Американската армия става екологична

Барак Обама поздравява американски войници в Афганистан. Снимка: Белия дом

Американската армия полага значителни усилия да намали зависимостта си от изкопаеми горива и да се ориентира към възобновяема енергия, тъй като заради увеличаващите се бунтовнически нападения на пакистанска територия става все по-трудно да се транспортират доставки за войските в Афганистан.

Миналата седмица американска компания, снабдяваща морската пехота, докара в афганистанската провинция Хелманд ново оборудване: преносими слънчеви панели; енергоспестяващо осветление; специални палатки, които предпазват от слънцето и осигуряват електричество; слънчеви батерии за компютри и комуникационна апаратура. Това ще бъде първото използване на технологии за възобновяема енергия в бойна зона. Новото оборудване ще замени дизеловото и базираното на керосин гориво, което се използва като източник на електроенергия във военните лагери.

За разлика от Конгреса на САЩ, който безрезултатно се бори да прокара енергиен законопроект, и от много щати, където ориентирането към възобновяема енергия е в застой, армията тази година успява да постигне бърз напредък в тази насока. След десетилетие на военни операции в отдалечени кътчета на планетата, където има недостиг на гориво, висшите командири започват да осъзнават, че прекалената зависимост от изкопаеми горива е голям проблем и че възможно решение предлагат източниците на възобновяема енергия, които през последните години стават по-надеждни и по-евтини. В момента тези нови технологии произвеждат много малък дял от използваната от армията енергия, но военните лидери планират бързо да увеличат тяхната употреба през следващото десетилетие.

В Ирак и Афганистан огромните конвои от камиони, прекарващи гориво за военните бази, са лесна мишена за вражеските бойци. При последната атака в понеделник цистерни с гориво за войските на НАТО в Афганистан бяха подпалени край пакистанския град Равалпинди. Според извършено от армията проучване при преминаването на всеки 24 конвоя с гориво загива по един военен или цивилен, участващ в транспортирането. През последните три месеца са били ранени шестима морски пехотинци, охраняващи доставки с гориво в Афганистан.

Течните горива съставляват между 30 и 80 процента от товара, прекарван с конвоите за доставка за войските в Афганистан. Това е свързано както с големи рискове, така и със значителни разходи. Армията купува 1 галон (3,78 литра) бензин за малко повече от 1 долар, но транспортирането му до някоя отдалечена военна база струва 400 долара.

Миналата година военноморските сили на САЩ въведоха на въоръжение първия хибриден боен кораб, който при скорост под 10 възела работи с електричество, което спести 900 000 галона гориво при първото му пътуване от Мисисипи до Сан Диего.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.