Алпите – „водният резервоар на Европа“ пресъхва

Франс прес

На покрива на света
На покрива на света… Параглайдер се издига над върховете на планинската верига Силберплатенхьопфе в швейцарските Алпи, недалеч от езерото Унтервасер. Снимка: ЕПА/БТА

Заради последиците от климатичното затопляне има риск Алпите вече да не могат да изпълняват ролята си на „воден резервоар на Европа“, предупреждават експерти, които миналата седмица обсъждаха този проблем на международен колоквиум в Межев, Източна Франция. „С климатичните промени през зимата вместо сняг вали дъжд и не се трупат запаси от вода. Обикновено този сняг през лятото подхранва реките“, казва Жан-Франсоа Донзие, генерален директор на Международното бюро за водата, която организира форума, посветен на планинските води.

Според проучванията на Междуправителствената експертна група за климатичните промени алпийските ледници, които вече са загубили между 20 и 30 процента от обема си от 1980 г. досега, може да намалят обема си с 30 до 70 процента до 2050 г. Средната температура на Алпите се увеличи за един век повече от два пъти от глобалното затопляне, средно с 1,5 градуса според европейската агенция за околната среда.

„Вече възникват хидроложки проблеми и те ще се задълбочават много по-бързо от тези, свързани с парниковите газове. Веднага трябва да бъдат предвидени мерки за адаптиране, особено в планините“, подчертава Донзие. „Планините и техните ледници регулират захранването на големите реки, а те ще стават все по-важни и вероятно няма да мине без конфликти за използването на водата. Икономическите залози са големи“, обяснява специалистът по ледниците Доминик Райно.

До 2100 г. ще се наблюдава увеличаване с 20 процента на дебита на вода през зимата, все повече валежи ще са под формата на дъжд, а не на сняг, и те ще намаляват с до 55 процента през лятото, отбелязва междуправителствената експертна група за климатичните промени. „Нашата работа e да прогнозираме какво ще е количеството вода. Това ще става чрез измерване и моделиране, за да се рационализира и оптимизира управлението на водните ресурси“, обяснява изследователят Жорж-Мари Солние, който отговаря за европейския проект „Алп-уотър-скарс“ („Alp-water-scarce“), ръководен от Савойския университет.

„Не е възможно да се покрият всички потребности. Все повече хора в Алпите искат да си разделят един все по-ограничен източник“, твърди Стефан Ру, член на асоциацията за опазване на околната среда „Маунтин Уайлдърнес“ („Mountain Wilderness“). „Водата е основен източник, който се използва от земеделци, планински курорти, местни жители и индустриалци“, анализира от своя страна Гийом Корто, член на асоциацията „France nature environment“, добавяйки, че всеки от потребителите иска да запази собствените си ресурси.

„Планинските курорти наистина осъзнаха от четири-пет години недостига на вода . Впрочем, те все повече се ангажират да оптимизират използването й чрез пречистване и повторна употреба на питейната вода, обновяване на инсталациите“, уверява президентът на националната асоциация на кметовете на планинските курорти Жилбер Блан-Тайор.

„Днешният дебат вече не е за последиците от затоплянето, а за начина на приспособяване към тях“, констатира Пиер Лашьонал, директор на дружеството за алпийска икономика в Горна Савоя, изтъквайки някои пораждащи полемика въпроси, като използването на вода за правене на изкуствен сняг, което се критикува като антиекологично.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.