Борисов като кмет обърка боклука. От Брюксел питат що тая технология… А като премиер?

Не може да се каже, че като като кмет на София 4 години Борисов се справи блестящо с боклука. На площадки из Софийското поле бяха натрупани камари от бали, сметището в Суходол с цената на улични войни беше отваряно, затваряно… А боклукът на София пътуваше от време на време – не е виц – чак до Силистра. И до Пловдив, и до още 2-3 места из страната.

Борисов се оправда с предишните кметове. Въпросът е обаче защо толкова се забави този завод за преработка на боклук?

И, както се оказа, избраната от екипа на Борисов технология за изгаряне се превръща в проблем на държавата. От Брюксел има питане до Министерството на околната среда защо столичният завод за боклук няма да изгаря отпадъците, а те ще продължават да пътуват из страната?

Избраната технология е такава – край гара Яна от боклука ще се правят брикети за горене, край Долни Богров от него ще се произвежда тор, а останалото ще се кара в циментовите заводи из страната да се гори. Пак камиони с отпадъци ще бръмчат нагоре-надолу. Сигурно за по-евтино.

Проектът е немски, типов, което не попречи за него да се платят 6 млн. евро. Борисов като кмет направи първа копка преди близо 2 години (предизборно), а завод няма. Сигурно като премиер ще направи и втора копка.

Финландска компания искаше да купува „Топлофикация“ (или част от нея) и да направи инсталация, в която да гори боклука. Каквато е направила в центъра на Стокхолм. Там горят боклука, наоколо никой не разбира (виж тук). Но никой в София не й обърна внимание.

Тук бяха заети да си разпределят едни пари за завод за боклука – и от ЕС, и от общинския бюджет. Европейски експерти ги били съветвали да изберат тази технология… Ами що сега Брюксел пита каква е тая работа?

Добър-лош – завод още няма. И създава проблеми още преди да е заработил.

А като премиер Борисов какви проекти придвижва? Например енергийни, руски? Със сигурност утре от Брюксел ще завалят повече въпроси. Но само до въпросите да е. Все някак в България се прави най-скъпото и най-неизгодното.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.