www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 20 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Първанов като Шрьодер

7 Февруари 2009

 

Путин и Първанов пред паметника на незнайния войн. Снимка: Ройтерс

Президентът Първанов публично заяви в Москва, където е на посещение по повод годината на България в Русия, че страната ни не е против влизането на „Газпром” като акционер в собствеността на българските газопроводи.

ИТАР-ТААС цитира конкретното му изявление по този повод: “Ние сме готови за преки договори с “Газпром”. Уверен съм, че по време на сериозните преговори с компанията, ние ще намерим вариант за влизането й в газотранспортната мрежа”.

Да допуснеш „Газпром” до собствеността над българските газопроводи е все едно да пуснеш вълка в кошарата. Това го разбра дори Виденов – който моментално уволни Шервашидзе, когато разбра как зад гърба му се гласи  разпределение на същата собственост между „Булгаргаз”, „Топенерджи” и „Газпром”.

Шеф на борда на „Топенерджи” тогава бе не друг, а Андрей Луканов; компанията бе посредник по дългата верига между „Газпром” и „Булгаргаз” и печелеше стотици милиони, без да си мръдне пръста, само от надписаните върху доставяния газ проценти – зад нея стоеше Мултигруп, в чиято централа отмаряше Рем Вяхирев при редките си идвания в България, а вицепрезидент на мулташката империя пък бе Сашо Дончев, днес президент на „Овергаз”, който менажираше изключително умело целия й енергиен бизнес с Русия.

Тогава „Газпром” се готвеше да сложи ръка над българските газопроводи чрез посредниците, които всъщност бяха негови дъщерни или подставени фирми – само че Жан Виденов му се противопостави и това между другото му струваше главата. Оттогава започнаха и сериозните му проблеми, и войната му с Луканов, която завърши с летален изход за руския резидент и с оставка за българския премиер.

Сега се готви същото – но под благовидния мотив за премахване на посредниците: какво по-добро от това, ще се договаряме пряко с „Газпром” и всичко ще ни е наред. Добре звучи, нали? Само дето под тази формула се крият други сметки и интереси, коренно различни от българските. Премахването на посредниците се разбира като изкупуване на 50% българско участие в „Овергаз” от „Газпром” – и превръщането и от наполовина дъщерна в изцяло дъщерна на руския мегаконцерн фирма. Което означава „Газпром” да приватизира и регионалната мрежа в газифицираните от „Овергаз” градове – и да поеме изцяло този апетитен и стратегически важен сектор от бизнеса.

Не друг, а българския президент предполага именно това – според него “Газпром” има достатъчно влияние, за да придобие дела на “Овергаз инк”. И както допълват руските медии: „не е изключено руската компания да поиска от българските власти да влезе директно на пазара на газ на дребно”.

Колко му е – Сашо Дончев едва ли ще се опъва дълго заради отнетата му функция на посредник. Просто ще трансформира битността си от президент на „Овергаз” в представител на „Газпром” за България. Но не е зле да внимава – защото може да бъде изместен от някой друг, който също се кани да трансформира битността си. Доста отдавна наблюдателите у нас се питат какво ли ще прави Първанов, след като изтече мандата му. Както е тръгнало, прецедентът с канцлера Шрьодер, който от държавен глава на Германия стана регионален бос на „Газпром”, може да бъде повторен.

Що се отнася до стъпването на „Газпром” на вътрешния пазар на газ в България – то не само че не е изключено, но дори си е направо сигурно – това е всъщност целта на упражнението. С други думи – ново стъпване на Русия на българска територия, нова стратегическа важна площадка за геоенергийно влияние, нова брънка във веригата на енергийната ни зависимост – която много лесно се трансформира и в политическа такава, при това независимо какво правителство е на власт.

В случая не става дума за глупост, наивност или зле формулирани приоритети. Става дума за продължаващо национално предателство, за добре обмислена и неотклонно следвана стратегия за енергийно обвързване на България от Русия.

Стратегия, която минава през плана за строене на АЕЦ „Белене” с руски реактори и от руска компания, през договора за „Южен поток”, който бе от първостепенна стратегическа важност за Русия, през договора за нефтопровода Бургас-Александропулис и през вече перманентните и напълно съзнателни усилия да бъде провален основния геостратегически приоритет на страната ни – интеграцията ни в ЕС като нормална и равноправна европейска страна – и да бъдем завлечени пак в Азия, да се превърнем пак в Задунайская губерния или в 16-та република.

Виж още текстове на сайта svobodata.com
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Сашо Дончев
  Добре де Сугарев то ясно това за Газпром за Лукойл за Белене за задунайската губерния ,също и за 16-та република Ама защо не кажеш какво друго да паправиме ,все пак газ ,бензин и ток трябва нали ?
 2. 2) Наблюдател
  Единственото краткосрочно успокоение в тази ситуация е, че идиотът Първанов е никой за да преговаря по въпросите на газа. Доколкото разбирам, дори в собствената му партия и в собственото му правителство му се смеят вече открито. Представяте ли си какъв късмет имаме, че този нагъл тъп селянин стана президент - т.е. никой, а не се класира за премиер. Много съм далеч от похвала за Станишев, но в сравнителен план този блюдолизец и предател Първанов щеше да ни унищожи напълно, да ни върже отново на 100 с руската диващина. Не че ни се е разминало - но поне за да предадат ...още

 3. 3) Serious
  В този форум има двама наглеци, които май живеят в Америка, а пълнят пространсвото с удушливи русофилски пръдни - чичата и SK. Защо бе другарчета избягахте в Америка, а не в Съветския съюз. Сега плачете за Москва - явно в Америка са ви оценили по достойнство като некадърници и боклуци.
 4. 4) Чичата и SK
  Защото сме агенти на КГБ сега доволен ли си
 5. 5) чичата
  аз лично ви казах няколко пъти, че съм на руска ясла, независимо в кой щат и от кой грошори-стор ще си изпиша манджата/ вие като надничате в тенджерата с брюкселско зеле, защо сте гладни
 6. 6) Anonymous
  Гладни сме заради такижа като теб
 7. 7) SK
  С риск да накърня чувствата на Сериозния глупак, искам да сравня България преди 9-ти Септември, с България след 9-ти, или по време на съюза ни със СССР. Имам много добра памет от много ранна възраст и макар да съм само на 70 години, спомням си много добре живота преди 9-ти. Моето семейство беше добре, баща ми беше търговец, а дядо ми поп. Живота обаче като цяло, на останалите хора, не може и да се сравнява с този на хората след 9-ти септември. Една значителна част от селяните бяха неграмотни, някои напълно неграмотни. Не във всички села имаше училища. Нямаше електричество. ...още

 8. 8) киров
  Сугарев, този път ме изненада! Ти си можел и да мислиш?! Само ми кажи едно: Къдее ти бе мисленето като бяхте на власт та не ни откачихте от тази зависимост? А на г-н Дончев ще припомня, че газ, нефт има и в други държави. Да не говорим, че реактори също могат да строят и други все пак, нека има и руски, но защо да няма примерно западноевропейски? Селският тарикат, Гоце, определено си приготвя топло местенце за след мандата. Дано съдиите му го осигурят, а не тези към които се е насочил.
 9. 9) Драго
  Еди, вече втора дописка се доближава до истината. Дори си заключил: „Газпром” се готвеше да сложи ръка над българските газопроводи чрез посредниците, които всъщност бяха негови дъщерни или подставени фирми – само че Жан Виденов му се противопостави и това между другото му струваше главата." това добре, но само преди две седмици казваше, че свалянето на Виденов било революция. Ако сегашното твърдение е вярното, май през 97-а си беше метеж. Което съм далеч по-склонен да приема...
 10. 10) МI-6
  Пенсионираният ДС-"Гъце-триперо" - представител на КГБ-"ГазПром" в България след 2010г.!
 11. 11) Anonymous
  гоце се е уредил, ами ние с гаидите?
 12. 12) Станимир
  SK ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ЗА ТОВИ КОМЕНТАР НАИСТИНА ТОВА Е САМАТА ИСТИНА ЗАШТО ОПЛИУВАТЕ РУСИЯ ЗА6ТО ??? 20 ГОДИНИ НИ ТЬПКАХА И ЩТЕ НЕ ТЬП4ЯТ !
 13. 13) MОЛЛА OMAР ;)
  ХЕЙ, СТРАННИ КОМЕНТАРИ СИ РАЗМЕНЯТЕ, ЗАБРАВЯщИ, ЧЕ НИТО ТОЯ, НИТО ДРУГИЯ-ТЕ ИДИОТИ СА САМИ.НИЕ (НЕ) ГИ ИЗБИРАНЕ, ТЕ СИ ПРОДАВАТ ВЛАСТОИМИЕТО ПЕЧЕЛИВШО ЗА ТЯХ, А НИЕ СИ ПИШЕМ БЕЗУМНИ КОМЕНТАРИ. ПОСЛЕДНИЯТ ПРО-КОМУНИСТ СЪМ,АМА ЗАПРИЛИЧВАТЕ НА АФГАНИСТАНЦИ БЕ БРАТЯ...РИТАТЕ СРЕщУ МОСКВА, А В СЪщОТО ВРЕМЕ ВИ Е МЪЧНО ЗА НЕЯ ЖИВЕЯ В ЛОНДОН, ДОСТАВЧИЦИТЕ МИ НА ГАЗ СА Ч И ВСЕ МИ Е ЕДНО ОТ КЪДЕ ИДВА, САМО ДА НЕ СПИРА И ДА Е ПО ЕВТИН...
 14. 14) чичата
  ск, не чираци а ратаи
 15. 15) Димитър Димитров
  Пробелмът на България винаги е бил геополитически. Още откакто Сталин сложи огромния си подпис под 75% влияние на СССР. И тъй като всяка голяма сила се грижи за своето влияние, а най-големите зад кадър се грижат да има баланс между големите сили, тук никога нищо няма да се промени. Проблемът, г-н Сугарев, сам знаете, не е само в червясалия мозък на Гоце. Проблемът включва, че Западът, на който повечето тук симпатизираме, толерира ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ В БЪЛГАРИЯ. Ако на някои в ЕС или САЩ му пукаше за нас - нямаше да има 500 олигарси, които се хранят от геноцида над пенсионерите ...още

 16. 16) чичата
  д.димитров - сталин е написал върху салфитката на чърчил: "българия - 55/45%" имайки предвид че 55% от българите са благодарни на русия за възвърнатата идентичност, но в 45% включва всички малцинства, плюс наследниците на натъртените към високата порта и похвалените от хитлер фашизоиди, клали народа си като и турчин не ги е клал
 17. 17) Nekonventsionalen
  Много често се случва овцата да бъде сервирана на вълка отвътре,което го освобождава от усилието да преодолява огради...
 18. 18) Съветски специалист
  Този чича да не е дядото,бе? Много силно афишира ,че е колега "съветски спец.".Вероятно е от компанията на Чергеланов,стил...или си търси сега господар-агресивно-активен,съвпада,съвпада...
 19. 19) хамалин
  това е колкото до двама -трима тук:те са клинични случаи
 20. 20) B.A.
  Каква "възвърната идентичност" бе руски мекерета? Вие червени продажници, които съсипахте България. Вие руски рубладжии, които напълнихте България със съветски паметници - чудовища. Вие червени предатели, които съсипахте свестния народ и му промивате мозъка за братство с Русия. Братство, ама на нашия задник. Браво Еди, чудесно си го написал... Сега се опитват чрез мекеретата от БСП и Овергаз да възстановят господството си над България. Мамка им продажна...
 21. 21) Димитър Димитров
  Най-мразя да се съмняват в качествата ми на историк. Чичка яко ти куца инфо-то: Първият разговор е вечерта на 9 октомври. Това е срещата със станалия легендарен епизод, когато Чърчил подава на Сталин прословутото листче, определило (според някои) за десетилетия напред съдбата на балканските народи. Румъния:Русия - 90%останалите 10%Гърция:Великобритани САЩ) - 90%Русия - 10%Югославия - 50-50%Унгария - 50-50%България: Русия - 75%Останалите - 25% Колкото до останалия ти коментар - мозъкът ти е червясал кат на Гоце. Марш в Сибир
 22. 22) SK
  Абе Димчо, учил съм някога и математика, но не ги разбирам твоите проценти. На Чичата, който също пише кодирано по-му се разбира. Ти да не си от CIA случайно?
 23. 23) Димитър Димитров
  Процентите са исторически факт пич. Ако не го разбираш проблемът си е твой. Ако си мислиш, че руската мафия, владееща България е позната само на CIA си нещо сбъркан. Все още има тук и българи, които им пука. Не сте само червени талибани в тая държава.
 24. 24) чичата
  ск, дим.дим. е стихоплетец на легионерите оревали орталъка в чест на къволока си ген.луков, те така и не успяха да вденат, че фашизма бърка в очите на водещите сили както на изток тъй и на запад/ тъй като генетически българите имат само продъговат мозък, представите им за ляво и дясно са силно деформирани
 25. 25) чичата
  Едвин се е напил с кална индийска вода и бръщолеви простотии Всички тези лайна от мултаци ги изадохме ние, докато едвинчо бе депутатче
 26. 26) чичата
  г-н админ., моля да изтриете №25 защото някой злоупотребява с ника ми
 27. 27) Anonymous
  българия не може да бъде 'нормална' држава защото 'нормалните държави' са тези които пият кръвта на останалите, а в тази група няма да ни допуснат.за нас остава да си внасяме стари немски , италиански и прочие автобоклуци ,да си гледаме "леффски" , да си слушаме азис и подобни светила ,да си викаме един на друг колко е велика америка /заради която светът никога не е живял, и няма да живее спокойно/да плюем майка си и баща си защото са некачествен материал и не гласуват за костов ,и ако може всичко това без да работим.това е евроамериканската мечта ...още

 28. 28) чичата
  27-ми я си прочети .............."добре че в тази страна има и други хора и че те са повечето.затова тук никога няма да властва демокрацията американски тип заради която 4/5 от света живее в мизерия "...............и поясни какво искаж да кажеш ,защото противоречи на началото ти
 29. 29) Anonymous
  всичко е точно


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com