www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Как станах цензор или за свободата в интернет-форумите

10 Февруари 2010

 

Монтаж: фън.ру

Нещо с българските форуми в Интернет не е наред. За това се замислих за пръв път, когато Гого, съученик, който живее в ЮАР от близо 20 години, ми каза: „Чета всички спортни форуми и коментарите под футболните статии в английските вестници (б. а. – Гого е голям футболен запалянко) и не мога да повярвам какви хора сме ние, българите.” Гого сравнявал българските спортни форуми с английските и останал потресен. В нашите половината постинги са псувни и напъни да се измисли от вулгарна по-вулгарна обида за някого. А в английските читателите спорят, разсъждават кой, какво, как.

Има нещо сбъркано у нас, наистина. Не само в спортните сайтове.

От близо 3 години правя електронно издание. С дизайнера измислихме заедно кажи-речи всичко до детайл. Постарахме се да направим хубав форум, шрифт, колони и т. н., да им е драго на читателите да пишат в него. И тук започнаха проблемите… Не е въпросът само да направиш форум. Оказа се, че той трябва да се следи, контролира и цензурира постоянно. Дори да сложиш Условия на форума, които забраняват обидите и т.н., много от пишещите въобще не ги интересува.

Тук отварям една скоба – следващите редове засягат онези читатели, които злоупотребяват и си мислят, че клевети, обиди и вулгаризми са свобода на изказване на мнения.

Ако се направи анализ, преобладаващото съдържание на форумите е в три групи – обиди към автора на статията, обиди към някоя личност, обект на материала, и обиди към други участници във форума. Като че ли много хора, които пишат, са били дълго унижавани и потискани и сега им се е удала възможност да уязвяват на воля. Преди 10 ноември при комунизма нямаше Интернет, а и свобода на словото. Поле за изблици на мнения и отдушник бяха тоалетните, които бяха издраскани с надписи и запетайки отгоре до долу. Сега почти няма надписи в тях. Всичко се пренесе в Интернет. Дълго потисканите чувства се леят на воля под статиите.

Да, ама не, както казваше колегата Бочаров. Аз като електронен издател не искам да се пишат псувни, мръсотии и обиди в моето издание. И ги трия. И забранявам ай-пи-та на такива писачи. Без капка свян и чувство, че съм цензор. Обидите и псувните отблъскват читателя. Няма да си позволя, за някаква псевдодемокрация, да дам право на някого да обижда, щом така създава лошо чувство у други читатели и ги отблъсква от моето издание. Или да разпространява спам и клевети.

Най-любими са ми тези, които се оплакват от цензура, че не им дават да пишат клевети и да пускат някакви постинги, които нямат нищо общо с темата на статията - просто намерили поле да си публикуват глупостите безплатно.

Онзи ден един написал под статия за Богомил Райнов абсолютни клевети за Радой Ралин – ето цитата, който изтрихме: „…психичноболния Радой, се щураше пиян по града, бил е виждан да ходи по голяма нужда насред уличното платно и лъскаше сутрин бастуна в градинката пред Народната библиотека пред погледите на подранилите минувачки и деца, към които отправяше нецензурни реплики, а милиционерите не го закачаха, защото “господ вече му е прибрал акъла, и ние ли да го прибираме”?

Трябва ли такива простотии да се оставят в името на уж свобода на словото? Радой Ралин през живота си не е употребявал алкохол, останалите твърдения също са абсолютно клеветническо съчинение. Нарочно цитирах примера. Такъв постинг в нашия сайт не само го трием, а забраняваме и ай-пи-то, от което е написан. На когото не му харесва, да ходи да се оплаче в районното.

И точно тук е най-големият проблем. Eдин форум като този на e-vestnik.bg трябва да се следи почти денонощно. Това не е по силите на един човек. Трима един през друг наблюдаваме, покрай основната си работа, и от време на време издаваме забрани от името на Админ. И екипът ни е много малък, въобще нямаме време да гледаме кой точно е написал някой постинг, какво е писал преди това, дали е отдавна в нашия форум. Като е нарушил грубо нашите изисквания, го забраняваме и толкоз.

Разни възторжени атакисти, които пишат нещо за „резняци”, „циганите на сапун”, „мръсните евреи” – постинги с такива изрази веднага се трият и се забранява ай-пи-то. Като не им харесва, да ходят във форума на в. „Атака” и да си пишат там.

Има и „по-интелектуални” писачи, които заменят директните вулгарни изрази с иносказание, като мислят, че така не нарушават правилата на форума. Примерно, вместо да кажат директно нещо вулгарно обидно за Меглена Кунева, се изразяват иносказателно – какво точно е правила на Барозу, колко било вълнуващо жена с очила да ти прави свирка и т. н. Така – докато жители на цяла Европа избраха Кунева с гласуване за „Европеец на годината” и „Еврокомисар на годината”, тук я мразят и си обясняват успеха й в политиката с някакви други неща, по-разбираеми за ограничения мозък. Е, такива интелектуални мнения също ги трием и като се повтори, забраняваме ай-пи-то на писателя. Интернет е голям, да си пише другаде, да си направи блог.

Цяла отделна глава заслужават обидите към редактора на електронния вестник, тоест към мен. То са обръщения, закани, обиди… Един упорито вече месеци наред пише „Бакалов, е.и си майката и лека ти пръст”, с надежда, че някоя от псувните му може да се промъкне, въпреки че ай-пи-то му е забранено. Като проникне от друг компютър, забраняваме и него. И така, полека-лека, форумът се изчиства. Въобще не ни е жал, нито страдаме за по-малкото постинги.

А има една особена категория форумци, които страдат от раздвоение и разтроение на личността – пишат с няколко различни ника едновременно, като понякога кажи-речи стигат до полемика сами със себе си. Или, като пишат сходни тези с няколко различни имена, се опитват да създадат впечатление, че това е преобладаващото мнение за някоя статия. И с единия ник пишат с културен тон мнение, с друг ник си позволяват да напсуват, да се изкажат по-хард или да направят някоя по-интелектуална обида. Демек – това не съм аз, тоя е някой друг. Да, ама като му забраним ай-пи-то, той не може да пише и с другия си ник. И почва да плаче, да сипе обидени обръщения към Админа. И като не му обръщат внимание, започва да псува и обижда.

“Свободата зависи от твоите пръсти - продължавай да блогваш”, пише на този банер на EФФ, световна организация за защита на правата на Интернет потребителите. Тези права обаче у нас често се разбират като право да обиждаш и използваш цинизми. Снимка: eфф.орг

Няколко пъти призовахме постоянните участници във форума да се регистрират. Така ще имат обратна връзка, ако някой е прекалил и сме му спрели ай-пи-то, да може да пише на Админа и да получи отговор (във форума на в. „Сега” например, всички участници са само с регистрация). Но не. Всички предпочитат да пишат анонимно, тоест да си съчиняват име на всеки постинг (в интерес на истината и нашия дизайнер не си е довършил работата - има проблеми с регистрацията на ник на кирилица, появяват се някакви бъгове, няма обратен мейл. Сега, по повод тази статия го пришпорихме да довърши. Но и тези с имена на латиница нямат голям интерес към регистрация). Така има десетки случаи на злоупотреба с чужди никове. Дори това следим от време на време. Като изплаче някой, че му използват името, може да изтрием мнението на злосторника. Но не винаги, няма как да следим постоянно.
Особен случай са и тези, които постоянно пишат срещу редактора и издателя с клеветнически твърдения от типа „Еди кой си ви плаща”, „И вие трябва да ядете”. Често оставяме такива постинги, ама като някой постоянно и упорито пише тези неща, му слагаме забраната. Ами, влязъл си на гости в една къща, пуснали са те безплатно, както се казва, имай малко уважение към домакините. Като ги обиждаш и клеветиш, като нищо могат да те изхвърлят навън.

Има много сърдити, че пускаме критични коментари за Бойко Борисов и ни държат сметка за това, сякаш нарушаваме с нещо законите. Ами така е в нашия сайт, още от началото на 2007 г., когато не сме и мислили, че той ще стане премиер. Четенето на нашето издание не е задължително, има толкова други, в които хвалят Борисов.
Един форумец в продължение на седмица задава въпрос няколко пъти: „Защо изтрихте снимката на Бойко Борисов и Цветан Цветанов от първа страница?” Хипотезата му е, че имало цензура и някой ни е наредил да я махнем. На първа страница горе слагаме снимки от някакви текущи събития, като гледаме да избягваме политиката. Но решихме да пуснем Цветанов и Борисов от конгреса на ГЕРБ, когато премиерът официално стана лидер на партия. Снимките там се сменят през 2-3 дни (по-рано беше през ден, но кризата ни ограничи и откъм снимки, и всякак). И след като снимката с Борисов преседя два дни и половина, я махнахме – все пак текущо събитие, не е пейзаж, какъвто оставяме за по-дълго. Но бдителният форумец (или форумка) в продължение на дни пита упорито: „Защо махнахте снимката на Борисов? Кой ви нареди?”.

Е, какво да отговориш на това? Да влизаш в полемика? Да се обясняваш? Най-логичното е на третия път да го забраниш (изрично сме написали, че обръщения към издателите не позволяваме и полемики във форума не водим, има мейл). Щом не е разбрал, че снимките там се сменят на 2 дни, значи за него са по-подходящи други сайтове и форуми. И други вестници, където снимката на Борисов е всеки ден на първа страница.

Има и хора във форума, които се индуцират от определени личности или автори. Например от Милена Фучеджиева. Тя живее в Лос Анджелис, дъщеря на известен писател при соца, бивш директор на Народния театър. И щом тя напише нещо в рубриката „Писма от Лос Анджелис”, отдолу започват истерични обиди по всички линии – комунизъм, възраст, пол, образование, интелект, външен вид и т. н. Тя действа като валериян на котараци с някакви комплекси и фиксация по определени теми  – лягат във форума под нейния текст, започват да се търкалят и да мяучат зловещо. Принудихме се под едно от нейните писма да забраним дискусията въобще.

Така, бавно и мъчително овладявам професията на цензор. И постоянно си задавам въпроси кое може, и кое не може. Чувството ми за свобода и справедливост постоянно се терзае - кое да позволя, кое – не…
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.

Страници: « 1 [2]

 1. 51) Bibian
  Присъединявам се към идеята за културно общуване във форума /в широкия смисъл на думата/! Признавам, че подразнен от високото самочуствие и менторския тон на 1-2-3-ма форумци, които се изказват поучително по всички проблеми и въпроси, понякога умишлено съм ги нападал словесно, но те са от онези хора за които всичко е черно или бяло, комунистическо или фашистко и т.н. Те ни обливат със своите фобии постоянно и не приемат,дори за сведение, мнение различно от тяхното!
 2. 52) Biliana
  П.П. Колкото до Милена Фучеджиева... да, всеки е свободен да се изразява по свой начин /в нейния - меко казано, вулгарен/, в собствения си блог.
 3. 53) Лягат, търкалят и мяучат
  [...] Иван Бакалов се оплаква от тежестта на короната [...]
 4. 54) asktisho
  Моята метод да се справя с проблема е този: http://asktisho.wordpress.com/rulz/ Прилагам го от доста време насам. Действа :)
 5. 55) Ruslana
  Да, и аз съм се чудила много пъти, откъде идва тази огромна злоба, омраза и агресия из форумите? Често пъти напълно безпричинна и насочена към някой, с по-различно мнение по дадена тема. Или, просто към някой, чийто ник и аватар не ти харесват (примерно). Дали анонимността в нета отключва агресията или липсата на емоции в личният живот (няма с кого да се скараш, примерно) кара голяма част от хората да изливат негативните си настроения из форумите. Не знам, но съм сигурна, че много дисертации за агресията във виртуалният свят могат да се защитят успешно, само от един ...още

 6. 56) Бора Бора
  Руслана, и аз се чудя същото, но по учуващото е, че тази агресивност е на мъже участници във форумите/ предполагам, че е така, съдейки от прочетените постинги / .Може би комплексираност в реалния живот,а може би анонимността ги кара да забравят за страховете които ги мачкат при реален контакт. НАистина мъжете са жертва на прехода
 7. 57) Стефан
  Така е, но имам една забележка. Мисля, че интелигентните потребители имат достатъчно личен опит с четенето на глупости и няма нужда да се "цопва" по средата на статията един от най-зловонните коментари цитиран дословно.
 8. 58) Ruslana
  Бора Бора,да, и на мен ми е направило впечатление, че мъжете са по-активни из форумите и основно те са тези, от които се лее злобата и агресията. А дали причина за това са анонимността или неуспехи в личният живот - не знам. Но това е така предимно из българските форуми. Аз живея в чужбина и пиша в тукашните форуми също и такова нещо, като в българските, не съм забелязала. Дори и в такива запазени за по-груб език форуми, като спортните, например. Понеже съм фен на футбола, посещавам един футболен форум, но дори и тук псувните, обидите и личните нападки ...още

 9. 59) .|.
  и без това никой не чете тази смешка, nare+ena westnik
 10. 60) Разбойника Благоразумного
  В форума, който някога поддържах, имаше гениално добър модул против псуващите. Работеше по следния начин: ако потребител напише съобщение с повече от 2 "забранени думи", то става невидимо за всички, освен за автора си. Красотата на идеята е, че човека не забелязва, че е цензуриран и не мрънка.
 11. 61) Avatara
  Прочетох постинга с интерес. Истината е, че бе цитиран в Subtle-BG от д-р Матова, за което мога да й бъда само благодарен. Въпросите, които се разглеждат са валидни за всички форуми в България. От много години категорично избягвам вякакви публикации (с много малки изключения) в специализирани, български форуми. Няма да коментирам нивото а компетентност като се започне с безумните сравнения между Silverlight и Flash технологиите, та се стигне до това кой език за програмиране е "морално остарял". Искам да коментирам как в България се отговаря на конкретни въпроси. Обичайният отговор е: "В Google го пише." С това темата се изчерпва и питащият остава без отговор. Интересно ...още

 12. 62) любопитен
  никой и дума не обелва за вулгарността и некомпетентността на самите автори, които защитавате от агресията на публиката. вижте новинар например, с калин руменов. фучеджиева не пада по долу. какви изводи да си правим за личния им живот и удовлетвореност и защо на тези хора изобщо им се позволява да пишат по медии?
 13. 63) чичата
  средният пръст на снимката е в противоречие с някои правила
 14. 64) трезвомислещ
  Avatara, тъй като дори в пренебрегвания от теб Google има различни статии и субективно оцветена информация (което е естествено - различни автори!), то понякога самото насочване или цитиране на конкретна информация от тази търсачка е вече вземане на отношение по проблем във форума (от многото информация избираш точно тази, която кореспондира с твоето мнение или със становището на съфорумник)... Иначе ограниченията за дълги постинги също намирам за донякъде неподходящи...
 15. 65) хахахах
  аватара е зле и си му личи.
 16. 66) Анти
  Това което ::аффтора:: не е разбрал е че по този начин просто си отглежда послушна публика. Далеч по добър подход е Капитал-ският форум който не цензурира, а крие. И другото нещо типично за българският модел на мислене е: :аз съм уникален: :) Ето и ::аффтора:: е уникален и единствен цензур. Или примерно само в бг форум можело да се срещне "питай Гуугула","твърде дълъг пост", "не на мат-а" и прочее "уникални" неща. Ми Не са уникални! Просто по официалните сайтове има доста повече цензура, отколкото си и представяте даже :) Затова са такива чистички и подредени - скучни. И всички са ...още

 17. 67) чичата
  пропуснал съм тук да посъветвам айтито да оправи несъответствието между хедъра и футера на страницата/ как пък не му избоде очите та го търпи с години/ това е основно правило за всеки уеб/ взе едно сте в-к КАПИТАЛЪ или група ЪПСУРДЪ, нали искате да ви приемаме сериозно/ мина времето в което именувахме фирмите си АГРЕСИЯ а партията ЯБЛОКО
 18. 68) Жоро Павлов
  Господин Бакалов, ама аз нямах в предвид Цензор като такъв какъвто сте за собствения си сайт. Това е ваше право, и е нормално да се цензурира едно издание от всякакви кукумицини, които ръсят глупости тук. "Жоро Павлов 16 Януари, 2010 в 9:58 am "Изживяваш се май като ЦЕНЗОР в древния РИМ ли, като какъв. " Точно това имах предвид, цензора в по време на Републиката, едно от задълженията на Цензора е било да прочиства Сената от недостойни членове. Или както ти смяташ с недостойно образование, съмнителна компетентност и.т.н за Румяна Желева. Справка- виж предишния ми пост
 19. 69) 123
  "Ами, влязъл си на гости в една къща, пуснали са те безплатно, както се казва, имай малко уважение към домакините." Но преди това вие с вестника си сте излязли/влязли в публичното пространство и се очаква да покажете малко уважение към публиката. Не е лошо да уважите публиката в българското публично пространство, като за начало си напишете името на вестника на кирилица. Не е лошо и да не й поднасяте материали обидно подценяващи нивото на интелигентност и информираност...
 20. 70) Методи
  Свободата е завоевание, нежели подаяние. Не си се научил, че свободата е преди всичко отговорност? Беж обратно при несвободните (=безгласните и непишещите).
 21. 71) Бора Бора
  123,свободата ,Санчо,стои на върха на бойното копие ..Няма да те разберат.Безполезно е да убеждаваш.
 22. 72) iwanko
  Според мен проблемът идва от два основни проблема 1. В България прекалено много се пие 2. Пие се некачествен алкохол Това е. От там тръгват всичките раздвоения на личността, злоба, агресия, негативно мислене и като цяло - изпростяване, изглаждане на гънките. Като цяло няма оправия. Освен игнор. Да се надяваме, че еволюцията може да помогне.
 23. 73) siberian-bg
  По принцип форумите са излишни за такъв тип интернет издания.В електронните вестници влизаме за да четем вестниците и статиите,а не форумите.А форумите би трябвало да са само една приятна надбавка,нещо като подправка или гарнитура към четенето,а и донякъде да си сверяваме часовника.Когато се пише мнение,то не е за да се спори с друг форумец,а за да се изясни или допълни мнението и фактите от статията.Главната цел от форумните мнения е само една-да се узнае нещо ново и интересно,защото има живи свидетели на неща и случки от живота,които иначе никога и от никъде не бихме могли да ги чуем.
 24. 74) циник-критик
  аман от лигльовци дето се мислят за по велики от другите ! сбъркани са Ш******Е модератори! дето искат регистрация и модератора е сталинист не пиша!
 25. 75) KISS
  ХАХАХАХХАХА Тази статия /оплакване/ искренно ме позабавлява... Уеб-девелопър съм и току що привърших една система за публикуване на новини и коментари с "писъка на деня" в клиентската част за един реновейтнат сайт. Попаднах случайно на статията докато разглеждах напред назад кой на какво дереже е... Ами смешно е! Първо - не ти прави системата дизайнера, а девелопера /това направо се обидих професионално/ Дизайнера да ти сложи цветничко, да ти барне CSS, да ти сложи изчейнджен шрифт... ама да го държите отговорен за това, че един preg_match не е сложил да огранчи използването на латиница и кирилица при логването си е жестоко... Може ли автора ...още

 26. 76) НАД-Референдум
  А току що и Сугарев изобщо ликвидира възможността да се дискутира пряко във сайта му СВОБОДАТА.КОМ????! Колкото и да е прав от етично-морала гледна точка!?Толкова е и поредният или грешник, или подготвен манипулатор, или просто сбъркан чешит, от друга една глезна точка??! А именно, че ТОЧНО ДНЕС-СЕГА ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОГРАНИЧАВА СЛОВОТО????!А ЕДИНСТВЕНО САМО ДА СЕ ТРИЯТ СЛОВА С КРАЙНО ЦИНИЧНО СЪДЪРЖАНИЕ????! Няма Истински Българин, който основателно да защити СВОБОДАТА ВКАРАНА В КАКВИТО И ДА СА РАМКИ, ТОЧНО КОГАТО СЕ РЕШАВАТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ОБЩЕСТВЕНИ ВЪПРОСИ И КОНФЛИКТИ????! За пореден път част от интелигенцията, владееща днес медийното пространство, ВЕРОЯТНО, ...още

 27. 77) НАД-Референдум
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=2660&rid=154 Ето, че след доста мъки, все пак беше провокиран и один отговор!?Твърде е полезно да се прочете и колкото е възможно повече Българи да се замислят!? Защото самият Едвин Сугарев е Явление, много показателно за състоянието на Българската Духовност и отношенията между Общество и Интелигенция!!??Четете и мислете....ако разбира се още го можете?!?
 28. 78) Metofan
  Винаги съм се кефел на е-вестник. Поздравления за коментарния материал. Въобще, поздравления за свежото излъчване!
 29. 79) бай Стоян
  Разрешете псуването във форумите,изтърпете 3 месеца и нещата ще се нормализират,щото сега ругаеме понеже е забранено
 30. 80) Bushko
  Аз смятам, че положението с манталитета на българина е трагично. Вероятно около 85% от населението на нашата мила страна са абсолютни простаци , без елементарно възпитание, първи седем години и т.н. Най-лошото следва: В следствие на тоталното оплюване и напсуване на всичко, на практика няма нито една добра българска идея, дори в интернет. Интернет и форумите са място за дискусия и генератор на идеи. „В спора се ражда истината.” е вярно твърдение само , ако спорещите са джентълмени и изповядват една и съща ценностна система и познания, другото е дрънкалник, говорилня. Понеже всеки се смята за компетентен да напсува всеки – резултатът е: крайна ...още

 31. 81) Tina
  Да, така е- българската култура на общуване е ...по-различна от западната (а може би и източната) и много хора се крият зад анонимността. И на мен ми се е случвало да споря с коментиращи в блогове, в които съм писала за тяхното "право" да се изкажат- но откакто на един американски блог срещнах израза "Тhis blog is not a democracy" ("Тoзи блог не е демокрация" като предупреждение към коментиращите там) и аз го възприех. Това е най-краткото обяснение, че "не всичко минава"- блоговете/онлайн изданията/форумите са си наши, ние определяме правила. Понякога предпочитам да редактирам коментарите (трия неприемливи думи и оставям ***), ...още

 32. 82) Binka
  Неизбежно е да се стигне до такъв вид цензура. Иван Бакалов е направил сайт, кани автори, а Сульо идва и засира, без извинение. Обикновено влизам да прочета какво мисли "народът" - не само тук, а и в другите издания, които имат форуми. Между многото помия, има и умни мнения. Подкрепям Иван Бакалов, че помията трябва да се изхвърля, здравословно е.
 33. 83) hi
  Бакалов , разбира се , че уважавам трудът ти и пътеписите за САЩ и други материали , но не съм съгласен с праволинейността ти ..... чуй се ..."В нашите половината постинги са псувни и напъни да се измисли от вулгарна по-вулгарна обида за някого. А в английските читателите спорят, разсъждават кой, какво, как." Дразня се , българите отново глупаци , а англисаксонците божества ....манипулативно ...защо? И ние излизаме навънка , четем и английски постинги и там ...още

 34. 84) Петьо
  Абсолютно сте прав,господине! Със съгурност не съм единствен ,споделящ писаното от Вас!!
 35. 85) iskra
  абсолютно е прав Бакалов. такава помия се сипе понякога из форумите, че ми се повдига от отшращение. вместо да плюят, да си седнат на четирите букви и да създадат нещо, да сътворят нещо, да го напишат! вече почти се притеснявам да седна и да напиша статия, защото отдолу ще прочета страшни гадости! по принцип агресията, лошотията е активна, а доброто възпитание, интелигентността и добротата - не. но защо тогава във форумите по света не се изписват подобни мерзости?! остава да гадаем... поздрави, иване!
 36. 86) COLONEL K
  Г-н Бакалов,за повечето неща сте прав.Но изборът е Ваш,ако ли не,то тогава пояснете.Щом допускате коментар бъдете готов да чуете и "нефилтрирани " спонтанни думички.НА СТАДИОНА ДОРИ СВЕТОВНИТЕ ШАМПИОНИ СА НАРИЧАНИ С КАКВИ ЛИ НЕ ДУМИ.Все пак е-вестник не е елитарно-снобарско средище,нали?
 37. 87) шшшшшшшшшт!
  не се чуди, че участниците в спортните форуми са такива- ако се спазват правила, то първо трябва да се баннат "автори" като гатанасов, педал-колю, партизан суровянски и други подобни. общо взето- каквото повикало, такова се обадило!
 38. 88) Хейтърството
  Кой поощрява хейтърите? Форумите на Дарик нюз,Капитал,Струма,Актуално.ком. Това са водещите медии които гъделичкат низките страсти на хейтърите като им дават неограничено пространство и рядко ги модерират.
 39. 89) Бойко Стефанов
  Убеждението ми по този въпрос е изработено в продължение на 6 години активно форумно участие. което започнах абсолютно почтено и напълно сериозно във форумите АБВ през 2004. А в момента ако не съм вулгарен и циничен, просто не ме разбират. Убеждението ми е, че няма как да се промени форумната комуникация в България, докато държавата, която е втората европейска държава след разпада на римската империя (след Франция - 486 г. от НЕ), не заеме достойно място в световната геополитика. В момента държавата ни е разрушена от алчни поколения селяни (думите ми не са иносказателни), които продължават да се развиват ...още

 40. 90) Бойко Стефанов
  Снимката на този материал, между другото, е изключително неуважителна, независимо, че е буквалистична и именно защото е буквалистична.
 41. 91) Бибона
  Да г-н Бакалов или по правилно другаря Бакалов, иска да цензурира! ---------------- --------------- т убийците на Българската интелигенция след 1944! И той го прави много агресивно, като започва със забрана да се пише на латиница, а само на Български! Така другарят Бакалов, отрязва онези 4 000 000 Българи зад граница, защото техните компютри са произведени на запад и нямат кийборд с Българска азбука, а 90% от тях не могат да си настрят компютъра да работи на Български език(а не като някъде погрешно пишат на Славянси език, какъвто никога не е имало!) Не му стига това, но най-агресивно и най-нахално изкарва Българите почти неграмотни и ...още

 42. 92) чичата
  това ли е любимия бакалов материал, та толкоз време краси първите му страници
 43. 93) lilia
  Прави впечатление напрегнатото състояние на изпълнявация длъжността.Предизвиква съчувствие и желание за помощ у този който прочита материала.Действително са сериозни грижите по овладяване нетолберантното поведение.
 44. 94) Михаил К.
  Най-добре е изобщо да не се коментира в Интернет, да не пишеш коментари и да не си късаш нервите да ги четеш. Аз вече блокирам коментарите по сайтовете с едно приложение и не ги виждам, по форуми вече не пиша.
 45. 95) Благо
  То за повечето българи свобода на слововто, значи свободата да могат свободно да псуват. Пък и пенявенето и обидите са белег за умствено безсилие. Успех на сайта.

Страници: « 1 [2]


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com