Паркове еднодневки никнат в Ню Йорк

Франс прес

Парк еднодневка в Ню Йорк. Снимка: лангишскуид

Сред жълтите таксита се вижда изкуствена зелена морава, зелени столчета и картонена Айфелова кула: „Ние сме в парижка градина!“, обявява 24-годишната нюйоркчанка Дейна Китзис. Младата жена е оформила за през деня малък тематичен щанд на паркинг в буржоазно-бохемския манхатънски квартал Гринич Вилидж. Заедно с трима приятели тя позира пред голяма фотография на Люксембургската градина и предлага на минувачите сирене, франзели и гроздов сок (консумацията на вино и други алкохолни напитки на улицата е забранено), като казва, че „най-хубавите паркове и градини са в Париж и човек може да се вдъхнови от тях“.

Инициативата на Дейна е само една от оригиналните прояви за „Деня на парк(инг)а“ – международно събитие, което има за цел „да върне общественото пространство на пешеходците, превръщайки макар и за ден паркингите в приветливи и интерактивни зелени пространства.

Миналата седмица в движението се включиха 140 града в 21 страни. Със съгласието на общината в Ню Йорк бяха изградени около 40 временни парка – странен пъзел от изкуствена трева, тенти и градински мебели, завзели част от асфалта и в съседство с превозните средства. В Ню Йорк автомобилът диктува правилата. На човек му се иска наистина да има повече места, предназначени за пешеходците, казва Прити Пател, 24-годишна специалистка по екстериорен дизайн, която откриваме на щанда „Почивка в Европа“. „Днес си възвръщаме едно безценно пространство, за да подскажем на хората какво биха могли да правят на улицата, ако тя не е завладяна от колите“, обобщава тя. „Предлагаме нещо като миниатюрен парк, точно до улицата, на излизане от работа. Симпатично, нали?“

Няколко къщи по-нататък, на паркинг на прочутото Пето авеню, група студенти спират погледа ви с разпънато платнище, с квадрати зелен мокет и най-вече с доброто си настроение. Между мелодия, изсвирена на китара и жонгльорски номер, Ерика Шапиро, студентка в „Ню скул“ и отговорник на щанда казва, че иска да създаде „атмосфера на съжителство“ и да предложи „малък отдих в градския хаос“. Тя предлага на пешеходците и велосипедистите да поспрат и да похапнат органичен хляб и пресни плодове, купени от близкия пазар. „Целта е да общуваме, да покажем проекта си и да накараме хората да преосмислят градската си среда“, обяснява Ерика.

„Завземаме улицата, присъединете се към нас“, приканва минувачите приятелката й Равива Хансър. Модерната млада еколожка, облечена в джинсово яке, тесен панталон и с очила с рогови рамки, смята, че Ню Йорк трябва да последва примера на някои европейски столици като Париж и Амстердам, за да подобри качеството на живота на пешеходците и колоездачите. „Бъдещето е на екологичните превозни средства и да се отделя толкова много пространство за паркиране ми се вижда отживелица“, доверява тя. Има толкова много по-творчески начини за използване на обществените пространства с добавяне на малко зеленина. Надявам се, че младото поколение ще успее да промени нещата“, допълва Хансър.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.