Личният живот на магистратите

Едвин Сугарев

Какво би се случило с видна дама от прокурорското съсловие, ако в някоя ранна сутрин службите за сигурност арестуват “оперативно интересно лице” в нейния апартамент? Вече имаме отговора на този въпрос: нищо не би се случило.

Както и нищо не се е случило с прокурорката Първолета Никова, водеща делата срещу братя Галеви, както и тези по особено чувствителният за българското правосъдие казус с Красьо Черния. Тъкмо в нейния апартамент НСБОП арестува на 26 юни в 8 сутринта Рангел Станчев, член на разбита престъпна група, извършвала рекет, побои, имотни и кредитни престъпления.

И оттогава досега – нищо. Нито прокурорката Никова си е подала оставката, нито пък някой й я е поискал. Нито дори е подведена под отговорност за възпрепятстване на правосъдието – за което има повече от сериозни основания, тъй като в доклада на агентите, арестували Станчев, фигурира и следното прелюбопитно обстоятелство: неговата прокурорска изгора натъпкала устата му с шоколадови бонбони.

Грижи за човека, поел по тежкия път към следствения арест? Да, но не само. Защото се оказало, че Рангел Станчев е диабетик – и в резултат от този акт получил криза – вследствие на което мярката му за неотклонение била променена – от задържане под стража в домашен арест. Няма сведения дали въпросния домашен арест тече отново под прокурорската стряха.

Интересен в случая е не самия прецедент. Казусът не е нов – интимни отношения с подземния свят поддържат доста прокурори в историята на българския преход – кога сексуални, кога чисто икономически. Прецедент е официалната реакция на прокуратурата. Или може би и тя не е прецедент – но пък е диагноза за българското правораздаване.

Съдете сами – градският прокурор на София Николай Кокинов: “Кой с кого живее и с кого дружи, са лични работи. И не знам кой на кого е напълнил джобовете с бонбони. Сигнал срещу колежката не съм получавал. Има си инспекторат, който иска, да проверява. Аз нямам основание да се оплача от работата на Никова.” И говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова: “Никога не сме коментирали личния живот на магистратите.”

Тъй де, лични работи. Допустимо е прочее да делиш нощем леглото си с престъпник, а денем да съдиш аверите му. Едното не пречи на другото. И няма нищо общо с факта, че Първолета Никова не намери в случая „Красьо“ нито корупция, нито търговия с влияние в съдебната система. Очевидно и с него магистратите са имали лични отношения – говорили са си примерно за достойнствата на чалга певици.

Забележете датата: 26 юли. Въпреки недопустимия факт на лично съжителство с престъпник, документиран не къде да е, а в доклад на служба за сигурност, въпреки хватката с бонбоните, позволила на същия този престъпник да се размине с наровете в следствения арест – нищо! И едва след като случаят бива изнесен от mediapool.bg, ВСС благоволява да се самосезира – но прокуратурата продължава да упорства, защото никога не коментирали личния живот на магистратите.

Г-н Велчев – ехооо…

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.