Медведев, Лукашенко, газ и образ на врага

 Алексей Гривач, Андрей Денисов

Лукашенко и Медведев на съвместни учения. Снимка: официален сайт

Предизборната кампания на днешния беларуски президент достигна ново антикремълско равнище. В петък Александър Лукашенко проведе среща с почти стотина журналисти от руски федерални и местни медии в рамките на пресобиколка, организирана от неговата администрация. И нарече пред тях Дмитрий Медведев, а може би и Владимир Путин „шепа политици, нека да са високопоставени“, които били подели кампания срещу Беларус.

„Яко ни газите – оплака се беларуският лидер и добави, че това се правело „по команда на Медведев“. – Не зная доколко Путин подкрепя тия неща, но има данни, че и той е на същата позиция. А че става дума за президентския екип, имаме такава информация.“ И за да ядоса Кремъл още повече, републиканският лидер съобщи, че е изпратил писмо с думи на подкрепа до бившия кмет на Москва Юрий Лужков, отстранен наскоро от поста с указ на Дмитрий Медведев.

Лукашенко и преди много-много не подбираше думи, щом заговори за Кремъл и руската политика. Никога обаче не бе получавал толкова твърд отговор, какъвто последва вчера. Дмитрий Медведев сметна за необходимо специално да изрази в прав текст чрез своя видеоблог отношението към Лукашенко, отдавна вече формирано в Кремъл.

„В своите изказвания президентът Лукашенко излиза далеч не само извън рамките на дипломатическите правила, но и на елементарното човешко приличие. Но и това не бе нещо ново за мен. Помня колко се учудих, щом на първата ни двустранна среща, вместо да се концентрира върху руско-беларуското сътрудничество, той много подробно и единствено в негативен тон започна да обсъжда моите предшественици на поста президент на Русия – Борис Елцин и Владимир Путин. Наложи се тогава да напомня на своя колега, че преговаряме по съвсем други теми“, разказа Медведев.

Сегашната предизборна кампания в Беларус, според него, „изцяло е изградена върху антируски мотиви, истерични обвинения срещу Русия, която не желаела да подкрепя беларусите и беларуската икономика, също и върху проклятия към руското ръководство“. Дмитрий Медведев изтъква, че Лукашенко винаги е градил своята политика, използвайки образа на външния враг: „Само че тази роля бе отреждана досега на Америка, Европа, на Запада като цяло. Сега за един от основните врагове е обявена Русия“.

Тъкмо това според руския лидер е в основата на цялата избирателна кампания, водена от Лукашенко: „Тревожат го твърде много неща: и че трябва да сложим ред в икономическите си отношения, и че руските медии общуват с беларуската опозиция, та дори и съдбата на някои високопоставени пенсионери и уволнени чиновници у нас“. Медведев припомни също известния вече случай с неизпълнените обещания на Лукашенко да признае независимостта на Абхазия и на Южна Осетия.

Руският президент се въздържа само да повтори онова, което казваше навремето за Михаил Саакашвили или Виктор Юшченко (макар да напомни, че също бил принуден да се обърне към последния чрез своя видеоблог). Не заяви, че с Лукашенко не може да се работи. Че той като президент на Беларус е изгубил доверие към Дмитрий Медведев като президент на Русия. Това обаче бездруго е очевидно.

Всъщност беше ясно, че нещата ще тръгнат точно в тази посока. И Александър Лукашенко не пропусна да го отбележи, като спомена документалния сериал „Кръстникът бащица“, посветен на беларуския лидер и излъчен през лятото от руската телевизия НТВ. „Дали НТВ е частна или не, но нали знаете кой я финансира. Цялата мръсотия по НТВ се финансира от „Газпром“, а „Газпром“ е държавна компания и сте наясно кой държи там кормилото“, подчерта той.

Стана тъй, че в петък заместник-шефът на руския газов концерн Андрей Круглов отвърна на тези нападки със сухия език на цифрите. Участвал в директорско съвещание на „Белгазпромбанк“ в Минск, главният финансист на „Газпром“ напомни пред журналисти, че през 2011 г. Беларус ще купува газ без отстъпки. „Ако предположим, че цената на петрола догодина ще е същата като през четвъртото тримесечие на тази година, очаква се средната цена за Беларус през 2011 г. да е около 220 долара за хиляда кубични метра“, пресметна Круглов.

Формулата от договора, сключен през 2006 г. от „Газпром“ и „Белтрансгаз“, предвижда цената постепенно да стигне ниво, осигуряващо равен доход с този от доставките за Западна Европа. През 2007 г. цената бе фиксирана – 100 долара за хиляда кубика, през 2008 г. имаше отстъпка от 30 на сто спрямо европейската цена, през 2009 г. – 20 на сто, през текущата година – 10 процента. Заедно с премахването на 30-процентното износно мито върху газа (както предвижда митническото споразумение), това осигурява на Минск възможността да получава в момента руско гориво, плащайки най-ниската цена в цялото постсъветско пространство.

Очакванията на Круглов са, че средната цена за цялата 2010 г. ще бъде 185 долара за хиляда кубика. Което сочи нарастване с около 20 на сто. Това означава по-специално, че още през октомври-декември т. г. Беларус ще купува газа по около 200 долара. Цената се променя веднъж на тримесечие в зависимост от котировките на петролните продукти в Европа, а в началото на 2010 г. „Белтрансгаз“ трябваше да плаща според договора 168 долара, във второто и третото тримесечие – по 185-190 долара.

Ще отбележим, че оценките на топмениджъра на „Газпром“ са въз основа на действащия договор, който изтича едва на 31 декември 2011 г. Беларуските чиновници обаче твърдят, че ценовите преговори с руската страна са в началната си фаза. Това заяви например в началото на септември финансовият министър Андрей Харковец по време на изслушвания в парламента.

На пръв поглед, точно сега му е времето да помислим за традиционната вече новогодишна газова конфронтация с нашите съседи. За момента обаче няма сериозни основания за подобно нещо. Дори като знаем, че изборите за президент на Беларус (които Москва явно желае Лукашенко да изгуби) са насрочени за 19 декември, а за 2 януари – втори тур, ако никой от претендентите не събере над 50 на сто от гласовете. Руският президент дори си позволи язвителната забележка, че не очаква „нищо добро“ от изборите в Беларус.

„Знаете ли, когато човек е в Китай (Дмитрий Медведев даде оценка за беларуските избори по време на посещение в Китай – бел. на изданието) и там казва, че не очаква „нищо добро“, какво да чакаме след такава политика? – обиди се Лукашенко. – Какво хубаво може да стане? Той каза наистина, че онова било „шега“. Но, първо, във всяка шега има и доза истина.“

Засега обаче не усещаме мирис на газова война. Договорът, ако Минск изведнъж не започне умишлено да го нарушава, ще е в сила и догодина. А колкото до първото плащане по новата цена без никакви отстъпки (за януари), „Белтрансгаз“ има срок да го извърши чак до 23 февруари 2011 г.

Лукашенко усилено подчертава, че всичките му нападки не засягат братския руски народ. При все това обаче отношенията между Русия и Беларус в сегашната властова конфигурация стигнаха твърде далеч. Тъй че не сме застраховани от газова конфронтация около Нова година. Руското правителство може например да поднови практиката за митническо облагане на газа, доставян на Беларус. А това ще добави из един път 80-100 долара към всеки хиляда кубика. За целта би се наложило впрочем да жертваме Митническия съюз, който с толкова труд бяхме договаряли няколко години и най-накрая го подписахме това лято.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.