Германия защитава българските театри от Вежди и Борисов, у нас мълчат

"Призоваваме правителството да прекрати драстичното заличаване на културата!", пише немският театрален съюз

Бойко Борисов и Вежди Рашидов. Снимки: Официален сайт на ГЕРБ и Булфото

Българският театър е на ръба на закриването, българското правителство оправдава структурната реформа на театрите с немската система от общински театри, която била взета за модел при предприетото „бавно убийство“ на българските театри – това пише в открито писмо Германският сценичен съюз, което е изпратено и до българското правителство. Писмото е разпратено на 4 октомври, но упорито се премълчава от българските медии (e-vestnik го намери във „Фейсбук“).

Повод за писмото е станало турне на театъра на немския град Оснабрюк в София, благодарение на което ръководството на групата на театралните директори в Германския сценичен съюз научило за структурните промени, които правителството изисква от българските театри. „На практика те ще навредят необратимо на българския театър“, се казва в изявление за пресата от страна на Германския сценичен съюз.

„Как подобно бавно убийство на българския театър може да бъде обосновано с позоваване на немската театрална система, чийто качества се ценят и от правителството, и от гражданите, е необяснимо!“, пишат възмутено немските театрални директори.
Ето част от съдържанието на писмото:

„Българският театър изживява в момента най-тежката си криза от 1990 г. насам. Какво точно ще се случи след 01.01.2011 г., никой не може да каже. От месеци много от театрите не могат да изплащат заплати, започнали са масови съкращения – например вчера 73-ма човека от състава на Варненския театър са били освободени от работа. Това се случва в името на новите „реформи”, за които Министерство на културата в София е взело решение по време на лятната пауза.

На пресконференция през август бива обявено, че именно немската система от общински театри е взета за модел при предприетото масивно преструктуриране на българските театри!

Варна е обявена за пилотен проект. Там встъпилият в длъжност едва преди осем месеца директор на театъра, както и директорът на операта са отстранени от постовете си без финансово обезщетение, за да бъде поставен на тяхно място представител на Общинския съвет във Варна и председател на съюза на предприемачите от управляващата партия, който да управлява двете обединени в едно театрални институции. Тъй като одобрените месечни разходи не покриват дори сметките за ток в сградата, театърът с всеки ден задлъжнява все повече.

Предприетите промени засягат всички театри и културни институции в България, чието съществуване и необходимост от финансиране не е защитено по никакъв начин от законодателството. От влизането на страната в Европейския съюз средствата за култура са съкратени вече с две трети, сравнено с бюджета за 1990 г. От 01.01.2011 г. трябва да влезе в сила продължението на театралната реформа в България, която ще засегне всички театри. Затова програмите на много от театрите се планират само до края на декември, но още от сега е ясно, че финансиране за нови продукции няма.

Как подобно бавно убийство на българския театър може да бъде обосновано с позоваване на немската театрална система, чийто качества се ценят и от правителството, и от гражданите, е необяснимо!

Призоваваме Министерство на културата и правителството на България незабавно да прекратят драстичното заличаване на културата! Онзи, който отказва финансова подкрепа на театрите, отнема на своята страна възможността за културна идентичност в момент на тежка криза и възможността за изграждане на така жизнено необходимата обществена визия за бъдещето.“

Писмото е подписано от Холг Фрайтаг, председател на групата на директорите в Германския сценичен съюз, Проф. Клаус Цеелайн, президент на Германския сценичен съюз, Ролф Болвин, административен директор на Германския сценичен съюз.

Съюзът обединява всички театри в Германия и подобно писмо в защита на театри в чужбина е безпрецедентно. Писмото идва седмица преди посещението на германската канцлерка Ангела Меркел в България по покана на премиера Борисов.

Любопитно, че проблемите на театрите в България се разказват с подробности от чужденци в открити писма, а у нас никой не научи какво става във Варненския или друг театър. Очевидно обслужващите правителството медии премълчават, за да подпомогнат реформата на правителството, наречена от немските театрали „бавно убийство“.

Неотдавна на заседание на министерския съвет, на което правителството обсъжда бюджета за догодина, културният министър Рашидов каза, че имаме най-ниския бюджет за култура в ЕС, по-нисък дори от този на съседна Македония (която е 2,5 млн. души). И поиска поне още 32 млн. лв., за да осъществи реформата и за да оцелее културата. След неговото изказване министърът на образованието казва, че бюджетът за образование е 3,3% от общия и е като за страна от Африка и Азия. В отговор премиерът Борисов дава примери с някакви разхищения с български имоти в САЩ и Швейцария и казва „Не искам да слушам… Режете и действайте“ (виж тук).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.