Конституционният съд направи смешен Сергей Игнатов. Министърът да си ходи

Доц. Сергей Игнатов. Снимка: Сайт на НБУ

Доживяхме и този резил! Конституционният съд на Република България да отхвърли, забележете, като противоконституционни, почти половината от членовете на новоприетия от Народното събрание “Закон за развитието на академичния състав”! Което практически обезсмисля целия закон. Закон, предложен с много жар от настоящия министър на МОМН, “видния египтолог” Сергей Игнатов. Все още, известно време след решението на Конституционния съд, никой не е поискал оставката на този злополучен министър.

Ето, аз искам той незабавно да подаде своята оставка, ако междувременно министър-председателят не му я поиска, с което донякъде може да изкупи вината си.

Искам я заради последствията от отхвърлянето “де факто” на този закон. Искам я и заради това, че няколко дни по-рано оттегли изработвания дълго време, от някаква група “ректори” “разтърсващ” Закон за висшето образование”. Всичко това ще донесе всевъзможни неприятности и забавяне по пътя на научното израстване на младите ни научни кадри (колкото и малко да са останали в България). Основната преработка на тези два закона ще изисква доста време. При преждевременно закрити Специализирани научни съвети и прекратени процедури за научен растеж, можете да си представите бедствието. Кой ще поеме тази отговорност? Кой ще обясни на младите ни учени защо се стигна до там.

След Румяна Желева, Ана-Мария Борисова и т. н.! Естествено, най-напред трябва да си отиде този изключително “нафукан” (извинете за израза) министър, нямащ и хабер от наука. Вижте само научните му публикации. Имам докторанти с доста по-добра научна продукция! Как може, без да си поставил на обсъждане един закон, засягащ науката, най-малкото в средите на БАН, да го предлагаш и налагаш силово в Народното събрание.

Прочетете само стенограмите от обсъждането му в Комисията за наука, образование и… на Народното събрание. С изключение на председателя на тази комисия – Огнян Стоичков и някои членове на опозицията (против по принцип), всички останалите членове безрезервно са приели предложения нескопосан проектозакон, който сега се оказва, че съдържа почти 50 процента антиконституционни текстове. Предполагам, че в МОМН също има юристи, които не са успели да охладят “реформаторските напъни” на министър Игнатов. Преди него е редно, очевидно, и те да си тръгнат.

“Докога в Родината бащина, ще се шири таз простащина”, беше написал Радой Ралин. Докога в нашата Родина, ще позволяваме на подобни хора да ни управляват и да погубват с действията си живота и кариерата на нашето младо поколение. Не случайно то, младото ни поколение, търси реализация в чужбина. При такива ръководители, какво може то да очаква?

* Заглавието е на редакцията. От форума Проблеми на българската наука

Какво е калпаво в отхвърления закон? Реформа на юруш от неграмотни

e-vestnik

С решението си Конституционният съд обявява над 20 пълни текста от закона за противоконституционни, също и различни части от текстове и алинеи. Тълкуванията и оценките са близо 30 страници и не е възможно да се цитират всичките.

Според конституционните съдии е недопустимо законът да предоставя на висшите училища и научните организации правото с вътрешни правилници да уреждат основни елементи на отношенията, свързани с придобиването на научни степени и заемането на академични длъжности. Конституцията не допуска неща, които се уреждат със закон от парламента, да се уреждат с вътрешни правилници от други институции.

„Правната техника на Закона за развитието на академичния състав не е прецизна”, казват конституционните съдии. Те смятат, че използваната терминология и начина на формулиране на текстовете създават проблем, смесват се правни понятия или се използват неудачно.

Конституционният съд констатира, че Законът за развитието на академичния състав не предлага ясна концепция за материята, до която се отнася. Негови разпоредби са така формулирани, че създават предпоставки за двусмислено тълкуване и ще създадат проблеми в процеса на неговото прилагане. Той съдържа правила, които влизат в противоречие с разпоредбите и принципите на Конституцията.

Сега, след отменения почти наполовина закон, той става на практика неизползваем и Народното събрание трябва да разработи „нова, концептуално завършена и единна законодателна уредба на въпросите на образованието и развитието на академичния състав”, казват в заключение съдиите.

Опитът за реформа в науката на сегашния министър на образованието завърши катастрофално. Законът е писан от правно неграмотни хора, или хора, които са пренебрегнали мнението на юристите, гласуван е силово в парламента от мнозинството на ГЕРБ и „Атака” и сега е неизползваем. Реформа не се състоя. Предстои авторите му да се явят на поправителен, но не се знае дали същият или нов министър ще подготви новия закон. Случаят е нагледен пример, че понякога калпавите опити за реформа на практика представляват липса на реформа или са по-лоши от старите закони. Волята нещо да се промени като се наругаят предишните не е достатъчна за промяна.

Виж решението на Конституционния съд.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.