www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Кой кой е от “Наглите”? Как едни обикновени автокрадци побъркаха държавата

28 Декември 2009

 

Един от задържаните при операция “Наглите”. МВР заснема детайлно цялата операция, за да постигне пропаганден ефект. Снимка: МВР

“Нашата грешка от 2007, 2008, а и до средата на 2009 г. беше, че смятахме бандата за отвличания като структура, ръководена от някакъв висш интелект. Нищо подобно – оказаха се обикновени крадци на коли, тук-таме извършили по някой въоръжен грабеж и толкова. Хрумнало им да отвличат хора и да искат откуп от роднините и започнали да го вършат.  Абсолютно първосигнално, без бос, без лейтенанти, без групировка като бившите СИК и ВИС, на която да се отчитат. Всъщност разкриването им дойде веднага, след като спряхме да търсим “висшия разум”. Оказа се, че са правили грешка след грешка”. Това са думи, дочути случайно от  висш шеф  в МВР, който се опитваше да обясни (може би и на себе си) как се стигна до пробива на 17 декември, наречен операция “Наглите”, както и последвалият на 22 декември, наречен “Наглите-2”.
Вестниците от последните дни изобилстват от объркващи подробности, но фактите са факти – има 10 души (на два „транша” по 5), задържани под стража с определение на съда, още един – превърнат в защитен свидетел и още един, изчезнал внезапно през април т.г., веднага след развръзката по отвличането на бизнесмена Киро Киров. Какво се знае за всеки от тях?

1. Ивайло Милетиев Ефтимов – Йожи, Йожко или Йожката. Той е от Долни Лозен. Брат му Емил, който работи в охранителна фирма, през 2007 г. е бил кандидат за кмет на район “Панчарево” от НДСВ. В родното си село Йожи е известен като крадец на коли. За никого не било чудно, че се появява с различни малки и големи автомобили, включително пикапи, джипове и микробуси. Иначе живее със семейството си в София на неизвестен досега адрес. През 1993 г. участвал в грабеж на магистрала “Тракия”, няколко години по-късно му дали ефективна присъда от 12 години, но според негови роднини не е лежал в затвора повече от 1-2 години. Абсолютно брутален тип, описва го вътрешният министър Цветан Цветанов. И дава пример с това, че докато ченгетата го следили, виждали как с колата си минава на червено, влиза в забранени улици и т.н. Всеки момент е щял да катастрофира, но целта му изглежда е била да забележи дали го следят.

Разпространените от МВР портрети на издирваните за участие в отвличанията, направени с фоторобот. Снимка: МВР

Зад решетките Йожи се запознал с

2. Прокопи Прокопиев – Поли Културиста, роден в с. Расово, до Лом. Смята се, че двамата са измислили отвличанията, набелязвали са жертвите, решавали са къде да ги държат и срещу колко откуп да ги пуснат, кои “сигурни момчета” от техните среди да ноемат за конкретен удар. Според информация във в. “Капитал” двамата били гледали над 200 пъти екшъна “Мъж под прицел” с Дензъл Уошингтън .  Културиста също има досие на автокрадец и също е бил осъждан за грабеж. Освободили го предсрочно за добро поведение, даже в последните месеци бил на свободен режим и поливал тревата на полицейския стадион “Раковски” в София. Характерно и за Йожи, и за Културиста е, че двамата не парадирали с пари, защото се бояли да не се разчуе из техните среди и да бъдат “изгърбени”, тоест – ограбени от себеподобните. (Между другото – който смята да се занимава с бандитизъм, без да се отчита на мафиотски бос, едва ли ще може да се разкарва с “Ферари” из София. Нали на първия ъгъл ще го спре “бандата с чуковете” примерно). Другото, заради което не са смеели да харчат, бил страхът от отмъщение на самите жертви или техни роднини.

3. Антон Кирилов Петров – Хамстера. Описват го интелигентен автокрадец в две висши образования, синче на родители от МВР и каратистче, откъдето и връзката му с Алексей Петров, а оттам и интерпретациите, че е купувал гласове за РЗС. В златните години на ВИС и СИК се научил да отваря с поглед Мерцедеси и БМВ-та и покрай тая работа се запознал с всички по-известни джамбази в София. В това число с Йожи, Културиста и останалите “Нагли” Практиката му осигурила сладка службица в “Лев инс” – да се занимава с издирването на коли. Изчезне застрахована кола, Тони Хамстера звънне на този-онзи и хоп - колата се намери без липси. Адвокатката му Ваня Траянова заяви, че клиентът й нямал нищо общо с отвличанията  освен една банкнота от 100 лв., чийто номер бил същият от откупа за студента Румен Гунниски, намерена в чантата на жена му. Ченгетата обаче са убедени, че той е касиерът, прибирал всички откупи, след което прехвърлял или внасял парите на този и онзи така, че да се замитат следите. Йожи и Културиста разчитали на него като на човек с положение и връзки, който няма лесно да бъде “изгърбен”.

4. Даниел Димитров – Данчо Релето. Също легендарен автокрадец. Прякорът му идва от нервния му тик да мига като реле. Всичко, което печелел от кражби, влагал в магазин за авточасти в Чехия. Между 2002 и 2008 г. Данчо Релето действал в комбина със Светлослав Петков – Лъвицата, като двамата вършеели главно из Лозенец, Симеоново и Драгалевци. През 2004 г. двамата преживели болезнено кражбата на аудито на Тодор Батков. Говори се, че тогава първа ги е хванала споменатата ударна бригада с чуковете на наркобоса Таки, който е шурей на футболиста Даниел Боримиров. След телесни наказания двамата били предадени на ченгетата, заедно с достатъчно доказателства. Но не се намерил съдия, за когото доказателствата да са достатъчни, за да ги прати в затвора.

5. Любомир Димитров – Любо Гребеца, не бива да се бърка с човек на наркобоса Таки със същите имена и прякор. Заловеният покрай “Наглите” Гребец също е автокрадец, ходещ като сянка след Данчо Релето. Във вторник той направил самопризнания пред съдия, като се жалвал, че е очаквал да получи 1 млн. лв. за участието си в седем отвличания, а досега не му бил получил и стотинка. Преди да бъде доведен в съда, Любо Гребеца разказал същото и на ченгетата, с което им дал имената на “Наглите-2” и адреса на четвъртата къща, в която е бил държан Ангел Бончев.

Момент от операция “Наглите”. Снимка: МВР

6. Кирил Кирилов – Киро Монтанеца (Монтанския). За него се знае малко. Той е бил заловен и при първата акция, но го пуснали, защото нямало доказателства. Прибран е отново след разкритията на Гребеца. В началото на 90-те години Монтанския напуснал родния си град Монтана, след като го разследвали за кошмарно убийство на хърватски турист. Трупът на чужденеца бил намерен с каменен кръст на шията в язовира край монтанското село “Д-р Йосифово”. Потопена била и колата му. Киро се отървал от обвиненията и се преселил в София.

7 и 8. Братята Митко (а не Димитър) и Радослав Лебешковски, наричани Лебешковците. Те са автокрадци от столичния квартал “Дружба”.  Още от началото 90-те години влизат в бригадата на ВИС-2, ръководена от Димитър Димитър – Маймуняка. След убийството му през 2002 г. стават “по ниски от тревата” и започват дребна търговия със заложни къщи, магазинчета за цигари и алкохол. Не е ясно как са участвали в отвличанията.

9. Павел Петков – Павката. И той е автокрадец от Ловешко и Плевенско, преселил се в София. Смята се, че той е насочил групата към Ангел Бончев, който е бивш президент на ловешкия клуб “Литекс”. Целта е била да се измъкне крупна сума от собственика Гриша Ганчев. С Павката е свързан куриозният случай, разказван от Цветан Цветанов. Докато лежал в затвора на лек режим в Казичане, Павката бил нает от фирма да работи на обект. Обектът се оказал ремонтът на собствената му къща в Бистрица и така всеки ден “затворникът” ходил да си я маже. Наел и съседна вила, в мазето на която бил държан Бончев, като от време навреме даже ходел да го охранява.

10. Цветозар Славчев – Църо или Цурко. Единствен той работел като бодигард в частна охранителна фирма. Пазел двете деца на бизнесмена Красимир Георгиев, шеф на фирма “Фронтиер”. Ченгетата твърдят, че следващата отвличане е щяло да бъде на дъщерята на Георгиев, тъй като Цурко вече бил снабдил бандата с достатъчно информация къде ходи и какво прави момичето.

Момент от обиск при операция “Наглите”. Снимка: МВР

11. Валентин Михайлов – Вальо Бореца. Той беше задържан при първата акция “Наглите” и според източници от МВР се признал за участието в 14 отвличания. Беше странно, че прокуратурата не му поиска задържане под стража, но след 2-3 дни стана ясно, че срещу самопризнанията си той е получил статут на защитен свидетел и ченгетата се готвели да го изведат в чужбина до започване на делото. Ролята на Вальо Бореца и е била да наема къщи и да охранява отвлечените и благодарение на него са намерени 3 от къщите. Викат му Бореца от това, че е тренирал борба, но има и друг прякор – Вальо Джуджето, тъй като е висок 161 см. Известен е като крадец от жилища и на коли. Любопитно е, че през февруари т. г. полицаите от ГДБОП го залавят, тъй като засичат колата му близо до мястото, където е бил предаден откупа за отвлечения люлински бандит Киро Цигането. (И досега Цигането е в неизвестност и се смята, че е бил убит от похитителите). По същото време избухва и скандалът със смъртта на Пламен Куцаров, заподозрян, че е водил преговорите за Киро Цигането. Куцаров издъхва в полицейска кола, след като го водят  на детектор на лъжата. Веднага след това Вальо Бореца е пуснат без обвинения.

12. Иван Пайнавелов – Сапата. От април т. г. той сякаш е потънал вдън земя. Смята се, че “Наглите” са го застреляли и закопали, след като ченгетата вече дишали във врата му заради кражбата на джипа “БМВ Х5”, с който е отвлечен Киро Киров. “Труд” пише, че по време на изчезването му, жената на Сапата била бременна в 9-я месец и една вечер той й казал, че ще излезе за малко с приятели. Преди да дойдат, изключил охранителните камери, опасващи дома му. След няколко дни жена му родила, а оттогава той нито се мяркал, нито се обаждал да пита дали бебето е момче или момиче.

И с невъоръжено око се вижда, че повечето “Нагли” са точно онези автокрадци, които тормозят София вече 20 години. Първо задигаха наред, после започнаха да искат откупи за колите, а сега са гладни като манастирски мишки. Коли има под път и над път, това да не са бащините лади, за които се чакаше ред по 15 години.
Също се вижда, как продължилото с години безхаберие на полицаи, прокурори и съдии към автокражбите, е родило нагли чудовища. Защото за тях да държиш краден автомобил в нает гараж или човек с вързани очи в мазе, няма кой знае каква разлика. Да се получи откупа – също.

Как няма да си нагъл в държава, в която знаеш, че можеш да си крадеш, да измъчваш и да убиваш и никой никога няма да те хване и да те вкара в затвора. Ако наистина в МВР и прокуратурата има хора, които са решили да кажат “Край”, те заслужават само поздравления.
Етикет: , , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) Salat Rakiykin
  Ако някой си мисли ,че да станеш добър автокрадец в страна, където 1/3 от населението не зачита собственоста на другите е лесна работа греши, а да придобиеш професионализъм и СМЕЛОСТ ДА ПРАВИШ ГРАБЕЖИ ,още по-вече...Тези пичове са се самообразовали , планирали са ,обучавали са се ,провеждали са си тренировки, т. е. ПРЕВЪРНАЛИ СА СЕ ВЪВ "ФАБРИКА" ЗА ГЕНЕРИРАНЕ НА ТЕЖКА ПРЕСТЪПНОСТ, така че УСПЕХЪТ НА ПРАВООХРАНИТЕЛИТЕ Е ОГРОМЕН.
 2. 2) До горния
  Аз не видах никакъв успех на правоохранителите, а само пропаганда. От текста ми стана ясно, че тия вксичките са залавяни по няколко пъти, очевидно с недостатъчно доказателства, вероятно поради некадърността и корумпираността на полицията са оставали на свобода. Въйрхът е,
 3. 3) Anonymous
  Върхът е, че един от тия бил арестуван близо до мястото, където е предаван откупа и после е пуснат. Тъпи ченгета.
 4. 4) Ха-ха
  Сега съдът като ги пусне, Бойко пак ще каже - ние ги ловим, те ги пускат. Ама дали има достатъчно доказателства? Или думата на Бойко е по-силна от даказателствата
 5. 5) бла бла
  И престъпниците ни едни никой не бачка това което разбира.
 6. 6) zrand
  Ами... каквото сме си дробили, ще си го сърбаме. Това е! Рожбите на БКП - борци, мутри и рекетьори, в т. ч. и автокрадци, си вилнеят необезпокоявани, защото са рожби на БКП - БСП! Затова и законите не се променят в полза на частната собственост! Гласувайте пак и пак за тази проклета престъпна 100 годишна терористична групировка! Добре подредиха България - обрекоха я на мизерия, разруха, върнаха я назад с 50 години, дори с повече. Но защо ли се стигна дотам, бат Бойко да е единствената алтернатива.
 7. 7) cobalt
  Обяснявайте после, че борисов не играе с тях! Знаят се още от времето когато е бил полицаи. Хванали - грънци. Чакали са да им потрябва пропаганден кьорфишек - бум! Браво! Бат' бойко пак има за какво да се перчи, а няколко дребни риби (играещи, както излиза, напук на мафията) отиват в затвора. Отмества се вниманието от истинските проблеми на полицията - корупция, некомпетентност, прекалено раздут щат.
 8. 8) До Втория
  Аз даже не си направих труда да го прочета това.Сега иде Нова Година.Много здраве на всички форумци за Нова Година.А БеГе-то какво толкова го умувате?В началото на 21-вия век си стана един неспирен криминален роман.Не Ви ли омръзна да го четете?
 9. 9) Киров Б
  С подобни безскруполни адвокати може пак да извъртят нещата така, че доказателства пак да няма. Не знам с каква съвест са хора като въпросната адвокатка че да защитават нагли бандити. На такива адвокати им тегля по една при среща.
 10. 10) cobalt
  На адвокатите, киров, това им работата. Аз лично съм на мнение, че всеки трябва да си върши работата. Адвокатите явно си я вършат. Защо не си я вършат ченгетата? Тяхната работа, да съберат доказателствата по установения ред, така че никой адвокат да не може да постигне друго, освен смекчаващи вината обстоятества (ако изобщо). За тази работа, обаче, липсват компетентни кадри в полицията. С което пак опираме до основния проблем...
 11. 11) Киров Б
  За простотията и некадърността на куките си прав. За адвокатите ще поспоря. Според моите морални разбирания работата на адвоката е да не позволи на тези празноглавци да тероризират клиента му, да му скалъпяват фалшиви доказателства и т.н. и т.н. Не може персони като онова противно човече Марковски да изкарва всеки престъпник светец - това го правят такива като него - хора без капка съвест. Моля се на Бог някой ден техни деца да бъдат изнасилени или самите тях още по-добре да бъдат отвлечени, да им режат ушите, да им рекетират близките - малко ще им е.
 12. 12) Anonymous
  Какво значи "обикновени автокрадци"...улицата ги е обучила, който оцелее продължава и става все по-добър. Затова "обикновената престъпност" трябва да се мачка още в зародиш.
 13. 13) Киров Бе,
  ти в поста си #11 изтрепа рибата бе. Да се научиш да пишеш-думата "скрупули" и от там и безскрупулност,или "безскрупулни".И не мой да се самонавиваш толкова-нали Цветанов вече ги осъди.Нашата цел е да покажем на останалите страни от еу-то,че се води борба с престъпността.Нали така?Това е най-важното,главната цел.Другото е по-втотостепенно,че някой паднал в ареста.
 14. 14) Киров Б
  13-ти - ти си опресни килийното образование и тогава пиши ,тикво! За справка ти пращам:http://bg.wiktionary.org/wiki/%D1%81%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%BB. Второ Цветанов не е Господ че да ги съди, но Бг съдът и най-вече адвокати като Марковски ще изкарат ангел и дявола, не мислиш ли. Те и до ден днешен Маргините не са осъдени - сигурно са невинни като овчици, а?
 15. 15) Киров Б
  Видях, че в пост №9 съм изписал неправилно скрупОлни вместо скрупУлни, но то и твоето "Другото е по-втотостепенно" не е заради това че не знаеш как се пише втоРостепенно. Предполагам също е резултат от бързината на писане.
 16. 16) А,а,а,така ли,Киров?
  Значи неосъдени?Осъдете ги тогава.Осъдете ги както ги судят и в другите страни на еу-то.Киров Бе,ти изглежда си много прост Бе.Един свестен пост досега не показа Бе.Явно си горещ привърженик на герб,макар и двойно повече наивен и заслепен,а?
 17. 17) Киров Б
  А ти от сините лумпени или от червените мафиоти си? Като ти гледам "културата" твърдо си от някоя дива махала. За такива задници като тебе, наричащи се правозащитници, сме на този хал. Затова и хората искат такива като вас повече да не са на власт. Така че си паси овцете и си мечтай в близките двадесет години да се върнете във властта, а до тогава си наричай себеподобните говеда с "бе". Овчата ти същност си личи.
 18. 18) чичата
  гарван гарвану.../да бе осуалд сам е застрелял кенеди и без умисъл/ и не е обслужвал нечий интереси/ ето затова властващите се присмиват на теориите за конспирациите, а лумпените им пригласят
 19. 19) чичата
  кирчо, ти ли оправяше една снежанка от тия дето са на щат при дядо мраз
 20. 20) p-monstrum
  Когато и ако описаните хора влязат в затвора пак ще говорим. Дотогава всичко е в сферата на слуховете. Това, че някой е обвинен никога не е означавало нищо. Обратното е вярно само в провалени държави и тоталитарни утопии. Едни хора говорят някакви неща, Цветан Цветанов се бие в гърдите и ще се взриви от зле прикривана гордост, а "операцията" е планирана в дома на Бойко Борисов. Това може да се случи само в сапунка, но се случва в моята страна. Трябва ли да съм горд от това? Още няколко такива скудоумщини и окончателно ще забравя за идеята, че в тази държава ...още

 21. 21) Киров Б
  Чича, като чуя щат, ченге и прочее гмеж дето се реди на заплатка заради никому ненужна "работа" настръхвам. Затова като ми се наложи да си имам работа с подобни мърши пращам някой от служителите си или отивам само в краен случай. Виж за Снежанка на щат или без ако не е над 60 оки няма да й простя.
 22. 22) Савов
  Ако МВР иска да регистрира голям актив, на изброените горе може и да им лепнат по някоя и друга година.Няма начин тези "герои" да работят само за себе си.Плащали са си на когото трябва и "бизнесът" им е вървял.Сега съдбата им зависи от договореността между босовете им и МВР.Авторът на материалчето се опитва да прави някакви внушения, но няма да се получи.
 23. 23) The Mole
  Генералния ни проблем е ,че бяхме разградени като Нация и превърнати в НАСЕЛЕНИЕ, а не ,че има адвокати,които успяват да печелят дела за подзащитните си, па макар и някои от тях,опасни престъпници...,че самите ние ф а в о р и з и р а м е познатите ни, или близки ,лица със съмнителни доходи и деятелност.Няма вероятност да съществуват ОРГАНИ ,които да свършат ЦЯЛАТА ОБЩЕСТВЕНА РАБОТА,а ГРАЖДАНИТЕ-"шапка на тояга"...
 24. 24) sumar
  http://e-vestnik.bg/wp-includes/images/yahoo/yahoo_shame.gif 6to mi se struva 4e ne spomenavat vsi4ki u4asnici.Ot Lozen ima i drugi
 25. 25) чичата
  за да измислиш "работеща" лъжа,ти трябва интелект
 26. 26) овчи
  Мили мои, обичам ви
 27. 27) Бора Бора
  Номер 1 е абсолютно прав.всички големи бандити са били добри момчета и наивни квартални хулиганчета. Но когато са решили да прекрачат линията разделяща законопослушните граждани от криминалните среди, те са знаели, че връщане няма и за да оцелеят трябва да повишават своята "квалификация", своята жестокост и безкрупулност . Наистина е успех за полицаите, че са преодолели както криминалната съпротива, така и дейността на "къртиците" в своите редове. Имал съм възможност да контактувам с такива криминални авторитети, в Русия , те са вече легални бизнесмени. Страшно опасни хора, с невероятен усет за бизнес / въпреки липсата на съответното образование /, огромна, ...още

 28. 28) berilji
  да каже Хамстера откъде му е вилата на Халкидики купена някъде юли- август тая година
 29. 29) Anonymous
  майка му се похвали че имал нова вила на Халкидики-ами не се ли сеща че сина и забогатя много бързо
 30. 30) Anonymous1
  Първо прочетете каква е разликата между република и демокрация и тогава пишете.
 31. 31) Anonymous
  от тези бандити познавам лично хамстера....тои е едно мрасно копеле което се скатава зад Алексеи.та този хамстер се опита да ме гарби в далечната 2001 година точно на този ден с опит за отвличане ...но има господ
 32. 32) komar
  Боже, колко наивен пълнеж има в тази така красива,но опорочена държава!! Всички вие малки,сляпи душици влизате в образ на хиени, които скачат от радост на летящите трохи..ха ха хааааа ЖАЛКО Е! Не стана ли вече ясно,че тези отвличания са и правителствени и частни поръчки,вие глупци искате да изядете опашката и да оставите звярът да лети в небеса от възможности... Самият Бойко Борисов е уплашен от смелите си пръсти и вярвам,че скоро ще заплати за лакомията и наглостта,която упражнява... ДА обеща промяна,но предимно на себе си - ВСИчко ПРЕЗ НЕГО ДА МИНАВА И ДА Е ЗА НЕГО,не за още 10 ( както е било до момента..) хайде ...още

 33. 33) Anonymous
  Редактирано от Админ
 34. 34) NO NAME
  ЦЪРО Е много зле-КУХ е ОТВСЕКЪДЕ и той и жена му. знам за 1 обир на жилището му през 90-те год. Беше ми съсед а този неразбра кой го ограби и т.н. само аз знам..и крадеца още е ЖИВ измет мръсна са тия отпадъци и крадци
 35. 35) Скандал! В България продължават да се отвличат деца за органи
  [...] Кошмарът от 90-те години се завръща с пълна сила, защото бандити отвличат млади и здрави момчета, след което ги разфасоват и продават органите им в чужбина,, пише razkritia.com. Само миналата година близо 800 българи са изчезнали и съдбата им е почти идентична. Милионерите вече са по-спокойни, защото техният кошмар свърши с разбиването на организираната престъпна група „Наглите“. Сега идва ред на обикновените хора, които все по-често стават жертва на поредния бандит, решил да забогатее от този страховит бизнес разкрива книгата „БЕЗСЛЕДНО ИЗЧЕЗНАЛИТЕ ДЕЦА НА БЪЛГАРИЯ“ .Преди известно време безследно изчезна 23-годишен младеж – студент в столицата. Петър Владимиров бил ...още

 36. 36) ЕТИ
  ..... Павка,последната нощ в Харем умрях и се родих, силна колкото теб.
 37. 37) Anonymous
 38. 38) АНТИ НАГЪЛ
  Редактирано от Админ. Грубо нарушение
 39. 39) АНТИ НАГЪЛ
  Редактирано от Админ. Грубо нарушение
 40. 40) ескимо
  Хубуу де, мнения триете - цинизми НЕ!!


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com