1001 начина да крадеш в България

След банков обир в София. Снимка: Булфото

Цял километър подземни маркучи за източване на бензин от рафинерия, използване на бедни и неграмотни хора за измами със социални осигуровки и данъци – българите притежават тонове находчивост, както разкриват отново и отново данъчните и полицията, пише Франс прес в кореспонденция от София.

Престъпници наемат във фирми фантоми фиктивен персонал с декларирани високи заплати.

Шест месеца след учредяване на предприятието почти всички служители представят болнични листове за по няколко месеца.

Обезщетенията получава шефът на фирмата, а мнимите болни – роми, клошари и наркомани – трябва да се задоволят със символично възнаграждение от собственика мошеник, който впоследствие изчезва нейде в безкрайността.

Със задълбочаването на кризата в България експлоатацията на най-онеправданите се е превърнала в печеливш бизнес, отбелязва Франс прес.

Собственици на фирми, свързани със или принадлежащи към мафията, „забравят“ да плащат данъци и такси, а после обявяват за собственици неграмотни лица  (често от ромски произход), които получават по 200-300 лв., за да „купят“ едно такова предприятие и така оцеляват, казва за АФП началникът на Икономическата полиция Дарина Обретенова (виж тук).

Според българското законодателство новият собственик, неразполагащ с каквито и да било средства, трябва да плаща дълговете, най-вече към фиска и службите за социално осигуряване, а предишният се измъква безнаказано от задълженията си.

Така например болен от рак пловдивчанин станал фиктивен собственик на 17 фирми, дължащи на държавната хазна 29,6 млн. лв.

Мошениците действат и на по-скромно равнище, атакувайки главно възрастни хора.

Една от най-ефикасните измами в България, където корупцията е ендемично явление, е да се обадиш по телефона уж от името на съдия, готов да си затвори очите за автомобилна катастрофа срещу подкуп.

Кражбата, била тя най-обикновена или находчива и изпипана, също разполага с благодатна почва.

Група особено изобретателни престъпници в съучастие с четирима полицаи източила тонове бензин от бургаската петролна рафинерия с помощта на подземен маркуч до тръбопровода, свързващ рафинерията с пристанището (виж тук).

Както и в много други страни, поскъпването на цветните метали превърна кражбата на кабели в процъфтяваща дейност – дотам, че цели квартали остават без стационарни телефони или електричество.

В края на август комуникациите между Германия и Азия бяха затруднени за десет часа, тъй като крадци на медни проводници в Ямболска област бяха отрязали по невнимание оптичен кабел (виж тук).

Друг вид престъпност създава опасност от жп катастрофи – в Каспичан крадци отмъкнали кабел (виж тук), дълъг 1400 метра, прекъсвайки комуникациите между няколко гари, допълва Франс прес.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.