Странната смърт на социалдемократическа Швеция

Извън Скандинавия Швеция най-общо е известна с две неща: социалната демокрация и книгите на Стиг Ларшон. Това може да се промени, тъй като ако социологическите проучвания преди изборите на 19 септември са верни, първото може да свърши като някой от труповете, които толкова често се срещат във второто.

Очаква се изборите да донесат отново победа на десноцентристкото правителство, което спечели вота преди четири години. Наистина, основната десноцентристка партия – Умерената коалиционна партия (УКП) – би могла да измести социалдемократите като най-голяма самостоятелна партия в Швеция за първи път от 30-те години на 20 век. Успехът на десноцентристите не само опровергава широко разпространеното извън Швеция мнение, че тя е социалдемократически рай, но също така подкопава социален модел, който буди завист у чужденците, но е смятан за скъп от шведите.

Социологическите проучвания тази седмица показват ясна преднина за четирипартийната десноцентристка коалиция, водена от лидера на УКП (и сегашен министър-председател) Фредрик Рейнфелд. Гласовете за социалдемократите биха могли да паднат дори под 30 процента. Рейнфелд може все пак да има проблеми при съставянето на ново правителство заради вероятното влизане на крайнодесните Шведски демократи в парламента. Но ако той успее, за първи път след войната десноцентристко правителство ще бъде преизбрано, след като е изкарало пълен мандат.

От години Швеция представлява нещо като нирвана за левицата. За социалистите навсякъде това беше страна, който успяваше по завиден начин да съчетава високите данъци и големите държавни разходи с висок жизнен стандарт и силна икономика. Преди пет години левият британски в. „Гардиън“ я нарече „най-успешното общество, което светът някога е познавал“. И все пак резултатите от тези избори вероятно ще потвърдят, че тя решително клони надясно.

Защо?

Рейнфелд има късмет, че управлява именно в това време. Преди година Швеция беше в дълбока рецесия, а същото се отнасяше и за неговата популярност. Сега, след като тя отново изскача напред и е на път да се превърне в икономиката с най-бърз растеж в Западна Европа, същото се случва и с подкрепата за него. Той изглежда по-приятна и сговорчива личност от своята съперничка Мона Салин. Коалицията на Салин с Партията на зелените и с Лявата партия е трудно управляема. И въпреки че Швеция е известна с прогресивните си възгледи, нейният пол може да бъде недостатък.

Все пак три по-дълбоки фактора би трябвало да провокират размисъл у социалдемократите навсякъде. Първият е, че избирателите изглежда повече ценят компетентното управление, отколкото идеологията. Предишните десноцентристки правителства бяха склонни да стават жертва на вътрешни борби, подсилвайки убеждението на социалдемократите, че за тях е присъщо да бъдат управляващата партия.

Правителството на Рейнфелд обаче е и единно, и компетентно. Външният министър Карл Билд върши впечатляваща работа, като издига образа на Швеция и упражнява влияние. Финансовият министър Андерс Борг показва истинска вещина в справянето с финансовата криза и нейните последици. БВП на Швеция расте стабилно, а безработицата пада. Следващата година се очертава да има бюджетен излишък. Швеция току-що се изкачи на второ място в класацията за конкурентност на Световния икономически форум, като изпревари Америка. Контрастът с голяма част останалите страни в Европа е поразителен.

Втората тенденция е растящото недоволство от „шведския модел“. Шведите няма да станат привърженици на тачъризма или на споделяната от Чаеното парти омраза към данъците. Дори избирателите и политиците от десницата подкрепят консенсуса, равенството и разширяването на обществените услуги. Никой не защитава драстично намаляване на най-високите данъчни ставки върху доходите (почти 60 процента) или на ролята на държавата. Все пак десноцентристите не са толкова щедри в плащането на социални помощи, намаляват данъците за хората с по-ниски доходи и съкращават броя на помощите за болест. Избирателите изглежда одобряват това.

Швеция все още има твърде висока безработица, особено сред младежите, неквалифицираните и имигрантите. Но отчасти благодарение на това, че правителствените реформи направиха по-изгодно да се работи, отколкото да се стои без работа, при това възстановяване се създават много повече работни места в частния сектор, отколкото при предишни подобни ситуации. Обществените услуги продължават да са щедри, но това правителство прави повече от социалдемократите за разрастване на частното образование, здравеопазване и социални грижи.

Избирателите, които се обърнаха надясно – и с право

Третата тенденция е отслабване на социализма и то не само в Скандинавия. Мнозина се надяваха, че финансовата криза ще доведе до ренесанс за левицата, защото схващането, че капитализмът на свободния пазар се е провалил, ще накара избирателите отново да подкрепят увеличаването на ролята на държавата. И все пак изборите в Швеция ще потвърдят, че това не се случва. В Дания и Финландия (напоследък дори в Норвегия) левицата губи позиции. В голяма част от Европа, с изключение на Франция, кризата засега изглежда помага повече на десницата, отколкото на левицата.

Компетентността и умереността са отличителни черти на правителството на Рейнфелд. Това е от полза и за други страни, не на последно място Великобритания. Лидерът на торите Дейвид Камерън, който е приятел на Рейнфелд, също е в коалиция с либералите. Сега реформаторите на държавния сектор във Великобритания се обръщат към Швеция, търсейки примери за по-голяма конкуренция и за разрастване на дела на частния сектор. Така че шведският модел продължава да бъде привлекателен, но не за левицата, а за десницата. Това показва до каква степен са отслабнали позициите на шведските социалдемократи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.