Динозавърът Гиньо най-после освободи мястото на омбудсман. И ГЕРБ търгува този пост

България преди 5 години под натиска на БСП избра за омбудсман 77-годишен човек (сега – на 82), който би трябвало да се оттегли в пенсия отдавна.

Вместо предложения тогава от НДСВ проф. Петър Емил Митев, модерен и образован човек, БСП изви ръцете на тогавашните си коалиционни партньори и назначи на този нова и важна за обществото длъжност стар номенклатур, деятел на някогашния ОФ, бюрократ, сякаш му търсеше престижна работа. За кога?

Гиньо Ганев беше издиган с неотклонна последователност от БСП на всякакви парламентарни постове за последните 15 години, преди да го направи омбудсман. И сега, на 82 години, номенклатурният динозавър сдава поста с повече от половин година закъснение. И сегашните на власт го оставиха да поизкара още малко над мандата, вместо още преди година да го помолят да подаде оставка и да се оттегли.

Ако отвори човек сайта на омбудсмана (виж тук), ще види, че е засипан с протоколни новини – омбудсманът прие, омбудсманът обсъди, омбудсманът представи доклад, омбудсманът съдейства, под патронажа на омбудсмана и т. н. Старият бюрократ произвежда протоколна бумащина.

В тази държава, където правото се погазва всеки ден, един омбудсман може да се счупи от работа. И вместо да сложат по-енергичен човек, БСП натресоха Гиньо Ганев. Техен верен кадър, да държи позиции във властта. Това не е никакво демократично общество, а политически алъш-вериш. И старият популист Гиньо на новата работа не пропускаше да се изказва като защитник на права, дори където не му е работа (например за цените на парното), а да не забелязва проблеми или да води формална кореспонденция.

Сега ще избират за нов омбудсман сегашния шеф на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той е безспорен юрист. Представител е на НДСВ, но го издига ГЕРБ. Може би положителен знак – ГЕРБ не са коалиционен партьор с НДСВ и не го правят по принуда. Дали?

Сдаването на поста на шеф на Върховния административен съд 6 месеца предсрочно май е друга маневра – ГЕРБ иска да сложи свой човек начело на ВАС (спрягат се имената на Цецка и Фидоска), защото този съд е последна пречка пред правителството – той отменя и оспорва актовете му, когато нарушават закона.
Дали е така ще се види. Но май изборът на омбудсман пак е някакъв политически алъш-вериш.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.