Кралят Слънце Борисов – не десен, а менте. Поне трима министри ще паднат

„Вдигам осигуровките с 3%“, каза Кралят Слънце, пардон, премиерът Борисов. И по този начин опроверга себе си и финансовия си министър Дянков. До вчера и двамата се хвалеха, че правителството няма да вдига данъчната и осигурителна тежест и да притиска бизнеса.

Решението на Борисов го дискредитира напълно като десен политик. Осигуровките не ги вдигна дори Масларова. Тройната коалиция, доминирана от социалисти, въведе плосък данък и свали осигурителната тежест. Дясната ГЕРБ прави обратното, а социалният й министър настоява да се махне и плоският данък. Не е чудно и това да стане, след толкова десни приказки.

В момента за една заплата от 500 лв. се внасят 189 лв. различни осигурителни вноски и данъци, а работникът взима чисти 395 лв. На пръв поглед увеличението ще е малко, но работодател с 10 работници с по 800-1000 лв. заплата веднага ще съкрати някого или ще им намали заплатите. Управителят на осигурителния институт Христина Митрева каза, че повишаването на вноските ще увеличи разходите на бизнеса за заплати с 360 млн. лв., но това нямало да го натовари. Тя отдавна настоява да увеличение (виж тук).

Какви са Борисов и ГЕРБ? Отговорът е – не десни, а менте. Предлагат дори промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира невнасянето на здравни осигуровки. Това е цяла отделна тема (виж още тук).

Шестте работодателски организации излязоха с еднозначна декларация – такова увеличение ще има „тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата“. Шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев каза: „Това е безумие и изразява паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск“. „Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата. Ще доведе до намаляване на работните места и увеличаване на сивата икономика“, каза Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Групата на ГЕРБ в парламента не била обсъдила въпроса подробно, съобщиха медиите, защото нямало кой да информира депутатите за решението на премиера за вдигането на вноските. Дори  политици от ръководството на партията научили от новините.

Новият Тато решава еднолично. И пак обвинява предишните, а не финансовия си министър, който обърка и пенсии, и здравни осигуровки. Логично е Дянков да подаде оставка, най-малкото защото той се пъчеше с дясна политика, която сега очевидно е зачеркната. Но той ще си отиде просто, защото натстъпва катастрофа, а не се справя.
А орязаните от Дянков бюджети на културата и образованието (на ниво на страна от Африка – виж тук) очевидно ще доведат до оставки и на министрите Рашидов и Игнатов. На първия вече му искат оставката с подписка водещи режисьори в България (виж тук). На втория е въпрос на време да я поискат. Българското дясно така го разбират в ГЕРБ – да орежем културата и образованието.
Най-добре са военните и МВР – техните бюджети са увеличени. Цветанов се усмихва щастливо. Държавният сектор има общо около 580 000 служители, чиито осигуровки се поемат от държавата, тоест от всеки данъкоплатец. Повече от 10% от тях са в МВР!

„Че утрепаха и малкото жива икономика – утрепаха я“, обобщаваше читател във форумите в интернет.

Сегашното правителство опука резерва, натрупан от две предишни правителства, като същевременно през цялото време ги обвиняваше, че съсипали икономиката.

Съсипията май започна при сегашното управление.
Надписът върху старите български пари „Боже, пази България“ става актуален отново.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.