На камила по следите на „Договор с Бог“

Хуан Гомес-Хурадо. Снимка: личен сайт

Проучването, което правя при написването на всяка една от моите книги, се състои в задълбочено четене, разговори със специалисти в съответната област и проучване на местата, където ще се развие действието, споделя испанският писател Хуан Гомес-Хурадо. Когато идеята ми се оформи, аз изчитам всичко, което може да се намери по темата. Няколко месеца по-късно, със стотици изчетени книги зад гърба си, аз се качвам на самолета, за да проуча местата на събитията, които ще опиша. Опитвам се да преживея лично това, което сполетява героите ми в книгите: това придава достоверност на описанието и прави реалистични героите в книгите ми.

В случая с „Договор с Бог” (ИК „Хермес“) първо посетих Виена, за да науча повече за касапина от Шпигелгрунд, персонаж от книгата и реално съществувало лице. След това отлетях за Египет, за да изследвам важни места от Библията – като планината Синай и Червено море. Там се развива част от действието в книгата. След това отпътувах за Йордания и известно време живях с бедуините в пустинята, яздех камила и карах джип през дюните (твърде опасни начинания). За да разбера начина на мислене и действие на терористите и тайните служби, интервюирах военни специалисти и полицаи от Испания, Англия и Германия. В книгата има дори откъси от наръчника на Ал Кайда за обучение на муджахидини.

За книгата „Договор с Бог” 

Възрастният милионер от еврейски произход Реймънд Кейн организира експедиция до пустинята на Йордания. Целта е да открият мястото, където е скрит свещеният кивот. В експедиция Моисей са включени видни специалисти: изтъкнатият американски археолог Сесил Форестър, напористата испанска журналистка Андреа Отеро, католическият свещеник полиглот Антъни Фаулър, израелската лекарка д-р Харел и група военни, участвали във войните в Ирак и Афганистан. Въпреки прецизния план за действие, експедицията се сблъсква с множество непредвидени трудности, кървави покушения и главозамайващи обрати.

Интригата още повече се заплита, когато става ясно, че сред тях има предател, внедрен от ислямска организация. Никой от участниците не е това, за което се представя: намесени са ЦРУ, Мосад и Ватиканът. Положението се усложнява допълнително и от действията на мистериозна терористична групировка, твърдо решена да осуети целта на експедицията и сама да сложи ръка на кивота. Кой първи ще се добере до скрижалите? Kакви тайни крие кивотът за бъдещето на човечеството?

За автора

Хуан Гомес-Хурадо е работил като радио и телевизионен журналист, преди да издаде своя първи роман – „Божият шпионин”, който веднага става международен бестселър и е издаден в 42 страни по света. Вторият му роман – „Договор с Бог”, също има международен успех, а през 2008 г. Хуан Гомес-Хурадо печели и престижния литературен конкурс „Торевиеха” (с награда 500 000 $) за книгата си „Медалът на предателя”. Критиците определят творбите му като енергични и кинематографични.

Запален читател и пътешественик, Хуан Гомес-Хурадо прави сериозни проучвания, преди да напише книгите си, за да е сигурен в достоверността на поднесената информация. Живее в Испания със съпругата и двете си деца и разпределя времето си между писане, пътуване и хуманитарни каузи.

Виж откъс от Договор с Бог

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.