В търсене на следи от НЛО

Уфологът Иван Лазаров открива загадъчни обекти, но не вярва в извънземни и летящи чинии

Кръг от бързорастяща трева, намерен в Студентски град, София. Снимка: Иван Лазаров

Кой не е виждал на снимки странните геометрични фигури върху ниви и поляни, за които казват, че са оставени от летящи чинии. Малко известно е обаче, че такива има и в България.
Русенецът Иван Лазаров, един от учредителите на Българската уфологична мрежа (б. р. – от УФО, съкр. от неидентифициран летящ обек на английски), описва тези явления и събира снимки.
…Загубил вярата си и отказал се от това да бъде свещеник след смъртта на съпругата си, Греъм Хес открива зловещо послание – загадъчни кръгове насред царевичните си ниви. Опитвайки се да разбули мистерията, той открива неща, които завинаги променят живота му – извънземни оставят своите следи и се опитват да убият семейството му. Този драматичен сценарий е на филма „Следите“ с Мел Гибсън, вдъхновен от явлението “кръгове в житата”. Първите документирани прояви на феномена се свързват със сферично образувание, появило се в нива близо до холандския град Асен през 1590 г. и “окосено от дявола за една нощ” поле от лятото на 1678 г. в Стирлингшир, Шотландия. От края на 70-те години на ХХ век пшеничните и житни поля на Великобритания все по-често са набраздявани от странни геометрични фигури с нарастваща сложност и честота на проява.

Лазаров показва спектрографски снимки на обекта, който е заснел преди повече от 20 години над телевизионната кула в Русе. Снимка:Валентина Петрова

В България отдавна са били регистрирани подобни явления в Добруджа и Разградско. Някои от тях са били обяснявани като „самодивски кръгове“, за които разказва и българският фолклор. Така са били наричани местата, на които под формата на окръжност, тревата е израствала по-бързо. Хората се страхували от тях и не ги приближвали, плашейки се от лоши поличби и среща с мистични същества.

„Нашите кръгове са много по-различни от тези във Великобритания и във филмите“, така уфологът Иван Лазаров отговаря на въпроса за общото между следите, които са били показвани в холивудски продукции и кадри от документални поредици. Лазаров се занимава с уфология от 30 години, председател е на Клуб за генериране на парадоксални алтернативи „Мъдромер“ и е сред учредителите на Българска уфологична мрежа (БУМ).

Уфологът живее и работи в Русе. Именно там, над телевизионната кула, преди 20 години е заснел неидентифициран летящ обект. Кадрите станаха популярни, след излъчването на филма „Какво лети над нас?“ от поредицата на бТВ „Факти и мистерии“.

Уфологът Иван Лазаров разказва за изследванията си върху НЛО. Снимка: Валентина Петрова

„Едно нещо е НЛО или УФО на англиски (UFO), съвсем друго е летяща чиния, а още по-нямащо общо с двете пък са извънземните. Това са три различни проблема, които винаги ще бъдат актуални, тъй като има много върпоси без отговори“, разсъждава Лазаров. Той обаче смята, че летящите чинии са произведени от хората и няма нищо мистично в тях. „Това е земно, технично съоръжение и не е обект на моите изследвания“, категоричен е уфологът.

Лазаров държи да уточни и, че не се занимава с извънземни. „ Това е сложен въпрос – миирогледен, свързан с двата модела – креационисткия и този на еволюционизма. Науката е до тук.“, смята уфологът. Той добавя, че интерес на неговите изследвания през всичките тези години са били необяснимите явления на планетата, без да намесва извънземните.

„Медиите са главният виновник за умесването на НЛО и извънземните. Днес един редови човек не знае за какво става въпрос и много лесно може да бъде манипулиран“, смята Лазаров. Той дава за пример прословутото посрещане на извънземни в Русе на 11 септември 1995 година. „Пет хиляди човека се събраха на летище Щръклево, хората бяха полудели – то кебапчета, то бира. А извънземни няма“, спомня си уфологът. Лазаров определя проявата като успешен експеримент за зомбиране на хората, които при мисълта за извънземни ставали неадекватни.

Кръг от трева в Исперих.
Снимка: Иван Лазаров

За неидентифицирани летящи обекти има податки още от древните цивилизации – в индийския епос, шумерски текстове, в наследствата от египетската цивилизация. Лазаров обаче смята, че и в стари български текстове също могат да се открият податки за НЛО. „Аз попаднах на информация, която е в написаната от Паисий Хилендарски „История славянобългарска“ от 1762 година. Там пише, че по време на битка на Крум срещу „гадните византийци“, се е явило знамение в деня преди битката и се е появила „комета в двоен образ“ – образът се разделил и пак се е събрал. Монахът описва период, доста по-ранен от годината на написване на историята. Уфлозите смятаме, че това е НЛО“, разказва Лазаров.

Уникални неща в България има, но те имат аналог по света, смята уфологът. Според него обаче откритите кръгове у нас нямат нищо общо с житните кръгове във Великобритания. Оригиналните кръгове се различават от изкуствените по огъването на растенията. При истинските, недокоснати от човешка ръка кръгове, житата или тревата са огънати – като мястото на което една сламка за сок е оребрена и се сгъва. Тези, които нарочно са били направени, са счупени и изглеждат като стъпкани, уточнява уфологът.

Сред видяните и документирани „следи“ у нас най-интересни са тези, които са не среди ниви, а сред тревни поляни. Такъв феномен се е появил преди няколко години в Исперих и в центъра на Разград. Кръг от трева, която израства по-бързо от останалата на поляната и бързо изсъхва. Същото явление е било заснето и от студенти в Студентски град в София на 24 май 2005 година. Между общежитията на квартала студентите виждат кръг от бързоизрастнала трева.

„Самодивски кръгове“ заснети от Иван Лазаров

Лазаров обаче не си обяснява явлението с поява на извънземни, които оставят следи по нашите земи. Според него вероятностите за появата им са две. Едната е, че тревата е израстнала по-бързо в следствие на „експеримент чисто земен, направен от технически напреднали групи, които притежават технологии за дистанционно въздействие на флора и фауна“. Другото обяснение на уфолога е, че явлението „е рецидив на високотехнологично общество, което е живяло на земята, преди много време и чиито останки откриваме“. „По някакъв начин рецидив на тяхното съществуване“, добавя той.

Иван Лазаров е склонен да вярва повече на второто обяснение.
„Смятам, че НЛО изобщо е рецидив на древното познание на хората, които са прилагали специфични технологии в живота си. Рисковано е да се говори за извънземни, ще попадна сред графата „фантазьори“. Възможно е, но по-малко вероятно“, разсъждава уфологът.

Изследователят на НЛО разказва, че по българската земя има много обекти, за които специалисти и най-вече археолозите, не могат да дадат обяснение. Има неописуеми обекти в Провадия и Белинташ – скалата с форма на малко плато в Родопите, върху която е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий на бесите“, казва уфологът. Върху камъните той е открил форми, наподобяващи коловози. „Ерозията ги е износила и никой не им обръща внимание. Ние започнахме анализ и открихме, че същото чудо го има в Малта, където от скалите този коловоз влиза в морето. Археолозите не дават обяснение, защото не искат да излизат от рамките на науката“, смята Лазаров. Според него именно в такива случаи се говори за уфологичен аспект – има се предвид нещо необяснимо. На тези артефакти не им се обръща внимание, защото никой не знае какво е това, категоричен е Лазаров.

Друг уникален обект за уфолога е място в Северозападна България, където „законите на гравитацията не работят“. „Представете си прав участък, около 500 метра – с измерен наклон от 1 градус. Спирате си колата и правите експеритемент – изливате вода или хвърляте топка. Ще видите, че водата започва да тече, а топката се търкулва срещу наклона, а не по него“, описва Лазаров. Той обаче пази в тайна мястото, защото не иска „медийна разгласа“, преди да е изследвал и документирал на запис мястото.

Иван Лазаров
Снимка: Валентина Петрова

Според него това място е част от множество обекти по света. Наскоро той е получил информация от един шофьор на тир, че пътувайки из Украйна му се е случило невиждано нещо. Уж равен участък, пък тирът се мъчи, сякаш изкачва баир. „Същият обект беше показан на 24 май 1999 година от БНТ в Ливан. Бяха направили експеримент с Мерцедес, който е тон и половина – пусната по инерция колата тръгна по баира“, спомня си Лазаров. За да си обясни феномена уфологът си спомня за хипотеза на един руски учен, според който цялата ни земя е разделена на точки, обединяващи пет петоъгълника на цялата планета. На тези точки по земното кълбо не работят законите на физиката.

„В България има и много дупки – по три метра диаметър, 21 м дълбочина, дъното им е гланцирано, а няма следи от извадения материал – това са необясними неща и са в сферата на уфологията“, смята Лазаров. Подобни обекти са откривани край Исперих, край Елхово, близо до село Хлябово.

Уфологът планира да изследва със свои сподвижници обект в Южна България при река Ропотамо (между р. Велека и р. Ропотамо). „Там има мегалити, които са видимо обработени, а това е необяснимо“, обяснява Лазаров.
„Трудно ни е, защото уфолозите се самофинансираме – всеки вади от джоба и плаща. Имали сме по-рано спонсори, но за съжаление все по-малко се получава“, споделя той. Според него клубът в Русе най-добре устоява на времето, защото са се запазили 15 души членове. „Имаме нужда от опресняване на кръвта. Тук обаче повечето хора идват, за да си задоволят любопитството и не се задържат. А ние търсим хора с траен интерес и да са наясно, че никой няма да ги подканя, а трябва сами да отговарят за знанията си“, обобщава Лазаров.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.