Как станаха велики експертите на прехода

Достена Лаверн дръпна завесата пред обществените тайни

„Експертите на прехода” на Достена Лаверн може да стане най-шумната книга на годината просто защото е за най-шумните люде (изд. „Изток-Запад”). Нашата французойка изучавала 10 години „Българските think-tanks и глобалните мрежи за влияние”, такова е подзаглавието, а обяснението на „тинк-танкс”: „Институти, които произвеждат идеи за развитие и ги прилагат на практика от името на гражданското общество”.

Това са т.нар. неправителствени организации и по-точно: Център за либерални стратегии, Център за изследване на демокрацията, Институт за пазарна икономика, Център за социални практики и т.н., а още по-точно: всичките онези юнаци и юначки, които пълнят медиите и „рецитират по комсомолски заучени”, тези думи са на Лаверн, безспорни истини за живота.

Оценката на Марк Абелес, директор на Международен институт по съвременна антропология в Париж: „Тази книга води до извода, че българските think-tanks не работят, както те твърдят, в полза на укрепването на демократичните институции… те по-скоро участват в присаждането на нови форми на управление извън рамките на демократичната представителност и избори, в пространството на една „сива зона”, която смесва частни и обществени, национални и международни интереси”.

Какво толкова? Едни наши отворени момчета се ориентират в началото на прехода към „Отворено общество” и други американски работодатели и си заработват парите. Лаверн разказва кои са те, как са станали толкова велики и в какво е величието им. Те не се случайни. Бащите примерно на Иван Кръстев, Деян Кюранов, Евгений Дайнов и Красен Станчев са от ЦК на БКП.

А защо точно те? Ами питайте Андрей Луканов, е отговорът. Друг въпрос. Трябваше ли да дойде човек от Страсбург за да посочи: Господа, вие сте купени гласове? Неговият отговор не е на Лаверн: Да, няма начин. Въпросът не е до 30-те сребърника на тоз и онзи, със здраве да си ги харчат. Въпросът е до по-опасни обеми, в началатото на които е националното богатство към 1989 и неща като присъствието на българска войска в Ирак.

От блога Книжен Ъгъл

Виж откъс от книгата

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.