Простакът на власт… “Бяла роза”… Кой да им каже?

Вежди Рашидов е пич. Добър скулптор, нормален мъж, изведнъж превърнат в министър от политическата конюнктура.

Мирослав Найденов също е симпатичен човек, не без качества, станал министър, опитва се да се справя с бакиите в земеделието…

И тия двамата на 15 септември, в първия учебен ден, казаха следното пред ученици:

Вежди Рашидов: “Получавайте шестици, защото ако имате тройки, ще ви направят министър. Аз бях тройкаджия и вижте…”

Мирослав Найденов: “Правехме двойни джобове, когато ходехме в предприятието “Родопа” и криехме салами в тях…”

Шегички? Шегички. Минаха някак без коментар.

Министърът на културата се хвали пред децата, че бил тройкаджия (личи му) и обяснява, че това е изискване, за да станеш министър. Който е луд, да учи за шестици…

Министърът на земеделието пък обяснява как крадял салами. Умилителен спомен. Пак пред ученици…

Весело?

Не. Покъртителна простащина. Да беше в компания, сред приятели – да. Но пред ученици… И то от министри.

България и медиите свикнаха с простащината на власт и някак не реагират. Българите сега сме като жабите, които бавно се сваряват в казана на простащината, и не усещат.

В случая очите на медиите изми една журналистка – Любослава Русева от в. „Дневник“. Написа забележителен анализ, в своя специфичен стил, като притча (виж тук), от който става ясно колко дълбоко е потънала България в простащината и невежеството. Просто вече няма кой да каже на простака, че е простак. Няма кой дори да го забележи. Изключения като Любослава обикновено ги смятат за луди.

Но какви да са двамата министри при този премиер? Те могат само да му дишат праха с някои изказвания. И когато кажеш, че премиерът се е изказал дивашки (дори не просташки – все пак неудобно, премиер е), те обвиняват, че си комунист. Това е любимо на простака – упрекнеш ли го, той ти вика комунист.

Модерно е, ние сме десни, долу комунистите…

Като че ли от всички правителства досега това е с най-ниско културно равнище. Във всяко отношение. И с най-големи постижения в демагогията – лъжи, лъжи, нагли лъжи, а имат верни фенове, които ги подкрепят, дори като усещат, че става по-зле. Сладко им е да вярват, че друг е виновен…

И на този фон на 15 септември в училищата се лее мегахитът на “Пайнер” “Бяла роза” (виж го тук) – не, това не е измислено от Любослава в нейната статия. Това се случва навсякъде из България вече две години (виж един пример тук от миналата година). И никой не се сеща, че това е израз на същата простащина и невежество, която пълни и учебниците с глупости.

Трагичното е, че една огромна маса хора не разбират какво нередно има с тая песен в училище на 15 септември – много си е хубава, истински хит.

С “Бяла роза” и Бойко начело, към светли бъднини вървим…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.