www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
сряда, 23 май 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

"Монд": Бойко Борисов, шокиращият българин

13 Юли 2010

 


Бойко Борисов в славните му времена като главен секретар на МВР. Снимка: Булфото

Текстът по-долу беше публикуван във френския в. “Монд” преди изборите 2009 г., когато стана ясно, че ще ги спечели Бойко Борисов. Публикуваме го отново, защото портретът, който му е нарисувал вестникът, става все по-актуален и многозначителен след 1 година на власт. Въпреки че доста български журналисти и медии са могли да опишат някои любопитни детайли от дома на Бойко Борисов и нравите му, досега те са го спестявали на аудиторията. Но не и в. “Монд”.
***
Мизансценът е отличен. Бойко Борисов приема в резиденцията си в Банкя, на 20 километра от София. Отвън покрай високата прясно боядисана ограда е нареден кордон от плътно паркирани една зад друга черни лимузини. Вътре половин дузина късо подстригани телохранители са се разположили в пристройка, окичена с ловни трофеи. Колекция от саби, друга от бутилки от уиски, препариран вълк, тежки гири, снимка на Марлон Брандо от “Кръстника”.

В градината Бойко Борисов в черни шорти и бяло поло е седнал на люлка. С телосложение на хамалин, с лице на боец, къса коса, мургав тен, или мутра, както казват по филмите. Той дъвче огромна пура пред препълнен пепелник. Десният му крак е вдигнат на ниска масичка, стегнат в шина. “Кракът ме боли”, подхвърля той на френски, моля ви се. Спортистът си счупил глезена във футболен мач през май. Той е център-нападател и спонсор на своя аматьорски отбор. И капитан, разбира се.

Кметът на София, фаворит на парламентарните избори на 5 юли и евентуален министър-председател на България, може да говори с часове за коженото кълбо. Също така той обожава кучетата. “България нямаше своя порода. Преди две години благодарение на мен обаче бяха признати българските овчарски кучета. Това е голямата ми гордост.”

За останалото той не се опитва да скрива лекото си отегчение. Отговорите са сухи, гъгниво произнесени фрази, подготвени от неговия антураж, на които преводачът се опитва да придаде тежест. Шефът поглежда към двата си мобилни телефона, разлиства български таблоид и се заглежда по материал за Анжелина Джоли. На ума идва оценката на един откровен дипломат: “В Брюксел той ще произведе сензация”.

Все пак този първичен недодялан човек завладя голяма част от българския електорат. След двайсет години на мъчителен посткомунистически преход, на мафиотизация и на афиширана корупция, на масова бедност, населението търси спасител, който да въведе ред. То мисли, че го е намерило в този харизматичен минотавър. “Аз съм човек на реда, имам навика да общувам директно с хората, не се страхувам от реформите”, декларира той. Точно търсеният профил.

Неговата поза на борец за справедливост му спечели подкрепата на гражданите, уморени от кухите дебати и от скования език от миналите времена. “Българите вече не обръщат внимание на думите. Трябва око да види и ръка да пипне”, натъртва Бойко Борисов. От създаването си през 2006 г. върху пепелта на десницата неговата партия ГЕРБ печели всички избори, макар че нейният лидер не фигурира никъде в структурите й.

Малкият народ е съблазнен. Включително част от интелигенцията. Подхранвана от марксистки възгледи, тя се надява, че идва краят на бързото натрупване на капитала, на убийствата и корупцията. Привлечена е от човека, който обещава да се разправи с “корумпираното правителство” и да “възстанови добрия образ на България в Европа”. Така редом с вече компрометирани политици млади висшисти се присъединиха към неговата формация. Какво значение има неговото минало, щом като човекът иска да промени нещата!

На 50 години “новият човек” се вписва в начертаната политика на комунистическата каста, която се настани и брутално се обогати след краха на режима. Внук на бивш кмет на Банкя, убит от комунистите през 1944 г., син на апаратчик, Бойко Борисов влиза в полицейско училище, което формира кадри за режима. Той става пожарникар, след това е произведен в чин полковник. С черен пояс по карате той става треньор на националния отбор. Физическите му качества скоро ще му послужат. През 1990 г. той създава охранителна фирма, която просперира във времена на насилие и убийства, завладели страната.

Снимка: Булфото

Бойко Борисов показва зад гърба си скромната къща, където е роден. После се обръща гордо към внушителната постройка на няколко етажа, която обитава. “Пазех гърбовете на толкова ВИП-персони и можех да си построя това”, обяснява той. Резиденцията му е вдигната по времето, когато просперирали делата му. Мъжът минава за един от богатите хора в страната.

През 1991 г. той е бил телохранител на Тодор Живков, ръководител на комунистическата партия, който управлява страната от 1954 до 1989 г. През 1999 г. Борисов поема охраната на бившия цар Симеон II, който се връща от изгнание. Двама ментори, които го формират политически.

Когато Симеон става министър-председател през 2001 г. , Бойко Борисов е назначен за главен секретар на полицията. Насред уреждането на мафиотски сметки той си изгражда репутацията на суперченге. Неговите критици като германския журналист Юрген Рот, специалист по организираната престъпност в Източна Европа, го слагат в центъра на войната между клановете, която раздира София. Името му излиза в множество доклади, но никога не е разследван.

През 2005 г. полицаят, станал вече генерал, се впуска в политиката. Той печели кметското място в София и е преизбран триумфално през 2007 г. Спечелва си прозвището “Бат Бойко”. Отстранява от обществени поръчки много съмнителни бизнесмени, влиза във война с Румен Гайтански, наричан “Вълка”, който държи почистването в столицата. Неговите опоненти го обвиняват, че просто разчиства мястото за свои приятели.

Бойко Борисов не се задълбочава за този период, предпочита да се определя като “човек на диалога, работяга”. В стремежа си към международно признание той изброява дълъг списък на европейски личности, които познава, вади писма, подписани от Ангела Меркел или Мишел Алио-Мари, изтъква приятелството си с министрите Патрик Девежиан или Ерве Новели. Хвали се с топли връзки с Никола Саркози, подчертава сходни с него черти, сравнява маниерите на правене на безцеремонна политика.

Със съкращения от в. “Монд” 1 юли 2009 г.
Етикет:

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) тъп, та тъп
  Да, такъв е.Вероятно има и други нелицеприятни нещица...и кво от това.Върши ли работа това е въпроса и знам какво следва в коментарите,
 2. 2) чичата
  тъпчо по-добре си купи вибратор
 3. 3) SK
  Не го познавам много добре Бат Бойко, но винаги съм казвал: в тази система и бог да слезе от небето нищо не може да направи. Все пак има значение кой е на върха. Но да взимам мнението за човек от вестник, в който се казва, че в най-първичната капиталистическа страна каквато е България комунизъмът е виновен за глада и мизерията, това не мога да направя. Така че, за Бат Бойко нищо друго не мога да кажа, освен, че дори и да има добри намерения трудно ще ги осъществи.
 4. 4) Любо
  Ало, лайнометска редакцийо! Даже не се преструвате, че сте обективни, а? Ако се правехте на обективни, щяхте да дадете право на лицето, залято с лайна от вас, да се защити или поне на негов адвокат. Щяхте да публикувате и противоположното мнение. Но пък кога левичарските социалистически или комунистически медии са се интересували от обективност? Вие се интересувате, както и Станишев, само от пропаганда, тоест само от лъжи.
 5. 5) Зоро
  ясно става, че е-Вестник получава пари от Доган и/или Първанов за подкопаване на доверието към Борисов.
 6. 6) Тя
  Е-вестник, творческа немощ ви обхваща. Я се стегнете! Нека е по темата, но да ни притопляте стари манджи посред лято...
 7. 7) Anonymous
  ЕЕЕ, хайде по кротко с нецензурните думи. Статията ми хареса, не бях я чел навремето. Единственото, което ме огорчи е, че винаги влиятелните медии отвън намират начин да ни охулят за нещо. Дали ще е "Монд", дали ще е "Дойче веле" или "Вашингтон пост" няма значение. Стува ми се, че трябва да се стремим към повече самочувствие и гордост в България. Ние сме като един объркан от несгодите човек, който има нужда от психиатър. атова сме най-тъжната и песимистична нация в Европа.
 8. 8) Dirk Struan
  А какво ще каже тоя жалък парцал вестник Монд за дейността на нищожеството Саркози допринесло активно заедно с цялата френска политическа камарила за решението на Швейцария да не екстрадира осъдения педофил Полански в Щатите? Ще чакаме някоя статия и по тоя въпрос? Кога? Винаги съм казвал, че франсетата са най-жалките боклуци в Европа.
 9. 9) Недоволен
  Тоя, телохранителя, само преди 2-3 седмици го гледахме от тв-екрани и вестници как ухилен открива колелото на Околовръстния и "Черни връх" и за капак - едно детенце на колело. Умилително! Героят на народа се грижи за стадото. Нека той или подопечната му Й.Ф. да отидат да видят какво е станало с асфалта в този участък, че и нагоре по пътя. Пък някоя по-смеля медия би могла да зададе въпроса кой е контролирал качеството на строителството и асфалта, кой какви пари е получил за това изпълнение. Борец срещу корупцията ли!?
 10. 10) GULI
  ДРУГАРИ ТЕЗИ КОИТО ПИШЕТЕ КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ ДА ВЬРНЕМ ТРОИНАТА КОАЛИЦИЯ И ТОЛКОС
 11. 11) сссссс
  Да, наистина, няма значение какъв е.. дори няма значение дали краде и той. Важното е да върши работа, нешо което до сега не се случваше. Надявам се да се докаже пред хората... Според мен се опитва да направи нещо, но дали е така само времетмо може да покаже... Лично на мен ми харесва, малко са хората които се опълчват на Русия, .. а дали той наистина го прави или просто позира, пак - само времето ще покаже. Но има един факт за който не ни трябва времето да ни дава отговори. В последните 20 години по-време на неговото управление, много ...още

 12. 12) Бруно
  Хах, Недоволен - стига моля те, наистина какво искате ? Тройната коалиция, Симеон ... Какво ? Аз лично се убедих, че в БГ когато някой защитава някоя партия и идея е само заради лични облаги. Зъл и подъл народ сме... Ще подкрепя Бойко, ще гласувам а него, докато не видя, че и той е поредния Симеон, Станипев, Доган и т.н. и т.н. Е, гарантирам Ви че това ще е последната ми подкрепа за който и да е, ако се омаскари - аз ще съм поредният българин кото си тръгва от тазу страна... Нещата са прости, когато не ти изнася - правиш ...още

 13. 13) GULI
  ТОЗИ ВЕСНИК ПОДОЗИРАМ ЧЕ ДОБРЕ МУ Е ПЛАТЕНО ЗА ДА Е ЗАГРИЖЕН КАК ИЗГЛЕЖДА ПРЕМИЕРА ДА ПОГЛЕДНАТ ТЕХПНИЯ
 14. 14) edikoisi
  Към тези, които защитават Б.Б.: Кажете точно кое не е истина от тази статия? Опитайте да отговорите по какъв точно начин успя за една година да си изплати ипотеката от 440 000 лв? Спестил ги е от заплатата ли? Типично в комунистически стил си разчисти място и подреди обкръжението си на високите етажи във властта и бизнеса!!! Не одобрявам това, което се случва в държавата и методите на управление, но това си остава мое мнение. Може би след някоя и друга година, когато той вече не е на власт ще излезне някой да разкаже и за неговите далаверки. А до тогава ...още

 15. 15) Sursupudula
  Ами да ти отговоря аз, а? Чувал ли си за фирма "ИПОН"? Негова е, работи добре, печели. Значи и той има печалба. Стига простотии бе тате!
 16. 16) Алхимик
  Това, че всичко в статията е вярно не подлежи на съмнение. Но важният въпрос е не какъв е Б.Б., а защо човек като него стигна до най-силната властова позиция в държавата. Отговорът е един - ровалиха се всички, които можеха да претендират, дори условно, за прозвището "политически елит". Провалиха се бившите комунисти, разделени на две групи - откровени милиционерки бандити - крадци, превърнали държавата в криминално гето, и стерилни политически апаратчици, неизбежно провалящи се на власт под диктата на първата група. Провалиха се "демократичните сили", защото тяхната приватизация се изроди в пладнешки обир на синята апаратна сган под ръководството на ...още

 17. 17) Sursupudula
  Искате поредния, гладен като царя ли? Дойде да си прибере отнетите имоти. Или Сиромах Виденов? Видяхме и него. Ти ще управляваш ли 7 милиона говеда за 2000 лв? Май не, а? Управител на хотел взима повече. Спрете с глупостите си и се замислете как да помогнете, а не как да плюете. Това го можем всички, някои дори го можем твърде добре.
 18. 18) Читателка
  Отлични гледни точки на №16 и 17. Хайде стига с тези ревове, как не омръзнахме на себе си вече?!
 19. 19) Хахаха
  По повод №4 Любо - не знаех, че вестник "Монд" е левичарска социалистическа или комунистическа медия. Хахахаха
 20. 20) Anonymous
  Народа е прост и си харесва Бойко. Един наивник по-горе (№11) даже пише, че малцина като Бойко се опълчвали срещу Русия. Хората дори не са в час, не четат, че Борисов прокарва всички руски проекти, след като е плямпал как ще ги спре.
 21. 21) bbb
  брато как да имаме едно мнение за нещата,естествено е че които е на власт има зад гарба си ниакого.Вапрос-ако Боико ниамаше охранителна фирма и не служеше н тато,след това на цариа щеше ли сега да е на варха на политическата вархушка у нас???
 22. 22) франкофон
  В.Монд не може да бъде обвинен в пристрастия към комунистите, дори и към леко-левите... портретът е точен, портрет на човек, който си заслужаваме - всеки народ сам си избира съдбата, но ние, българите много обичаме да бовинявваме други за хала си... Халал да ви е Бойко - щом сте си го избрали - ще си го търпите
 23. 23) bbb
  за франкофон-това че бг са избрали ниакого от немаи каде не означава че са прости и ще си го тарпиат,просто нашииа народ тарси ниакои,които и да е корумпиран краде по малко и мисли за народа си повече!Не можем да гласуваме за франсоа митеран нали???
 24. 24) Химик
  Алхимик, коментарът ти е най-добър. Като чета някои коментари тук си мисля, че последните 20 години сме били в Рая, Бойко Борисов е дошъл и сме влезли в Ада. Сякаш не видяхме всички "експерти" какво могат...
 25. 25) Anonymous
  Като плюете по Бойко Борисов кажете най-после кой ви харесва и какво предлагате!
 26. 26) тъп, та тъп
  Казах ли ви.Ще взема да се прекръстя на умен,а чичата да си пере партенките редовно,усмърдяха форума.
 27. 27) чичата
  нямаш проблем, ще ти запазя водата да си измиеш зъбите
 28. 28) турския кенеф на европа
  в кенефа на европа може да е турски, но всички лайна в него са руски. а най-голямото е Гоце.
 29. 29) Raymond
  Българите сме малък етнос,който се стапя с 30 000 души годишно.От къде извира тази разточителна взаимна омраза? Кой печели,ако изчезнем,погубени от собствената си отрова?
 30. 30) гербер
  Бойко Борисов знае последната цифра на числото пи. И е броил до безкрайност. Два пъти.
 31. 31) бай Иван
  Вестничето е гладно от дека мангизи?че поръчките-парата идва от 'Савата'-Доган е очевадно,я напишете нешто криво за -------- ,на секундата ме изтриваха ------------  Редактирано от Админ. Грубо нарушавате условията на форума
 32. 32) нЕук
  Монд,майче на френски означава Свят,като светът,но не като светец.Та, този пейпър "Монд", явно има поглед върху нЕкои неща в БГ-то.Едно от които е и излъчения от народа Бат Бойко.Някога беше на мода изразът:"Прост Народ - слаба Държава!"А щом Народът е прост,какви моля очаквате да бъдат ръководителите му?!
 33. 33) Недоволен
  До № 12: "Аз лично се убедих, че в БГ когато някой защитава някоя партия и идея е само заради лични облаги. Зъл и подъл народ сме..." Не отричам, че ние, българите, изпростяхме тотално за тези 20 г. Отгоре излезе плявата. Но не всички сме зли и подли. А за Пожарникаря отдавна, много преди изборите, бе известно за връзките му и далаверите му /и тези на тогавашната му изгора/, и въпреки това българите видяха в него Месията. Сега много от тези съжаляват и се осеферват, ама е късно. И не подкрепям постановката "всички са маскари"! Просто на "българина от улицата" ще му е ...още

 34. 34) Жена
  Извинявам се на френския им вкус, ама техния Саркози има телосложение на хръбльо, особено в сравнение с жените му, лице на палячо и поглед на шмекер.
 35. 35) Anonymous
  А Хамалина с телосложение като на Бойко нещо си трае този път.
 36. 36) хамалин
  мокър съм 52 килограма и може би затова,като си знам кантара,не използвам *аз* и никога няма да кажа на берлускони,както се е изтървал бб:дисис химна ни.на шах и брич,ще го бия като шкембе в дувар.на футбол на малки вратички съм сигурен,въпреки годинките си(63),че ще го направя на фльонга:на тенис на маса-също,на 21 на баскетбол-auch,на язда-тоже.на маратонско плуване в черното ни море ще му скъсам бабицата.това е;не казах това съм *аз*,което е много различно.знам само,че бг народа измина разстоянието от тато си(другаря тодор живков)до бате си бойко(наричан още генерала,пунта мара в подземието,много рядко г-н борисов)германците след хитлер напоследък са начело с ...още

 37. 37) Икшваку дас
  Боико не е толкова добар колкото го изкарват тези които го харесв2ат и не е толкова лош колкото го виждат тези които не го харесват- така е и със нас самите нито сме толкова добри нито толкова лоши за колкото се мислим. тоест това значи че преценките ни за нещата се провалят отново и отново. Затова преди бяхме жертви на комунистите- а сега на разни други . Това е така зашото самите ние сме измамници и негодници.И затова ставаме жертви на тези неща. тези които се опитват да мамят бога стават жертви на по- големи измамници- нъама ...още

 38. 38) МуТАНТА
  Много интересен материал.За тези ,които им е интересно-потърсе те Планът " Ран-Ът "-Програма на САЩ за разорение на България
 39. 39) NYC
  Прочетох статията навремето, когато излезе за първи път и ми беше доста смешна, защото не очаквах Боко Рапона да стане премиер. Сега това, което чета вече не ми изглежда толкова смешно, а по-скоро гротеска някаква. Какво да се прави - хубава работа, ама българска. Популацията си намери лицето, дето най и отива. Както беше казал един политически наблюдател - Борисов не е явление а диагноза. Диагноза за един беден, прост и оскотял народ.
 40. 40) отн 38
  трактат по основи на лисичата философия
 41. 41) Киро
  За почитателите (и от двата пола) на Бойко Борисов - на пазара в Илиенци пуснаха чугунени отливки от члена на Бойко Борисов в реален размер. Изглеждат доста прилично и идват с поставка като за самурайски меч. Продавачите твърдят, че матрицата е снета от оригинала от фолк певица, най-вероятно Ивана.
 42. 42) Киро
  Забравих да отбележа - това не са вибратори, а украса. Стават и за сувенири за подарък.
 43. 43) дама
  Искам един такъв с диаманти,вибратор,украса де...
 44. 44) VULKANIZATOR
  чичата правилно забеляза
 45. 45) Anonymous
  NYC По-добре от това не може да се обобщи.
 46. 46) гроги
  много тъпа статия и елементарен замисал. долно качество
 47. 47) SK до Киро
  Киро идеята е взета от Америка. Преди около 20 години, една жена в изблик на ревност отрязва члена на мъжа си и го хвърля през прозореца. След малко дошла линейка и полиция. Полицаите ровили в храстите докато намерили отрязания член и в болницата членът бил присаден обратно на дон жуана. Той станал известен и дори се казваше, че той започнал да участва в порно филми. Така или иначе на пазара се появиха прерязани, но залепени по средата членове, които можеш да ги отлепваш и залепваш. Едно момче което ми караше таксито беше си купило един такъв член и го беше ...още

 48. 48) чичата
  това се случи във вирджиния през 1995 между джон бобит и лорина бобит, бръснарка в манасас/ това с храстите е разкрасяване/ латиносите които със серия бдения пред принц улям каунти корт хауса,отърваха сънародничката си от наказание обясниха че само го е боцнала с ножа
 49. 49) Аврора
  И за кво сега препечатвате една година стари партенки от френски булевардни издания, с тъпите им, но колоритни за френския отегчен и отдавна оглупял от подобни писания псевдо-буржоа, квалификации?! толкова ли ви изсъхна вече комуноидното въображение, та ни една нова плювня не можете да спастрите, и се налага претопляне и поднасяне на изгнилите брътвежи на франсетата от преди последните избори?! И кво - сега вече колоритният българин е пръв приятел на Саркози и Берлускони, разбира се с Путин и с всички здравомислещи и отговорни хора по света, СПРАВЯ СЕ с управлението на разграбената ни държавица, колкото и да не ви ...още

 50. 50) Демократ мазохист
  Леле, наистина българинът е тъпо, гнусно, чалгаджийско говедо. Първо „Лю Монд” е десен вестник за непросветените. Второ на нас българите все някой ни е тъп: франсетат, швабите, американците и т.н. Да, ама всички тези нации си имат своите много сериозни успехи, а ние имаме ББ, лайна, чалга и население от тъпаци. Честито на всички избрали ББ. Вие успяхте!!! Имам новина за вас: Ще си останете точно толкова бедни и с вашият диктатор ББ. Просто сте глупави, слаби хора – наречени българи. Жалко за интелигентните, свободолюбиви българи живеещи в тази кочина заедно с ББ.

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com