Терористичен кошмар обхваща Европа

Ройтерс

Обявяването на тревога в САЩ и Великобритания за възможни нападения в Европа извежда на преден план безпокойството, че все повече бойци откликват на отправяния по интернет призив на Ал Каида за насилие и заминават от Запад към отдалечени военни зони, за да се обучават. Непосредственият повод за обявената в неделя тревога беше разузнавателна информация, според която намираща се в планинските райони на Северен Пакистан група хора, за някои от които се предполага, че са граждани на европейски държави, е замисляла атаки срещу обекти в Европа.

Малко се знае за тази конспирация. Но изглежда заговорът е бил от типа, който според западни служители представлява най-сериозната опасност днес – използването на т.нар. саморадикализирали се бойци, които нямат предишни екстремистки прояви. Ръководството на Ал Каида, което е все по-ограничавано поради ракетните удари на американски безпилотни самолети в Северозападен Пакистан, високо цени подобни „доморасли“ попълнения, тъй като те имат западни паспорти и лесно могат да пътуват в чужбина, казват експерти.

Няма точни данни, но някои експерти предполагат, че потокът от кандидат бойци към страни като Пакистан и Йемен се увеличава особено през последните две години въпреки нарасналите усилия на някои западни правителства за борба с ислямистката радикализация сред мюсюлманските малцинствени общности. „Това е сериозно явление в Европа, особено във Великобритания и Германия. Мотивите не винаги са свързани просто с ислямисткия екстремизъм, понякога хората отиват в търсене на смисъл на съществуването си или на силни усещания“, каза специалистът по сигурност и конфликти в холандския Институт за международни отношения Едвин Бакер.

Държавният департамент на САЩ в неделя предупреди американските граждани да бъдат предпазливи при пътувания в Европа. Великобритания покачи нивото на заплахата от тероризъм от „общо“ на „високо“ за своите граждани, пътуващи за Германия и Франция. Източници от разузваването казаха миналата седмица, че в заговора, който предизвика тревогата, са били замесени Ал Каида и близки до нея бойци, сред които може да е имало граждани на европейски страни или пребиваващи там. Те заявиха, че бойците замисляли съгласувани нападения в големи европейски градове.

„Много опасни хора“

През последните две години сред участващите в заговори за нападения рязко се увеличи броят на живеещи на Запад бойци, възприели радикални идеи от интернет форуми или след кореспонденция по интернет с твърдолинейни проповедници. Един от най-драматичните случаи от предимно неуспешните нападения и заговори на Запад беше неуспешният опит за бомбен атентат на Таймс скуеър в Ню Йорк, извършен на 1 май от родения в Пакистан американски гражданин Файсал Шахзад.

Началникът на германската Федерална криминална служба Йорг Цирке каза миналия месец, че в Германия живеят над 400 крайни ислямисти, някои от които са преминали обучение в лагери в чужбина и сред които има ядро от хора с боен опит от Афганистан. Полицията е установила увеличаване на движението на пребиваващи в Германия лица от и към лагерите.

Координаторът на Европейския съюз за борбата с тероризма Жил дьо Керков каза в петък пред Ройтерс, че заговорът е показал, че континентът трябва да направи повече, за да попречи на екстремистите да отиват да се обучават в чужбина. „Има определен брой, съвсем не незначителен брой, много опасни хора. От известно време сериозно безпокойство будят пътуванията на родени или пребиваващи в Европа лица в свързани с джихада конфликтни зони като Афганистан-Пакистан, Сомалия, Йемен“, заяви той.

Керков заяви в доклад до държавите членки на ЕС през юни, че Ал Каида продължава да бъде най-голямата заплаха за ЕС и призова за по-строг контрол на движението на потенциални терористи в ЕС. Директорът на британската служба за сигурност МИ-5 Джонатан Еванс каза миналия месец, че има сериозен риск от смъртоносно нападение и че бойците в Йемен и Сомалия се превръщат във все по-голяма заплаха.

Много от заминаващите за Пакистан бойци, които често са европейци с южноазиатски, арабски или турски произход, възнамеряват да преминат границата с Афганистан и да се бият срещу западните сили там. Но Ал Каида често се стреми да ги убеди да се върнат у дома и да нападат западни цели там, казват експерти. Тези усилия имат известен успех.

Заплахата „бързо се увеличава“

Пол Крукшанк от Центъра за право и сигурност към правния факултет на Нюйоркския университет заяви в доклад, че в повечето от общо 21 сериозни заговора на бойци срещу Запада от 2004 г. заговорниците са били напътствани или обучавани или от Ал Каида, или от нейните съюзници в Пакистан.

Според цитирани в доклада му от февруари 2010 г. западни служители за борба с тероризма между 100 и 150 западняци са били заподозрени, че са пътували миналата година в региона, за да получат военна подготовка. Някои от пътуващите са надъхани новобранци, за които пътуванията са посветителни ритуали, се казва в съвместен доклад от 1 октомври на Института за политика на вътрешна сигурност към американския университет „Джордж Вашингтон“ и шведския Колеж за национална отбрана.

Други са закоравели бойци, търсещи мъченичество и смъртоносни битки срещу немюсюлмански армии, се казва в доклада. Въпреки че западните разузнавателни служби пазят в тайна точния брой на прииждащите в конфликтните зони чуджи бойци, е очевидно, че „заплахата от чужди бойци сега бързо се увеличава по обхват и значимост“, се казва в доклада.

Според доклад от 10 септември на американските експерти по тероризъм Брус Хофман и Питър Бърджън за Двупартийния център за политика заплахата от Ал Каида става по-сложна, а гражданите на САЩ и пребиваващите там играят все по-голяма роля в планирането и операциите на ръководството на Ал Каида.

Способността на групировката да извърши големи нападения като тези на 11 септември „съвсем не е толкова заплашителна“, колкото през 2001 г. Но групировката може да е в състояние да осъществи бомбени атаки срещу американски обекти със символично значение като метрото в Манхатън, при които да бъдат убити десетки хора. „Това ниво на заплаха вероятно ще се запаси в близките години“, се казва в него.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.