www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как станах цензор или за свободата в интернет-форумите

10 Февруари 2010

 

Монтаж: фън.ру

Нещо с българските форуми в Интернет не е наред. За това се замислих за пръв път, когато Гого, съученик, който живее в ЮАР от близо 20 години, ми каза: „Чета всички спортни форуми и коментарите под футболните статии в английските вестници (б. а. – Гого е голям футболен запалянко) и не мога да повярвам какви хора сме ние, българите.” Гого сравнявал българските спортни форуми с английските и останал потресен. В нашите половината постинги са псувни и напъни да се измисли от вулгарна по-вулгарна обида за някого. А в английските читателите спорят, разсъждават кой, какво, как.

Има нещо сбъркано у нас, наистина. Не само в спортните сайтове.

От близо 3 години правя електронно издание. С дизайнера измислихме заедно кажи-речи всичко до детайл. Постарахме се да направим хубав форум, шрифт, колони и т. н., да им е драго на читателите да пишат в него. И тук започнаха проблемите… Не е въпросът само да направиш форум. Оказа се, че той трябва да се следи, контролира и цензурира постоянно. Дори да сложиш Условия на форума, които забраняват обидите и т.н., много от пишещите въобще не ги интересува.

Тук отварям една скоба – следващите редове засягат онези читатели, които злоупотребяват и си мислят, че клевети, обиди и вулгаризми са свобода на изказване на мнения.

Ако се направи анализ, преобладаващото съдържание на форумите е в три групи – обиди към автора на статията, обиди към някоя личност, обект на материала, и обиди към други участници във форума. Като че ли много хора, които пишат, са били дълго унижавани и потискани и сега им се е удала възможност да уязвяват на воля. Преди 10 ноември при комунизма нямаше Интернет, а и свобода на словото. Поле за изблици на мнения и отдушник бяха тоалетните, които бяха издраскани с надписи и запетайки отгоре до долу. Сега почти няма надписи в тях. Всичко се пренесе в Интернет. Дълго потисканите чувства се леят на воля под статиите.

Да, ама не, както казваше колегата Бочаров. Аз като електронен издател не искам да се пишат псувни, мръсотии и обиди в моето издание. И ги трия. И забранявам ай-пи-та на такива писачи. Без капка свян и чувство, че съм цензор. Обидите и псувните отблъскват читателя. Няма да си позволя, за някаква псевдодемокрация, да дам право на някого да обижда, щом така създава лошо чувство у други читатели и ги отблъсква от моето издание. Или да разпространява спам и клевети.

Най-любими са ми тези, които се оплакват от цензура, че не им дават да пишат клевети и да пускат някакви постинги, които нямат нищо общо с темата на статията - просто намерили поле да си публикуват глупостите безплатно.

Онзи ден един написал под статия за Богомил Райнов абсолютни клевети за Радой Ралин – ето цитата, който изтрихме: „…психичноболния Радой, се щураше пиян по града, бил е виждан да ходи по голяма нужда насред уличното платно и лъскаше сутрин бастуна в градинката пред Народната библиотека пред погледите на подранилите минувачки и деца, към които отправяше нецензурни реплики, а милиционерите не го закачаха, защото “господ вече му е прибрал акъла, и ние ли да го прибираме”?

Трябва ли такива простотии да се оставят в името на уж свобода на словото? Радой Ралин през живота си не е употребявал алкохол, останалите твърдения също са абсолютно клеветническо съчинение. Нарочно цитирах примера. Такъв постинг в нашия сайт не само го трием, а забраняваме и ай-пи-то, от което е написан. На когото не му харесва, да ходи да се оплаче в районното.

И точно тук е най-големият проблем. Eдин форум като този на e-vestnik.bg трябва да се следи почти денонощно. Това не е по силите на един човек. Трима един през друг наблюдаваме, покрай основната си работа, и от време на време издаваме забрани от името на Админ. И екипът ни е много малък, въобще нямаме време да гледаме кой точно е написал някой постинг, какво е писал преди това, дали е отдавна в нашия форум. Като е нарушил грубо нашите изисквания, го забраняваме и толкоз.

Разни възторжени атакисти, които пишат нещо за „резняци”, „циганите на сапун”, „мръсните евреи” – постинги с такива изрази веднага се трият и се забранява ай-пи-то. Като не им харесва, да ходят във форума на в. „Атака” и да си пишат там.

Има и „по-интелектуални” писачи, които заменят директните вулгарни изрази с иносказание, като мислят, че така не нарушават правилата на форума. Примерно, вместо да кажат директно нещо вулгарно обидно за Меглена Кунева, се изразяват иносказателно – какво точно е правила на Барозу, колко било вълнуващо жена с очила да ти прави свирка и т. н. Така – докато жители на цяла Европа избраха Кунева с гласуване за „Европеец на годината” и „Еврокомисар на годината”, тук я мразят и си обясняват успеха й в политиката с някакви други неща, по-разбираеми за ограничения мозък. Е, такива интелектуални мнения също ги трием и като се повтори, забраняваме ай-пи-то на писателя. Интернет е голям, да си пише другаде, да си направи блог.

Цяла отделна глава заслужават обидите към редактора на електронния вестник, тоест към мен. То са обръщения, закани, обиди… Един упорито вече месеци наред пише „Бакалов, е.и си майката и лека ти пръст”, с надежда, че някоя от псувните му може да се промъкне, въпреки че ай-пи-то му е забранено. Като проникне от друг компютър, забраняваме и него. И така, полека-лека, форумът се изчиства. Въобще не ни е жал, нито страдаме за по-малкото постинги.

А има една особена категория форумци, които страдат от раздвоение и разтроение на личността – пишат с няколко различни ника едновременно, като понякога кажи-речи стигат до полемика сами със себе си. Или, като пишат сходни тези с няколко различни имена, се опитват да създадат впечатление, че това е преобладаващото мнение за някоя статия. И с единия ник пишат с културен тон мнение, с друг ник си позволяват да напсуват, да се изкажат по-хард или да направят някоя по-интелектуална обида. Демек – това не съм аз, тоя е някой друг. Да, ама като му забраним ай-пи-то, той не може да пише и с другия си ник. И почва да плаче, да сипе обидени обръщения към Админа. И като не му обръщат внимание, започва да псува и обижда.

“Свободата зависи от твоите пръсти - продължавай да блогваш”, пише на този банер на EФФ, световна организация за защита на правата на Интернет потребителите. Тези права обаче у нас често се разбират като право да обиждаш и използваш цинизми. Снимка: eфф.орг

Няколко пъти призовахме постоянните участници във форума да се регистрират. Така ще имат обратна връзка, ако някой е прекалил и сме му спрели ай-пи-то, да може да пише на Админа и да получи отговор (във форума на в. „Сега” например, всички участници са само с регистрация). Но не. Всички предпочитат да пишат анонимно, тоест да си съчиняват име на всеки постинг (в интерес на истината и нашия дизайнер не си е довършил работата - има проблеми с регистрацията на ник на кирилица, появяват се някакви бъгове, няма обратен мейл. Сега, по повод тази статия го пришпорихме да довърши. Но и тези с имена на латиница нямат голям интерес към регистрация). Така има десетки случаи на злоупотреба с чужди никове. Дори това следим от време на време. Като изплаче някой, че му използват името, може да изтрием мнението на злосторника. Но не винаги, няма как да следим постоянно.
Особен случай са и тези, които постоянно пишат срещу редактора и издателя с клеветнически твърдения от типа „Еди кой си ви плаща”, „И вие трябва да ядете”. Често оставяме такива постинги, ама като някой постоянно и упорито пише тези неща, му слагаме забраната. Ами, влязъл си на гости в една къща, пуснали са те безплатно, както се казва, имай малко уважение към домакините. Като ги обиждаш и клеветиш, като нищо могат да те изхвърлят навън.

Има много сърдити, че пускаме критични коментари за Бойко Борисов и ни държат сметка за това, сякаш нарушаваме с нещо законите. Ами така е в нашия сайт, още от началото на 2007 г., когато не сме и мислили, че той ще стане премиер. Четенето на нашето издание не е задължително, има толкова други, в които хвалят Борисов.
Един форумец в продължение на седмица задава въпрос няколко пъти: „Защо изтрихте снимката на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от първа страница?” Хипотезата му е, че имало цензура и някой ни е наредил да я махнем. На първа страница горе слагаме снимки от някакви текущи събития, като гледаме да избягваме политиката. Но решихме да пуснем Цветанов и Борисов от конгреса на ГЕРБ, когато премиерът официално стана лидер на партия. Снимките там се сменят през 2-3 дни (по-рано беше през ден, но кризата ни ограничи и откъм снимки, и всякак). И след като снимката с Борисов преседя два дни и половина, я махнахме – все пак текущо събитие, не е пейзаж, какъвто оставяме за по-дълго. Но бдителният форумец (или форумка) в продължение на дни пита упорито: „Защо махнахте снимката на Борисов? Кой ви нареди?”.

Е, какво да отговориш на това? Да влизаш в полемика? Да се обясняваш? Най-логичното е на третия път да го забраниш (изрично сме написали, че обръщения към издателите не позволяваме и полемики във форума не водим, има мейл). Щом не е разбрал, че снимките там се сменят на 2 дни, значи за него са по-подходящи други сайтове и форуми. И други вестници, където снимката на Борисов е всеки ден на първа страница.

Има и хора във форума, които се индуцират от определени личности или автори. Например от Милена Фучеджиева. Тя живее в Лос Анджелис, дъщеря на известен писател при соца, бивш директор на Народния театър. И щом тя напише нещо в рубриката „Писма от Лос Анджелис”, отдолу започват истерични обиди по всички линии – комунизъм, възраст, пол, образование, интелект, външен вид и т. н. Тя действа като валериян на котараци с някакви комплекси и фиксация по определени теми  – лягат във форума под нейния текст, започват да се търкалят и да мяучат зловещо. Принудихме се под едно от нейните писма да забраним дискусията въобще.

Така, бавно и мъчително овладявам професията на цензор. И постоянно си задавам въпроси кое може, и кое не може. Чувството ми за свобода и справедливост постоянно се терзае - кое да позволя, кое – не…
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: [1] 2 »

 1. 1) SK
  Това което казвате е много правилно и така трябва да бъде особено когато става въпрос за обиди. Трябва обаче да се проследява кой е обидил пръв. Една моя обида беше изтрита, която беше отговор на друга такава. Понеже тук се ръсят обиди непрекъснато, аз също си позволявам това като уж гледам да са по-меки но не бих възразил да бъдат изтрити освен, ако са на майтап. Забелязал съм обаче, че в политическите спорове, колкото повече се мъчиш да промениш мнението на някой по даден въпрос, толкова повече го затвърждаваш. Дори се питам каква е ползата от свободата на словото. Извън ...още

 2. 2) наблюдател
  четенето на тази статия ме накара да си спомня как в "Параграф 22" Йосарян се бе превърнал в цензор на войнишките писма, подписвайки се с псевдонима Уошингтън Ървинг или обратното. Под една статия спират въобще възможността да се коментира, а под друга - по-малко четена - например обидите си остават... Но здраве да е - като собственик на електронно издание аз въобще съм забранил форумите в моя сайт.
 3. 3) 123
  Предлагам да се помисли за ЕДНА ПО-ШИРОКА ДИСКУСИЯ за отношенията администратори-форумци. Като начало и малко напосоки, без претенции, бих посочил възможността да обмислите, че дори даването на трибуна, (което е различно от право на мнение), на определени автори, това вече е обидно и провокативно за читателите. Така както е обидно за по-голямата част от българския народ президентът им да е доносник. Така, че желанието за обиди към автори и редактори не трябва да е изненада. Нивото на определени матрялчета е обида към нивото на читателите. Не че давам съвет, но и преди това съм си мислел, че необходим отделен човек, който да ...още

 4. 4) чичата
  опитвам се да налагам добър в полемиките тук/ да приучвам момчетиите на диалогизъм/ на откровено пристрастените, въобще не реагирам, дори рядко чета написаното от тях/ бих се и регистрирал, ако това ще подобри нещо, но ако си публична личност е рисковано, особено в ширещата се неграмотна и преднамерена милиционерщина на държавно ниво/ админа би могъл да изпълнява и медицински функции/да съветва пристрастените форумци от прекомерни изяви/ в интерес на добрия изказ е и постингите да не са по големи от 10-15 реда
 5. 5) Калин Николов
  Вчера ми се обади познат и ми каза, че подбрал от форума различни тъпотии за Радой Ралин и ги пуснал на едно място, но впоследствие те били отпаднали. Тоест зачеркнатото така се отнася до вече публикувано и съществуващо във форума (то и сега си стои където си е било)... Искал да акцентира позиции...
 6. 6) Avitohol
  Съгласен съм изцяло с автора на статията. Аз също съм издател, имам същите проблеми и ги третирам по сходен начин. Не правя никакви компромиси относно обиден тон и пр. Форумът е частно парти - ако на някой не му изнася да си намери друг форум за плюене, или да си направи блог и там да еякулира на воля. Чета също в англоезични и в немскоезични форуми и атмосферата е коренно, ама коренно различна. Има нещо яко увредено на нашия полуостров
 7. 7) Noname
  Отдавна се интерисувам от форумите от научна гледна точка. Бих желал да видя тези емпирични наблюдения свързани с някаква социална или философска теория. Например, от гледна точка на Киркегор, форумното общуване ще бъде видяно като плевелно тъй като засяга неща които не засягат ежеденевието на участниците и така показва липсата на експертност и празно-говорене. Други аспекти би били - липсата на риск и уязвимост при участието във форумите,което може би води до такива изказавания които не подлежат на санкция; създаването на различни индивидуалности също интересен аспект. С други думи ако човек има достъп до такъв архив може да стигне ...още

 8. 8) Изчислител
  Абсолютно съгласен със статията, обаче и с мнението по-горе на колегата, че трябва да се проследява кой е обидил пръв. Аз например доста често си позволявам да се гавря с лупени, които идват тук, за да оклеветят или напсуват някого. Неведнъж съм го казвал: от тоталитарна станахме клеветническа държава. Всеки може да говори за когото си иса каквото си иса, и никой не му търси сметка. Ама някой бил комунист, депесар, милионер. Няма значение какъв е. Ако е нарушил закона - да му се търси отговорност. Ако няма доказателства - айде ако обичате да не го клеветите.
 9. 9) ha
  Няма да е лошо да въведете система за оценяване на коментарите и за алармиране на модератора за неуместен или нецензурен коментар или пък при по-нецензурно изказване коментара да излиза като хипервръзка, и да се отваря само при желание някой да го прочете. Работата си е доста, и се надявам, че сте я оставили в ръцете на професионалисти.
 10. 10) 88
  Хубава е статията, няма спор, че трябва да се поддържа някаква хигиена на форумите, да се насърчава непримитивното излагане на тезите. Обаче ме смущава малко факта, че автора сравнява сайта с дом, в който сме на гости. Някак това определение приляга повече на Facebook, като че ли. В случай, че е толкова трудоемко и неприятно да се следи форума, просто да го забранят от редакцията. Или да дадат оторизация на хора, които познават лично, макар, че това ще обезмисли самия форум. Възможно е и да филтрират мненията предварително /да се публикуват със закъснение/ и да оставят само тези, които хвалят ...още

 11. 11) трезвомислещ
  Предложението на 9-ти ha за оценяване на коментарите смятам за много добро, ако разбира се има такава нагласа и тухническа възможност. За обидите и грубите, нецензурни изрази - подкрепям изцяло, че трябва да се трият и то колкото се може по-бързо! Иначе се обезсмисля форума и се превръща в "стена на тоалетна"...
 12. 12) до трезвомислещ
  Ха, това ме подсеща че преди няколко години в НБУ имаше практика в тоалетните да се оставят химикалки, воливи и хартия закачена с въженца за стените и всеки позващ тоалетните да драска на воля, а не да цапоти плочките. Това бе повод и за сериозно изследване на това какви мисли хрумват на хората на подобно интимно място....какво ли стана с това изследване?
 13. 13) яаожг
  Г-н Бакалов, не можете да отречете, че засега добрият тон е спазен - няма обиди, няма простотии. Има обаче едно хубаво нещо на този тип занимания - думи като "комунист" например от гордо название бавно но сигурно се превърнаха в "обидни"
 14. 14) НАДо
  Аз съм едно подобно на описаните тук гадни копелета!? И също се интересувам донякъде професионално, какво точно се случва в бг-форумите!?Провокирам и си позволявам понякога нарочно обиди и кофти изрази по повод личности!? Наблюденията са ми дългогодишни що се отнася до следенето за манипулации в електронните медии!?И днес мога да ви заявя от собствения си опит, че огромната част, точно от сайтовете са мощно средство точно за манипулации на общественото мнение!? Хубавото е, че вече има вякакво наличие на съпротива, макар и все още слабо!? Защото колкото и хубаво, атрактивно да е направен един сайт, има огромно значение кой седи зад него!Например аз тормозих доста ...още

 15. 15) трезвомислещ
  12-ти, практиката на НБУ (за която за пръв път чувам от теб)и мен ме впечатли и ми харесва - въпросът е може ли форумът да си остави отделно място, където който иска да си пише на воля простотии и "да не цапа плочките"...
 16. 16) Иван Бакалов
  Да допълня нещо - форумът има спам филтър. Задържа постинги с думи porn,XXX, casino и др., защото такива спамове валят непрекъсното. Филтърът задържа и постинг с повече от един линк, но често бърка и задържа и някои с един линк. Затова трябва да се опитва. Ние гледаме и като видим задържан безпричинно, го пускаме, но понякога не забелязваме. Както не забелязваме и пропускаме и някои обиди и вулгарности. На въпроса на горния - мислим по това. Засега може в чата - който иска да влезе в страницата с новините и чата, и да драска колкото иска, но интереса е слаб, ...още

 17. 17) трезвомислещ
  Иван Бакалов, благодаря за спам-филтъра - включете, ако може, повечко думички в него (това не е цензура) и го обявете отделно (какво точно е включено, за да не ви обвинят в цензура и погазване свободата на словото)...
 18. 18) аз
  Навремето бях главен админ на форума на АБВ. Бедна ти е фантазията там за какво става дума... Като ми омръзна и се махнах, имаше 40 модератори. Търсете доброволци да ви помагат, това ще ти кажа... И не разчитайте на автоматични филтри - не помагат, лъжат се много лесно. И най-вече - не се вързвай на идиотите, не им се обяснявай, не влизай в разговори с тях... Трябва да си като старшината в казармата - строг, но несправедлив.
 19. 19) ziguli
  Одобрявам тази позиция!Не бива да се обиждаме един друг,като че ли сме кръвни врагове!Ако някой иска да нагрубява,да отиде на стадиона,там има поле за изява.Все пак тук водим дискусии,при които псувните и ругатните не са аргументи,поне според мен.Излишно ни озлобяват един към друг.Нали голяма част от нас възпитават деца?
 20. 20) Бора Бора
  Чест и почитания към редактора на е-вестник. В този сайт имам възможност да чета интересни, и в същото време активно дискутирани теми. Удоволствие е да общувам във форума с интересни и ерудирани участници. Само бих добавил, че когато искаме форумците да спазват добрия тон, в същия този момент едва ли е достойно да се публикуват статии със заглавия от сорта на "Насрана мома..." , " Алкохолизиран лумпен.." и т.н. Не съм фен на цитираните особи, но чувството за справедливост и джентълментство е задължително.
 21. 21) !?
  А нецензурните думи или подтекст във вашите заглавия? Знаете,че и такива има.
 22. 22) За №19
  Точното заглавие в е-вестника беше "Посраната мома Желева", а не "Насраната мома", както казва Бора 2. Има голяма разлика, първото е фолклорен израз, второто е вулгарно, на очевидно този заклет фен на Борисов изопочава, за да громи враговете му.
 23. 23) Anonymous
  Ама тоя Бора е фен и на Волен. Не можело да го наричат алкохолизиран лумпен. Ами така го нарекъл някакъв блогър - ето тук Те Волен и Бойко скоро ще изпоарестуват и всички блогъри.
 24. 24) Бора Бора
  Нещо сте в грешка. Пледирах за т.нар. " бон тон", без значение за кого се отнася.
 25. 25) CityZzen
  Браво за този пост! Отдавна беше време да се повдигне въпроса за форума, колкото и да не е приятно да се посочва с пръст читателя на едно издание. Аз също чета форуми на английски и испански по различни въпроси и дори под най-големите злободневни скандали няма публикации с подобни извращения на фразата, каквито тук се четат ежедневно. Поздравявам редактора и екипа му за усилията да контролират положението. Напълно се присъединявам към предложението на 9 и 11 да се въведе възможност читателите сами да сигнализират, когато прочетат някоя обида, клевета или расистки коментар. Подобни системи има в много интернет-страници. Така и ...още

 26. 26) Татяна Ваксберг
  Добър ден и поздравления за автора. Изследвам въпроса с форумите в печатните издания по света и у нас от около година и отдавна недоумявам пред безропотния дух, с който българските медии допуснаха най-банална и наказателно отговорна човеконенавист да се приема за изразяване на мнение.
 27. 27) Кирил Методиев
  Бакалов,за да искаш форумците да пишат прилично,пиши така и ти."Посраната мома Желева" и тем подобни са недупустими.Не нислиш ли?Освен това признай си че режеш не толкова за цинизми,колкото на политическа основа.Ако някой плюва по Бойко,каквито и цинизми да пише не го цензурираш.Но ако някой напише дори само едно мнение в негова защита,веднага го режеш.Същото е и за Волен.Не съм им фен,но трябва да има извастна безпристрасност и обективност.Никога не побликуваш нещо справедливо и вярно за Бойко.Плурализма не ти е понятна дума може би.А това отблъсква хората.Иначе сайта е добър.Що се отнася до различните никове,щом сайта го допуска,значи не е нередно.Ами ...още

 28. 28) Интернет
  @Бакалов, малко технически уточнения... 1. Това не е интернет форум, а коментари под статия. Медиите като BTV създадоха това мнение, че коментариет под статия са интернет форуми. Интернет форум е hardwarebg.com/forum, forum.bg-mamma.com и т.н. Това са места, където хората са регистрирани, пишат от години, познават се, може да прегледаш старите позиции на даден профил и т.н. Има специални софтуери за интернет форуми като IPB, phpBB, vBulletin, SMF и др. 2. Проблемите с "форума" на e-vestnik са работа за програмист, не за дизайнер. Има разлика. 3. Цензурата може да се автоматизира като се направи списък със забрани думи и изрази. Ще си облекчите работата.
 29. 29) Владо
  Иване, същото, което ти бил казал Гого от ЮАР, аз ти го казах преди сума ти време. Дори преди възникването на твоя сайт. Ама не ми повярва ли, реши, че българите са се променили ли... На твое място отдавна бих махнал изобщо този форум. По форумите изобщо пишат предимно болни люде (и аз явно също не съм изключение). А ако не са болни - са... хм, няма да ги окачествявам. Просто се отбий някоя сряда вечер през "Старата къща", там твоят любим форум на "Сега" заседава в пълен състав
 30. 30) Етнолог
  Абсолютно Ви подкрепям цензурата, господин Бакалов, защото на Балканите явно без цензура не може. Аз живея в Канада и понякога участвам в дискусии в няколко англоезични и френскоезични форуми. В това число изключвам академичните форуми, в които участвам с други лектори и радактори на академични издания, разбира се. Виждал съм и разгорещени спорове и дори изрази от сорта "what the f*ck?!", но толкова псувни и обиди на лична основа и то в много случаи без да се познава авторът съм виждал само на Балканите. Не е само в България, защото в Македония и Сърбия положението е същото. С удоволствие чета ...още

 31. 31) Изчислител
  Етнолог, не се връзвай на чичата, той си е простак. Уф, май съм за цензуриране.
 32. 32) ГОШО
  Така всички по принцип сте съгласни че трябва да си трият обидните и нецензурни коментари Но откъде сте сигурни че са изтрити именно за това Защото нали пътя към ада също е покрит с добри намерения Някак си хем и молива хем и гумата в един малко мяза баш на цензура
 33. 33) Рачко
  Нпълно съм съгласен с Бакалов, но къде отиде вчерашната му статия - "Защо пиша във в. "Галерия"? Много ми хареса, искам пак да я прочета. Дали не стана и тя жертва на цунзурата?
 34. 34) ziguli
  33-ти,клик на календара в дясно на архиви.
 35. 35) Кандидат-полуинтелигент
  Безспорно е, че постинги с псувни и пр. нарушаващи елементарния морал и възпитание нямат място в нито един сайт. Честно казано, от доста време си мисля дали не е право на "потребителя" /в юридически смисъл/ сисадмините на всеки един сайт да бъдат изрично задължени - законово - да ги премахват. Ясно е, че псуваческите "творби" генерират повече посещения на сайта...ама и приличие трябва да има.
 36. 36) asdf
  "Ами, влязъл си на гости в една къща, пуснали са те безплатно, както се казва, имай малко уважение към домакините. Като ги обиждаш и клеветиш, като нищо могат да те изхвърлят навън." .............. Не съм съгласен с тази аналогия, която използвате. Вие не сте "къща", "дом", а публично заведение - хотел, магазин или кръчма. А читателите са клиенти, защото от читателите, чрез тяхната покупателна функция, ващите рекламодатели ви плащат. Обаче да казвате, щом сте "магазин" - "кой те е канил, какво правиш в къщата ми" - извинявайте, но е малко нагло. Ако искате никой да не ви влиза и чете материалите и коментира ...още

 37. 37) Ашковото
  ASDF,грешиш.В нормалните заведения не търпят нито пияници,нито вдигащи шум,да не говорим за пикаещите по ъглите.Подобна публика понякога преживява само в най-долните кръчми,ама се случва и от там да ги изнасят като Паниковски от сградата на изпълкома на град Арбатов. Г-н Бакалов,случвало ми се е да чета,как да кажа,дори със силно раздразнение, написаното от Вас,но под днешното Ви мнение се подписвам с две ръце!
 38. 38) ivo_isa
  Споделям идеята за цензура. Но проблемът не започва с форумите, а с криворазбраната демокрация и изкривените представи за свобода на личността. Демокрацията и свободата са за отговорни личности. Нарушителите на обществения ред винаги са били насилствено ограничавани в името на обществото. И в демократичното също.
 39. 39) Longanlon
  Да, българите сме уникално прости и прецакани от природата, затова се псуваме по форумите, за разлика от благовъзпитаните английски футболни запалянковци, които спорят културно... Айде бе. И причината изобщо не е в това, че чуждите форуми отдавна са се нагледали на глупости и знаят че трябва да се справят с тях на часа, затова форумите са свирепо модерирани в реално време и всеки който се държи неприлично бива банван на минутата...
 40. 40) хамалин
  ще дам пример от лекарски колегиум в бг:неизслушване,нетърпеливост и прекъсване,говорене на висок глас,открито и грубо несъгласие с другото мнение(диагноза,терапия),професионални нападки,подмятания,подигравки,демонстративно големеене и горделивост,неотстъпчивост,караници(след колегиума групирания по 2 или 3-ма с оклюкарстване и злословия).в германия колегите са обърнат наш хастар:тихо,спокойно разговаряне,всеки бива изслушван с нечовешко търпение(дори и най-голямата глупост да изръси),всяка идея се обсъжда внимателно,никой над никого не се поставя,пдигравка,подценяване,обиждане на другия,дори по най-мек и хитър начин,тук е немислимо да се случи(на една визитация шефа на клиниката не можа да постави във вената на една трудна с вените пациентка канюла,но това го направи една млада лекарка:как никой не се изтърва да ...още

 41. 41) ГОШО
  Внимавайте много с темата за цензурата Зящото под този благовиден предлог за чистота на форума се крие нещо доста страшно, да се премахва всичко което не е удобно Мисля че е по добре тези мнения който мисли че трябва да се изтрият да се преместят просто и да могат да се отварят пък всеки сам да си преценява да ги чете или да не им обръща внимание А така "изтрито от адм щото има нецензорни и обидни думи " под това мото може да си триеш каквото ти попадне навремето в Белене всички бяха хулигани да не мислите че са ...още

 42. 42) овчи
  Прекалено много чувства влагате приятели. Живи и здрави.
 43. 43) Влади
  Споделям напълно наблюденията, и ми е много тъжно! Има много, много интересни блогове, които чета с удоволствие, и коментарите там също са достатъчно изискани (а да ли не е заради усилията на блогопритежателите, описани добре от г-н Бакалов), но там, където има по-широка българска аудитория "мненията" са просто непоносими! И сравнението с тоалетната - осигуряваща ниво на анонимност, подобна на Интернет е изключително точна. Баща съм на две деца, и се опитвам с всички сили да ги накарам да вярват, че България и българите са нещо с което трябва да се гордеем. Само на моменти се радвам, че почти не четат ...още

 44. 44) cobalt
  Принципно съм съгласен с по-голямата част от статията на Иван Бакалов. С две добавки. Едната е, че това (както правилно отбелязва Интернет) не е форум - форумът включва някой допълнителни елементи, които не присъстват тук. Втората добавка касае регистрацията. Търсенето на възможността за регистрация отнема доста време - добре е скрита. Една възможност за логин на заглавната страница и един линк "Регистрирай се тук" биха пооправили нещата, и при всички случай биха повишили броя на регистрираните. Друго предложение за подобрение е една кратка бележка на страницата за регистрация, какво ще или няма да се случва със зададените лични данни. Приемете ...още

 45. 45) германеца
  Всичко написано е ОК! Но,за тези "дежурните ченгета",дето са против всичко и всички....?Кой ги "селектира"?? Или....финикииски знаци има? Апропо от днес са почнали да ги арестуват гледам...! Та,на тях свобода на мнението - ДА,за останалите,цензура...? Е,ще "сменим ресторанта" или има и по-гостоприемни "домакини" по света - ако не знаете Бакалов? Учтивата форма за мен е задалжителна! Все пак понамирисва ми всичко това на ВИП - клуб манталитет! Дано аз сам този дето греши? Инче интересно ми беше да чета и коментирам ТУК! Хеиде,поздрави на аудиторията!!
 46. 46) 123
  Закономерно е на Балканите полемиките да са по-остри - тук се сблъскват два светогледа - Изток и Запад, няколко религии (ислям, православие, католицизъм), две етнически групи славяни-западно европейци, двете бивши системи - капитализъм - социализъм. Разбира се османското владичество не може да се подмине. Не знам какъв е тонът във форумите на Запад, но съм убеден, че оригиналните мнения са по-малко - всяко нещо си има два полюса.
 47. 47) НАДо
  Знам какво иска да ви каже Германеца!? Вие обаче изглежда не знаете, че любими "ресторанти", ние "гастрономите" винаги можем да си намерим?!? Жалкото е, че вие за толкова години не се научихте да поддържате и развивате високото качество на "кухнята"?!? Ето ви един пример: "на г-н Надо ще кажа само, че е нежелан в този блог, защото така действат мръсниците и доносниците - със слухчета, интрижки, въпросчета... Както и колегата му по занятие, Грънчаров... Колко пъти да му обяснявам, че никой не дава пет лева за Костов..." Даже и Д-ра Филипов, не понася какво да е намеса в капанчето си?!Иначе даровит сатирик?! Което идва да ви ...още

 48. 48) Неанонимна :-)
  Евала за постинга.
 49. 49) Русофил
  Абсолютно приветствам статията и мненията в тази връзка.За съжаление България се оказа пълна с комплексари, които използват Интернет вместо "стена на тоалетна" (много точно сравнение).Интересното е, че някои са млади хора, които не са живяли или са били много малки през "онова време" и не мога да разбера кое ги е надъхало с толкова умраза към неща, които не познават изобщо.Явно хората много лесно се поддават на внушения и манипулации (за съжаление). Твърдението за късата историческа памет на българите също е вярно.Иначе не бихме били в това положение.Още веднъж ви поздравявам!
 50. 50) Светла Енчева
  Господин Бакалов, поздравления. Някаква граница все пак трябва да има. В това се убедих от опит, след като преди около две години блогът ми стана поле за дискусии. Известно време се въздържах от (почти) всякаква цензура и дори допусках заплахи по отношение на мои близки, но след година и нещо терзания предпочетох да уважа читателите си, които не са длъжни да търпят всичко това. Имам обаче едно принципно питане. Покрай статиите, свързани с бежанци и имигранти, съм виждала изключително расистки, ксенефобски, сексистки и пр. дискриминационни коментари. Преди малко прочетох един, в който ме съветват да се грижа за маймуните в ...още

Страници: [1] 2 »


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com