Юрий Лужков – уволненият цар на Москва

Кметът на Москва Юрий Лужков със съпругата си милиардерка Елена Батурина. Снимка: радикал

Кметът на Москва Юрий Лужков, който дойде на власт през 1992 година докато Владимир Путин все още беше непознат провинциален бюрократ, превърна руската столица в процъфтяващ метрополис, но си създаде и десетки врагове.

74-годишният Лужков стоеше стабилно на власт от постсъветския хаос през 90-те години на миналия век при управлението на Борис Елцин докато Дмитрий Медведев безцеремонно го уволни рано сутринта във вторник заради загуба на доверие.

Това е внезапен край на едно 18-годишно управление, по време на което в един момент Лужков неуспешно се стремеше към президентството, но след това овладя националните си амбиции в полза на консолидирането на властта си над града с населението от 10,5 милиона души.

Кметът, който стана известен със своя каскет и хобито си да гледа пчели, отказа да се оттегли от своя пост, като по този начин принуди Медведев да предприеме необичаен ход и да го уволни.

Някога изглеждаше недосегаем с федерални власти, които се притесняваха да предприемат действия срещу някой, който е от техните редици, но позициите му ставаха все по-нестабилни на фона на усилията на Кремъл за „свежа кръв” в редиците на регионалните лидери.

Руските медии го наричаха „един от последните мохикани” – популистки регионални лидери, които достигнаха своите позиции чрез убедителни победи на избори и спечелиха истинска лична подкрепа.

Лужков беше критикуван в серия набързо създадени документални филми, които бяха излъчени по руската телевизия в началото на септември. Филмите показваха тежките проблеми на Москва, като задръстванията в руската столица и склонността на Лужков да разрушава стари сгради.

Когато димът от горските пожари погълна Москва през август източници от Кремъл критикуваха Лужков, че твърде късно се е върнал от почивка. Освен това той публично се противопостави на Кремъл като подкрепи спорния план за изграждане на магистралата през гора в околностите на Москва. Това стана, след като президентът го призова да замрази проекта.

Обвинения за корупция преследваха от дълго време Лужков и съпругата му, строителната милиардерка Елена Батурина, която според списание „Форбс” е третата най-богата жена в света. По време на техния брак 47-годишната Батурина се издигна от служител в кметството до президент на „Интеко”, компания за недвижими имоти със състояние в размер на 2,9 милиарда долара, според „Форбс”.

Кметството на Лужков контролираше огромен бюджет от 36,59 милиарда долара през 2010 година, както и империя от имоти. Неговият заместник, отговарящ за примамливата сфера на строителството – Владимир Ресин, който сега е назначен за временно изпълняваш длъжността кмет, беше заснет от вестник „Ведомости” с дизайнерски часовник за 1,03 милиона долара.

През последните седмици изглеждаше, че обществената подкрепа за кмета намалява. Според проучване на общественото мнение, проведено от независимата агенция „Левада” по-рано този месец, 54% от руснаците не вярват на Лужков.

Въпреки приветливото и усмихнато лице, Юрий Лужков разреши прилагането на твърди мерки срещу несанкционирани протести, а неговите открито хомофобски коментари и отказът му да позволи провеждането на гей паради в Москва предизвикаха недоумение по целия свят.

Лужков започва работа като химик изследовател преди да се присъедини към министерството на химическата индустрия през 1974 година. След това е избран в Общинския съвет на Москва през 1977 година, а след това и във Върховния съвет или парламента от 1986 до 1990 година. Той е назначен за кмет от Елцин през 1992 година, като получава сив, хаотичен град, който започва да променя.

През 90-те години на миналия век неговото протеже, скулпторът Зураб Церетели, осея града с кичозни бронзови статуи, включително огромна статуя на Петър Велики, извисяваща се над река Москва.

Най-грандиозният проект на тандема е централния храм Христос Спасител, изграден отново с обществени дарения, след като е взривен от болшевиките през 1934 година.
Лужков е критикуван за това, че е позволил да се разрушат някои от малкото исторически сгради в Москва, а на тяхно място са се появили техни евтини бетонни копия.

Ползващ се с голяма популярност през 90-те години, Лужков бе смятан за възможен бъдещ президент, но той промени плановете си, след като партията му Отечество бе победена на парламентарните избори през 1999 година.

През 2003 година той спечели убедителна победа, с над 74% от гласовете, на последните кметски избори, преди кметът да започне да се назначава от президента през 2005 година.

По Агенция Фокус

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.