Уволненията в НСИ – има ли такава глупост?

Гагаузи от село Кестрич – днес кв. Виница на Варна, на гроздобер в Евксиноград, 1900 – 1910 г. Снимка: www.lostbulgaria.com

Петима служители на Националния статистически институт бяха уволнени, защото в анкетните карти за пробното интернет преброяване на населението имало графи „македонска“, „българомохамеданска“и „гагаузка“.

Официалното обяснение за уволнението е , че са взели решение без да го съгласуват с директора си. Истинската причина е, че Краси Каракачанов и ВМРО вдигнаха пара, че графите водят до „разделяне на нацията“ и „легитимират претенциите на съседни държави“.

Още по-истинската причина е, че ВМРО вече няма никаква обществена подкрепа и отчаяно иска да привлече внимание към себе си. Това е нормално. Ненормално е обаче правителството и НСИ да се връзват и да уволняват хора заради имагинерно „разделяне на нацията“.

С или без графите, в България има хора, които се смятат за македонци, били те и малко. Има доста повече „българомохамедани“, макар те да не приемат точно това си название, което действително е доста некоректно и остаряло. Сигурно има и гагаузи, не знам колко. Това до момента изобщо не е „разделило“ нацията, няма и да я раздели.

Това, което може да я раздели, са тоталитарните идеи на хора като Каракачанов, които намират отклик сред управляващите и все по-директно могат да започнат да отнемат индивидуални свободи на гражданите – като правото на самоопределение. Така от едната страна ще застанат разумните хора, които изискват правото си на самоидентификация, свободно слово и свободен избор, а от другата ще са тези, които смятат, че е редно да им отнемат всичко това.

Виж още текстове в блога на Петър Добрев За българските работи

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.