www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Билкарят Емил Елмазов: Храните станаха отрови, а отровите - лекарства

26 Ноември 2009

 

Емил Елмазов. Снимка: Светослава Банчева

Емил Елмазов е специалист по ирисова диагностика и фитотерапия. Производител на билки и лечител.

- Какво е качеството на билките, които се продават в търговската мрежа?

- Има няколко начина за добиване на билки в България. Първият е от диви находища. Обикновено тази дейност е свързана с разрешителен режим. Билки може да се добиват и свободно, стига собственикът на терените да няма някакви претенции. За жалост, има и трети начин – от крайпътни земи, за които никой не претендира, но са доста замърсени. Обикновено най-бедните слоеве от населението, които събират билки, берат от тези площи, защото никой не ги гони. Това е доста отдавнашна традиция – още от времето, когато „Билкокооп“ държеше монопола върху търговията, смесването и производството на продукти от билки. Има и един по-прогресивен начин – създаване на билкови резервати. Така сме направили в Боженския Балкан – на площ от 150 дка, която се охранява и е далече от пътищата, отглеждаме билки. Ако има нещо положително в съсипването на българската индустрия, то е, че в Балкана настана пустота и чистота. В нашия и в други резервати за билки в Родопите тенденцията е завареното там да се запази и да се привнасят култивирани растения, които са високоиздръжливи, сухоустойчиви и студоустойчиви.

- Заради по-суровите климатични условия в планината ли е важно билките да са толкова издръжливи и устойчиви?

- Колкото един семенен и растителен материал е по-близо до самооцеляването в дивата природа, толкова той е по-подходящ за билкарството. Има и лечебен смисъл в това – ако едно растение не може само да се опази в рамките на някаква местност, как ще опази човека? Прилага се и подходът за откриване на антагонисти и протагонисти на лечебните растения, защото те сами се подреждат. Сами отчитат особеностите помежду си – своите приятелства и враждувания, така че човек пуска природата да изпълнява своите закони, въпреки неговата ръка. Получава се една симбиоза, която днес се нарича биодинамично земеделие. В него човекът се намесва само с цел да увеличи активните вещества в лечебните растения.

Емил Елмазов с уреда, който използва при ирисова диагностика. Снимки: авторката

- Каква е разликата между билките, отгледани в „резерват“ и самораслите видове?

- Ако една коприва расте край пътя, прашна и засипана от олово, тя не е никакво лечебно растение – тя е отровно растение. Но ако е в резервата и има 0.3% съдържание на органично желязо, ние можем от нейните собствени листа да приготвим течна тор и допълнителни препарати, с които да я обливаме, да я обработваме и след няколко години желязото да нарасне двойно. Тоест, може да се подсказва на растението желаната посока за развитие. Това е  основата на биодинамичното земеделие и бъдещето на билкарството – в строго охранявани местности, с помощта на съвременната наука, но без оттегляне от правилата на природата. Тогава билките стават лечебно средство.

- Казахте, че билките сами се подреждат и съчетават. Какво значи това?

- Ако посеете примерно салвия скларея, много скоро край нея започва да се появява живовляк. Преди това сте имали много добро желание да посадите живовляк, но той не се е хванал. Обаче със съпровождащата салвия скларея - неговата „майчина билка“, той застава там и се стимулира от присъствието й.

Лайката например е известна като лекаря на растенията. Посяхме лавандула, която е един изискан сорт, доста студоустойчив, на върха на билото, но той не тръгна добре. Когато засадихме семена от медицинска лайка край плантацията с лавандула, тя тръгна два пъти по-бързо. Такива съчетания, открити отдавна във вековете, или нови познания от съвременната агронаука се прилагат, за да не се използват хербициди. В тази територия не трябва да има дори и един синтетичен атом.

- Как съчетахте билките, които посадихте, с дивите растения, характерни за местността?

- Там заварихме естествени находища от зим-зелен, от пчелник – съхранихме ги и установихме край тях само техни „протагонисти“. Иначе ще ги прогоним. А има растения, които винаги променят местата на появяването си. Такова е разковничето, обичничето, някои от т. нар. магични растения. Даже и жълтият кантарион не вирее два пъти на едно и също място. И той прихожда, и той се премества. Много от растенията са странстващи, независимо от това, че ние ги възприемаме като статични същества. Правейки карта на резервата от година на година, ние виждаме как те се движат, как са относително неспокойни, търсят все по-доброто място – както ние, когато имаме една квартира, искаме още по-хубава, на по-слънчево място, с повече запаси от храна и вода. Много е интересно да се наблюдават растенията и е полезно да им се помага, но само полека, отстрани, за да не загубват те своя имунитет и способност да се справят с битието си сами. Всичко, което отглеждаме с много закрила, пестициди и химия, накрая се оказва неполезно и като сила, и като възможности, попадайки в човешкия организъм.

Емил Елмазов показва билките от резервата край Боженци, от които произвежда лечебни чаеве. Снимки: авторката

- Имате предвид храните, които основно консумираме ли?

- Да - виждаме какво се получава от силно химизираните храни в момента. Храносмилателният тракт на хората започва да се уврежда вече в много ранна възраст – дори при децата. Започваме да се питаме дали от това хранене с химия няма да се промени самото човешко същество. То или трябва да мутира, или постоянно да страда от полипи по червата, от рак на дебелото черво и всевъзможни заболявания. Мечтата на Хипократ е била „Храната да бъде вашето лекарство, а лекарството да бъде вашата храна“, а сега е обратното - храните станаха отрови, отровите – лекарства.

- Има ли билки или билкови рецепти, които са много ефикасни, но вече са изчезнали?

- Ние върнахме от диви находища в Родопите едно растение, наречена лимец. Това е първото пшеничено растение по нашите земи. Точно то се беше загубило и изчезнало за повече от 50-100 години. Преди 7 години, когато започнахме да го възстановяваме, разчитахме на една шепа семена. Сега вече имаме 20-30 декара от него. Това е пшеницата, която защитава децата от глутеновите алергии, защото не съдържа никакъв глутен. Основното качество на това растение е, че запазва устойчивостта на човешкия организъм. 17 000 години то си съществува, независимо от човека, без някой да го гледа и пренася, което показва, че самото то е много устойчиво.
Вероятно има и други такива растения. Мечтата на Хипократ може и да се сбъдне на практика някой ден, въпреки че билките, които познаваме, засега стигат най-много до подправки. Но ето че лимецът - тази първородна пшеница - носи сложното качество да бъде едновременно и храна, и лекарство.

- Откъде да си купим хубави билки?

- Отивате в резервата и си купувате оттам, където всичко е чисто и лесно обозримо. Колкото можете да повярвате, че в едно кисело мляко няма консерванти и всичко, свързано с неговото производство, е чисто, толкова може да повярвате и на написаното на едно пликче с билки, ако не знаете, че зад него стои стабилна суровинна база.

- Кои заболявания най-добре се влияят от билки?

- Опитът на човечеството е хилядолетен. Удивителни постижения имат например живовлякът и черният оман в лечението на рака на дебелото черво. Жълтата тинтява, която вече е много рядка и е в Червената книга, носи изключително облекчаване на сърдечния мускул и на сърдечната дейност. Розмаринът повдига жизнеността на мускулатурата и на духа. Лимецът подпомага устойчивостта на организма и волята на човека. Котешката стъпка е едно възродено средство срещу туморни заболявания. Очанката си върна значението за лекуване на уморените от екраните на компютрите и телевизорите очи на човека. Може много да изреждаме…

- Кои билки влияят добре за отказване на алкохола и цигарите?

- Копитникът, макар че е силно действаща билка и се води дори за токсична, когато е приложен умерено, с познание и от квалифициран фитотерапевт, може да повлияе върху един заклет алкохолик. Масажите с масло от здравец повлияват силно върху пушачите. Риганът също е много мощно средство за лекуване на зависимости. Той е бил използван в английските приюти за наркомани още в началото на века. Нашето откритие - лимецът, добавен към копитник и в комбинация с етерично- маслена субстанция с основна съставка - уникалното българско здравецово масло, дава разкошен резултат. Холистичното лечение, в което фитотерапията и аромотерапията са силни, не трябва да се разглежда като използване на една билка срещу една болест. Трябва да лекуваме не болестта, а организма, а той сам ще си изхвърли болестта.

- Има ли хубави билкови рецепти, които вече са забравени и трябва да се възродят?

- Има много хубави билкови рецепти – от богомилския „Зелейник“, който ние сме издали, през рецептите на Боян Мага, на Василий Врач, на Поп Богомил. От Христос насам всички големи философи са били и лечители. Хипократ също не е лекувал със средствата на съвременната медицина, а със силата на растенията.

- Имаше много добри чаеве, които се произвеждаха по билкови рецепти, но изчезнаха от търговската мрежа. Какво стана например с чая „Бронхопам“?

- Той е по рецепта на д-р Димитър Памуков и се произвеждаше от „Билкокооп“. Явно отношенията между д-р Памуков и „Билкооп“ са останали неуточнени и по този начин марката загива. Но рецептата я пише на всяка кутийка. Вече няма тайни, магически рецепти. Има само най-точно време за приложение и най-точната рецепта за отделния човек и неговия здравословен проблем. И най-важното – трябва да се лекува самият организъм, а не на болестта.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) TeddyBear
  Впечатляващо...Полезно!
 2. 2) Anonymous
  намажи се тогава преди да си легнеш
 3. 3) фитофен
  а кои са качествените чайове и билки? Или къде да си купи човек от тези на Елмазов?Зашото отдавна имам резерви към праха от билки, които пакетират като чай, и го избягвам
 4. 4) буба лази
  Всички чайове в пакетчета са опасни за здравето. За избелването на пакетчетата се използва отровата диоксин!!! Ако трябва да пиете чай,предпочитайте в насипно състояние.
 5. 5) аноним
  Трябва да подпомагаме организма сам да се справя с болестите.Това се получава като ползуваме билките. Ако не разбирайте от билкарство,ползувайте билковите чайеве на Елмазов и други известни билкари за които знаете ,че не изкупуват билки от който и да им предложи.
 6. 6) Киров Б
  Ето къде могат да си насочат усилията тютюнопроизводителите - вместо отрови да произвеждат билки за здраве.
 7. 7) Anonymous
  Киров много си прав, но има страни като великата USA, Където фармацевтичната индустрия пречи на билкарската. Дори се говори, че ако някой учен излезе с лекарство което лекува дадена болест без да наврежда други органи, не се пуска на пазара.
 8. 8) Киров Б
  Майната им на САШ да продължават да си отглеждат генно модифицираните лоени топки и да мрат като мухи от сърдечни заболявания. Тук говорим за малкото останали и наистина трудолюбиви турци, помаци и българи от планинските райони, които могат да пренасочат труда си в тази насока, а Бг да стане основен износител на лечебни средства на билкова основа, както и на козметика.
 9. 9) Тревичко
  Добрите билки са диви.
 10. 10) koko
  Билките са най големият кошмар на фармацефтичните компании, с опознаването им и с разяснението на тези които са скептични и тези които нищо не знаят, можем поне от части да помогнем за лечението на дадена болест. Няма болка без билка, казват старите хора. Аз казвам, няма тъмнина без светлина.
 11. 11) чичата
  мерудията е тайното оръжие на фармацефтичните мафиоти/ бухаш райграс в пакетчета и мильоните овци купуват
 12. 12) rosen
  до чичата: познанията са ти колкото правописа май май :)
 13. 13) МАрияна
  Нужен ми е адреса на Емил Елмазов!
 14. 14) petia_61
  нужен ми е адреса на Емил Елмазов,моля,който го жзнае да ми пише на petia_61@abv.bg
 15. 15) Anonymous
  мозели начин за контакт молиа,на bosevanan@abv.bg
 16. 16) зеландина
  Растенията са създадени да ни лекуват, а съвременните лекарства са някакво извращение на човека, който си мисли, че е станал много по-умен от преди. Виждаме резултатите от такова лечение... Лечението трябва да става, както при древните медицини - с растения, минерали и други природни вещества. Освен това, всичко е заложено у нас, единствено трябва да дадем възможност на тялото си да го направи само -всичко се лекува, стига да пожелаем. А г-н Елмазов помогна на две мои познати, на които не помогнаха никакви лекари, за да се излекуват от хроничен цистит. Само той успя. Аз смятам също да го посетя.
 17. 17) елена
  ако ниакои знае контакти с елмазов,молиа изпратете на маил-elena_laka@abv.bg.Благодариа.
 18. 18) Пипи
  Емил Елмазов приема в гр. Габрово всяка събота. ---------- Малко са повдигнати цените прегледа е вече 25 лв. и като ви направи програмка с чайчета и тинктури стават около 120-150 лв. за първия път. Но ефектът е страхотен, ако сте упорити. Аз го посещавам всяка зима профилактично и съм много доволен. Изчисти ми жлъчката, оправи ми гастрит, кръвно налягане и още неща.
 19. 19) Anonymous
  Админ: Кирилица! Четете!
 20. 20) Anonymous
  Уважаеми г-н Елмазов, Внук ми бе опериран преди 3 месеца на грабначния стълб.Туморни образования.В момента се възстановява.Вероятно не е изчистено мястото на тумора.тъй като се намира на много неудобно място-последните 4 прешлена. Моля помогнете ме.Той е 19 годишен.
 21. 21) ВАЛЕНТИНА
  УВАЖАЕМИ Г-Н ЕЛМАЗОВ,ПРОЧЕТОХ СТАТИЯ ЗА ВАС В СПИСАНИЕ.МОЛЯ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ СЪС СЪВЕТ.ПРЕДИ ПОЛОВИН ГОДИНА МЕ ОПЕРИРАХА ОТ ГУША, ПОСЛЕДВА ЕДНА ДИАГНОЗА ЗА КАРЦИНОМ СЛЕД ХОДЕНЕ ПО ЛЕКАРИ СЕГА НЕ ЗНАМ НА КОГО ДА ВЯРВАМ,ЕДНИТЕ КАЗВАТ ИМА ДРУГИТЕ НЕ И МЕ УСПОКОЯВАТ НО ЗАЩО АЗ НЕ МОГА ДА СЕ УБЕДЯ,ЧЕ НАИСТИНА ПРИ МЕН ВСИЧКО Е НАРЕД.МОЛЯ ВИ ЗА ПОМОЩ!
 22. 22) Anonymous
  Бронхо Пам e един от българските иновационни природни продукти, който придоби международна популярност. Произвежда в България от Британско- Българската фирма Пам Медика по оригиналната патентована рецептура на д-р Памуков. Д-р Памуков създаде нов вариант Бронхо Пам с ехинацея, за да подобри Вашата имунна и белодробна система. Лечебният чай е създаден по най-добрите световни стандарти. Билките са с изключително високо съдържание на активни лечебни вещества в сътрудничество с водещи учени от БАН. http://www.dr-pamukoff.com/
 23. 23) Anonymous
  Добър ден на всички във този чудесен форум. Въпроса ми по принцип е към г-н Елмазов, но ще се радвам да чуя и други мнения. Отскоро ми откриха ошипяване на гръбначния стълб в областта на лумбалния дял. Възможно ли е да се подобри състоянието ми чрез билколечението на г-н Елмазов. На 37 години съм. Адреса ми е oldcat@abv.bg. Благодаря Ви на всички предварително.
 24. 24) Anonymous
  помогнете ми оперирана сам от тумор на главata но несам из4истена напално от тумора каквa билка да пиа за да си помогна малко да не ми отвариат главата отново молиа помогнете ми
 25. 25) SK до # 26
  За това трябва да се посъветваш с билкари. Аз имам тумор от 2001 година но разбрах едва преди 2 години. Болницата в която са го открили 2001 година не са ми казали. Там попаднах случайно, вследствие на ексидент с колата. Вземам китайски билки, антиоксиданти. Туморът е 2 сантиметра, но последната година не е нарастнал. Имам много неприятен шум в главата, но утре съм на доктор и ще поставя въпроса по-сериозно. Не ми е ясно защо се страхуваш от ново отваряне на главата? Имаш ли някакви последствия от първата операция. Моят съвет е да се консултираш преди всичко с доктор и ...още

 26. 26) Anonymous
 27. 27) елмазка
  :sm48:
 28. 28) Anonymous
 29. 29) Anonymous
 30. 30) yyysoft
  Всичко за Доктор Димитър Петров Памуков. Фитотерапия, билки, книги и отслабване. Сайтове www.Doktor-Pamukov.pochta.ru и www.Doktor-Pamukov.front.ru .
 31. 31) екстрасенс билкар чакри
  Лекува простатит и рак с фитотестостерон, депресия с ликоперсикум, отпушва чакри, масаж. ---------
 32. 32) Anonymous
 33. 33) ели
 34. 34) Anonymous
 35. 35) k.
  lekyvam ot skoro straxova nevroza pri emil elmazov dve moi poznati sa mnoogo dovolni ot nego Kakvo shte kajete vie ???
 36. 36) екстрасенс билкар чакри
  Овладява панически състояния със седативни тинктури, тибетска хипноза, масаж, сондиране на чакри, лечебна семенна течност срещу рак на дебелото черво. Одринска 23.
 37. 37) Anonymous
 38. 38) jadosan
  ------------------------ Бях на ирисдиагностика при него. След заснимане на ириса, започна да се чуди откъде да започне да налучква. Опитва с бъбреците но, аз си замълчах, премина на простата- аз пак замълчах. Поглежда ме, сумти, изломоти нещо, гледа листовете със снимките на ириса, нищо от моя страна. Накрая аз подсказах малко за бъбреците и простата, и като започнаха едни дълги списвания на необходими билки, то за имунна система, то за други болежки..., не ти е работа. А това за което отидох- диабет(от 25 години), дебело черво(язвен колит установен с колоноскопия), и ред други придружаващи болежки- нищо. Написа един голям ...още

 39. 39) кати
  ---------- Ред. Админ ---------
 40. 40) Диаманди Елмазов
  ------ Ред. Админ ---------
 41. 41) Калинка Сафридова
  -------- Ред. Админ --------
 42. 42) Хлябът – храната на Боговете | www.svoizbor.com
  [...] “Някога хората са имали „слънчева“ храна от първични растения и преди да посегнат към нея са настройвали своята вътрешна светлина с молитва. Днес не изпитваме нужда от подобна настройка, сигурно защото се храним предимно с хибриди, в които светлината почти е погаснала. Навлизайки в нас тя среща един замътен, тъжен светлик, към който прибавя своите още по-ниски вибрации.” – това са думите на Емил Елмазов, един от първите, които преоткриват и започват да отглеждат у нас древното зърно лимец. [...]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com