www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Владимир Буковски: Гейове и феминистки превзеха властта. Започна нова Оруелска епоха

Зад маската на политическата коректност се крие по-злобната версия на марксизма, казва дисидентът
Зад маската на политическата коректност се крие по-злобната версия на марксизма, казва дисидентът

26 Септември 2009

 

Владимир Буковски. Снимка: авторката

С първото си посещение в България известният руски писател и дисидент Владимир Буковски разбуни духовете. Според Буковски, зад термина „политическа коректност“ се крие пъклен план за разрушаване на обществата, който бързо и успешно се реализира в световен мащаб от активистите на различни малцинствени групи – хомосексуалисти, феминистки, религиозни общности и др. Обикновените граждани стават жертва на репресивни закони, приети под натиска на малцинствените групи. „Налага се масова цензура, подкрепена от наказателното законодателство. За шега с хомосексуалисти може да те вкарат в затвора. Забележете колко бързо се развиват нещата в полза на репресиите. Започва някаква нова Оруелска епоха“, казва Буковски.

Владимир Буковски е роден през 1942 година и е убеден противник на комунистическата идеология от 14-годишен. Прекарва над 12 години в съветски затвори, трудови лагери и изправителни психиатрии (”психушки”), използвани от съветския режим като специализирани затвори. Въпреки репресиите, организира различни демонстрации срещу властта. Събира над 150 страници с доказателства за зверствата на комунистическия режим и успява да ги предаде на Запад, с което привлича вниманието на правозащитници от цял свят. Автор е на “Наръчник по психиатрия за инакомислещи”.

Юз Алешковски, заобиколен от почитатели. Снимка: авторката

През 1976 година Владимир Буковски е транспортиран със самолет до Швейцария, където е разменен за генералния секретар на чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, държан в затвора от режима на Аугусто Пиночет. През 1977 година се среща с американския президент Джими Картър в Белия дом. Установява се във Великобритания, където завършва университета в Кеймбридж със специалност неврофизиология.

През 2007 г. е издигнат от руската либерална опозиция като кандидат за президент на Руската федерация.

Владимир Буковски посети България по покана на издателство „Факел експрес“, Нов български университет и Международната организация на франкофонията. Заедно с известните руски писатели и правозащитници - Юз Алешковски, който представи новия си роман “Предпоследен живот”, издаден най-напред у нас, и Олга Шамборант той взе участие в дискусия за политическата коректност. Ето откъси от неговото изказване:

Събитията, на които отбелязваме 20-годишнина - крахът на Съветския съюз, разпадането по националности и републики - не ни изненадаха. Те се очакваха и Оруел правилно ги бе предвидил в романа си “1984 година”. Това, което се случи впоследствие обаче, бе неочаквано за мнозина. Вместо светът да осъзнае комунизма като страшен феномен в историята на човечеството на 20-и век, погубил стотици милиони по цял свят, станаха някакви нелогични неща.

Сякаш след приключването на Втората световна война, след краха на нацизма, политическият спектър на света се измести наляво. Това е донякъде оправдано – фашизмът и нацизмът се отъждествяват с десни идеологии (напълно несправедливо впрочем, но това е друга тема). Но рухва комунизмът и сякаш политическите настроения трябва да се преместят надясно. Нищо подобно не се случи. През 1992, 1993, 1994 година на власт в цяла Европа започват да идват леви партии и политици. Тоест, имаме ново преместване наляво, което е абсолютно необяснимо.

Надеждите от 1989 година – а те бяха много големи - не се оправдаха по никакъв начин. Промените бяха по-скоро козметични. Едни персонажи изчезнаха, но дойдоха други, произлезли от предишните комунистически величия. Властта пак беше обвързана с бившата комунистическа номенклатура, а разпадането на соц. държавите съвпадна с появата на нови утопични идеологии на Запад.

Кога се появи политическата коректност? Като международно явление това се случи в началото на 90-те години. Като движение тя съществуваше и преди. Моята първа среща с това явление беше, докато работех в Станфордския университет през 1983-84 година. Прибирах се в лабораторията си, а отсреща по стълбите слизаха две момичета. Отворих вратата и я задържах да минат, както бих направил пред всеки – мъж, жена, стар или млад. Те ме погледнаха с презрение и ми казаха: „Мъжко шовинистично прасе“. Учудих се много и не разбрах за какво става въпрос. Влезнах в лабораторията, разказах на хората там, а те започнаха да се смеят: „Това са хора от близкия университет „Бъркли“ – ми казаха. Там се раждат всички ляворадикални идеи и движения. От „Бъркли“ тръгна философията на студентската революция от 60-те години. Сега има някакво ново движение на феминистките, които смятат, че ние, мъжете, ги потискаме, като се държим с тях като с жени“.

После разбрах, че според концепцията на феминистките, жената е социална конструкция. Те са убедени, че ако всички мъже се държат с жените като с мъже, жените също няма да са жени, а мъже. Тоест, нашето поведение към тях ги прави жени. И колкото и да е странно, в този водещ университет на САЩ в края на 20-и век беше извършен следният експеримент (не знам кой им е позволил): взимали бебета от нулева възраст и ги отглеждали и възпитавали по еднакъв начин, независимо от пола им. Същата храна, игри, дрехи. Този опит, разбира се, не довел до позитивни резултати. На момченцата нищо не им паднало, а на момиченцата нищо не им пораснало. Както момчетата ги привличало оръжието, а момичетата – куклите, така си и останало.

Но това не спря тези жени, а напротив – още повече ги увлече да си мислят, че нашето поведение към тях като към жени, този стереотип, ги прави такива, каквито са, а именно – жертви на всичко мъжко. Тази концепция, възникнала в недрата на университета в Бъркли, потресаващо бързо се разпространи по цял свят. Приятелите ми от Станфордската лаборатория можеха и да се смеят през 1984 година, но буквално след 10 години тази безумна концепция, която няма никакво основание, стана доминираща в цял свят. Във всички университети бяха открити отдели за джендър изследвания. Според мен междуполовите отношения съществуват от милиони години и нищо ново не се случва там, но тези псевдонауки се разплодиха ужасно много и започнаха да изследват нашите мъжки грехове - ние не гледаме както трябва жените, не се държим добре с тях и т.н.

И нещата започнаха да наподобяват Оруел – не трябва да ги наричаме „мис“ и „мисис“, защото с това определяме съпружеския им статус. Появи се невероятното за английския език „miz“. Не трябвало да се казва „history” (история), защото това било „his story” (негова история). Новите езиковеди започнаха да се чудят как да нарекат жените, защото в думата „woman” (жена) се съдържа думата „man” (мъж). Измислиха някакви нови думи и ако не ги наричаш така, те обявяват за мъжка шовинистична свиня. Стигна се до абсурдното пренаписване на Библията, в която Бог е жена.

Аз едно време съм лежал в затвора с много луди и съм свикнал с тяхната компания. Проблемът е, че американското общество поема всяка нова глупост и я прави едва ли не задължителна за всички. В Америка конкретно, но и в Европа не по-малко, населението е невероятно конформистко. Трябва да се възприема за нормално всичко, което някой ти натрапва. За да бъдеш успешен в работата си, задължително трябва да си конформист. Това е един американски шаблон, който започна да се разпространява по целия свят много бързо като задължителна парадигма. Дори влезе в законодателството.

Феминистките движения заявиха, че мъжете са сексисти, че гледат на жените единствено като на сексуални обекти и следователно всичко, което може да има отношение към секса, трябва да бъде изключено от всекидневното общуване между мъже и жени. Флиртът беше наречен агресивно действие, насочено към угнетяване на жените. Затова сега в САЩ никой работодател не смее да разговаря насаме със своя служителка – задължително го прави в присъствието на поне един свидетел, в противен случай може да бъде съден за сексуален тормоз, да му пропадне кариерата и да му пострада имиджът в обществото.

По същия модел започнаха да налагат исканията си и други малцинствени групи – хомосексуалисти, цветнокожи, сектанти и др. Появиха се закони за т.нар. hate speech – език на омразата. Нещо, което много ми напомня за член 70 от Наказателния кодекс на Съветския съюз, защото дефинициите са неустойчиви. Аз бях съден по този член. Езикът на омразата може да се прилага към всяка проява на признаване на расови разлики или сексуална ориентация. Вие нямате право да признаете съществуващ факт. Ако публично го обявявате, ставате виновен за извършване на престъпление.

В Англия миналата година отмениха всички обществени прояви, свързани с Коледа, защото знамето на Великобритания съдържа кръста на Св. Георги (б.а. - червен кръст на бял фон) и това щяло да обиди мюсюлманите. Напомняло им за кръстоносните походи. Любопитното е, че самите мюсюлмани изобщо не изискват тези промени. Наблизо до моята къща има магазинче, в което продава мюсюлманин. Той беше изтипосал на витрината си знамето с кръста на Св. Георги, за да демонстрира, че няма нищо общо с това кретенско искане. „Аз нямам нищо против Коледа и флага с кръста на Св. Георги“, тръбеше той, но кой да го чуе…

Нещата стигнаха до такава цензура, че според мен в наши дни не би могъл да живее и да твори Шекспир. Повечето му произведения няма да могат да се поставят. „Венецианският търговец“ е антисемитизъм. „Отело“ - тук става въпрос за расизъм. „Укротяване на опърничавата“ - това е сексизъм. Дори една учителка в Лондон отказа да заведе учениците си на „Ромео и Жулиета“, защото според нея това било отвратително хетеросексуално шоу.

Започва да се налага масова цензура, подкрепена от наказателното законодателство. За шега с хомосексуалисти може да те вкарат в затвора. Във Франция налагат огромни глоби. Наскоро имаше случай - член на националната асамблея се пошегувал за хомосексуализма на неформална среща и го осъдиха на 20 000 евро глоба. При следващо провинение, предстои вкарване в затвора. Забележете колко бързо се развиват нещата в полза на репресиите.

Дали не става въпрос за хора, които натрапчиво карат целият свят да живее според техните идиотски идеи? Не - става въпрос за нещо много по-сложно. Имаше един философ – Херберт Маркузе от Франкфуртската школа. Неговите идеи сега се въплъщават в света. А те бяха много прости. Маркузе е ревизионист-марскист. Несъгласието му с Маркс е само в една точка – че Маркс смята за революционна класа пролетариата (това се видя, че не е вярно), а според Маркузе истинската революционна класа са различни малцинства. Изолираните случаи – това е истинският революционен елемент. Според Маркузе цялата патология трябва да бъде определена за норма, а цялата норма – за патология. „Едва тогава – пише Маркузе – най-после ще разрушим буржоазното общество“.

Тези активисти, които сега уж защитават правата на малцинствата – хомосексуалистите, феминистките и др. - изобщо не се грижат за своите малцинства. Също като Ленин, те ги използват като инструмент за натиск и контрол върху обществото. И разбира се, им причиняват много повече вреди и зло, отколкото на всички нас. В Америка жената на мой приятел преди 7 години основа движението „Жените на Америка срещу феминизма“. Започна с приятелки, а сега вече издават списание в тираж 2 милиона. Жените разбират, че феминизмът е срещу тях, той разрушава живота им, пречи им да изберат това, което им харесва, а не онова, което им натрапват разни активистки.

Тоест, ние имаме работа със сериозна идеология, която, под формата на политическа коректност, се опитва да разруши нашето общество. Активистите не се грижат за малцинствата, не мислят за правата им. Колкото са по-зле малцинства, толкова по-добре ще бъдат лидерите им - по-активно ще ги защитават. Но тяхната задача е да унищожат нашето общество и това е по-злобната версия на Марксизма.

Защо всичко това започна да изниква като от пробита бъчва с края на комунизма? Защо не се започна обратното движение? Много просто – за съжаление, не ни позволиха. Пред 1990-91 година аз бях в Русия и се опитвах да обясня на всички, че не трябва просто да приключим с комунизма – той сам ще свърши. Ние трябва да го осъдим.

Необходим е Нюрнбергски процес в Москва, който да доразкрие всички причини и престъпления, да разобличи философските основи на това страшно явление, което е унищожило десетки милиони наши съотечественици и стотици милиони по цял свят. Бяхме длъжни пред историята да го направим. Но не можахме да убедим тогавашните руски власти. От една страна върхушката разбра какво ще загуби с подобен процес, но в по-голяма степен - против това беше Западът.

Стотици телеграми бяха изпратени до Елцин от цял свят, в които се настояваше по никакъв начин да не прави такива процеси, да не отваря архивите, да не разкрива тези престъпления. Не само, защото целият свят беше обвързан с Москва (а това бе факт в много по-голяма степен, отколкото си мислехме), но и по идеологически причини. Един от лидерите на социалистите на Запад пише на Горбачов: „Крахът на социализма на изток ще доведе до криза на тази идея на запад, а ние не искаме това да се случва“. Затова през последните години от агонията на Съветския съюз Западът помагаше с всички сили империята да се задържи. Елцин получи 45 милиарда долара от Запад. Всички лидери го подкрепяха до 1991 година и ако си спомняте, той отиде в Киев да кандърдисва украинците да не се отделят от Русия. Това е пълен абсурд. Целият Запад спасяваше Съветския съюз.

И затова, когато рухна, въпреки усилията им, а ние имахме възможност да съдим тази система и да отворим всички доказателства за престъпления, Западът се изправи на задни крака. Натиснаха Елцин и той не го направи. Какво можехме да кажем на съда? Много прости неща. Че цялата мечта на интелигенцията за свърхсправедливост и равенство неизбежно приключва с празни магазини, с дълги опашки и с лагери. Не е възможна никаква утопия. Тя винаги води до лагери, защото утопистите за нищо на света не признават своите поражения. Така трябваше да се направи. Както Нюрнбергският процес доведе до дискредитиране на идеите на расизма, на евгениката и т.н., по същия начин процесът в Москва трябваше да дискредитира колективизма, социализма и утопията на социалното инженерство.

Натрапването на идеология на човека без неговото съгласие трябваше да бъде признато за престъпление. А това не стана. Затова сега ние плащаме и ще плащаме и в бъдеще. Стигнахме дотам, че в Америка избраха политически коректен президент, не защото има страхотен мозък или някакви невероятни идеи, а защото е негър.

Застъпниците на политическата коректност наложиха цензура. Те не ни удостояват с диалог. Аз бих спорил с тях и бих ги сразил за минути. Но не ме допускат. Въпреки че съм пълноправен гражданин на Великобритания, аз не мога да напиша статия или да публикувам книга, нито да участвам в обществен дебат, посветен на тази тема, защото такива дебати изобщо няма. Вие няма да научите от телевизията оправдана или неоправдана е политическата коректност.

Идеологията ни се натрапва. Аз нямам нищо против лудите, толерантен човек съм. Изкарал съм много години в лудница и единственото ми условие е да не ми се натрапват чужди идеи. Спомням си първия си спор със следовател от КГБ. Бях на 16 години. Той ме попита: „Защо така ни ненавиждате?“, а аз му отговорих: „Не ви ненавиждам. Аз не ви вярвам. Вие искате да изграждате комунизъм – добре, правете го. Но аз не искам. Мога ли да имам 2 квадратни метра, където да няма комунизъм?“

Юз Алешковски: САЩ е моята нова родина

Юз Алешковски. Снимка: авторката

Заедно с Владимир Буковски, на среща с българските читатели дойде и Юз Алешковски, руски писател-дисидент, роден през 1929 г., който днес живее в САЩ. Автор е на знаменитата песен “Товарищ Сталин, вы болшой учений, а я простой советский заключеный” (”Другарю Сталин, вие сте голям учен, а аз съм прост съветски затворник”).
Младостта му минава в тихоокеанския флот и сибирските лагери, откъдето излиза през 1953 г.
В лагерите Алешковски пише своите знаменити песни “Другарю Сталин…”, “Съветска великденска”, “Персонално свиждане”, които се превръщат във всенароден фолклор.

Юз излиза от анонимност чак през 1979 г., публикувайки част от творбите си в алманах “Метропол”. Веднага след това е принуден да емигрира в САЩ. Песните му претърпяват десетки издания, сатиричната му проза се издава по света.

Алешковски е признат за родоначалник на руската авторска песен много преди Висоцки, Галич и Окуджава. Днес той живее уединено в Кънектикът и рядко откликва на всякакви покани, дори от собствената му родина. Идва в България за втори път след 2007 г. по покана на български издателства.

- Намирате ли нещо общо между управлението на Русия по времето, когато написахте „Товарищ Сталин, вы большой ученый“ и сега?

Юз Алешковски. Снимка: авторката

- Не, това сега е съвсем друга власт. Тя се крепи на нови икономически структури, на нова политическо-административна система дори. И въпреки това, да се говори за прилика между тази власт и онази не е невъзможно. Хората, които сега са на власт, са бившите комсомолски активисти, бившата партийна и военна номенклатура, хора от разузнаването. Не искам да кажа, че всички те са отрицателни, но все пак маниерът на властно, твърдо управление продължава да съществува тук-там. Сега в Русия е огромен броят на чиновниците. Това чиновническо съсловие разполага с грамадна власт, много по-огромна, отколкото в Кремъл. И разбира се, Кремъл дори не може да управлява такъв огромен брой корумпирани чиновници.

- Защо след промените избрахте да се останете в Щатите, вместо да се върнете в Русия?

- САЩ е моята нова родина. Жена ми е професор в американски университет. Имаме чудесна къща, много земя, живеем в гората, имам прекрасно куче, което би умряло в града. Изобщо не ми харесва днешният градски живот в Русия. Аз съм селски човек и не искам да се връщам в миналото. Вече 30 години живея в настоящето и искам в това време да опъна петалата.

- През много изпитания сте минал в комунистическа Русия. Кое ви помогна да съхраните духа си?

- Вродената ми любов към живота, благодарността за съществуването, която изпитвам към висшите сили, а и обожавам словесността, руският език. Слава богу, не умирам от глад и съществувам в едни много добри условия. Ако искаш да имаш повече пари, то трябва да свикваш да се оправяш не с повече, а с по-малко. Винаги съм казвал – по-лошо, отколкото е сега, няма да са стане, а по-добре може да е всеки момент. Това е всичко.
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 3 »

 1. 1) Владимир Илич Дураков
  Велики мъже са и двамата -доживях да видя отново Йосиф Ефимович и то в София, а за г-н Буковски ...направо съм във възторг...Хора четете тези автори , няма да сгрешите!!! Така няма да позволите на пропагандите да изгладят мозъчните ви кори.
 2. 2) renkata-benkata
  Добре,че дойдоха да ги видим наживо!наистина са велики и двамата!ВЕЛИКИ!
 3. 3) наблюдател
  Дисидентите са неудобни за всяка власт.
 4. 4) Алтерин
  Има над какво да се замисли човек.
 5. 5) бабаКОМУНяга
  истината не е удобна на никого...снощи в Панорама,Б.Василев опита всичко,за да умаловажи думите на Буковски-шегичка,закачка....и реалността продьлжава.когато тези хора си отидат от тоя свят,Големият Брат ще започне шоуто си....Жалко за децата ни.
 6. 6) BG
  "Аз едно време съм лежал в затвора с много луди и съм свикнал с тяхната компания. Проблемът е, че американското общество поема всяка нова глупост и я прави едва ли не задължителна за всички." Много вярно казано.На Б.Василев обаче му лъсна червения з.... Даже в предната Панорама ако сте забелязали как провокативно задаваше въпросите към Бойко Борисов. А при Станишев поведението му бе съвсем друго.
 7. 7) Always ready
  №3-то, Раденко, ма и ти ли вече си от констатиращите, браво гранични титане,бравос!
 8. 8) Хесапов
  Якоооо! Поздравявам Буковски!!!
 9. 9) Anonymous
  Разбрахме също, че Буковски вероятно е чукан зле, щом така мрази хомосексуалистите. Но очевидно на стари години му се иска, че мрази и феминистките. Жалко! Или вляво, или вдясно.
 10. 10) Anonymous
  През май 1963 е арестуван за първи път за организиране на поетични срещи в центъра на Москва (близо до паметника на Маяковски). Официалното обвинение е за опит за разпространение на забранена антисъветска литература - югославската книга на Милован Джилас Новый класс. Признат е за невменяем и изпратен за принудително лечение в психиатричната клиника в Ленинград от юни 1963 до февруари 1965. През декември 1965 Буковски организира демонстрация на Площад Пушкин в Москва, в защита на писателите Андрей Синявски и Юлий Даниел. Три дни преди плануваната демонстрация Буковски е арестуван, след което е държан затворен, без обвинение, в различни психиатрични клиники до ...още

 11. 11) чичата
  днешният е-вестник е за над средното ниво форумци/ другите са далеч от тематиката, както възрастово, така идеологически и интелектуално
 12. 12) Val
  Буковски хубаво казва за конформизма,за наказателно-правната закрила на гейовете и т.н., но не казва най-важното: Кой и защо налага тези нови правила и каква цел преследва ? Това е същественото. Иначе фактите всички ги знаем.
 13. 13) Anonymous
  №9 А също така разбрахме, че ти си ляв, много ляв, вляво дори от братя Меликови и СерГей.
 14. 14) 999
  А, кой стои зад малцинствата? И каква е неговата изгода?
 15. 15) Anonymous
  чичата днешният е-вестник е за над средното ниво форумци/ другите са далеч от тематиката, както възрастово, така идеологически и интелектуално
  а аз се чудех защо си толкова неактивен днес
 16. 16) чичата
  цветелин кънчев, цар киро, иван костов, кало, доган, много народ стои зад малцинствата
 17. 17) 666
  На Буковски какво са му виновни малцинставата или не може да разбере, че няма хомогенност, както твърдяха неговите опоненти в СССР, а светът се състои от всякакви хора с всякакви наклонности.
 18. 18) 9
  13, и колко милиона съм получил заради "лявостта" си, бре шибеняко, дето броиш стотинките на Меликов и Сергей? Защо, чедо балканско, гледаш в пълната чиния на Серьожката и другарчето му, а не напълниш своята. Като първо нещо купи си червени прашки.
 19. 19) Само Левски
  1. Голема работа са и двамата мъже, такива сред нас отдавна нема - снощи гледах и слушах Буковски и да си призная му се възхитих, невероьятен дух. След всичко преживяно изглежда сто пъти по-добре и по-нормален от нас, българските хаховци, дето уж все сме били "на свобода", а сме толкова страхливи и жалки. 2. До 9) Всеки има право да брои "стотинките" на СС и на "съветниците му", щото ние му плащаме заплатата, а че ти си гола-вода е извън съмнение.
 20. 20) anarhist
 21. 21) Soldier of Fortune D...P
  Прочетете поне "Години на дисидентство" от В.Буковски, поне "Кенгуро" на Юз Алешковски и "Москво-ква-ква" на Василий Аксьонов...пуснете си от Тюб-а поне лагерния хит "Товарищ Сталин ,вы болшой учены" и БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!!!
 22. 22) Каката
  Аман от перестройчици!
 23. 23) Бора Бора
  Всички са с вперен поглед в миналото. От там идват великите хора, преживели и направили анализ на страшното минало.Уважавам ги, но... Всъщност в бъдещето ни водят други хора, по малко страдали , но не по малко умни и достойни.
 24. 24) 999
  Абе 666 ти с главата си ли мислиш или с някоя друга част на тялото, която редовно я разширяват??? Човека изобщо не казва, че обществото е хомогенно и че всички трябва да са с еднаква ориентация. Той просто не иска малцинаствата да се наптрапват на останалите, които са мнозинство.
 25. 25) ModPump
  @-29, Този си объркал цифрата,май е 69...
 26. 26) Anonymous
  Този май че действително е изкукоригал. Ами поставен в психиатрия, с този поглед ще изплаши всички луди.
 27. 27) До 999
  Абе 999, нима не виждаш, че човека е превъртял и нищо не знае. Въпреки да е бил на обучение в затворите на Великия Съветски Съюз, нищо не е научил. Той например не знае, че при комунизма малцинствата бяха третирани като всички останали. На педерасите, не само не се позволяваше да подтискат останалите, но ги слагаха в една категория като хора подобни на него с други думи смятаха ги за изкукоригали. Великите демократи са тези които насъскват една нация срещу друга, или една етническа група срещу друга. Така беше в Югославия което предизвика гражданската война, която стана оправдание за нейното унищожение. ...още

 28. 28) Православен
  Прав е Буковски. На всички очакванията ни, че след рухването на тоталитарните режими ще заживеем по-добре. Оказа се съвсем друго - 90-95% заживяха зле и само 5-10% добре, независимо дали са бивши номенклатури или не. Но защо 90% приеха лошите страни на запада-наркомания, проституция, хомосексуализъм, огромна престъпност и пр. И какво излиза, че смяната се направи в ползу на тези малцинствени групи, за които пише Буковски, но които са най-гръмогласни и най-нахални. Та един хомо е по-зависим от агентите на ДС, за които ни продъниха ушите.
 29. 29) Anonymous
  Напълно съм съгласен. Не съм очаквал, че през този век някой все още може да мисли разумно и да казва нещата, каквито са. Но той, естествено, е човек от миналия век, и то от първата му половина, когато все още имаше мислещи хора. Приятно е, поне понякога, да чуеш от някоя призната знаменитост това, което много добре знаеш, но не можеш да го кажеш в днешната глобална лудница.
 30. 30) Явор
  Навсякъде чета, че малцинствата налагали правилата, а горкото мнозинство било потъпкано. Пълни глупости - аз съм гей, на никого не съм налагал мнението си, не афиширам сексуалността си, търпя подигравките към "обратните" ежедневно, не искам никой да ме признава или уважава заради това, че съм гей, понеже ме уважават като човек. А Буковски не случайно е бил в лудницата - съзира несъществуващи заговори на малцинствата, точно като всеки параноик.
 31. 31) KRASI
  БОРА-БОРА Кои са тези по малко страдали, но не по-мало умни и достоини дето са ни водили Верно 4е Жан има6е вид на страда6т от ло6о храносмилане. Н.В.СимеонII от висотата на своето, вели4ие пък ни посъветва да си сменим 4ипа, а да не говорим пък за Стани6ев,и неговото достойнство след като вися в Кремъл без да го приемат.
 32. 32) Dude-(пичагата)
  Опитвате се за изкоментирате колоси със посредственоста и дребнавоста си- жалко!!!
 33. 33) Anonymous
  "Кучетата си лаят, керванът си върви" - хората си казват право, но... ние другите все се караме. Вижте си кометарите...
 34. 34) о.р. Мимка Димкаджиева
  аве кви съ тее та дъ ми каат ве,а?
 35. 35) Бора Бора
  Краси, имам предвид не малките български политици и критици, а мислители и социолози като Дж.Кенет Голбрайт ,Алвин Тофлър с теорията си за Третата вълна и други членове на т.нар.Римски клуб , Самюъл Хънигтън с неговият Сблъсък на цивилизациите , Жак Фреско с неговият проект Венера и т.н. Идеите на тези хора създават основите на нашето бъдеще.Що се касае до политиците ,европейката Меркел е на светлинни години пред динозавъра Буш младши , но за съжаление съвремието не ражда кой знае какви политически фигури. Надеждите са в Обама..но бъдещето ще покаже.
 36. 36) дюн
  Какво хубаво можеш да очакваш да чуеш от евреин за русия когато на всеки нормален човек му е известно, че евреите от повече от един век се опитват да завладеят територията на русия и в това си желание евреите са единни и за това на този еврейчо му е хубаво в еврейландия и дошъл да промива мозъците на хората и да внушава колко е добре в америка и колко е зле в русия.Даа, евреите продължават да считат останалите народи тъпи стада.
 37. 37) Владимир Илич Дураков
  №36-то,ако искаш мога да те светна и...колко и кои евреи са "Строители" на "великия" СССР, колко и кои са литераторите-класици (евреи), колко и кои са евреите артисти,режисьори,скулптури,архитекти, кои и колко са ръководителите на КГБ и НКВД както и на ГУЛАГ (евреи),генералите, членовете на ЦК на КПСС ,както и сегашните политици,мошенници или олигарси и какво от това? А искаш ли освен тези ПОСТРАДАЛИ да те светна и за още хиляди други(евреи) ,които са "иЗГОРЯЛИ"от тази ЧОВЕКОНЕНАВИСНИЧЕСКА СИСТЕМА. Но ти май си някакъв ПРИМИТИВЕН РАСИСТ,А?
 38. 38) Равенство между половете
  За експеримента малко не звучи правдоподобно - 1-во в моето детство имаше много мъжкарани (не разбирайте лесбийки,а момичета,които се обличат като момчета и си играят с момчетата),а и някои цял живот си изкарват така.Това се дължи на факта,че жените имат по-големи социални и визуални права от мъжете в наши дни.Много момчета като малки проявяват желание да носят рокли ид а си играят с кукли,но родителите ги вкарват в "правия" път, докато за жените дефакто няма никакви ограничения за визия и поведение.В случая не намесвайте обратни ориентации, нямат общо с обществените стереотипи, които са наложили този предрасъдък, аз не харесвам мъже, ...още

 39. 39) :)
  Аз съм млад гей и първоначално влязох тук, защото мислех, че това е поредната анти-хомосексуална пропаганда, същата, с която ме заливат вече в университета. Оказа се, че всъщност това тук са много умни думи, а заглавието е некоректно. Не знаех кой е този човек преди тази статия, прекалено млад съм, но до голяма степен съм съгласен с него. Наистина, гей-парадите, разни гей-движения и активисти и т.н. - те не влияят добре на гейовете и мнението на обществото за тях. Цензурите, които се налагат, невъзможността за проста шегичка, това води човечеството към гибел. Гейове спокойно могат да превземат властта, могат да управляват ...още

 40. 40) хамалин
  отново чичата е над всички форумци.политическата коректност допусна селяндурщината да си въобразява,че като пише на компа си е докоснала боцката на двугърбата камила(снощи изгледах der untergang с bruno ganz в ролята на адолф:този луд,ще излезе за много работи нормално прав).тези двамата руски са космически величини(дори да вземем само страданията,които са изтърпели,независимо дали за кривата или правата кауза)(в бг минев е бил такъв мъченик,но интелектуално на светлинни години разстояние от тези двамката).да може човек да мисли умно е равно на оргазмът,когато го начукаш на глупавата минджа.
 41. 41) Iako
  Има над какво да се замислим.. http://boayn-magician.mybrute.com
 42. 42) Към Явор
  Ти в най-добрия случай си изключението, което само доказва правилото.Но правилото е верно, иначе ти нямаше да напишеш това, което си написал.
 43. 43) Йосиф Висарионович Мясник
  Онова ,което г-н Буковски и г-н Алешковски ,както и милиони други ХОРА ,живяли в СССР са преживели и това ,което тези двамата са направили през това време е равно на многократни подвизи- ние можем само да им благодарим,че са намерили такава смелост в себе си и са дръзнали да я показват като пример на огнетените народи на този съветски идиотизъм.
 44. 44) petar mihailov
  Двама старци, биагали от комунизма и - о, ирониа на садбата - развили най-закоправели комунистически разбираниа. Пречели му феминистките и геиовете.... Докато се насайда подобен модел на мислене Сталин ще е жив!
 45. 45) Случайно минаващ
  До там ли стигна интелектуалната мизерия в България та да служи за трибуна на такъв умопобъркан палео-консерватор като Буковски?
 46. 46) Йоланда
  Деденцето е сенилен и явно не се е усетил, че в днешно време достъпът до информация е огромен и ще го хванат в лъжа. Я да ми каже името на това женско списание срещу феминизма, да взема да се абонирам, докато чакам и тази година да забранят Коледада. Тъжно е да гледаш велик ум да се разваля така.
 47. 47) Димитър
  Чича, ти пак се изака на измеметенотооо... И пак с правописни грешки. Но, аз "учи-ебен-център" няма да ти бъда повече - лекциите са ми много скъпи! За да сереш под една статия трябва да се научиш да пишеш - първо, а после и да предложиш "анало-скопията" си за "мисли" и своята велика "критика" на написаното, та ние от форума да се радваме, че има и идиоти като теб между нас! Срането,тъпако, идва естествено - след обилно ядене и пиене. Както и любимото ти занимание - анало-скопията! Пробвай се бе, велик мъж, нещо да направиш по-различнво от тава гръмко ...още

 48. 48) Доц. София Безсрамова
  "Хамалин", ти с "чичата" заедно ли сте отрасли - я във френската гимназия в София, я в казармата - но се самопознавате като нещо над всички форумци! Я да те питам: "колко ти е голяма пишката и какво можеш да направиш с нея"? Знаем се, нали...?
 49. 49) Anonymous
  Димитре, димитре. Мислех те за по-умен. Ти с чичата не можеш да се мериш та не се напъвай, щото може да се наложи на теб да правят колоноскопия.
 50. 50) чичата
  док* похвали митрето, че му засъхва македонската "пеня"

Страници: [1] 2 3 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com