Да опиташ „Старо червено от Оряховица”, реколта 1981 г. – запазено

Виното, реколта 1981 г., имаше дори запазен цвят. Снимка: e-vestnik

Рядко се случва над 20-30 годишно вино да има сравнително запазен вкус. Повечето вина над 15 години стават блудкави, няма я свежестта и плодовият вкус, танините се загубват, изтъняват. При добре остарялото старо вино се запазва само „скелета” от някогашния му вкус и се добавят конячни тонове, усещане за сушени листа и кожа. Но повечето стари вина губят дори елементи от „скелета”. Някои пропускат и въздух през тапите, развиват се киселини, които от отлежаването не изчезват и не омекват, а „стърчат” сред блудкавия вкус. Някои такива вина помътняват. Ценното на старите вина е …годината. Емоцията и спомена са качество.

Бутилката, направена през 1981 г. специално за отлежаване, запечатана с восък. Снимка: e-vestnik

Отворихме…

още »

Кубинският ром най-добър в света, но е под американско ембарго

Мохито и трите най-разпространени вида кубински ром „Хавана клуб“ в заведение в Хавана. Снимка: Маргарита Иванова

Известен по цял свят, кубинският ром успява да съперничи на най-големите търговски марки, въпреки че е лишен от достъп до американския пазар, най-големия в света, заради ембаргото, наложено на карибския остров от 1962 г. насам. Получавана от дестилацията на захарна тръстика, тази алкохолна напитка се появява в Куба преди век и половина, по време на испанското владичество. Бистрата форма на рома, наричан „светъл“, постепенно е преминала в по-меки, тъмни и фини нектари, получени благодарение на отлежаването в бъчви от бял дъб и тънкостите, усвоени от майсторите на рома, които допринасят за репутацията на този алкохол „made in Cuba“. „Не се…

още »