www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Мюзик Айдъл" и "ВИП брадър" - интриги и борба за рейтинги

6 Април 2009

 

Софи Маринова и Мис България Антония Петрова по време на благотворителната акция на съквартирантите в Сити центъра. Снимки: Булфото

По традиция бТВ и Нова телевизия се борят за зрители с риалити програми. Модата им в световен мащаб замира, но у нас друго за гледане в прайм тайм няма. Наесен ще ни представят и нов сезон на „Сървайвър“, така че сигурно ще има съответен отговор от страна на Нова телевизия, с познато риалити. Не особено подходящо обаче е това, че предаванията вървят по едно и също време. Удобно за телевизиите, които се борят за рекламодатели, като си мерят рейтингите. Но зрителят, който иска да гледа, е действителният губещ, защото се налага непрекъснато да превключва.

И все пак кое по се гледа - „Мюзик Айдъл” 3 или “ВИП Брадър” 3?

През ден пиарите на двете телевизии разпращат информация за рейтингите. Пращат тези, чиито телевизии са „победили“ в съответния ден. Според рейтингите „Мюзик Айдъл 3“ е по-гледан. Разликата в негова полза е от няколко десетки хиляди до 300 хиляди зрители - в зависимост от деня и от това, което се излъчва в дадената серия на предаванията. Изключение правят „лайф“ изданията на “ВИП Брадър”, когато се гонят съквартиранти.

За да се задържи интересът на зрителите, за да се „вкара интрига“ и да се експлоатира моментният интерес на гледащите, сценариите в шоу програмите се променят. Например във „ВИП Брадър” 3 още в началото се усети напрежението между внука на Тодор Живков и политика Емил Кошлуков и тази тема беше експлоатирана в продължение на няколко издания. Кошлуков беше следен и в близостта си с Ивайла Бакалова. Още при първите сигнали за твърде добро отношение един към друг, “Биг Брадър” даде мисия на съквартирантите, като ги разпредели по двойки. Те трябваше да се прегръщат и танцуват, когато им бъде пусната музика. Кошлуков и Ивайла естествено бяха двойка.

За да се вкара напрежение в къщата, “Биг Брадър” даде още една мисия на Петя Дикова, Аня Пенчева, Кристияна Вълчева и Мария Гроздева (само тя отказа да се включи в мисията, която ще даде достъп на съквартирантите до склада с храна). Те са единствените, които чистят и готвят в шоуто. “Биг Брадър” изведнъж им даде задача те да не пипат нищо и само да си почиват и ако са гладни или жадни, трябва другите съквартиранти да им сготвят и подадат това, което искат. Останалите естествено не знаят за тайната мисия и започна да се долавя напрежение.

Всеки ден в къщата се възлагат различни мисии, за да се създаде интрига и зрителят да не превключва на “Мюзик айдъл” 3. Сценарният екип възлага “работа” и на гост-съквартирантите, които досега бяха водещият Румен Луканов, Азис,  водещата на “Голямата уста” - фолк певицата Камелия и на сегашния съквартирант режисьорът Андрей Слабаков. Не всяка мисия може да се разбере отначало, но ходовете на сценаристите вече стават видими. В „Мюзик Айдъл 3“ наблегнаха на историята на Виктория, която разказа, как нейният бивш приятел барабанистът Димитър Симеонов я е биел и това е довело до нейното ослепяване. Това доведе до обществена дискусия в интернет-форумите. В ток-шоу в ефира на бТВ бе обсъдено, че  Димитър не е подведен под отговорност за побоя, заради невменяемост, но пък скоро след това се е оженил със свидетелство, че е психически здрав. Близки на Димитър се застъпиха за него, уверявайки, че го познават единствено като добър и мил човек.

Казусът естествено има две страни, които яростно се обсъждат в Интернет (виж тук). Немалко са тези, които се питат, ако побоищата над Виктория са били факт, то защо тя е мълчала толкова дълго време (според нейния разказ месеци наред). Други твърдят, че темата не трябва да бъде толкова дискутирана в риалити шоу, тъй като това е работа на държавата, а Виктория е в „Мюзик айдъл“, за да покаже, че може да стане идол.

Другата открояваща се история в шоуто е тази на 13-годишната Симона. На първия голям концерт тя беше критикувана от Фънки, че е изпяла песен, която не й отива на годините - „Ще продължавам да пея“ на Йорданка Христова.

Ето някои коментари за нея:

bewolf1: „Симона има безспорен талант, но не й е мястото там…Всичките бъзици и майтапи на неин гръб може да бъдат понесени от някой по-зрял, но не и от подрастващо момиченце. След няколко години трябва да дойде, а не сега.“

markonti пише: „Детето безспорно има страхотен глас, но продуцентите наистина я използват като кученце-касичка, за да си пълнят гушите от смс-те на умиления български народ…“

Не малко са хората, които обаче подкрепят Симона в участието й в шоуто, въпреки че възрастта й предполага друг род занимания. Едва 13-годишна тя попада във всекидневно шоу, което неминуемо ще й повлияе. Зависи от нея и близките й дали влиянието ще е позитивно. В света има не малко примери затова как талантливи, невръстни тинейджъри биват подготвяни за звезди. Симона обаче живее в България и едва ли ще има съдбата (за щастие или не) на Бритни Спиърс, Кристина Агилера и Риана.

Спорове предизвиква и Пламен - „любимецът“ на недолюбваната поп-фолк певица Мария от журито. По време на малките концерти в шоуто публиката гласува и избра 10 от младите изпълнители, които да продължат към големите концерти. Журито имаше право да избере още 2-ма. На прага на големите концерти Мария яростно настояваше Пламен да продължи и той бе избран за 13-ия щастливец пред софиянката Рут. Разликата в изпълненията между двамата бе очевидна и отново разбуни духовете във форумите. Пламен обаче отпадна още след първия голям концерт на „Мюзик Айдъл“.

Изпълнение на Пламен

Изпълнение на Рут

От 13 македонски участници в “Мюзик айдъл 3″, избрани по време на кастингите, за големите концерти останаха трима  - Александър, Боян и Дарко. Според запознати най-логично би било един от тях да стигне до финала, тъй като ранното отпадане на македонците предполага загуба на интерес от страна на македонската аудитория, която следи шоуто по местния канал А1. Други пък твърдят, че не би било редно българско риалити шоу, което дава за награда евентуална реализация на родната сцена, да бъде спечелено от македонец. Коя прогноза ще се окаже вярна? Засега е ясно, че и тримата македонци са харесвани от публиката, едва ли журито и продуцентите ще се противопоставят на зрителите и ще елиминират македонците.

До финалите на „Мюзик Айдъл“ 3 и „Биг Брадър“ 3 има повече от месец. Тепърва ще се разгръщат истории и ще се пренаписват сценарии. Повечето от сериите, които заинтересованият зрител е пропуснал, вече може да се гледат в Интернет - това е вторична аудитория, която рейтингите не оценяват, но броячите показват точно колко са гледани едни или други изпълнения. И в Интернет води по интерес “Мюзик Айдъл” 3.
Етикет: , , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Марио
  Не следя коментарите на предаванията в медиите, но съм силно против обобщението, че Мюзик айдъл 3 е слаб сезон. Личното ми мнение е, че това е най-силният сезон с най-добри кадри изобщо. Първите 2 сезона градяха елит от няколко човека, които се бореха един с друг, докато това явление се наблюдава сега с дузина участници, които имат какво да покажат. За едновременното пускане на 2 шоута - нямам думи, такава българска простотия не може да бъде описана с нормален български речник. Още повече, когато едното шоу е благотворително (и това е под въпрос във форумите) и се нуждае от максимален рейтинг. ...още

 2. 2) 777
  Досадна преразказвателна стати9.
 3. 3) me
  Рейтинга и на двете за мен е 0 от 0. не гледам нито едно, нито другото. Пълна глупост, простотията на миски, политици, тъпи чалгаджии, Иван и Андрей и прочее сволоч. Мерси.
 4. 4) gg
  румен луканов, а не андрей луканов
 5. 5) Пенка
  Човек може да се забавлява и с простотии, само, че за тези простотии участниците получават много пари,и тези които нямат пращат есемеси. Ако все пак според мен направя една класация за рейтинга, на Музик аидъл - 4- това е лошото ,когато в шоуто се появиха защитници, които накои от тях нямат никакви музикални знания, говориха се простотии, които в извистна степен не помагаха , а окадваха негативно влияние на аайдалите. Вип брадър - -рейтинг - 0. Събират се пари от обикновените българи, а на участниците се дават пари, ако все пак се дава тлъст хонорар,защо въобще се прави това шоу, ...още

 6. 6) Anonymous
  Ако някой от македонците пее най-добре, защо да не стане пръв? Те са с БГ произход.
 7. 7) когато
  когато има данък за електронните медии няма да има възможност да гледами такива дивотии.
 8. 8) Зрител
  Две предавания с нулев рейтинг.Две пошли,отвратителни предавания.Едното с продуценти-пияндурници и олигофрени, с жури- на най-ниско ниво,за участниците- най-лошо представяне от всички БГ айдъли до сега.Македонците не ги слагам в сметката.ВИП-а какъв ВИП? Пълна излагация. Събират пари уж за благотворителност- още не са стигнали милиона и кусур където им ги дадоха като хонорари.Пълна порнография. Заливат ни от всякъде с помия и мръсотия.Като няма хляб има зрелища.
 9. 9) Яко
  От такива халтури се печели яко.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com