Швеция – с германски принципи към икономически растеж

в. Франкфуртер алгемайне

Към датата на парламентарните избори икономиката на Швеция бележи растеж, износът силно се е повишил, а частното потребление следва същата тенденция. Само че равнището на безработицата остава сравнително високо, най-вече сред младите хора и имигрантите. Ако премиерът Фредрик Рейнфелд трябваше да определи датата за изборите, то не би могъл да избере по-подходяща от 19 септември. В неделя шведите гласуваха за нов парламент, а коалицията, която управлява през последните четири години, поне в икономически план, постигна триумф.

В съзнанието на избирателите все още са пресни спомените от кризата, при която големите шведски банки като SEB и Swedbank, по-рано щедро отпускали кредити в балтийските страни, изпаднаха в крайно затруднено положение, а някога горди традиционно шведски компании като Saab и Volvo преминаха съответно в холандски и китайски ръце. Непосредствено преди лятната ваканция обаче сватбата на принцеса Виктория предизвика патриотично вълнение в кралството, а според статистическите служби на страната ресторантите и кафенетата са спечелили от празничното настроение, увеличавайки силно оборота си.

След завръщането от ваканцията пък радостните новини от правителствената канцелария в Стокхолм заваляха една след друга. „Над Швеция грее слънце“, заяви възторжено министърът на финансите Андерс Борг, след като преди няколко седмици официалните прогнози за икономическия растеж бяха коригирани към повишение – най-голямата скандинавска страна обяви икономически растеж от 4,6% за второто тримесечие, като подобно темпо е отчетено за последен път преди десет години. През миналата седмица котировките на акциите на Стокхолмската фондова борса достигнаха най-високото си равнище за годината. „За да видите подобни показатели, може би трябва да погледнете към Азия“, отбеляза Борг.

Малко преди изборите управляващата коалиция поведе с 10% пред опозицията, водена от социалдемократите. Един от „виновниците“ за този успех е самият Андерс Борг, но не заради дългата си тъмна коса, вързана на конска опашка и предпочитанията си към бейзболните шапки, които го правят необичайно явление в политиката. Популярността на министъра е забележителна, тъй като той носи отговорността за налагане на мерки за съкращаване на разходите, събира данъците и съобщава горчивите истини.

В разгара на кризата преди близо една година Борг обяви намаляване на данъците, което бе четвъртото поред, въведено след победата на Умерената коалиционна партия в изборите през 2006 година. Само тази мярка би трябвало да донесе данъчни облекчения за 10 милиарда крони или близо 1,1 милиарда евро годишно на лицата със средни и ниски доходи, а за пенсионерите и компаниите в определения като „кризисен бюджет“ също са предвидени облекчения. Най-големи обаче са данъчните намаления за трудещите се – по този начин правителството иска да понижи безработицата, която през 2007 година бе намаляла до 6%, но миналата година нарасна до максимума от 9,4%.

Най-ниският бюджетен дефицит сред страните членки на Европейския съюз

„Коалиционната партия вече много пъти използва този инструмент, сега хората със среден доход месечно разполагат с около 2000 крони повече, отколкото преди четири години“, посочва Андерс Вредин от независимия център за икономически и политически изследвания в Стокхолм, обобщавайки непосредствения ефект от данъчната политика на правителството.

Да се представи ефектът от тази политика върху пазара на труда е по-трудно. За създаването на нови работни места приносът би трябвало по-скоро да се дължи на бързо нарастващата шведска икономика, която, също като германската, зависи от износа. Разбира се, силните позиции на износа на машини и оборудване са осигурени и от отчетения по-рано спад от 5,2% – там, където в периоди на бум слънцето свети най-силно, често по време на криза облаците са най-плътни. „Като една малка отворена икономика ние нямаме друг избор, освен да живеем с предимствата и недостатъците на глобализацията“, отбелязва Вредин.

Според експертите на Световния икономически форум никоя страна не е по-добре подготвена от Швеция за това предизвикателство с изключение на Швейцария. Швеция не води спор за възможните вредни странични въздействия, които по-пестеливите страни износители могат да окажат върху съседите си потребители, какъвто се разрази през лятото между Франция и Германия.

Равнището на спестяванията на домакинствата е с 12% над средното европейско равнище, което е и причината сега, освен износа, скок да отчита и частното търсене. „Принципът на германската домакиня“, който обяви германският канцлер Ангела Меркел, в Швеция намира почти универсално приложение – според оценките на Европейската комисия миналата година страната е имала най-нисък бюджетен дефицит сред всички членки на ЕС. Тази година Андерс Борг ще има още по-малко проблеми с критериите от Маастрих, а през 2012 година дори ще има бюджетен излишък.

Преди изборите шансовете за преизбиране на коалиционно правителство в Швеция за първи път от 80 години изглеждаха добри. Социалдемократите, които през миналото столетие заедно със синдикатите най-силно белязаха страната и нейния имидж с принципите си за равенство и обществена грижа, успяха в сравнително ниска степен да натрупат политически капитал от най-неотложните проблеми. Безработицата, най-вече сред имигрантите и младите хора, се задълбочи до устойчиво високо ниво и още от началото на 90-те години сред хората на възраст между 15 и 24 години е над 10%.

Според опозицията „Рейнфелд ще направи от Швеция данъчен рай“

„Големи части от населението изобщо не участват на пазара на труда“, отбелязва Дейвид Домей, професор в Stockholm Business School. „В момента това е най-голямото ни политическо и икономическо предизвикателство“, допълва експертът. Мона Салин, водещата кандидатка на червено-зелената опозиция в предизборната си програма обеща създаването на 100 000 нови работни места чрез инвестиции в инфраструктурата, социалната система и защитата на околната среда. По класически за социалдемократите начин партията заложи повече на образованието и засилването на правата на работниците. Опозицията обаче отхвърли възможността за ново намаляване на данъка върху доходите и постепенно увеличаване на пенсионната възраст, както планираше правителството.

„Рейнфелд иска да направи от Швеция данъчен рай“, критикуваше Салин по митингите. „Според нас обаче Швеция трябва отново да стане рай на благоденствието“, твърдеше тя, премълчавайки, че самите социалдемократи бяха тези, които с реформите си през 90-те години постепенно разрушиха щедрите социални придобивки и по този начин подобриха състоянието на държавния бюджет. От тези тенденции обаче спечели правителството, в което водеща роля имаше Умерената коалиционна партия на Борг и Рейнфелд. Партията на центъра, Християндемократите и Народната партия – либерали бяха убедени, че трябва да продължат съвместната си работа.

Още преди четири години Умерената партия сръчно излезе на сцената като нова „работническа партия“ с предложенията си за данъчни облекчения за трудещите се. Ожесточено обсъжданото въвеждане на данъчни намаления за семейни помощи пък бе защитено с твърдението, че по този начин възникват допълнителни работни места. Съвсем закономерно в предизборните си плакати управляващата партия се рекламираше с образа на строителен работник, призоваващ за стабилни държавни финанси.

по БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.