Да обиколиш Австралия на винена вълна

Залата за дегустации на Ричмънд Гроув, която с нищо не подсказва за индустриалните измерения на винзавода. Снимка: авторът

Виното е великолепен начин да се разходиш из едно толкова далечно и необятно място като Австралия. Навсякъде е скъпо да си турист. За определен кръг от хора обаче, които не се страхуват да работят и обичат виното, Червеният континент е съвсем достъпен. Това, което им е необходимо, са първоначалното вложение за самолетен билет, много ентусиазъм и, разбира се, търпение. Австралия предлага работа във винарски изби по за няколко месеца. Като цяло не е толкова трудно, колкото би могло да се стори на песимистите. Най-главният фактор за успеха на подобна авантюра е всъщност нещо, които стои по един и същи начин…

още »

Петър – българинът, който лекува вина в Калифорния

Петър пие бяло вино сред лозови насаждения в Калифорния. Снимка: Личен архив

На 29 години Петър Кирилов от Тополовград е важна фигура в калифорнийското винарство. Той лекува вина. Работата му е такава, че известни изби карат при него вината си, които имат различни проблеми с вкуса, алкохолния градус и др. и Петър ги разрешава. Петър е технолог в компанията „Vinovation Inc.”, Калифорния, където се занимава предимно с „коригиране на вина”. Роден е в Тополовград, през 2002 година се дипломира в Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност инженер-технолог по напитките. Заминава в САЩ на стаж в калифорнийската винарна „Truchard Vineyard”. След осем месеца се връща в България, но печели Зелена карта…

още »
При рафтовете с вино…

При рафтовете с вино…

Вносни вина от Чили, Аржентина и Австралия конкурират българските по цена, с по-високо качество