Непродадени жилища – 120 000 в Гърция, 8000 в Букурещ

Строителният сектор в Гърция страда заради кризата

Франс прес

Небостъргач в Букурещ. Снимка: скайскрейпър

Улиците на Атина или Солун са осеяни с пана с надписи „продава се“ или „дава се под наем“, илюстриращи кризата на един отрасъл, който традиционно е двигател на растежа заедно с туризма и търговския флот. Отрасълът, който дава 7 процента от брутния вътрешен продукт и в него работят около 700 000 души, е обезпокоен от силния спад на дейност, дължащ се на политиката на икономии и на рецесията, произтичаща от това.

Ако туризмът отбеляза спад от 10 процента през лятото, строителният сектор регистрира спад от 32,24 процента през август на годишна основа, падайки до най-ниското си ниво за период от пет години, отбелязва Камарата на гръцките инженери. През второто тримсечие строителството отбеляза спад от 18,3 процента на годишна основа след свиване от 13,9 процента през първото тримесечие, според гръцки статистически данни. Броят на разрешителните за строителство е намалял със 7,2 процента през първите пет месеца на същата година, според данни на гръцката централна банка.

Строителството преживява най-тежката криза за последните десет години заради намаленията на заплатите на държавните служители, несигурността за работа в частния сектор, липсата на ликвидност на банките и увеличението на данъците върху недвижимото имущество, обобщава Димитрис Капсималис, председатал на Федерацията на строителните фирми.

При липсата на тежка промишленост недвижимите имоти бяха първокласен сектор за инвестиции в Гърция от няколко десетилетия, насърчаван от изгодни данъчни условия. Обществените инвестиции дори достигнаха връх в началото на десетилетието с инфраструктурните работи заради Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

„Въвеждането на еврото през 2001 г. също даде тласък на кредити за жилище“, припомня Йоанис Ревитис, председатал на агенциите за недвижими имоти в Атика и главен секретар на тяхната федерация в Гърция.
„Смъртоносното земетресение от 1999 г. близо до Атина и фактът, че страната е най-силно изложена на земетресения в Европа, също накара гърците да инвестират в нови жилища, отговарящи на съвременните противосеизмични норми“, отбелязва Капсималис.

Заради това земетресение гърците избягват да купуват стари апартаменти и предпочитат винаги, когато имат избор, да купят нов, подчертава служителка от агенция за недвижими имоти в Атина. Според нея още преди да посети даден апартамент, един гръцки купувач иска да разбере годината, когато той е посторен. Ако е преди 1999 г. апараментът ще бъде по-труден за продажба. Но строителната лудост бе спряна от влошаването на обществените финанси и спешната необходимост от увеличаване на държавните приходи. Социалистическото правителство трябваше да наложи извънреден данък върху недвижимите имоти и да премахне някои данъчни облекчения.

Секторът на недвижимите имоти бе сериозно засегнат от новия данъчен закон, който тероризира собствениците и те стават много по-предпазливи преди да инвестират в сектора, отбелязва Ревитис.
Парадоксално е, че въпреки спада на търсенето, широкото предлагане и наличието на над 120 000 непродадени жилища, цените на недвижимите имоти са спаднали само с 6 процента през второто тримесечие на 2010 г., според данни на гръцката централна банка.

Възможността за спукване на балона на недвижимите имоти като в Испания и САЩ е „малко вероятна“, отбелязва Капсималис. Фирмите от строителния сектор са малки по размер, без значителни заеми и следователно няма никакъв натиск от банките, който би могъл да доведе евентуално до срив на цените, добавя той.

Пазарът на жилища в Букурещ – цените ще падат още

Аджерпрес

Жилищният пазар в Букурещ предлагаше в края на месец юни 2010 година около 8000 непродадени жилища, от които 5400 апартамента бяха на разположение за директна покупка от строителя, сочи проучване на компанията Колиърс интернешънъл за пазара на имотите в Румъния. Повечето от строителите спазиха пусковите срокове и близо 2500 жилища бяха построени през първото полугодие на годината, което е над 80 на сто от общо 3000-те обявени за строеж апартаменти. Следователно наличните жилища в жилищните проекти с голям размер достигнаха прага от 13 500 апартамента в края на месец юни 2010 година, отбелязвайки ръст от 23 на сто спрямо края на 2009 г..

Като се има предвид, че търсенето изоставаше спрямо предлагането в последните 18-24 месеца, готовите, но непродадени апартаменти нараснаха на 3700 в края на първото полугодие на 2010 година, от 2500 жилища, регистрирани в края на 2009 година. След спокойното развитие през 2009 г., съживяване на пазара се очакваше за 2010. Вместо това дейността през първото шестмесечие на 2010 година се превърна в разраснала се рецесия. Първите признаци на подобрение, появили се през март и април, бяха замъглени в средата на май, когато бяха обявени новите правителствени политики.

Общият обем продажби в проектите, анализирани от Колиърс интернешънъл, стига близо 600 жилища за първите шест месеца на 2010 година. Търсене имаше само при крайните потребители, а инвеститорите продължиха да избягват да инвестират в жилищния пазар в Букурещ поради свръхпредлагането и липсата на финансови възможности. Въпреки че програмата „Първи дом“ продължи да бъде подкрепяна от правителството, не бяха отчетени очакваните резултати, най – вече в края на шестмесечието (месеците май и юни 2010).

Търсенето се насочи специално към проектите, адресирани към хората с ниски доходи (77 на сто от всички продажби, осъществени през първите шест месеца на 2010), а жилищните комплекси, строени за средната класа, формираха 16 на сто от общия брой продажби. Следвайки тенденцията, характерна и за 2009 г., клиентите, които са сключили сделка за първото шестмесечие на 2010-та, са били тези, които са имали неотложна нужда, които са открили добра финансова оферта или са искали да се възползват от условията, предлагани в програмата „Първи дом“.

Строителите продължиха да намаляват цените като резултат от малкото продажби. Средната цена за построен квадратен метър спадна с 10 на сто през първото шестмесечие от 1300 евро/кв.м (без ДДС) в края на декември 2009 г. на 1170 евро/кв.м в края на юни 2010 г.. В сравнение с пика на цените на имотния пазар през първите шест месеца на 2008 година, средната цена е отбелязала спад от 28 на сто (в течение на 24-те месеца). Като се има предвид поскъпването на еврото спрямо леята (17 на сто от юни 2008 до юни 2010) корекцията на цената в местна валута не е така изразена, както в евро. Тъй като строителите обявяват цени в евро, спадането им частично бе изядено от обезценяването на националната валута.

Калкулирайки цените спрямо целевата категория клиенти, анализаторите на Колиърс са стигнали до цена от 1000 евро за построен квадратен метър в проекти, предназначени за хора с ниски доходи, докато жилищните комплекси, ориентирани към категорията клиенти със средни доходи имат цена малко над средната за пазара. Проектите в средна-висша категория имат по-високи цени (1830 евро/кв.м), но те не влияят особено на средните стойности на пазара, защото подобни проекти са слабо представени при предлагането.

Като разглежда развоя на жилищния пазар съгласно този на националната икономика, Колиърс не очаква по-засилена активност в краткосрочен план (следващите 6-12 месеца). Следователно проучването на Колиърс прогнозира продължаващ лек спад, както на продажбите, така и на цените, провокиран от макроикономическите тенденции и от политиката на управляващите, водена от края на първото полугодие (намаляване на заплатите на администрацията, увеличаване на ДДС и промени в данъчния кодекс).

Прогнозите за жилищния пазар се диференцират в зависимост от целевата група на всяка категория проекти. Очаква се проектите, насочени към хората с ниски и средни доходи да продължават да привличат търсене основно заради предлаганите цени, но и заради данъка добавена стойност от 5 на сто, докато луксозните жилищни проекти ще е нужно значително да преработят цените си.

Промяната на ДДС от 19 на 24 на сто предизвика изкуствено повишаване на цените от около 4 на сто. В резултат на това строителите ще трябва да намалят цените, за да балансират повишаването на ДДС. Освен това Колиърс прогнозира още по-голям спад в цените в този пазарен сегмент, като се има предвид малкото търсене от крайни клиенти.

Колиърс интернешънъл очаква в краткосрочен план жилищният сегмент да регистрира по-малък обем сделки, а същевременно цените да продължат да падат, но в по-забавен ход. Пазарът ще възвърне растежа си на третото, четвъртото шестмесечие след съживяване на икономиката, когато потребителите ще върнат доверието си както в националната икономика, така и в жилищния пазар.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.