Вина на 15-20 години? Голямо набутване

Мерло от Стамболово 1991 г., винпром Хасково, цена 14-15 лв., оценка 71,8 точки.
Мавруд Пълдин – Перущица 1999 г., цена около 12 лв., оценка 69,1 точки.

Вина на 15-20 години се продават навсякъде, на дебели цени, поставени в кутии, със специални етикети. Заслужава ли си 25 лв. за някое вино от 1993-1994 на “Сухиндол”, на “Пълден – Перущица” и др.? Моят съвет е – не, не си заслужава. Категорично. Един експеримент с дегустация на 10-ина вида стари български вина, който направихме в Клуб “Винен наблюдател” го доказа (виж тук за клуба). Дори бяхме изненадани колко са зле на вкус и аромат вината над 7-8 години. Всичките получиха оценки между 70 и 75 точки, с едно-две изключения – до 79 точки. Преведено на обикновен език, по…

още »

Спасението за българските винари е да повишат качеството

Избата на „Беса валей“, където отлежава виното „Енира“. Снимка: e-vestnik

Следващите редове са пуснати в световния бюлетин на агенция „Ройтерс“ от кореспондентското й бюро в България. Българската икономика бързо губи темповете си на развитие, износът намалява, а корупцията заплашва спиране на средствата от Европейския съюз, които укрепват растежа. Винарна „Тодорофф” обаче има своя собствена стратегия. „Очакваме, че ще има голям срив, който ще преодолеем с висококачествено вино”, казва Кирил Измиров, управител на “Тодорофф”. Вината от Балканската държава винаги са се познавали по-скоро по количеството, а не по качеството. В настоящия момент България заема 0.6-процентов дял от световната продукция. Бутикови винарни като „Тодорофф”, които са използвали средства от европейските фондове…

още »