www.e-vestnik.bg
Фийд за коментари Фийд за публикации
вторник, 19 юни 2018
БългарияСвятМения и коментариЗдраве и наукаАрт и шоу

Доган на съд – или кой и за какво носи отговорност в България

2 Август 2010

 

Едвин Сугарев

Безспорно решението на парламентарната комисия за борба с корупцията, уличаващо Ахмед Доган в конфликт на интереси и политическа корупция – във връзка с взетите от него един милион евро хонорари по четири “консултантски” договора, свързани с прословутия проект за хидровъзел “Цанков камък” – е основната политическа новина от вчерашния ден. Основна – защото за пръв път официална институция обвинява лидера на ДПС в корупция – и защото решението на комисията да предаде казуса на Административния съд представлява и първия опит за търсене на съдебна отговорност от корупционер №1 в България.

Решението на комисията е достатъчно категорично – и за разлика от други случаи, в които името на Доган попада в центъра на обществения интерес, този път няма шикалкавене и ефимистични трикове. Докладът нарича нещата с истинските им имена – например в следните редове:

“В декларация той е бил длъжен да посочи данните за свързани лица по Закона за конфликт на интереси, по дейността на които той има частен интерес. Свързани лица са и физическите, и юридическите лица, с които лицето, заемащо публична длъжност, се намира в икономическа или политическа зависимост, което поражда основателни съмнения за неговата безпристрастност и обективност.

Безспорно е, че “Минстрой холдинг” и Институтът по строителство и минно дело са юридически лица, по отношение на които Доган се намира в икономическа зависимост. Като се е съгласил да му бъдат възложени невъзможни за него задания, за да се получи колосална за мащабите на държавата ни цена, Доган се е поставил в икономическа зависимост, която е трябвало да декларира в декларацията си за конфликт на интереси пред Народното събрание. Ахмед Доган не е съобщил информацията за свързани лица и по този начин е затаил истина, която дефинира частен интерес, а по този начин е укрил информация от обществото. Създадена веднъж, зависимостта не е времево ограничена. (…)

Решенията за важните за страната ни проекти са се вземали не по установения институционален ред от министрите на заседание на кабинета, а от съвета на коалицията, което е противоконституционно. Този въведен противоконституционен ред за вземане на решения по всички важни за страната ни въпроси прави особено опасна съществуващата икономическа и политическа зависимост на Доган и дава основание да се заключи, че е налице политическа корупция от негова страна.”

И така: Доган на съд. Ще изскочи ли заек от тази трънка? За съжаление не. Най-вероятно е – ако Административния съд изобщо реши да бъде образувано дело – то да бъде забатачено с безкрайни отлагания – или да приключи с максимално възможната по този казус санкция – глоба от 3000 лева. На фона на взетия от Доган хонорар на стойност около един милион евро – това звучи просто смешно.

В същото време обаче решението има определена морална стойност: то накърнява най-съкровения мит, граден цели две десетилетия от Доган – мита за неговата недосегаемост. Мита за това, че може безнаказано да си позволява недопустимото за целия останал политически елит – тъй като е пазител на етническия мир и притежател на единствения непроменим електорален капитал в страната ни – което го прави насъщен съюзник и неизменен мандатоносител в случаите, когато няма стабилно парламентарно мнозинство.

Може би затова – въпреки мнозинството на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция в комисията, това решение висеше на косъм – и до него се стигна не без перипетии. На 29 юли заседанието на комисията пропадна поради липса на кворум, тъй като депутатът на ГЕРБ Николай Коцев отсъстваше поради лични причини. Наложи се лично Бойко Борисов да настоява за спешно провеждане на ново заседание в последния парламентарен ден – и да даде гаранции пред председателя на комисията Димо Гяуров, че липсващия негов депутат ще бъде налице.

Самият Коцев се опита да извини отсъствието си на това ключово заседание с ангажименти в избирателния си район – и да отрече спешното си призоваване, като и всякаква намеса на своя лидер: “Не ми се е обаждал Борисов, той е много мъжки човек и винаги е бил умерен. Обвинявате го, че ходи и ни хока, но това не е така” – заяви той пред журналистите.

Логично – някак си наистина не е съвсем прилично един министър-председател да “привиква” народните избраници. Само че Коцев се оказа опроверган от своя лидер, който обясни едно към едно механизма за свикване на това извънредно заседание, без дори да се притесни от факта, че навлиза в прерогативите на законодателната власт: “Първо се свързах с Мартин Димитров, после помолих да намерят и г-н Гяуров, Казах му, че нашия депутат го връщам и утре идва на заседанието”.

Всичко това е наистина “чудесно” – както Бойко Борисов определи решението на комисията. Тъжното обаче е, че всичко тъй и си остава в границите на общите приказки и ежедневните скандали. В същото време корупционния потенциал на Доган е добре известен на всеки българин – още от 1993 г., когато в комбина с червените и тогавашния президент Желю Желев спретнаха правителството на Беров – не случайно определяно и като “правителството на Мултигруп”. Впрочем “Минстрой холдинг”, дал въпросния хонорар чрез Института по строителство и минно дело, беше тогава именно мулташка структура, а неговия днешен собственик Николай Вълканов, на името на чиито компании са регистрирани повечето Доганови имоти, тогава беше вицепрезидент на групировката.

Тъжно е и това, че до подобни решения се стига само по дребни, дори незначителни от юридическа гледна точка поводи. Когато става дума за драматични, предопределящи съдбата на България решения – тогава институциите си мълчат, съдът вдига рамене, а прокуратурата оправдава отговорните.

Един от примерите е посочен в коментара на в. “Дневник” по повод казуса с Доган: прокуратурата е отказала да разследва бившия енергиен министър Румен Овчаров за неизгодните газови договори, защото призваната да раздава справедливост институция не била открила “каквито и да било данни за извършена от български длъжностни лица безстопанственост или съзнателно сключване на неизгодна сделка”. И не само това – доблестните прокурори си измиват по пилатовски ръцете с обяснението, че “деецът не носи отговорност поради амнистия”.

Точно по същия начин и Доган носи отговорност за взетия хонорар, но не носи отговорност примерно за дребната подробност, че в резултат на неговите компетентни консултантски услуги от 2004 г. стойността на хидроенергийния комплекс е скочила от около 200 млн. евро на 460 млн. евро – и че тези пари са платени всъщност от заема, отпуснат от френската банка “Париба” за проекта АЕЦ “Белене”.

Пита се в задачата – а кой е вземал решението за този проект и начина на употреба за този заем? Не е ли това правителствено решение и тези решения не се ли вземаха от тъй наречения “съвет на коалицията”, разграбила България по формулата “3-5-8”?

Отговор, разбира се, няма. Няма и да има. Можем обаче с известна сигурност да предположим как Сокола ще се възнесе при Аллах, когато приключат земните му дни. С летяща чиния.

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com
Етикет: ,

 


Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него. Сайтът разчита и на дарения от читатели, за да се запази като място за мнения извън контролираните медии.
 1. 1) тъп та тъп
  Защо всички подменят проблема,не казват кои е виновника,а това е неунищожената ДС,която демократи като И.Костов и други нещасници оставиха."Заровеното куче" Едвинчо,не е Доган, а ДПС и създаването му.там трябва да се търси решението.БСП ще застане зад Доган,те нямат изход,и без това си купуват гласовете за да им пука за избирателите.И така това не е битка, а воина в която СДС и ДСБ само пречат и ще се опитат да мародерстват с което ще отидат в спомените,все пак в бг-то наи-много са българите.
 2. 2) SK
  Ако не се знае кой е виновен за нещо, трябва да се държат отговорни тези които са спечелили от това нещо. Така например, за беднотията и мизерията в България са виновни тези които са забогатели. Много просто без овъртания.
 3. 3) преминаващ
  "тъп та тъп"- на всяка манджа си мерудия, но май са ти задали тезисите за пописваш ,ъ ?
 4. 4) незнайко
  Такива като Едвин Сугарев доведоха Доган на власт. При тях като"политици" бе регистрирана и утвърдена партията на етническата партия в България.
 5. 5) marchelo
  Господин Сугарев.Трябва добре да знаете,че и вие сте недолюбван.Вие също сте част от статуквото.Бяхте във властта и какво направихте?Нищо.Само една гладна стачка и след това лечение в Индия.По-добре замълчете и си трайте.
 6. 6) Нидал Солак
  Едвин достум, пише се „евфемистични“(15ти низходящ ред). А това „етнически мир“ си е чиста идиоматика и нелогизъм. Да отстъпим викам аз това етническия мир на валони и фламанди, а ние да сме си просто български граждани.
 7. 7) Истината
  Ахмед Доган е нарушил още няколко закона : напр. НЕ се е регистрирал по ЗДДС - това всеки може да го провери от регистъра на НАП на рег.по ЗДДС лица, който е публичен. Оттам следват още няколко санкции. Дали си е платил данък доход - също трябва да се провери. Оспорваема е също получената сума: на дребния бизнес от НАП му изискват куп писмени обяснения за ресурс, мат.обезпеченост, кадри, възможности за изв.на услугата и пр., тоест държавата има добре работещ механизъм за оспорване на получен от някого приход /доход/. Но, разбира се, България не е законова и нормална държава и ...още

 8. 8) pro-anti
  то ако е само Ахмед Доган-с мед да го храниш. Това боричкане за да ги изберат за "народни слуги" в държава, в която се краде без задръжки, не е само за 2000 лв на месец заплата и евтини кюфтета.
 9. 9) Конан Дойл
  Незнайко,не СДС а БСП и песонално Петър Младенов "узакони" ДПС като легална политическа партия.На използвай лъжи.Има още много помнещи.Доган даже не е и агент на ДС - той си е агент на КГБ -
 10. 10) Читателка
  Незнайко, като не знаеш, питай. Нищо лошо. Само през периода 1997 - 2001 Доган не беше в коалиция с управляващите.
 11. 11) hyi
  Давам 5000 лв глоба срещу хонорар от 2 000 000 за неизвършена дейност. Моля предложенията да изпращате до този блог.
 12. 12) pro-anti
  аз давам 600 000 лв глоба срещу хонорара от 2 млн лв за работа, която се върши 400 000 лв :)
 13. 13) Бора Бора
  Само Костов се опълчи на турско-ДС мафията. Затова и го оплюха и махнаха от властта чрез царската карта.. Така, че тъп, не окай срещу сините. Другаде са орташките трапези.
 14. 14) Земпарето
  "Конан Дойл" си е много прав, само че май пропусна покойния другар Андрей Луканов в "акуширането" на ДПС-то...
 15. 15) Кобра
  На някой Доган е познат може би от преди 1993,но защо еврейчето Сугарев не повдигаше подобни въпроси,когато бяха в перфектни отношения с ДПС,с циганчето Доганчо. Защо тогава разрешиха да се създаде правителство на чело със сламения човек-Беров.Мърсотийте не са от вчера. Те ще продължават докато съществуват продажни политици, родоотстъпници,антибългари.На българския народ вероятно е отредено да бъде управляван от лекета.


 Начало | България | Свят | Мнения & Co | Интервю | Писмо от | Здраве, Наука & Тех | ИStoRии | Малък коментар | Арт & Шоу | Спорт | Виното | Фотогалерия | Видео | Връзка с нас


  

ЗА АВТОРСКИТЕ ПРАВА В САЙТА | ЗА ВРЪЗКА С НАС | ЗА РЕКЛАМА

направен 2007-2018® с мерак design and develop by www.ljube.com 2007 w.ljube.com