Будапеща изнемогва преди местните избори

Ройтерс

Будапеща е най-ценната възможна победа на местните избори в Унгария в неделя, но и най-големият проблем сред 3200 общини с изнемогващи обществени услуги и нарастващи дългове, с които едва се справят.

Местните правителства в Унгария са нетипични с огромния си контрол над услугите като здравеопазване и образование, както и транспорта. Повечето трудно се справят със задачата и неефективността е повсеместна, което превръща общинската реформа в първостепенен приоритет за новото дясноцентристко правителство на партията Фидес.

А най-голямото предизвикателството е Будапеща, където кандидатът на Фидес Ищван Тарлош изглежда почти със сигурност ще стане кмет, ако социологическите проучвания са точни.
С годишен бюджет от около 1 трилион форинта (4,8 милиарда долара), затъналата в дългове столица получава основната част от приходите си от държавата, която се опитва да ограничи разходите, излизайки от най-дълбоката рецесия през последните почти 20 години.

Двайсетина отделни местни органи на властта контролират половината от бюджета на града, а кметът контролира останалата част. „Будапеща засега е платежоспособна, но е затънала дълбоко в дългове“, каза Тарлош. „Ще трябва да молим за държавна помощ. Начинът, по който градът работи днес, просто не е устойчив“. Столицата, където една пета от населението на Унгария произвежда близо половината от икономическата продукция, е крепост на либералите и социалистите от падането на комунизма и Тарлош може би ще стане първият кмет консерватор.

Настоящият кмет либерал Габор Демски не се кандидатира отново след 20 години служба и разгрома на партията Съюз на свободните демократи. Социалистите, които го подкрепиха, също бяха разтърсени от серия корупционни скандали. 62-годишният Тарлош е близък до премиера Виктор Орбан, чиято партия спечели мнозинство от две трети в парламента през април и се очаква да повтори убедителната си победа в местните избори в страната, според проучванията. Тарлош така ще получи силен мандат за извършване на промяна.

„Успехът на Фидес на местно ниво ще позволи да бъдат прокарани структурни реформи в местните правителства и ще има икономии в резултат на това в дългосрочен план“, писа анализаторът от „Номура“ Петер Атард Монталто в доклад този месец. Около една пета от държавния бюджет на Унгария отива за общините, на които ще се дължи близо една пета от бюджетния дефицит тази година с общ общински дефицит от 190 милиарда форинта, според бюджетния план за 2010 г.

Общият дълг на общините е 1,1 трилиона форинта или около 5 процента от националния дълг на Унгария. Но действителната тежест е много по-голяма, тъй като основната част от парите е взета назаем в швейцарски франкове и евро, чийто курс спрямо форинта рязко скочи, откакто бе пусната емисията от държавни книжа. Будапеща е хронично недофинансирана, въпреки че получава една трета от всички държавни фондове за местното управление.

„Градът не е задължен да поддържа консолидиран бюджет, така че в него не са включени огромните дефицити на компаниите, които притежава, като компанията за обществен транспорт BKV“, каза Янош Аткари, бивш заместник-кмет на Будапеща, който ще съветва Тарлош. „Будапеща харчи неадекватни суми за поддръжка, няма дългосрочна стратегия и проектите й за развитие нямат буфер срещу риск“, каза Аткари. „Нуждата на града от допълнителен капитал е над 100 милиарда форинта (480 милиона долара) годишно“.

Според Аткари местните правителства трябва да се отърсят от всички несъществени функции, за да станат устойчиви, но и че дори Фидес може да изпита трудности да запази политическата воля, за да доведе до край общинската реформа, след като други не успяха.

Всъщност уникалната политическа позиция на Фидес – която може да има голямо мнозинство в почти всеки местен район в страната, както и в парламента – може да се окаже препятствие, каза политическият анализатор Золтан Кижели. „Повечето политици от Фидес в парламента са тръгнали от общинските правителства. За да оправят положението н страната, те ще трябва да се откажат от част от местната си власт. Това няма да е лесно“.

Демски, кметът на Будапеща, казва, че тази дилема също мъчи администрацията му.
„Главната пречка за реформа е огромната лобираща сила на районите“, каза Демжски в интервю. „Те контролират половината от местния бюджет. Ако им отнемете това, те ще пропищят“.

„Политиката на Орбан черпи сила от местните правителства. Той почти със сигурност ще отбележи убедителна победа в местните избори. За да извърши реформа, той ще трябва да се обърне назад и да разруши тази структура. Не мисля, че ще има коренна общинска реформа в скоро време“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.