„Русия зове“ кредитори и инвеститори, те обясняват какво ги гони

Путин на форума „Русия зове“. Снимка: официален сайт

Владимир Путин обясни на чуждестранните инвеститори защо трябва да влагат средства в Русия. Така „Росийская газета“ обобщава изказването на руския премиер пред инвестиционния форум „Русия зове“ в Москва. Форумът бе замислен като платформа за привличане на инвестиции в Русия. Затова освен руски чиновници и шефове на големи бизнескомпании в него участваха и гости от чужбина.

Според експерти на „Независимая газета“, Русия има с какво да привлече инвеститори, но освен ресурси не разполага с особени козове. „Много повече са факторите, които отпъждат“ чуждестранните инвестиции, смятат руски специалисти. Това са слабите институции, незащитените права на собствениците, ниското качество на съдилищата, корупцията, ограниченията за инвестиране в стратегическите сектори.

Цитирани са икономисти, че Русия все още не може и да мечтае за приток на капитали, равностоен на този през периода преди кризата. „Чуждестранните инвеститори просто нямат толкова пари в момента“, заявява местен анализатор. Освен това, руската икономика е зависима от труднопредвидимите цени на горивата. Което прави не твърде убедителни всички обещания на правителството в Москва, добавя „Независимая газета“.

Русия има „оптимална стратегия за излизане от антикризисните програми“ – проблем, пред който са изправени най-големите икономики в света, изтъкна Путин и добави: „Имаме по-широко поле за маневри от нашите партньори“. В близките години руският държавен дълг няма да надхвърли 20 процента – „един доста добър показател“, увери премиерът. Той припомни, че в бюджета на федерацията за 2011-2013 г. не е предвиден антикризисен фонд, защото „вече няма да потрябват извънредни механизми“. Ще продължи обаче финансирането на антикризисни програми – повечето са проекти, необходими и в нормални условия, уточни Путин.

Частният сектор в Русия се съживява, руската икономика може да избегне негативния сценарий, който се развива сега на много европейски пазари. Федерацията е солидно застрахована и ще се чувства уверено при всяко развитие в глобалната икономика, включително ако паднат цените на горивата, заяви министър-председателят. Все повече инвеститори избират руската икономика – от началото на годината са постъпили 25 милиарда долара преки чуждестранни инвестиции, констатира той.

Запитан за „делото Юкос“, Путин отговори, че това е „криминална тема“, макар да го оспорват бившите шефове на ликвидирания руски петролен гигант, осъдени за финансови измами. Въпросът не бива да влияе върху инвестиционния климат в Русия, подчертал той и предложил Юкос да бъде оставен извън скобите на дискусията.

Инвеститорите обясниха на Путин защо след кризата инвестициите в основен капитал нарастват с микроскопични темпове, пише „Ведомости“. Много икономически показатели в Русия сочат по-добро положение, отколкото в други развиващи се страни. Нещата обаче стоят по-зле с отношението на инвестициите към БВП, каза на форума представител на инвестиционната компания „Морган Стенли“. Инвестициите в Русия са само 20 на сто от БВП, а за високо се смята равнище от 35-40 процента, обясни той.

Присъстващите зададоха на Путин – председател на правителствената комисия за чуждестранните инвестиции, редица въпроси за държавното регулиране на капиталовложенията, достъпа до проектите и правата на собствениците в Русия. Премиерът призна, че съдебната система е принудена сега да се опира на некачествени правила, и обеща: “ Ще поправим това“.

Проблемите са толкова очевидни, че властта не ги отрече, коментира пред вестника Сергей Дубинин от руската фирма „ВТБ Капитал“, организатор на проявата. Очевидно обаче проблемите са предимно юридически, а не икономически, показал форумът според него.

След пленарното заседание чиновник от руското правителство каза: „Стори ми се, че инвеститорите се опитваха да сключат с нас неофициален пакт за ненападение“. Русия няма да примамва инвеститори с данъчни преференции поне в близките 3-4 години, пише „Время новостей“, като се позовава на вицепремиера и финансов министър Алексей Кудрин. Няма обаче изгледи и данъчното бреме да стане по-тежко, след като се повишат вноските по застраховките и акцизите върху горивата, което вече е обещано. Путин лично увери присъстващите, че ниският данък върху печалбата и плоският ДОД ще бъдат запазени, отбелязва всекидневникът.

На инвеститорите обаче ще бъде предложена втора приватизационна вълна – до 50 на сто от акциите на солидни компании с държавно участие. Друго предложение ще бъде да подкрепят иновационни проекти в Русия, най-вече бъдещия „град на иновациите“ Сколково, продължава „Время новостей“. Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, споменава и друг амбициозен проект – за създаване на международен финансов център в Москва.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.