На баир лозе или що е тероар и каква е ползата за България

Лозе в тракийската низина, на хълм недалеч от Кортен. От грозде от едно и също лозе в горния и долния край може да се получи различно вино. Снимка: Иван Бакалов

Има една френска дума, която винарите често споменават – тероар. Тя няма точна дума за превод на български. Формално означава местен, почва, но като винарско понятие обяснението й не става с една две думи. По-задълбочените любители на виното в общи линии знаят смисъла, но масово това понятие продължава да озадачава. Накратко обяснено тероар (Terroir – фр.) означава група лозя или дори лози, от един и същ регион, място, върху един и същ вид почва, климатични условия, околна среда, които общи условия дават специфичен характер на виното. Това е неговата уникалност. Тя идва от почвата, геологията, слънцегреенето, наклона на мястото, посоката,…

още »

Новодошли винари пренареждат пейзажа на чилийските вина

Асошиейтед прес

Свен Брухфелд с виното си. Снимка: фирмен сайт

Свен Брухфелд не го е грижа, ако не харесвате неговото вино, тъй като някои го обожават. Той е част от смелата нова вълна на независими винари, които оспорват репутацията на Чили да произвежда океани от приятни, но предсказуеми вина. Техните чудновати лимитирани реколти привличат вниманието на познавачите на вино у дома и в чужбина. „Нуждаем се от полемични вина, които не се харесват от всеки, които водят до спор и предизвикват разговори“, казва Брухфелд, чилиец от германски произход, който е собственик и основен производител във винарна Полкура. Независимите са се откъснали от промишлената винена култура на Чили, за…

още »