Цветанов май се изпусна за инкубатора, забравяйки за изолатора

Иво Инджев

ЕК скандализирана от Цветан Цветанов, съобщи АФП. Европейската комисия (ЕК) окачестви като неприемливи думите на български министър, който по време на посещение в Брюксел призова “да се направи сериозен анализ на проблемите с ромите, защото тези среди са инкубатор, който генерира престъпност”.

Запитана дали такова изказване е приемливо според Комисията, говорителката й Пиа Аренкилде заяви лаконично: „Отговорът е не”!

Аз пък се питам, дали това изказване на Цветанов е премислено и преднамерено. Защото това би означавало, че е калкулирал рисковете. Със сигурност доста българи ще харесат изказването му. Само че ако трябваше да следва манталитета на мнозинството, заради вътрешнополитическите плюсове, без да обръща внимание на европейското мнение, България още щеше да е в изолатора, а не в инкубатора на евросредства, на които толкова много разчита. Например – по въпроса за смъртното наказание.

Ако пък е снесъл в инкубатора на Европа случайно изпусната мисъл на подсъзнанието си, държана обикновено за местна консумация, Цветанов търпи критика за пренебрегването на лицемерието, без което нашата държавица няма как да лавира успешно в качеството на планктон между китове.

Знам, знам какво ще кажат феновете: “Браво, Цецо, само така, не им цепи басма”! И т.н. Само че не е лошо да помним значението на златните европейски яйца за финансирането на проектите, за които самият премиер Борисов става и ляга с обещания, правейки си сметката без кръчмаря.

Така че, по-вероятно ми се вижда Цветанов да е изтървал репликата за “инкубатора” по инерция, говорейки като на милиционерски инструктаж.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.