Екотероризъм – новият бизнес на мафията

Трой мидиа

Плакат на ПЕТА (Хора за етично отношение към животните)

Екотероризмът не само се засилва, той също така се разклонява. Първо бяха „мирните“ акции на „Грийнппийс“ и „Сиера клъб“. После подпалването на луксозни домове, джипове и реколти от Фронта за освобождение на земята (ФОЗ) и други. Днес обаче се налага да предефинираме какво мислим за „екотероризма“, тъй като фактите говорят, че организираната престъпност все повече се стреми да прилапа огромните държавни субсидии за вятърна енергия и други зелени енергийни проекти.

Организираната престъпност се облажва

Според консултанта по корпоративна сигурност „Крол“ 8,7 милиарда долара, заделени за проекти за зелена енергия от ЕС до 2013 г., са привлекли мафията и други организирани престъпни синдикати, особено в Италия, Испания, България и други страни от Централна и Източна Европа.

След 2007 г. същинските мащаби на престъпните схеми се разкриха, като най-голям интерес предизвика развитието на вятърната енергетика в Южна Италия – една от страните в Европа, където духат най-малко ветрове. Много от турбините не работят, а други, както твърдят от „Крол“, никога не са били построени. В Сицилия се стигна до експлозия от вятърни проекти и в момента повече от 30 вятърни турбини се издигат по западните хълмове, и най-вече в сърцето на мафията град Корлеоне, прочул се с филмите за кръстника.

През 2009 г. е било дадено одобрение за още 60 терена, преди властите да надушат, че мирише на престъпление и да спрат обработката на още 226 заявления. Миналата година осем души в района на Трапани и Салерно в западната част на Сицилия бяха арестувани след разследване на поредица от проекти за вятърна енергия от антимафиотски магистрати. До ноември бяха арестувани още 15 души, обвинени в опит да присвоят 30 милиона евро европейски фондове. Един от тях беше председателят на Националното дружество за вятърна енергия. Местни служители на испанските Канарски острови и Корсика също бяха арестувани по подозрение, че са се опитали да присвоят милиони с подобни схеми.

„Традиционен“ екотероризъм

Неотдавнашното нахлуване на британската дълбоководна петролна платформа „Кеън“ край Гренландия е типичен пример за това какво смятаме за „традиционен“ екотероризъм. Екотерористите обаче по принцип непрекъснато внасят все повече престъпни елементи в акциите си.

През юли група „анонимни активисти“ подпали реколтата от две засети с генномодифицирана царевица площи в Испания. През август някой си Джеймс Дж. Лий, въоръжен, беше застрелян, след като взе заложници в офисите в Мериленд на телевизионния канал Дискавъри. Чудатият манифест от 11 точки на Лий, в който на първо място е идеята, че да се спаси земята означава да бъде отървана от хората, се споделя все повече от много съвременни екобойци.

През януари миналата година подпалването с бензин на луксозния дом на бивш изпълнителен директор в петролния бранш в Едмънтън със сигурност беше дело на екотерористи. През 2008 г. две отделни взривявания на тръбопровод, по който се доставя опасният газ водороден сулфид в Британска Колумбия, повече от сигурно бе тяхна работа. В момента американски природозащитни групи, включително използващият насилие Фронт за освобождение на земята, обикалят с екоколи като предупреждение срещу евентуално прокарване на тръбопровод за пренасяне на петрол, добиван в канадските пясъци, до САЩ.

Екотероризмът – вътрешна заплаха номер едно

Забравете Ал Каида. Когато ФОЗ подпали луксозни къщи в Удинвил, Сиатъл, през март 2008 г., причинявайки щети за 7 милиона долара, ФБР напомни на американците, че екотероризмът остава за САЩ вътрешна заплаха номер едно. В годините преди атаката в Сиатъл ФБР установи, че екоатаки са причина за нанасянето на щети на стойност 100 милиона долара; само една организация е отговорна за нанесени щети от 40 милиона долара. Според ФБР около 1800 престъпления са извършени от екотерористи от началото на века до 2008г.

Въпреки увеличаващите се доказателства за нарастване на престъпността, в очите на обществеността продължава да битува романтична представа за екотероризма. През 2008 г. шестима природозащитници от „Грийнпийс“ бяха изправени на съд, след като причиниха материални щети за 30 000 лири на електроцентрала в Кингснорт. Те се опитваха да не допуснат важно модернизиране на въглищната централа. Съдът ги оправда, след като чу, че те искали да защитят собствеността на хората в района, а управляващото тогава лейбъристко правителство, много от чиито министри споделяха идеологическите позиции на Грийнпийс, отмениха модернизацията. Докато отмяната бе повод за празнуване, един консервативен вестник коментира, че решението е даване на зелена светлина за анархизъм. Крайно ляв вестник определи казуса като подкрепян от държавата радикализъм.

Ерата на глупостта

На постоянна диета от холивудски филми със сюжети за екокатастрофи от „Ерата на глупостта“ до най-успешния екофилм „Аватар“ романтичната представа на обществеността за екотерориста трудно може да се опровергае. Вие може да си мислите, че „Аватар“ е просто научна фантастика в триизмерен формат. Пак помислете. Екоактивистът режисьор Джеймс Камерън сам каза, че „Аватар“ е в действителност „отличен инструмент за набиране на екотерористи“.

Те смятат себе си за самозвани „спасители на планетата“, но екотерористите прогресивно увеличават цената, която обществото трябва да плаща за действията им. Дали екотероризъм или екомафия – моралното разграничение все повече не личи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.