www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
петък, 22 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Вичо Балабанов: Газ, мазут, масла, ток - където тече, може да се краде

20 Март 2010

 

Вичо Балабанов. Снимка: e-vestnik

Вичо Балабанов е инженер-химик с 33 години в стаж в енергетиката, който също така е поет, драматург и радиоводещ. Завършил е химия в София, научен сътрудник е първа степен, има 7 изобретения, 5 от които в областта на изолационните и смазочни масла. Работил е основно в “Енергопроект”. Бил е водещ заедно с Михаил Вешим на предаването „Магазинчето на Бай Михал“ в „Дарик радио“, където пише стихове по поръчка на слушателите (за около 20 минути) и ги изпълнява сам със съпровод на китара. Около половин година води „Нощен хоризонт“ през 2001 година, но и досега участва по два пъти месечно в хумористични предавания на националното радио със свои песни и като гост. Автор е на 4 книги с поезия и драматургия. 6 от пиесите му са поставяни на българска сцена, след които „Амиго“, „Почти като човешки глас“, „Шпагат“, „На добър час“, „Съвсем сигурно“ и др. Получавал е национални награди за драматургия, за поезия и европейска награда за радиодраматургия за пиесата си „Упражнение за ръцете“, поставяна в Словения, Чехия, Румъния, Русия, Швейцария и др. 58-годишен е, има 3 деца. В момента е управител на фирма за изследване на енергетични масла.

Вичо Балабанов разказва личните си наблюдения как се разпиляват пари в енергетиката и се назначават роднини в държавните енергийни дружества:

Нали сега е криза? И търсим корените й зад океана. Но според мен ние сами си създаваме кризата. Как може Националната електрическа компания (НЕК) да е на загуба? Това е невъзможно. За 33 години, които имам в енергетиката, НЕК не беше на загуба. Години наред съм гледал как изтичат пари от НЕК, но не безучастно. На всичките енергийни министри съм им посочвал безобразията в моя обсег. Срещал съм се лично с всичките в последните 15-ина години, с изключение на Петър Димитров и сегашния. На много от тях, също и на директорите на НЕК, съм им говорил за безобразията, но промяна нямаше…

Вичо Балабанов. Снимка: e-vestnik

Бях автор на всички нормативни документи за контрол на изолационни и смазочни масла в НЕК и поделенията на НЕК, в това число и в „АЕЦ Козлодуй“. Спасил съм да не се повредят и да не бъдат изведени от експлоатация над 30 големи трансформатора, а стойността на един от тях е над 1.5 милиона долара. Благодарение на изследванията ми и авторитета, който имах, в периода 1997-2000 година цената на трансформаторното масло падна от над 1000 долара за тон до 500-600 долара за тон, след като доказах, че българските масла са равностойни на вносните. Не мога да изчисля колко милиона долара съм спестил с това на държавата, но е факт, че съм го направил.

В този период предложих да се направи съвместно дружество между НЕК и “Енергопроект” (където ръководех секция), в областта на маслата. По това време “Енергопроект” беше все още държавна фирма. Предложението ми беше прието. Отпуснаха 475 хиляди долара, с които се закупи уникална апаратура за лаборатория. Уговорката ми с тогавашния директор на НЕК Валентин Иванов беше да си назначава млади хора, на които да предам това, което съм постигнал и никой да не ми се бърка в работата. Към онзи момент енергийните дружества се обслужваха от лабораторията на “Енергопроект” (в която бяхме аз и една колежка), и от един химик във Варна – общо трима човека. Отговаряхме за цялата страна в областта на трансформаторите и на турбинните масла – ТЕЦ-ове и т.н.

Апаратурата пристигна в края на 1999 година. Аз още бях към “Енергопроект” и Валентин Иванов ме извика да ме назначава. Тогава разбрах, че там вече са назначени също и жените на няколко от видните енергетици. Това са хора, които искаха да се възползват, докато са на висока длъжност. Това по принцип се отнася за всички области в България, но аз недооцених ситуацията. Реших, че мога да се опълча и заявих, че за мен е невъзможно да работя с тези, спуснати ми отгоре, хора. Валентин Иванов ми каза, че: „това са реалиите“. Аз се опитах да споря с него: „Бил съм боксьор. Поставяш ме в ъгъла. Така не мога да играя.“ Резултатът беше, че Вальо после се шегувал с мен: „Вичо каза, че е боксьор и може да ни бие.“ Шест месеца ме преследваше Валентин Иванов, като ми вдигаше заплатата непрекъснато, с мисълта, че аз правя това нещо с цел да ми дадат повече пари. Аз отказвах през цялото време и накрая те стигнаха до решението да си търсят други специалисти. И намериха -  назначиха един човек, специалист по пещи, който си намери друг специалист - по пластмаси. Двамата изкараха едноседмичен курс в Техническия университет и решиха, че могат да обслужват трансформаторите в енергетиката.

Първо счупиха голяма част от апаратурата. При един от тези инциденти се разляха 5 или 6 килограма живак. Но ако бяха направили само това, с мед да ги храниш. Лошото е, че те започнаха и да дават мнение, и оценки за състоянието на съоръжения в енергетиката. През 80-те години аз въведох метод за оценка на състоянието на съоръженията по състоянието на маслото. То е като кръвта в човешкия организъм – може да дава информация за дефекти в трансформатора. Чрез анализи се установява дефектен ли е един трансформатор или не. По този начин именно спасих онези трансформатори, за които стана дума в началото.

През 2005 година един трансформатор в АЕЦ „Козлодуй“ отделяше водород в много високи количества. Те обявиха, че това се случва, защото маслото било много висококачествено – такова беше заключението им в протокола от анализа. Което показва не само незнание, а и страхотна некомпетентност. За щастие, в „АЕЦ Козлодуй“ се вслушаха в моите препоръки, трансформаторът беше изведен, ремонтиран и сега всичко е наред. Никой нищо не разбра, работи си в момента и слава Богу.

Вичо Балабанов. Снимка: e-vestnik

Но как става така, че само защото някаква жена е съпруга на главния диспечер по това време – Ангел Сотиров - трябва да я назначим? Тази лаборатория и до момента изпълнява социални функции. Там се назначиха жените на разни високопоставени колеги енергетици и само стоят да взимат заплати. А заплатите в енергетиката са много високи на фона на други предприятия. За съжаление, големият пик на въвеждане на енергийни съоръжения в България е в периода 1975-1980 г. Тоест, те са морално и физически остарели. Имат нужда от наистина компетентно обслужване, за да им се удължи животът, защото днес цените на всичко са повишени многократно. Вместо това ставаме свидетели на една шуробаджанащина и зълвоетървщина. Страхувам се, че и в други области от енергетиката има подобни “случайници”.

В лабораторията в момента са 8 души, същевременно във Варна има още трима, а в Пловдив - още четирима. А сега лабораторията обслужва по-малко съоръжения в енергетиката, много предприятията бяха приватизирани и т. н. Значи – сега 15 човека вършат по-малко работа, отколкото аз и моята колежка навремето в “Енергопроект”.

Инструкцията за експлоатация и контрол на трансформаторните масла беше написана от мен, но аз там съм персона нон грата. Нещо повече – онази, която бях написал през 2000 година, стана първообраз и на международната, излязла през 2004-2005 година и валидна за целия Европейския съюз.

Предложих им да стана консултант на лабораторията, но отказаха. Все пак ми дадоха да рецензирам инструкцията, която бяха написали. Разгледах 13-ата редакция. В нея открих 10 кардинални грешки и 35 по-конкретни. Някои от кардиналните грешки бяха отстранени на съвет, на който ме бяха поканили. На следващата - 14-а или 15-а редакция много от тези грешки бяха останали. Но най-голямата грешка, която не знам дали не е умишлена е, че в момента инструкцията дава възможност да се бракуват все още съвсем годни масла. Зад това се крие или тотална некомпетентност, или желание за по-бърза подмяна.

Не е тайна как се формират нерегламентирани доходи. Най-лесно е чрез покупка. Когато официално и документално ти се дава възможност да бракуваш нещо годно, купуването става много по-лесно, по-често и т. н. Срещу това аз моментално написах писма, но нямаше реакция.

Имаше един директор в “Енергопроект”, на когото няма да му споменавам името, защото сега отрича да се е случвало това, което ще разкажа. Един ден той ме извика и ми каза: „Генерал Атанас Атанасов се интересува от теб. Говори се, че в тази лаборатория искаш да окачествяваш наркотици. Вярно ли е?“ Аз, разбира се, отрекох. Тогава той ме предупреди да не се натискам повече за тази лаборатория. Звъннах на тогавашния директор на НЕК Методи Константинов, разказах му, а той отговори: „Измислил си го е“. В това време директорът на “Енергопроект” научава, че аз разказвам случката и ми иска обяснения. Защитих се с думите: „Ти ме обвиняваш в най-страшното – на мястото та Поли Пантев ли искаш да ме сложиш?“ (тъкмо бяха убили Поли Пантев по това време). След две години случайно се запознах с ген. Атанасов и му разказах случая – човекът за първи път чуваше и напълно отрече.

Вичо Балабанов. Снимка: e-vestnik

Така с течение на времето тези хора разсипаха професионалната ми кариера, но и собствените си жени – защото аз съм убеден, че няма човек, който да се чувства добре, когато отива на работа, а седи, без нищо да върши, но взима пари. Оттогава насам аз си пиша, говоря им, обяснявам им, а те се държат, все едно ме няма. Въпреки това продължавам да държа на принципите си. Някого може да го назначат и за цар, но от това той няма да стане аристократ. Превърнаха лабораторията в социален дом. Това не е европейско. Аз имам три деца и не бих искал да им завещая такова общество. Дълбоко съм убеден, че професионализъм е лоялност към професията.

Отскоро тази лаборатория вече е акредитирана, но акредитацията й може да бъде отнета във всеки момент. Обадиха ми се колеги от един ТЕЦ и ми дадоха протокол от изследване на масла. „Специалистите“ от лабораторията бяха преиначили стойностите, от което излиза, че едно масло е великолепно. Тоест - фалшив протокол. За такова нещо се отнема акредитация. Разбирате ли сега какво се върши в тази лаборатория? Този документ се появява в публичното пространство, а хората, които искат да внасят маслото и да го продават, се позовават на протокола. Може да има и други подобни документи, които не са достигнали до мен. Аз разполагам само с пръски от т. нар. им „дейност“.

Погледнете сатиричния театър. Огромен салон наистина, но за да излезе нещо свястно, трябва да има и голямо задкулисно пространство. Обаче, наред с хубавите неща в театъра, излизат и страшни глупости. Същото се случва и в енергетиката, пак благодарение на това задкулисно пространство. Там са преплетени големи интереси с по-краткото название – пари. Много пари. И има удобни хора, които да създават нормативна база, подходяща за нерегламентирани приходи. На пръв поглед подмяната на консумативи и оборудване не е злоупотреба. Може определени неща да са годни за употреба, но да се бракуват и да се купят нови. Това е излишен разход. Износ на ток, доставки на консумативи и подмяна на съоръжения – това са основните начини за нерегламентирани приходи в енергетиката. Доставят се въглища, мазут, газ, масла… Още гърците са казали – панта рей. Щом нещо тече, то отива от едно място на друго.

Вичо Балабанов. Снимка: e-vestnik

Когато предлагах навремето на бившия зам.-министър на енергетиката Ангел Минев да направим едно дружество, от което печалбата щеше да е между 300 и 500 хиляди лева годишно, той ми отговори: „Каква е тази печалба? НЕК премята по няколко милиарда лева годишно, ние сега за 400-500 хиляди лева печалба ще се занимаваме? А и половината печалба я даваш на държавата“. Същия ден аз се бях върнал от конференция на Международната електротехническа комисия в Париж. Там се запознах с един милионер – латвийски евреин, който живее в Канада. Говорихме си на руски, станах му много симпатичен, предложи ми да обядваме заедно и аз се съгласих. Като видях ресторанта, прецених, че е много скъп. Казвам си – ще изпия една четвъртинка вино, няма да обядвам. Накрая идва  сервитьорът да плащаме, аз вадя 50 евро, които ми бяха в джоба, а той започна да се бърка и накрая каза: „Ейй, аз нямам дребни. Хайде, аз ще черпя другия път.” Нямаше друг път, защото аз си заминах вечерта… Това му го разказах на Ангел Минев и му казах: „Той затова е милионер. А ние сега, като не искаме да изкарваме по 400-500 хиляди, ще си бъдем така“…

Разбирам желанието на тези хора, с които съм се сблъсквал през годините, да унижават… Изпитвам съжаление към тях - те са били унижавани, за да искат да унижават… Очевидно всеки има нуждата да разполага с нечия съдба, за да се чувства значим.

Аз пиша пиеси, може би защото тогава мога да манипулирам героите си. За да не манипулирам друг, аз манипулирам измислените от мен герои. Моите герои не са от енергетиката. На една страница те плачат, на другата може да се усмихват…
Имаше един афоризъм на Йежи Лец, че у нас положителният герой се назначава. Така си остана и в цялата ни практика по време на прехода…

С това, което разказвам, мога само мога да си изкарам боя. Но в една моя пиеса мой герой казва: Господине, истината няма интерес…”
Етикет: , , ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) 4i40fen
  прав е 4овека, само леки4ко повдига завесата.Ама тя е много тежка и бързо 6те я спуснат.Там не само бият.Спомнете си в зората на прехода какво се слу4и с едни хора от ръководството на "НЕК" в Турция.И после тищина.Страха е много голям.Парите също.
 2. 2) МАРГИ
  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ЦЕНЯТ САМО ПОСРЕДСТВЕНИТЕ ПОСЛУШКОВЦИ, А ИСТИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ СТАНАХА КЛОШАРИ! БЪЛГАРИЯ БИ ТРЪГНАЛА НАПРЕД АКО КВАЛИТЕТНИ ХОРА С МОЗЪК СЕ РАЗРОВЯТ В БЮРАТА ПО ТРУДА И СЕ ВИДИ КОЛКО СПЕЦИАЛИСТИ С ПО НЯКОЛКО КВАЛИФИКАЦИИ СА БЕЗРАБОТНИ! АКО ТЕ СЕ ИЗВАДЯТ И СЕ СЛОЖАТ ВМЕСТО НЕУКИТЕ НА ПОДХОДЯЩИТЕ МЕСТА ЩЕ ТРЪГНЕМ НАПРЕД! А ИНАЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ СИ БОКСУВА ДО БЕЗКРАЙНОСТ!
 3. 3) х-рачо
  Робииии, какво седите и сеир гледате! Кой ще ви пази свестните хора от дебелаците?!
 4. 4) gg
  Ако се чудите къде изчезнаха свестните хора, сега вече знаете.
 5. 5) мацка
  Моите уважения към г-н Балабанов, познавам някои от произведенията му, но не знаех каква е основната му професия. Вярно е, че комунистите съсипаха кариерата на много свестни специалисти, затова сме и на тоя пал. Руският писател В.Ерофеев казва, че при комунизма некадърните заемат местата на кадърните. Това обяснява катастрофалната немотия и хаос, в коите живеем. Само с едно не съм съгласна, г-н Балабанов - не се заблуждавайте, че са недоволни от безделието и безсмислието на живота си. Много им е добре даже, седят си, без да работят, не носят никаква отговорност, плюскат и крадат колкото им падне. И се гордеят ...още

 6. 6) Anonymous
  дай боже статията за Балабанов да стане също толкова култова колкото и статията за Врабчев
 7. 7) August
  Жална ни майка.
 8. 8) Anonymous
 9. 9) mg1951
  По-бърза смяна ва маслото - повече нови покупки - по-свежо масло за тоди, който изкупува отработеното масло - повече комисионни за брокера от ССБ и тези от търговските отдели
 10. 10) Норд
  Така е с "партизаните", нема отървия вече 20г от чавдарци...Те са "На всеки километър-метър където има далавера" и им е добре.Козметичните промени 89 и заиграването на демокрация само усилиха апетита за власт и пари в тия гадове.И тва става пред очите на ЕС и с благословията на Сащ.И всички са доволни...
 11. 11) Бат Илия
  "където тече, може да се краде" - че то се краде и където не тече, та какво остава където тече. Където не тече се измисля добра причина да се сипе със държавния черпак и после някой чака с частния джоб отворен. Енергийния сектор е най-маслодайния за условията на нашата държава. От него с едно гребване се изкарват милиарди. Дори и шепата да е била с отворени пръсти. Ако някой може да ми каже, че всички оплетени из тази яка далавера са под нечий контрол ще му кажа, че доста заблуден.
 12. 12) Anonymous
  Вичо, Приятелски поздрав от мен Христо (Зорчето...Нини...аз...за да си спомниш)
 13. 13) Предложение
  Над народното събрание трябва да се смени надписът "Съединението прави силата" и да се сложи по-точният "Кражба и грабеж... и беж".
 14. 14) Борис
  Дааа... На всеки български гражданин, би му станало тъжно от подобен разказ. Разказът е много правдоподобен и за съжаление прилича на картинката и в други части на държавата Но е крайно време да престанем да чакаме някой да дойде и да ни реши проблемите, и да търсим виновни извън нас, България или в миналото. Защото имаме всички предпоставки да живеем много по-добре, но това става с предимно с професионалисти на ключовите места, иначе ще продължаваме да газим вода и да ходим жадни.
 15. 15) Меркурий
  Написаното от поета В.Балабанов за енергетиката и химичната лаборатория на НЕК са пълни измислици. От 10 години той не е в течение на новостите в тази област, така че компетентността му е останала в миналото. Интересно ще бъде ако авторката на този материал интервюира и се запознае на място с работата и постиженията на споменатата лаборатория.Самият факт, че тя е акредитирана от БСА (уменията и компететността на специалистите са доказани) е твърде красноречив.
 16. 16) До горния
  А, сигурно най-после се престрашихте да се обадите от тази лаборатория. Ама прочетете какво казва за вашата акредитация въпросният Вичо...
 17. 17) Вичо Балабанов
  Драги Меркурий, (типично българско име) очевидно сте член на тази "лаборатория". Специално за Вас ще поясня смисъла на интервюто ми: АПАНДИСИТ НЕ СЕ ТРАНСПЛАНТИРА! И съвест, уви...
 18. 18) PIRAMIDON
  За дейността на най-добрият химик сред драматурзите и най-добрия драматург сред химиците ние,работещите в тази област добре сме запознати. Г-н Балабанов, поне да бяхте споменали името на колегата, която Ви вършеше практическата работа-Стела Бондикова. След като сте толкова добър защо Вие не минете през акредитация на БСА?..Защото БСА не иска разтягане на локуми и гръмки фрази,а конкретни действия и много работа
 19. 19) Andji
  Много интересно защо никой от „опонентите” на г-н В. Балабанов не коментира казаното от него за онази странна „лаборатория”, за практиката й, за „експертизите” й, а се опитват да изместят темата? Изместването на темата е позната форма на манипулация! Тази практика не беше ли останала в миналото? Защо не вземат отношение директорите на НЕК и ЕСО?
 20. 20) no comment
 21. 21) Anonymous
  /pics.data.bg/categories/37/%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/29f3ecfd486f8e943f5a1e9e907ae6ec/certificate2008 /pics.data.bg/categories/37/%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/7b6beaf4d6df8b5b5af05c081e451291/certificate2009 /pics.data.bg/categories/37/%d0%bf%d0%be%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/b2e3a4e2264149e5f939d7589d876158/certificate2010
 22. 22) Anonymous
 23. 23) no comment
 24. 24) no comment
 25. 25) no comment
 26. 26) Anonymous
 27. 27) PIRAMIDON
  Лично до Andji Темата за съжаление е точно същата - крадецът вика:дръжте крадеца! Моите уважения, но спасяването на трансформатори е нормирано по всякакви параметри в ASTM, БДС, EN, ISO , ГОСТ и прочие. Писан пример в това отношение, от автора на твърденията /ВБ/ поне до сега не ми е попадал За правото да упражняват тази дейност, лабораториите се оценяват по оборудване, персонал и технологии от БСА /монополист, за съжаление / Да не плюеш върху колегите си, които междувременно може би са придобили и знания, и опит, и КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТ е добър принцип.
 28. 28) Вяра
  Странно защо, но не се чудите, че този ерудит е отказал да учи други на това, което знае и е допуснал с незнанието си да нанесат вреда на държавата, т.е. на нас, пък били те и пълни лаици и жени на някого си. Впрочем, когато техническите теми и тегобите на всички допряли до БСА са чужди на осведомителите/печатни,телевизионни и пр./, как така стана , че се взема интервю на тази тема, а лабораторията публикува всички сертификати освен този от БСА?
 29. 29) no comment
 30. 30) БСА2008
 31. 31) и България
 32. 32) Andji
  Драги Пирамидоне, очевидно си от тази съмнителна компания, но по-добре си мълчи! С всяка дума доказваш, че В.Б. има право! 1. Стремиш се да сменяш темата – приом на старата ДС! 2. Цитираш стандарти, а нищо не казваш за грешните „експертизи”! 3. Говориш за БСА, а нищо не споменаваш за фалшивите протоколи! Щом толкова знаеш, значи не е от некомпетентност, а от злонамереност!?! 4. Пишеш „колегите, които МОЖЕ БИ МЕЖДУВРЕМЕННО СА ПРИДОБИЛИ И ЗНАНИЯ И ОПИТ…” Та само в това изречение ти първо изпитваш съмнения в „знанията и опита” ви, и второ: очевидно сте имали нужда да учите, учите… Попътно трошите и мамите… 5. Все пак ще призная, че си ...още

 33. 33) Puhi
  Стиска ги чепикът! Хубави са заплатите в НЕК! Хей, Правителство, ето ти ги резервите! Партийни назначения, щуробаджанащина! А ние ще си плащаме тока все повече! Това си се вика Данък Добро Семейство!
 34. 34) PIRAMIDON
  Здрасти Andji! Видно с просто око, ако беше шаран щяха да те ловят с кривото на бастуна.1.Темата е същата: "Кой има изгода? Защо точно сега?" 2. Не отричам правотата на В.Б. по отношение на нещата в НЕК, с които обаче манипулира мнения в съвсем друга плоскост-тук си ти и други еднопосочно мислещи.За никого не е тайна що е то НЕК.3.Те са колеги на БАЛАБАНОВ, а не мои.4. Не съм цитирал нито един стандарт.5.Забеляза ли, че набъкаха ефира със сертифкати? 6. Нито един от тези сертификати не им дава право на МНЕНИЕ,толкова повече "експертно" 7. ЕКСПЕРТЪТ В.Б.няма доказана ...още

 35. 35) Andji
  Piramidone, нямам желание да водя полемики с теб по какъвто и да е въпрос. Четейки твоите коментари се сещам за знаменит еднин афоризъм на Йежи Лец: "Той беше толкова неначетен, че дори цитатите от калсиците си измисляше сам"!
 36. 36) Anonymous
  за съжаление господин Балабанов е станал жертва на една схема, която въобще не е уникална за конкретния случай! случаяат е наистина показателен, че наследството ни е много тежко и ще ни е нужно още много време докато преодолеем начина на поведение и мислене, които са резултат основно от комунистическото ни минало... моделът не е характерен единствено за България, във всяка комунистическа държава партията се опитва да проникне във всички слоеве на обществото, за да установи пълен контрол. по този начин ключовите държавни институции в обществото губят всякаква способност да вдъхват доверие у хората, което естествено ги пренасочва към уповаване на други ...още

 37. 37) Петър Кроснаков
  Вичо е пич! И играеше добре баскетбАл - до 1966г. После спря да играе /щото го бих на 21/ и наблегна на девойките! А на всичкото отгоре ми е и съученик! Евала, Вичо - ти си пич! - караш Волга и Москвич! Поздрави! Пост скрипт: И Пламен Тимев-Ганди ни е съученик! Изобщо - хубави момчета сме!
 38. 38) Anonymous


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com