро и дълго, това е фалосът, агресията. Когато сънуваш съд, който е вдлъбнат, това е утробата или женското начало. Има такива универсални символи. Майката, бащата, детето, учителят, мъдрецът, лечителят – това са архетипни образи, в които може да търсим някакъв вид обобщеност, но пак трябва да е съобразено с човека, с момента от живота му, с неговите лични асоциации.

- Какво значи, ако човек сънува, че е гол на улицата?

- Пак не може да се каже универсално. Може това да е копнеж по голотата. Толкова много черупки и брони имаме, а няма нищо по-естествено от голотата. Най-лесно е да си гол и обратното - най-енергоемко е да си с костюми, с маски, с грим, да се преструваш. Нищо не хаби повече енергия от това човек да се преструва на това, което не е. Но със сигурност пак не може винаги да означава това. Трябва да се говори с Иван, Драган или Петкан какво е за него голотата, в кой момент от живота си го сънува, с какво го асоциира, какъв е контекстът на целия сън, сюжетът.

- Някои хора твърдят, че имат пророчески сънища?

- Само в нашите субективни представи времето тече линейно. Всички потенциални, хипотетични възможности за развитие на едно събитие са налице в пространството, но онова, което ще се реализира в нашето материално измерение, е една от всички тези хипотетични възможности. Човек може да сънува една или друга от тези потенциални възможности. Когато той е сънувал тази, която се реализира след това, той казва: „Сънят ми е бил пророчески”, ако не, казва: „Сънят ми не е бил пророчески.”

- Тоест, не може да се докаже, че има пророчески сънища?

- Какво значи да се докаже? Трябва ли под доказване да разбираме „научно” и да подхранваме прословутия конфликт, който напоследък стана съюз, между науката и мистиката? Ние сме свикнали да наричаме научно онова, което може да бъде измерено. Защото сме измислили машинка, апаратче. Понеже не сме намерили апаратче, казваме: „Това не е научно”. Има примерно стотици факти, дори статистически валидни, които доказват дадено явление, но понеже нямаме апаратче да го премерим, ние го отричаме. Да, със сигурност има възможности за пророкуване. Разбира се, че има и хора, които си приписват такива способности, без изобщо да ги притежават, но това не бива да отрече феномена.

Снимка: авторката

- Някои хора решават задачи, проблеми, хрумват им гениални идеи по време на сън. Това на какво се дължи?

- Защото сънят е винаги творчески. Нашият разум е страшно ограничен и обременен. Менделеев е измислил таблицата насън. Много композитори са композирали насън. Аз съм си измислила стихчетата насън - без да претендирам за някаква гениалност, но ми се раждат наистина насън, събждам се да го напиша, защото знам, че няма да го помня на сутринта. Ние нищо не измисляме. Само се сещаме за неща. Ние се свързваме с информацията. Не искам това да звучи в т.нар. паранормална парадигма. Бях преди 2 седмици на един световен конгрес по психосоматика в Париж, на който вече официално беше заявено, че е крайно време да спрем да говорим за паранормално. Изтокът и Западът да си подадат ръце, защото вече има достатъчно на брой статистически валидни факти, които не е необходимо непременно да бъдат доказани с ограничените все още средства на науката, за да бъдат признати. Но всичко в крайна сметка опира до това в какво човек вярва. Ако човек не вярва, че това е така, то няма да е така. Реалността е тази, в която вярваме.

- Може ли човек да си програмира сънищата? Да си намисли нещо и наистина да го сънува?

- При по-продължително трениране, сигурно би могъл да си повлияе, но не бих го препоръчала, защото това означава да се опитваме да набутаме рационалния контрол и там, където трябва да се радваме, че го няма. По-скоро може човек да си легне с желанието да сънува някакъв сън, който да му подскаже нещо, но не и да определи с какви средства да му го подскаже, с кой герой и с какъв сюжет. Защото в този случай главата ще му подскаже, а не душата.

- Какво значи да сънуваш починали близки?

- По принцип телата ни са едни превозни средства. Вътре в нас близките ни не са умрели. Моят дядо си е вътре в мен и аз във всеки момент мога да си му спомня дори напуканите пръсти, както и да му чуя гласа. Вътре в мен е и Хан Аспарух. Така е. Във вътрешните пространства няма време. То няма и пространства. Там вътре всичко е безкрайно. Сънуването на тези близки е форма на желание за контакт или копнеж, или желание за споделяне. Нормално е, човек може да чувства липсата на някого във физическия свят.

- Вярно ли е, че човек сам най-добре може да си разтълкува сънищата, защото само той си знае какво му е в главата?

- Хубаво е да е осъзнат човек. Хората са с различно ниво на осъзнатост. Има доста ограничени (което не ги прави лоши хора), но те биха могли да си интерпретират погрешно съня. Вярно е, че ако дълбоко се вслушаме в интуицията си, тя няма как да ни излъже, но е важно човек да има контакт с тази интуиция. А в света, в който живеем и начинът, по който живеем от хилядолетия, ни е необходима тренировка. Защото много пъти ние чуваме гласа на страха и си казваме: „Ето това е интуицията.” Необходимо е време, за да сме сигурни, че контактуваме с истинския си вътрешен глас, а не с гласовете на разума, които се залъгваме, че са на интуицията. Ако човек е практикувал, ако дълго е седял със себе си в тихото - да, вероятно той е по-осъзнат и би могъл да си интерпретира сънищата сам, без компетентна помощ.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) чичата
  дрън, дрън,/ психологията е баене със нови методи и средства
 2. 2) integer
  Много интересни разсъждения! А ти ЧичАта, върви да спиш
 3. 3) Нидал-Нивзел
  Нека тази госпожа, дето много знае, да ни каже какво сънува съпругът й - доносникът на ДС Нидал Алгафари. Има ли угризения или си нанка спокойно, с чувство за изпълнен дълг?
 4. 4) Пилиф
  Така навремето говореше и Ф.Димитров и в края на крайщата не казваше нищо!?
 5. 5) rumzi
  Статията е много интересна.Осъзнавам, че съм си обяснявала сънищата по неправилен начин... Чичата може да прочете нещо повече за психологията и да разбере, че хич не е "дрън дрън". И защо замесвате съпруга на госпожа Алгафари? Винаги се намира някой тъпак да напише коментар, който няма нищо общо с темата Тя се е доказала като добър психолог, без значение какъв е личният й живот!!!
 6. 6) чичата
  що не ми покажете един излекуван от клиничен психолог/ псипроблема е до крематориума/ и не бъдете толкоз агресивни - това и хубавката госпожа ще потвърди че ви е проблем/ психологията е полезна като помагало в офис по човешки ресурси, в криминологията за откриване психотипажа на заподозряните/ сънищата са описани отлично от фройд в символиката на съня, но модерните баячи го опровергават за да си пласират томчетата
 7. 7) Ото
  Чудесна статия.Различно тълкуване на сънищата за разлика от гледачки и баячки.А чичата да вземе да се гръмне.Цялата му култура е като в тенджера.
 8. 8) звездоброец
  Аз съм печелил от тотото само въз основа на сънувани числа! Но НЕ всеки път се е случвало. А може и в крайна сметка вярно да е: Роди ме ,мамо,с късмет,па ме хвърли на смет!
 9. 9) ПЕТКО
  ВЛЕЗТЕ В ГУГЪЛ СЪС "Сциентологичната църква" И ЩЕ СЕ СЪГЛАСИТЕ С ЧИЧЪТ.
 10. 10) запозната
  Чичата е прав, макар че се изразява грубо. Такива психоложки само прибират париците на хората. Това не е наука, а шарлатания. Сънищата са пълни с промисъл в много редки случаи и само чистата вяра може да ни разкрие кой 1 процент от сънищата са истински.
 11. 11) Мунчо
  Нека г-жа Алгафари обясни защо психиатри и психолози не се понасят.Ами г-жата обяснява безсънието с разни отвлечени теории,а психиатрите боравят с ясни клинични диагнози и лекуват успешно.А то иначе какво излиза,не мога да спя и хайде хоп съм еди какъв си!
 12. 12) 123
  Личи си, че интервюто е с предварително съгласувани отговори и въпроси. Много заучено звучи. Това, за което говори Алгафари, е описано в книгата "Тълкуване на сънищата" на Пиер Дако - един от доайените на съвременната психология. Даже със същите думи. Ясно е откъде го е чела жената.
 13. 13) хамалин
  работя като психиатър в германия.тук има уни клиника само за разстрйства на съня.винаги питам например алкохолно болните си дали са сънували кошмари,които са един от предупреждаващите признаци за възможно развитие на делириозно състояние.за раковите заболявания се знае много повече,отколкото за съня и сънуването,които са различни неща.с мозъчните томографии вече се прониква в този необятен космос и когато един ден се пооткрехне вратата,това ще бъде невероятен скок в медицинската наука.намесата на психологията в тази област е полезна,стига да е премерена и да не се залита в литературност.проучванията в мозъчната химия,а не занимавките с къдравите асоциации ще предвижат науката.засега сънуването,сценичността на съня,си ...още

 14. 14) чичата
  напоследък две три радиа правиха интервюта с психолози в стремеж да диагностицират избирателно един илидруг политик/ тук нещата са се размили, но целта е в науконаподобяването на дръндръна/ не че психиатрите са много в час, но им е определено да носят отговорност
 15. 15) патилан
  Не ми хареса тази статия.Твърде водниста,без стойностно съдържание.А,въпрасната дама - Мадлен,има по-скоро вид на ясновидка от кабеларките,отколкото на квалифициран спициалист,с тая жълта блузка...
 16. 16) Диана
  За мен това са празни приказки.Нищо конкретно не може да се каже за това какви са сънищата на отделните хора и това може да се докаже много лесно дори не трябва да сме специалисти в тази област.Мнението ми е ,че науката психология и паранормалните явления трябва да вървят ръка за ръка,за да си обясним своите сънища.И не ми казвайте,че в практикуването на тази професия се отрича БОГ. Та нали се възпитаваме , че точно от религията идва учението за морала и етиката и наи-вече да бъдем последователи на доброто независимо коя религия изповядваме.Ето наближават най-светлите празници,защо хората сега ...още

 17. 17) чичата
  дианче, аз съм твоят бог, изпрати ми моля те списък на кого какви заложби да предвидя и ще се постарая да се съобразя
 18. 18) z
  мадлен, облеклото ви ме раzочарова
 19. 19) астерион
  Колко много рационални мнения се изказват по въпросите не само за сънищата. Независимо дали си вярваме на разума си, душата си е във всеки от нас, тя не е продукт на химията в нас, тя ще продължава да съществува и да си иска внимание, затова ни праща послания от сънищата. Защо ще я наричате врачка Мадлен, тя достатъчно ясно се е изразила като добра психоложка. Това, че обяснава какви са сънищата, не значи, че е врачка. И добре го е казала, като не бива да търсим твърде обощените тълкувания на сънищата в съновниците. Лично аз не ровя в тях, повече ...още

 20. 20) Агент Купър
  Внимавайте какво сънувате!
 21. 21) Мини Купър
  Попрочела е жената това-онова, добре разказва. А на чичата психолог не може да помогне, необходим е психиатър, при това сериозен.
 22. 22) 123
  Не се въздържах и ще пиша още веднъж. Диана, моралът е съществувал много преди религията. По-точно е да се каже, че религията заема моралните норми на древните общества и ги превръща в догма. Целта обаче не е чак толкова благородна, колкото изглежда на пръв поглед, но това е една друга тема... И още нещо нещо. Човек може да спазва морала и без да е вярващ, камо ли пък религиозен. Повярвай ми, не е невъзможно. Само че, спазвайки нормите, сам трябва да си си коректив, което понякога не е лесно. Но пък те освобождава от всякакви натрапени идеологии, били те и ...още

 23. 23) Доцент
  Психолозите са били или много глупави или много мързеливи, за да бъдат приети и да завършат хуманна медицина. Психологията, както хомеопатията и баенето са псевдо-медицински практики за доверчиви и безпросветни хора, от които се възползват така наречените "специалисти".
 24. 24) 1234
  123, ти си жив пример за изчезвщата порода на мислещите. религията е за несложни човешки души, нуждаещи се от външен коректив на изкушението у тях.
 25. 25) 123
  1234, не бих искала да деля хората на сложни и несложни. Просто се опитах да покажа една друга гледна точка. В края на краищата, всеки е свободен да вярва в каквото си иска. Важното е човек, в стремежа си към свобода, да не ограничава свободата на другите. Останалото са подробности.
 26. 26) чичата
  мини купър, преди да отскоча до психиатрията, ти "медна мина" ли си или си "дребна медна монета", ако те затруднявам - мога да те изчакам да вървим заедно, току виж ти хареса
 27. 27) Макси Драйв
  Колегата Мини е автомобил, наверно. А ти чиче си доста комплициран случай, не знам дали епистоларната логорея спада към психическите заболявания, или към психиатричните. Може да се срещнем по пътя към 4-ти километър, все пак:)
 28. 28) чичата
  макси, ти за разтрояване на личността ли ще ходиш до 4ти/ имам хора там ще ти дадат чехли и цукало/ "мини" ли да им кажа че си или "макси"
 29. 29) Боряна
  мисля че това си беше доста претенциозна манипулация. Е, тук таме имаше и нещо вярно. Просто дамата е разказала Фройд. В едно съм сигурна сънищта могат да са белег за заболяване. И ето аргумента. Моят баща преди да се разболее от тумор в мозъка, от който почина се оплакваше известно време че сънува гадни сънища. Когато почина свекърва ми погребението беше на Малашевските гробища. Мисля че силно ми въздейства начина по който беше изложена в една голяма и висока зала където мъжа ми ме заведе. Месец след това започнах да сънувам сънища в които един след друг се ...още

 30. 30) лелееее
  Баси помията Зомбиращи упражнения за психари Поне си подбирайте дрогата Тва е психо кочина
 31. 31) неразбиращ
  Е-ех Мадлен,Мадлен...
 32. 32) Професионално тълкуване на сънища
  [...] Забележително интервю със забележителната психотерапевтка Мадлен Алгафари пред е-vestnik. [...]
 33. 33) Професионално тълкуване на сънища
  [...] Забележително интервю със забележителната психотерапевтка Мадлен Алгафари пред е-vestnik. Ключови думи: психотерапия Мадлен Алгафари (0 гласа)  Loading ... svejo_url = 'http://sashoblog.net/uncategorised/%d0%bf%d1 %80%d0%be%d1%84%d 0%b5%d1%81%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d 0%bb%d0%bd%d0%be-%d1%82%d1%8a%d0%b b% d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b 0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%bd%d0% b8%d1%89%d0%b0/'; svejo_title = 'Професионално тълкуване на сънища'; svejo_bgcolor='FFFFFF'; svejo_skin='compact'; svejo_theme='black'; [...]
 34. 34) до Боряна
  След като сънувате подобни неща Вие имате нужда от лечение - писането по форумите срещу Русия няма да Ви помогне. Бягайте бързо при чичо Лекар!
 35. 35) чичата
  бай-гугъл може да ви даде данни как да се доберете до спициализирана пси-помощ, при госпожа алгафари, с ориентировъчна скорост 50лв/ч
 36. 36) Галя
  Имаше скоро една статия, че жените сънуват много повече от мъжете и това се обясняваше с факта,че като се затоплиш, хормоните действат и затова жените сънуват много кошмари.
 37. 37) Anonymous
  тск57. може и да не си психиатър и пак да кажеш същото като Алгафари. Трябва обаче да си умен и проницателен човек. Колкото до Мадлен, при необходимата специализация, от нея можеше да излезе психиатър на световно ниво, разговарял съм с нея и знам това!
 38. 38) чичата
  37мий, ПСИХОЛОГЪТ НЕ БИ МОГЪЛ ДА СТАНЕ ПСИХИАТЪР БЕЗ ДА Е ЗАВЪРШИЛ МЕДИЦИНА/ психологът би могъл да се специализира в медицински университет за да е клиничен психолог/ друго за гледащите към психологията/ за около 5 години специализация психолог може да стане психоаналитик висшата форма на психотерапията
 39. 39) maimun
  Психологията е наука за душата.Тя е средство за да разберем по-добре самите себе си.По- утношение на Мадлен Алгафари и нейното изказване-какво право ви дава да я "Обсъждате/чичи-наричам те така защото още живеещ в своята сянка която е доминираща в твоя живот.Мадлен Алгафари е новатор в своята област,и разбира се това не се приема добре от обществото и разбира се ще има критика и "обиди".Разбирам и да я познавате!!???............
 40. 40) PSY
  да те питам чичата ти как прецени,че трябва още 5 год да учи за психиатур...по добре се запознаи поотблизо,проучи малко и тогава говори..само да ти кая,че всички видове терапии,анализи,както и всички психични болести се изучават при психологията
 41. 41) чичата
  ПСИХОЛОГЪТ НЕ БИ МОГЪЛ ДА Е ПСИХИАТЪР БЕЗ ДА Е ЗАВЪРШИЛ МЕДИЦИНА/ психология се изучава в немедицинско хуманитарно висше училище/ психолог би могъл да се специализира в медицински университет за да е клиничен психолог, медицинският университет му издава документ на КЛИНИЧЕН ПСИХОЛОГ т.е. че не е психиатър а специалист лекуащ без медикаменти, даващ диагнози дължащи се на душевни проблеми, без да е клиничен психологът той няма право да практикува в медицинско заведение, но може да е училищен и т.н./ друго за гледащите към психологията/ за около 5 години специализация в определени реномирани клиники в швейцария, германия, сащ, психологът може(но не ...още

 42. 42) warior$lover
  Аз сънувам или войни или жени, моля за психоанализа :).Кошмари не съм сънувал до сега, на 32 г, съм.?Битките са много жестоки, но се оправям някак си, бия се с вампири и таласъми и всякакви чудовища, и хора,Жените ги побърквам, за щастие не само на сън :)ААА, на сън викам, ритам, посягам с ръце,На една дама щях да и счупя ръката, като се е опитала да ме успокои,На сън не се страхувам от нищо, винаги влизам в битка пръв,Моля за компетентна психоанализа.
 43. 43) Фройд
  Зле си/ през ден си прави клизма с отвара от люти чушки
 44. 44) жули
  Трябва ли да завършиш в Швейцария,мъжът ти да е известен и да се показваш по всички шоу предавания за да си сполучлив психолог в България?Нищо лично към г-жа Алгафари,може и да е помогнала на свойте пациенти,но не е направила нищо повече.
 45. 45) Герасимов
  Аз по професия съм педагог нали, работя като Главен педагогичаски инспектор към ГУ на МВО. Това педагог то е така като учител малко ама не съвсем. Първоначално се карат двугодишни курсове по педагогия в общежитие нали, иначе имам и друга професия така малко водопроводчик. Главният педагогически инспектор към ГУ на МВО е се бори срещу противообществените прояви на малолетни. За целта, като ги хване сами, той им прилага мярка принудително отвеждане, като се легитимирва с педагогическата си карта на която пише "ГУ на МВО, отдел "Педагогически инспекторат", Гл. педагогически инспектор Герасимов напримерно и снимка. Тази карта се изработва на компютър ...още

 46. 46) чичата
  герасиме, хубаво си го написал, брато ама можеш ли да си го прочетеш
 47. 47) Рашко Герасимов
  Рашо се казвам, а не Герасим. Герасим беше баща ми. Студент беше дълго време живял по общежитията и той, дърводелец по професия.
 48. 48) чичата
  раше, ще пробвам да го прочета цялото
 49. 49) Anonymous
  изключително nekonventsionalno
 50. 50) Рашко Герасимов
  Чича, дай си имейла да ти пратим едни педагогически фотографий, един руснак, ли е какъв ли е ми ги праща от извесно време, мажко-женско, карашък. Цялата педагогия така малко.

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com