На 81 г. пастор Пейсли прости на враговете и стана премиер

81-годишният протестантски пастор Иън Пейсли стана министър-председател на Северна Ирландия. Той оглави поделено между протестанти и католици правителство, което доскоро беше немислимо за него, тъй като винаги е проповядвал отрицанието.

Божи служител и политически оратор, непримирим както във вярата, така и в убежденията си, роденият на 6 април 1926 г. в Армаг Иън Ричърд Кайл Пейсли е посветил живота си на протестантската кауза и на запазването на Ълстър в лоното на Великобритания.

В залеза на жизнения си път, с побеляла глава и превит гръбнак, проповедникът на Демократическата юнионистка партия /ДЮП/ не е изгубил и грам от своята пламенност. Но вкусът му към анатемосването и нападките се разми пред необратимия ход на историята.

Пейсли се съгласи да прости на довчерашните си врагове и да тегли чертата на едно архаично противоборство. „Доктор Не“ се готви да заседава рамо до рамо с Мартин Макгинес, вторият човек в „Шин Фейн“, описван някога като „кръстника на кръстниците в ИРА“.

Иън Пейсли прочита първата си проповед на 16-годишна възраст. Четири години по-късно баща му, баптистки пастор, го ръкополага. Оформя концепцията си за Библията, като отхвърля богословските тълкувания на католицизма. През 1951 г. основава в Белфаст Свободната презвитерианска църква. Противопоставя се на промяната в нравите и на религиозния екуменизъм. През 60-те години на 20-и век започва да се занимава с политика и поставя началото на масовите шествия, на които държи речи пред последователите си.

През 1968 г. замерва ирландския министър-председател със снежни топки и прекарва месец и половина в затвора. През 1970 г. е избран за депутат в британския парламент в Уестминстър, а година по-късно учредява ДЮП.
По време на т. нар. „Вълнения“ – насилието между верските общности, при което между 1969 и 1998 г. в Северна Ирландия загинаха над 3500 души – той неизменно отрича умерените протестанти, заклеймени като „предатели“, и отказва да признае и най-малка разлика между Ирландската републиканска армия /ИРА/ и нейното политическо крило „Шин Фейн“. Двата лозунга на партията му „Никакво предаване“ и „Няма да отстъпим и на инч“ нито пред Дъблин, нито пред Рим обобщават категоричното му несъгласие с една обединена Ирландия.

През 1998 г. той отново заявява своето „не“ на мирното споразумение от Разпети петък, което слага край на един 30-годишен конфликт. Това противопоставяне можеше да бъде неговата „лебедова песен“, но не стана така, защото само той може да отговори на тревогите на протестантите.

Дългата му кариера не може да се обясни само с агресивната му риторика. Иън Пейсли не е от онези традиционни юнионистки водачи, които често принадлежат на земевладелската класа. Близостта му до работниците го превръща във виден противник на върхушката.

През 2003 г. той е избран за лидер на най-голямата юнионистка партия в Северна Ирландия. Разоръжаването на ИРА през 2005 г., а после и подписването през 2006 г. на споразумението от Сейнт Андрюс за възстановяване на полуавтономния парламент го принудиха да промени риториката си.

На 26 март 2007 г. Пейсли за първи път седна на една маса с водача на „Шин Фейн“ Джери Адамс, с когото сключи споразумение за подялба на властта. Популярната в Белфаст шега, че Пейсли не е казвал „да“ от сватбата си през 1956 г., вече не е актуална. На 4 април той за пръв път публично стисна ръката на ирландския премиер Бърти Ахърн. В своята ожесточеност Пейсли все още избягва да направи същото с един републиканец. Може би си запазва това право за днес и с този свой жест ще каже повече, отколкото във всичките проповеди в живота си.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.