Става ли полиция от руската милиция?

В руската блогосфера вече наричат милицията „пилиция“

Руският президент Дмитрий Медведев възложи на вътрешния министър Рашид Нургалиев до две седмици да приключи подготовката на законопроекта за полицията с оглед на предложенията, постъпили от граждани. Държавният глава категорично отказва да приеме само едно от тези предложения – да премахне текста, който упълномощава полицията да влиза свободно в което и да било помещение, пише „Комерсант“.

Медведев сложи точка в дискусията по законопроекта, пише „Росийская газета“. „Длъжни сме да го приемем в най-скоро време, тъй като става дума за основния документ, според който ще се реформира МВР“, заяви президентът. Преименуването на руската милиция в полиция „не е най-принципният момент“ от предстоящата реформа. Целта на закона е да бъде създадена ефективна правоохранителна система, а „полицията трябва да бъде модерна и ефективна структура. Каквато е в цял свят“, подчертава Медведев.

По време на обществената дискусия сайтът, отреден за целта, е събрал 33 хиляди послания от граждани, 20 хиляди от които съдържат конкретни предложения. Тази дейност трябва да продължи, когато се разработват законопроекти, засягащи цялото общество, изтъква Медведев. Свободният достъп на бъдещата полиция до всички помещения според него е сред най-деликатните моменти от проекта. Тази норма всъщност „действа от години“, ако става дума за спасяване на хора или задържане на престъпници, припомня държавният глава. Новият закон обаче наистина трябва да регламентира съответния ред, съгласява се той с гражданите.

Президентът обещава да се публикува окончателната редакция на законопроекта. И веднага предупреждава „онези, които пак ще останат недоволни“, че „законът няма да стане догма“ и ще подлежи на по-нататъшни промени в случай на нужда. Медведев одобрява и създаването на „единен кол център, където да се съобщава за полицейски злоупотреби“, отбелязва „Ведомости“.

Държавният лидер приканва да се обмисли по-специално въпросът за „правото на първо телефонно обаждане“ след ареста. Той смята за необходимо руските полицаи да носят табелка с името си и названието на съответното поделение. Също така „не е против“ въвеждането на задължение за полицаите да прочитат правата на задържаните.

Социалните гаранции и заплатите на полицаите са най-вълнуваща тема за служителите на реда. Темата обаче предстои да влезе в отделен закон, коментира за „Ведомости“ Михаил Пашкин, шеф на профсъюза на московската милиция. Според Медведев се предвижда заплатата на полицейски лейтенант от 2012 г. да стане 33 хиляди рубли (над хиляда долара – б. р.), добавя изданието.

Някои от нововъведенията в проекта на пръв поглед не си пасват особено с текстове от други руски закони, пише „Время новостей“. Не е ясно каква ще е разликата между бъдещия кол център за оплаквания от полицията и сегашния общодостъпен денонощен телефон, който предвижда и връзка със службата за собствена сигурност на руското МВР.

Дори полицаите да носят значки с имената си като колегите си в САЩ, това няма да реши проблема, тъй като могат лесно да ги скрият под ревера например. Колкото до прочитането на правата при задържане, те и сега са длъжни да го правят, но текстът им е „твърде обемист“, а нормите, които уреждат самото задържане, допускат различни тълкувания, твърди „Время новостей“.

Медведев естествено бе наясно, че неговият законопроект е бил критикуван и от мнозина експерти, и от обикновени граждани. Това обаче не го притесни, посочва „Московский комсомолец“. „Никой не бива да се притеснява, че 99 на сто от забележките бяха критични. Да не сме очаквали друго? Че хората ще ни благодарят, загдето сме измислили законопроекта?“, отбелязва президентът. Той отвръща и на онези, които са против преименуването на милицията, тъй като според тях идеята да стане полиция цели само да се имитира реформа.

„Това не е така. От названието също зависят много неща“, уверява държавният глава. „Естествено при условие, че се променя не само названието, но и същността й“, добавя „Московский комсомолец“. Предстои и друга реформа, която ще засегне следствието. Медведев съобщи, че в Русия ще бъде създаден самостоятелен Следствен комитет на база на днешния Следствен комитет към федералната прокуратура. Предвижда се новата структура да бъде подчинена пряко на руския президент, пише „Комсомолская правда“.

Следствените органи на на другите федерални ведомства, включително към МВР, засега остават самостоятелни. В бъдеще обаче може да се вземат и други решения, включително за разследване на всички дела от новата структура, заявил Дмитрий Медведев според „Комсомолская правда“. Формирането на нов Следствен комитет ще наложи да бъдат коригирани близо 15 закона, смятат експерти на „Росийская газета“. Привърженици на идеята заявяват, че обединяването на следствието ще го направи по-независимо и ще намали корупцията, посочва „Время новостей“.

Силовите структури обаче нямат интерес да се лишават от следствени органи, защото техните разобличения биха изгубили смисъл без перспектива за дело и съд или поне арест и запор върху имуществото. А те имат достатъчно възможности да лобират за своите интереси. Стига да напомним, че и МВР, и Федералната служба за сигурност, и следствието към прокуратурата, и антинаркотичната служба се оглавяват от стари съратници на премиера Владимир Путин, пояснява „Время новостей“.

Ако липсва парламентарен контрол върху бъдещата структура, тя ще представлява „корумпирано хиперчудовище“, коментира пред „Независимая газета“ Генадий Гудков от комисията по сигурността в Държавната дума. Мнозина следователи са превърнали дейността си в бизнес за много милиони. И боравят със закона така, както е изгодно за тях самите и за техните началници, констатира руският депутат.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.