Все повече българско „шампанско” по класическия метод. Кое гърми, кое е за пиене?

Повечето нашенци купуват „шампанско”(както у нас популярно наричат всички пенливи вина) само за Нова година. За да гръмнат тапата точно в полунощ или в първите минути след това. Някои обаче пият шампанско всеки ден, дори на закуска. Не всеки може да си позволи такъв аристократичен начин на живот. Но по магазините вече са намират десетки видове пенливи вина, някои на съвсем достъпни цени. Преди Нова година на пазара в София се виждаха поне 50 вида пенливи вина, български и вносни. Вече се продават пенливи вина, направени по класически (традиционен) метод, които струват дори и по 7-8 лв. Вносни са –…

още »

Урок по журналистика от един уиски писател + оценки от „Уиски байбъл“ 2019

Джим Мъри за ухажванията на производители и за мъката да оценяваш над 1500 уискита годишно

Джим Мъри на лекцията си в Пловдив. Снимка: Иван Бакалов

Неотдавна в Пловдив изнесе лекция „богът на уискито” Джим Мъри. Наричат така 61-годишният англичанин, защото издава „Библия на уискито” – годишникът „Уиски байбъл”, в който за 2019 г. се съдържат оценки за над 4700 вида уиски от цял свят – блендед, малцови, бърбън, ръжени и т. н. От 2003-а година, когато е започнал да издава годишника, досега Мъри е дегустирал над 20 000 уискита. Оценява ги по 100-точкова система. Хубавите уискита са от 80 точки нагоре (за Мъри и системата му на оценка е ставало дума в e-vestnik, виж тук). Това е непосилен труд, и съвсем не е удоволствие,…

още »