Шампанско за Нова година – има и добро българско. Кое да изберем, как да ги познаваме по цените?

Справочник за означенията на етикета

От национална гордост можем да посрещнем Нова година с българско шампанско. Думата шампанско не е точна, става дума за естествено пенливо вино, което у нас популярно наричат с френското наименование. А то е запазена марка само на областта Шампан на 150 км от Париж. В България и на други места по света по същата т. нар. класическа технология, се правят естествено пенливи вина. Впрочем у нас само няколко винарни правят шампанско по класическа технология, с ферментация в бутилката. Това са избите „Магура”, „Хан Крум”, „Едоардо Миролио” и „Логодаж”. Те имат постоянно производство. По магазините могат да се срещнат опити и…

още »

Вина от български сортове – на върха на модата не само у нас, но и в Европа

ETHNO пасват отлично на българския вкус и темперамент

Старите български сортове Димят, Рубин, Мискет и Мавруд от лозята на Карнобат са най-новата страст в Европа и у нас, разказаха управителите на някои от най-квалитетните столични ресторанти, които неотдавна посетиха Южна Франция за да почерпят от актуалните винени и гурме-тенденции. Те издадоха, че примерът на световния хайлайф се оказал заразителен за все повече българи, които уверено избират невероятните купажи ETHNO за трапезата си, защото държат на високото качество и неповторимия вкус. Родните сортове впечатлиха изисканата публика по време на конкурса Muscat di Monde в живописното френско градче Фронтинян-ла-Пейрад. Там забележителните…

още »