Психозата за атентати вече е победа за Ал Каида

Франс прес

Оправдана или не, завладялата Европа психоза от ислямистки атентати сама по себе си е вече победа за Ал Каида и джихадистките мрежи, смятат експертите. И макар че терористичната заплаха не бива да се подценява, тъй като е реална и постоянна, фактът, че заглавните страници на вестниците и информационните канали по цял свят показват войници в бойно снаряжение да патрулират в подножието на Айфеловата кула, би трябвало да радва основаната от Осама бин Ладен мрежа, казват те.

„Цялата тази безплатна реклама е добре дошла за Ал Каида“, отбелязва пред АФП Ален Шуе, бивш шеф на службата за разузнаване в областта на сигурността към френското външно разузнаване DGSE. По повод на единия от предполагаемите източници на сигналите за предстоящи атентати напоследък – разкритията на германски затворник от афганистански произход, държан в американската база Баграм в Афганистан – той казва: „Те дори няма нужда да правят каквото и да било. Стига им да се намери един затворник, който да проговори някъде…““Не можете да проверите твърденията му и ако някой сложи граната в кофа за боклук някъде из Европа, той винаги може да каже: Ето, нали ви предупредих“, допълва Шуе.

Надеждността на същия източник е поставена под съмнение и от Ричард Барет, ръководител на екипа в ООН за проследяване на дейностите на Ал Каида и талибаните. Няма много начини да се проверят твърденията на онова момче в Афганистан. Той вероятно казва (на разпитващите го) онова, което те искат да чуят, а то е, че са предотвратили нещо много сериозно“, казва той. „За Ал Каида е манна небесна да види, че подобна история обикаля света“, уточнява Барет, бивш шеф на звеното за борба с тероризма в британското външно разузнаване МИ6. „Те привлякоха вниманието на цял свят, към което се и стремят. Целта им е всяват ужас, не да убиват. Те не са глупави. Така с малко средства могат да постигнат голям ефект“, добавя той.

Според Магнус Рансторп, директор на научно-изследователската дейност в Центъра за изследване на асиметричните заплахи към Шведската военна академия, трябва да се има предвид, че „Ал Каида гледа Си Ен Ен и Ал Джазира и виждат ефекта от всичко това“. При тази толкова деликатна материя, двамата бивши топ-шпиони предупреждават, че съществуват възможности за манипулиране, които са много и могат да дойдат отвсякъде. Членове на джихадистки мрежи, знаещи че ги подслушват, например, може да говорят открито и да пращат следователите по лъжливи следи.

На европейски кандидат-джихадисти на обучение в пакистанските племенни зони може да се дава фалшива разузнавателна информация с надеждата, че ако бъдат заловени при връщането им във Франция или Германия, те ще разкрият ужасяващи планове за нападения. Западни политици може да бъдат изкушени да заложат на картата на страха с предизборни или други мотиви. „Очевидно е, че тук отчасти има машинации от страна на американските неоконсерватори, които искат да атакуват президента Барак Обама за подхода и действията му към тероризма (твърде неубедителни според тях) в навечерието на частичните избори в САЩ“, отбелязва Ален Шуе.

„Тези предупреждения към обществеността би трябвало да са последно средство. Сега ще трябва да се изправим пред политизирана и придобила свой собствен живот заплаха, което е много лошо“, смята Магнус Рансторп. „Ако не се случи нищо, правителствата, отправили предупрежденията, ще трябва да обясняват какво е станало. Умножаването на този род предупреждения никак не са полезни“, подчертава той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.