Дилма Русеф на балотаж

ДПА

Дилма Русеф в телевизионно предаване. Снимка: ЕПА/БТА

Шейсет и двегодишната Дилма Русеф, дългогодишна лява активистка, спечели убедително произведения в неделя първи тур на президентските избори в Бразилия, но не успя да получи абсолютно мнозинство. За да стане първата жена президент в историята на страната, Русеф, която е с български корени, ще трябва да победи на предстоящия на 31 октомври балотаж кандидата на социалдемократическата опозиция Жозе Сера.

Кандидатката на Партията на трудещите се на президента Луис Инасиу Лула да Силва е опитен политик, въпреки че президентските избори са първата й надпревара за изборна длъжност. Популярният Лула, който няма право на повече от два последователни мандата, подкрепи някогашната началничка на своята канцелария, може би с идеята в някои бъдещи избори да се върне на президентския пост.

Решението на държавния глава да номинира Русеф за кандидат на ПТ не беше посрещнато с овации от всички. Критиците я отхвърлиха заради липсата на политически опит и история вътре в партията. Лула обаче застана до нея и заяви: „Тя е интелигентна, притежава способността да разбира нещата и да се учи бързо.“

Малцина очакват ако тя спечели изборите, да се отклони от курса на сегашния президент, който изведе Бразилия на световната сцена и на пътя на икономическия просперитет. „Моето предложение е да продължим политиката на правителството на Лула“, заяви Русеф. Основният й противник, социалдемократът Жозе Сера, я обвинява, че е просто марионетка и „няма собствени идеи“. „Дилма няма история. Кандидатите сме аз и Лула. Лула се кандидатира за президент чрез нея“, коментира иронично Сера.

Дъщеря на роден в България поет и бизнесмен и бразилска учителка, на 17-годишна възраст Русеф загърбва строгото си католическо образование и се присъединява към марксистка група през тежките години на военната диктатура. Партизанската подготовка, която Русеф получава в Командата за национално освобождение, привлича вниманието на политическата полиция. През 1969 г. тя преминава в нелегалност, след което е пленена, измъчвана и държана в затвор две години. „Никой не остава без белези от това“, каза тя миналата година.

Русеф се оказва жилава и излиза на свобода, след което през 1977 г. завършва икономика във Федералния университет в Рио Гранди ду Сул и отново влиза в политиката – този път в Демократическата работническа партия (ДРП). Тя използва политическите и управленските си умения, за да достигне няколко пъти до министерски постове в щата Риу Гранди ду Сул през 80-те и 90-те години – в сферата на финансите, енергетиката, минното дело и комуникациите.

Малко след като се записва в Работническата партия на Лула през 2001 г., тя се запознава с него. Когато заема президентския пост през 2003 г., той я назначава за министър на минното дело и енергетиката, като оставя в ръцете й един от най-жизненоважните сектори за бразилската икономика, която задоволява изцяло сама енергийните си нужди, комбинирайки използването на изкопаеми горива и биогорива.

През 2005 г. Русеф става началник на канцеларията на Лула. „Техните отношения са като между баща и дъщеря“, казва говорителят на Лула Франклин Мартинс. Русеф има жилав характер. Миналата година се пребори с рак на лимфните възли. Тя има дъщеря, Паула, чийто баща Карлуш Араужу е адвокат и съратник в политическата дейност на Дилма в миналото.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.